A recept ihletője Tamás volt, akinél Bélszín Rossínit ettem a Stand25-ben. Nagyon tetszett, gondoltam az utóbbi időben sok kacsa/liba máj szeletet sütöttem, jöhet egy újabb is.
Persze nem én lennék, ha kicsit ne hangoltam volna a receptet :)
Van ugyan bélszínem itthon, de találtam 3 szép szelet karajt: gondoltam, megpróbálom azzal is. Össze is szedtem a hozzávalókat:
- 3 lehártyázott karaj szelet
- 3 adag hízott libamáj szelet (kettő kicsi volt, azt 1 adagnak deklaráltam)
- 3 vékony szelet füstölt marhanyelv (a vejem szerezte!)
- 3 szelet csécsi szalonna (nincs a képen)
- Saját Salsa Verde 2 ek
- 1 ek rub szósz régről
- 3 ek Mirin (japán rizsbor)
- 1 ek morzsolt kakukkfü
- Őrölt Lampong feketebors - kevéske
- Kevéske só
A karajt kiklopfoltam, majd elkezdtem fűszerezni. Először a kakukkfüvet és a majorannát szórtam rá, majd vékonyan meglocsoltam a mirinnel. A májszeleteket megszórtam a frissen őrölt borssal.Újra összeállítottam az összetevő listát - még mindig a szalonna nélkül. A karajokra kanalaztam kis rib rubot.
Egy kevés szósz jutott a nyelvre is. Megforgattam a hússzeleteket, és azt az oldalt is mirinnel kezdtem. Ezután viszont jöhetett a salsa verde.
Összeállítottam a szeleteket. A csécsi szalonna ekkor jutott eszembe: valami zsír is kell a húsok alá! Egy műanyag tálcába pakoltam, amit folpackkal lefedve a hűtőbe tettem, hogy majd később megsütöm.
Egy nap pácolás következett, ami alatt az éhenhalástól tőkehalmájjal citrommal és olivás stanglival védekeztem.
Ez után nekiláttam kisütni a fogást. Kezdtem a szalonnával, majd utána tettem a nyelv szeleteket. Amikor a szalonna már szépen adott zsírt, megforgattam a nyelveket. Szép peremet sütött a nyelv szélére :)
Beletettem a libamájszeleteket is a forró serpenyőbe, és kimenekítettem a nyelvet és a szalonnát, viszont hozzáadtam a karajszeleteket. Pirosra sütöttem a karajt.
Főztem egy közepes adag rizst, hogy legyen köret is a kicsilyánynak, aki nem eszik krumplit. Gyorsan áttettem a serpenyőből a májat-karajt a tányérba, ahol a már átsült nyelv és szalonna pihent.
Muszáj volt meózni, mielőtt felszolgálom.
Végül tálaltam. Nem úgy, ahogy Tamás tette: nem volt a hús alatt pirítós, ami felszívná a kiszivárgó szaftokat, de nem reklamáltak a fogyasztók. Adtam hozzá kovászos uborkát, meg római salátát a kertből.
Nagyon jó étel ez! Ennyi finom alapanyaggal csak elrontani lehetett volna :)