Reggelire nagyon megkívántam egy friss tojásrántottát, így elindultam a hozzávalókat begyűjteni.
Ezek szerencsére a konyha melletti spejzban vannak, így nem fáradtam el a keresésben :)
A tojást a solymári gazdaboltban vettem, mert csodaszép XL-es példányokat árulnak és mindig friss. A spejzban találtam két banán között egy avokádót - nyomásra puha, tehát érett. Ekkor döntöttem, hogy hozzáadom a rántottához, csak nem árt meg neki.
A hozzávalók listája:
- 3 db nagy tojás
- 1/2 db kis lilahagyma
- 1 nagy diónyi friss házi vaj (jóáron vettem a Fény piacon a Szegánál)
- 1 db érett avokádó
- só
- 1 mk frissen őrölt Lampong feketebors (nagyon szeretem az ízét - más mint a síma feketebors)
- 2 nagy friss hónapos retek
- 1 salátalevél a retek alá
- 1 fél karéj kenyér
- 1/2 liter friss aludttej (enyhe képzavar)
- 1 pár evőpálcika
A hozzávalókról nincs kép, mert improvizáltam ...
A vajat egy kis serpenyőben hevítettem, miközben a fél lilahagymát felkockáztam. A sistergő vajhoz kevertem a pálcikákkal.
A tojásokat ráütöttem a hagymás vajra, és sóztam meg alaposan borsoztam. Az elején a tojások fehérjét igazgattam a pálcikával, majd amikor már kicsit megsültek, kikevertem benne a sárgájákat is. Így szépen szétválik a fehérjétől, és krémes lesz.
Tányérba kapartam a rántottát. Az avokádót megfeleztem, a magját félretettem (amihez hozzáteszem majd a héját is, hogy a feleségem a kezébe beledörzsölje a maradék zöldet: állítólag remekül hidratál). Késsel bekockáztam a húsát.
Kis kávéskanállal kanalaztam ki a gyümölcskockákat a tojásra.
A retket felkarikáztam, a salátalevélre tálaltam egy kis sóval megszórva. Kenyérfalatra halmoztam egy adagnyit az avokádós tojásból egy fél retekkarikával.
Leöblítettem egy kanál aludttejjel, mert azt szeretem víz helyett reggel. Komótosan befalatoztam az avokádós tojást...
A falatok közt hörpintettem a csuporból és a végére még egy villaképet is lőttem nektek.
Nagyon jól illett az avokádó a rántottához - ha éppen van a kamrában, javaslom a kombinálását.