Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Barnasörös birkapörkölt bográcsban

2024.04.12. 07:00 Andrass9

Ettem már vörösborosat is, de egy kis minőségi barnasör csodás ízt kölcsönöz a pörköltnek!

55.jpg

Nem a legszebb tányérkép, de már a felét kiettem, mire eszembejutott, hogy lefotózzam...

Barátunk akinek dílere van rendelt a kérésemre 3 kg birkapörkölthúst. Ebből többen is tudunk majd enni.

A szombati fidesz kispiacon vettem át az árut. Csodaszép idő volt, bográcsra szavaztam - az elsőre idén.

A hozzávalókat összekészítettem a konyhában, ahol a tisztítást, aprítást végeztem:

  • 2,5 kg csontos birka pörkölthús (a maradékot eltettem későbbre)
  • 3 dl csülök kocsonya besürített alaplé (egy kis plusz kollagén jól jön)
  • 3 nagy kanál sertészsír
  • 6 közepes vereshagyma
  • 6 girizd fokhagyma
  • 1 kápia paprika
  • 3 kis füstölt csilipaprika
  • 4 ek sült és füstölt Ancho és Guajillo csilipaprikakrém (ezek nem csípősek!)
  • 4 ek sült ökörszív paradicsom
  • 2 ek őrölt kömény
  • 1 ek törött bors
  • 4 ek Himalája só (ez volt nagyszemű sóként idehaza)
  • 4 ek Farkas András féle pirospaprika
  • 1 doboz Guinness sör
  • 1 doboz Soproni Démon Óvatos duhaj

12.jpg

A kápiát és a hagymákat apróra vágtam az új monstre nagykéssel, amit a nagylyánytól kaptam karácsonyra. A kés tényleg óriási - idő kell hozzá, hogy megtanuljam használni, de szerencsére még mind a 10 ujjam megvan.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Ezeket az aprítékokat átpasszoltam a késes aprítónak - dolgozzon az is! Elég szépen feldolgozta. A 6 literes bogrács alját kikentem a zsírral, és beleborítottam a felaprított zöldségeket.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

A fokhagymát is ledaráltam vele egy hagymával és hozzáadtam a bográcshoz. Megszórtam a borssal, köménnyel és belekanalaztam a paradicsomból. A füstölt csilit is beletettem, hogy valami csípés is legyen az ételben, majd hirtelen felindulásból egy fél szerecsendiót is belereszeltem.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Kanalaztam bele a füstölt poblano krémből is, majd még egy kis chipotlét (füstölt fermentált jalapeno paprika) is kanalaztam a tetejére.

25.jpg 26.jpg 27.jpg

A megmosott birkadarabokat kissé túl alaposan megsóztam (amit a végén sótlan főtt krumplival kompenzáltam). A bográcsban a szaft alapot még a konyhában felforrósítottam és jól összekevertem.

Piroska kiskosarába tettem a tűzszerszámokat, paprikát és a kocsonyalét. Levittem a sörökkel és a birkahússal a tűzrakó hely mellé.

28.jpg 29.jpg 30.jpg

Cseresznyefát aprítottam, amit begyújtottam a bogrács alatt. A pörkölt alapot többször lesütöttem zsírjára, majd felöntöttem kis(!) sörrel, hogy a maláta is karamellizálódjon.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Itt volt az ideje a birkahúsnak pergelődni. Rendes lángot szítottam alatta, majd beleöntöttem a kocsonyakivonatot is. Szépen összerotyogott a hús, adhattam hozzá a többi sört.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Amikor elfőtte a habját, belekevertem a pirospaprikát. Volt itt láng rendesen - még a fényképezőgép se tudott fókuszálni. Gyönyörűen elfőtt a fele leve a pörköltnek.

39.jpg 40.jpg 41.jpg 42.jpg

Bő két óra eltelt, mikor megkóstoltam, hogy puha-e már a hús. Kellett neki még egy fél óra. Immáron kicsi lángon.

43.jpg

Elaludt a tűz, főztem hát hozzá krumplit só nélküli vízben.

44.jpg 45.jpg

Mivel Húsvétra készült, hát megcsodálhatjátok a terített asztalt, amiről persze a sonka se hiányzott.

46.jpg 47.jpg

Nagyon szépen megterítettek a gyerekek!

48.jpg

Persze kellenek tányérképek is...

49.jpg 50.jpg

No meg a másnapi ebédem terítése.

51.jpg 52.jpg 53.jpg 54.jpg

Jutott belőle a rendelőbe is, nomeg a barátunknak, akinek dílere van (hisz ő szerezte a húst nekem).

Többször is ettünk belőle, de egyszer se panaszkodtunk, hogy faggyúíze lenne, vagy mekegne ...

123 komment

Címkék: birka hagyma fokhagyma pirospaprika őrölt bors sertészsír sült paradicsom Guinness őrölt kömény kápia paprika Farkas András füstölt csili füstölt csili krém csülök kocsonya Soproni Démon

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6118377835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.16. 20:55:10

@kocsmagomba: Nekem van egy olyan vékony pengéjű filézőkésem, hogy majdnem körbe lehet hajlítani. Legfeljebb 5000-es fenőkő kell hozzá kéthavonta egyszer. Nem engedem más kezébe.

Kumari aki Nilüfer 2024.04.17. 09:17:59

@látjátok feleim szümtükkel: térkonyt tőről kell szaporítani, ha valakinek van, onnan kell kérni..állítólag kiirhatatlan, de nálam is kiöregedetett, viszont a szomszédban van:) Ugyanígy jártam a lestyánnal.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.17. 11:37:44

@Kumari aki Nilüfer:

Vettem már üzletben töveset, de az sem maradt meg.Valamiért neheztel rám.

kocsmagomba 2024.04.17. 15:17:41

@látjátok feleim szümtükkel:

Kár, hogy jachtot nem tud a róka koma. :)))
Amúgy nem szokása neki ilyet csinálni, hirtelen jött rá, mert biztos szalmonellás volt a tojás, amit a tyúkoktól lopott. :)

Inkább a nyestek szokása az autó tetőre csinálni. Náluk ez szagjelzés, magas helyre teszik, autó, farakás, hogy messzebbre hordja a szél az üzenetet.

Mindenesetre a kandúr pisinél, az autó kerekén reggel, semmi nem rosszabb, a rókáé biztos nem.

Tangó Suszter 2024.04.17. 16:35:09

@kocsmagomba: 1. A Körzeti dokinak is van csolnakja az Adrián, és nem irigylem tőle.
2. A macska akkor büdösebb, ha a motortérben alszik, persze kell kis idő, míg elég meleg lesz a motor...

kocsmagomba 2024.04.17. 17:02:29

@Tangó Suszter:

A hülye macska egyszer bent aludt a motortérben, a ház előtt utcán parkoló autómban. Elindultam, megijedt, kiesett az aszfaltra. Csak sajnos a hátsó kerék át is ment rajta. Pedig meg is úszhatta volna, de rossz ütemben esett ki. Gerinctörés, lebénult a hátsó fele. Pár óráig élt még csak. Fiatal kis hülye süldőmacska volt, még nem is felnőtt. Az öregek nem csinálnak ilyet.

A másik esetet leírtam egyszer ide is. Kismacska felmászott valahogy a hátsó keréknél, és bejutott a karosszériába. Konkrétan beszorult valahová a hátsó lámpák magasságába. Ott nyávogott egy fél napig! A kocsi nem indexelt, hanem nyávogott balra. :) Na, ő valahogy átverekedte magát a másik kerékig, és ott kipottyant, szerencséjére álló járműből.

Egy harmadik esetben a ház ereszcsatornájába esett be egy pár hetes kismacska felülről. A padláson született, onnan indult első útjára.
Igen ám, de be is szorult lent a csatorna kifolyóba. Nem tudta bevenni a kanyart, végül könyékig/vállig benyúltam és farfekvéssel sikerült kihúznom. De olyan éktelen visítás közepette, hogy a szomszédaim majdnem feljelentettek állatkínzásért.

:)

kocsmagomba 2024.04.17. 17:20:16

@Tangó Suszter: Persze én M.szaros jachtjára gondoltam. Nekünk még gumicsónakunk sincs. Hát igen, van annak, aki meg nem issza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.17. 20:22:43

@kocsmagomba: Fél órám elment, míg be tudtam lépni! Az Inda összekötött a Facebookkal. Viszont a Facsén meghackelték az accountomat, így az Indába sem tudtam belépni. Átlépve Chrome-ba beengedett az Inda, kitörölhettem a Fácse összekötést. Újra belépve a Firefoxba, már be lehetett lépnem.
Erre varrj gombot!

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.17. 21:15:08

@Andrass9:

Varrjon a rosseb.:D

Emlékszik rá valaki?

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.17. 21:19:07

@Tangó Suszter:

Te mennyire tévedsz.
Régen a falusi parasztházunkban a takaró dunyha volt. Az egy jó puha és meleg akármi. Ezt a macska is tudta. Volt egy szép hamuszürke kand úr macskánk, aki szeretett bejárni a lakásba. Egyszer nyáron be is szökött és a hűvös lakásba a beágyazott dunyhába fészkelte be magát. Mivel a szoba ajtó általában csukva volt, nem tudott időben kijönni, és lepisilte a dunyhát. Még a következő évben is éreztük a szagát, pedig egy üveg kölnit is rá locsoltunk, és amikor jó idő volt, mindig a napon aszaltuk.

Tangó Suszter 2024.04.17. 23:47:07

@látjátok feleim szümtükkel: Oké Te nyertél, az az Első Számu Büdös Dog! De a mienk a Kettes Számú Motortérben Sült Macsek. Bibibi!

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.18. 17:41:22

Na, basszus ezt megdupláztam. De azért elmondom engesztelésként, hogy a vetőmagból palántát is neveltek, nem csak helybe vetették. Apám volt ennek a felelőse a tsz-be és én annyit gyomláltam a palánta ágyakat, hogy rá se bírtam nézni mindaddig, amíg már szedni kellett. Azt szerettem, mert ettük is a finom friss, és édes ízű paprikát, csak úgy magában.

Tangó Suszter 2024.04.19. 01:04:19

@látjátok feleim szümtükkel: Ja meg ez is. Ha nem Susztertangó lennék, akkor a nicknevem Vénember lenne, igy tudom mi a dunna/dunyha. És anyám kétliteres zöld csatosüvegbe forró vizet töltött, azt tette az àgyba. Így a jeghideg hálószoba meleg ággyal várt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.19. 09:13:17

@Tangó Suszter: Szerintem nincs ilyen késük, azért mernek ennyit kérni érte:)

Tangó Suszter 2024.04.19. 16:14:21

@Andrass9: Nem is ertem, mi szükség van rá. Bár a mai napság fél millás telefon, 1,5 milliós e-roller, hozzászokhatnék a mai árakhoz

kocsmagomba 2024.04.19. 17:34:42

@Tangó Suszter: Ne szokj hozzá. Nem hiszem, a linken megadott ár nyilvánvaló tévedés, pont egy ezres szorzóval több. Még úgy is drága, de belefér. Ugyanis, ha megfigyeled a szöveget mellette, magyartalan gépi fordításnak látszik. Külhoni oldal, magyar tükre. Ilyenkor az árat is át szokták számolni Ft-ra. Azt cseszte el a szoftver és/vagy programozója. Szerintem.

kocsmagomba 2024.04.19. 17:45:14

@Tangó Suszter: De most látom a linkelt oldalon, hogy Debrecen, Köntösgátsor 5. címen van az üzlet. Legközelebb május 27-29. között leszek ott, könnyedén útba esik, majd benézek és csekkolom.... ;)

(arrafelé volt nagymamámék háza és a dédszüleimé is, apám ott született pár száz méterre ettől a címtől, és még én is laktam ott évekig)

kocsmagomba 2024.04.19. 18:53:18

@Andrass9: mégse 12 millió, azért már autót lehet venni, nem kést

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.19. 19:06:47

@kocsmagomba: A weblap forráskódjában kilencszer szerepel az összeg, és az áfás ár is.

kocsmagomba 2024.04.19. 19:19:39

@Andrass9:

Dejszen ezért mondtam mindig, hogy Firefoxot úgy kell itt használni, hogy:
1. nincs összekötve a Facebookkal
2. ne "maradjak belépve"

Pont ettől tisztább, szárazabb.
A vita mindig abból van, hogy többen mondjátok, idézet tőletek: "pedig be volt jelölve, hogy maradjak belépve", "pedig nem facebookkal próbáltam belépni". Ja, csak előtte vagy kétszer mondjuk igen, mert ez tőletek függetlenül történik. Be vagy ragadva a Facebookba, csitcsetelsz, közben indítod a blog.hu -t, és a böngésződ akaratod nélkül is a Facebook belépéseddel próbál ide is belépni. Nem tudom már egyszerűbb szavakkal elmondani...
Aztán de szr ez a Firefox, meg minden...

A megoldás mindig az, hogy soha nem szabad Facebookkal összekötni és soha ne maradjatok belépve. Kifelé menet: Először lépjetek ki a blogról, utána zárjátok be a Firefox ablakot. Szabályosan, mint az iskolában volt. Ugyanakkor a mindent is törölje a Firefox, amikor bezárod, legyen így beállítva. Ez utóbbi értelme, hogy akkor legközelebb mindent újratölt a blogról, nem marad beégett rossz információ, ami időközben a blog.hu -n megváltozott okkal.

Tehát ez van, ha Firefoxot akarunk használni.
Azt nem fogom tovább magyarázni, mert más tészta, hogy miért is akarunk Firefoxot használni. Ha akarunk, akkor a fentiek a minimális szabályok.

Ha Chrome-ot vagy Edge-et akarunk használni, használjuk. Ennek ára van, ára lesz - a magánélet teljes elsöprése, a biztonság, netán banki biztonság feladása.
Mindenki eldönti, mennyit kockáztat.

Szerencsére a Chrome segítségével helyrehoztad a Firefox belépést, erre jó volt. Ettől még áll a fenti okfejtésem.

Így érthetőbb mindenkinek?
Csak remélni merem.

kocsmagomba 2024.04.19. 19:40:04

@kocsmagomba:

Azt kellene még/már megérteni, hogy a kényelemnek ára van biztonsági oldalon, valahol mindig.
Kényelmes mindenhová egy lépéssel belépni, sőt ki se lépni, minden jelszót megjegyeztetni, egyiket a másikhoz kötni.
Csak nem kell csodálkozni semmin utána.
(vége)

kocsmagomba 2024.04.19. 20:15:56

@Andrass9: ja, a forráskódot, amit látsz, valami programmal állítják elő, nyilván egyazon adatbázisból tölti ki adatokkal, egy helyen van elrontva, 9 helyre szúrja be a program szerint, ezt a kódot küldi ki a böngészőknek, csak ezt láthatod, a háttér-szenvedés és a hiba láthatatlan nekünk

Menjek be az üzletbe? Ha létezik egyáltalán? :)))

kocsmagomba 2024.04.19. 20:24:20

@látjátok feleim szümtükkel:

"Azt szerettem, mert ettük is a finom friss, és édes ízű paprikát, csak úgy magában. "

Finnyás disznó vagyok. Csak az ilyen, tőről frissen letört paprikát eszem meg. Piacról valót már nem. Ennek következtében manapság alig eszek paprikát. :( Kivéve, mikor csak a csípőssége kell és nem az íze.
Kevesen tudják ezt már, amit mi. Mikor roppan le a paprika a tőről, amikor pont jó.

Dunyha. Csináltatok valahol. Van még egy eltéve, de már nem elég tiszta. A legjobb dunyhában aludni. Ha kell magam varrom meg, akár gombbal is. Utána majd ágyban, párnák közt.... nem úgy mint Petőfi. :)))

kocsmagomba 2024.04.19. 20:41:54

@Andrass9: jut eszembe nincs új a nap alatt, 2 hónapja volt az Elektroluxnál, hogy százas szorzóval olcsóbban volt a webáruházban a beépíthető sütő... vitték is a magyarok, mint a cukrot :)
Ott is ugyanez a hiba volt, csak fordított értelemben.

www.economx.hu/nemzetkozi-vallalatok/electrolux-bepitett-suto-hiba-tevedes-karpotlas-online-vasarlas.785293.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.19. 20:55:38

@kocsmagomba: Szerintem nem éri meg bemenni az üzletbe.
A programmal generált weboldal nekem nem újság, hisz én is írtam egy programot a blog posztok generálására, formattálására :) A szöveget megírom notepad-ban, ráeresztem a programot, ami a vágólapra generálja az eredményt, és bemásolom a blog szerkesztőjébe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.20. 09:08:10

@Tangó Suszter: Az évszázad remeke volt ez az előadás!

kocsmagomba 2024.04.20. 10:50:44

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon pozitív. Érdeklődve figyelem. Bár én nem vagyok "kutyás" de az állatok viselkedése elméleti szinten is érdekel.
(Nem az emberek állatias viselkedése :) )

@Andrass9: Óriási kedvenc, az első TV sugárzása óta. Csodálatos színész volt Márkus.

kocsmagomba 2024.04.20. 11:09:58

@látjátok feleim szümtükkel: saját tollas jószágból? :)

Mert a régebbi lakóhelyemen ez van havonta, ez szól a házaló autóból:

"Figyelem Asszonyok! Megérkezett a tollfelvásárló! Mindenféle libatollat, kacsatollat, használt párnákat, dunyhákat vásárolunk. Azonnali készpénz fizetés az autónál."

:)
Közben már nincs is állattartás abban a faluban, felvitte isten a dolgukat.

kocsmagomba 2024.04.20. 11:17:12

@látjátok feleim szümtükkel: még az előzőhöz, mert mindig minden később jut eszembe:

Egyik alkalommal szétszakadt egy régebbi IKEA kanapé párnája. Nagyon kis csinos tyúktollak voltak benne, a pihe-puha alsó tollak.
Volt benne gyöngyös is. :) Végül kidobtam a kukába, mert pont nem jött a felvásárló.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.20. 14:47:49

@kocsmagomba:

Igen, ha a készítő nem vert át. Anno anyán gyűjtötte a libatollat, abból örököltem egy 10 kilós dunyhát. aztán Anyósék is hagytak ránk egy ugyan ekkorát, és ők is a saját libájukról gyűjtötték a tollat.
Abból lett csináltatva négy paplan, 4 középpárna( kispárna széles és dupla hosszú ) és 4 kispárna, majd a második öröklésből egy nagyobbacska dunyha, 4 nagy és négy kispárna. A nagypárnák jó keményre töltöttek, olyanok, mint a régiek. Nagyon jó azon aludni.
Anyóstól örököltünk egy kispárnát, amiben toll és tépett gyapjú van., na az a legkellemesebb az össze párna közt. Ráadásul ki is lett házilag mosva, és a gyapjú nem tapadt össze.
Van két sok tízéves gyapjú paplanunk is, azt egy hazai cég gyártotta, többször lettek mosva, és azok sem ugrottak össze.

Nem adtuk el az öröklött tollakat, mert mindig arra gondoltunk, ha valamiért nem lesz gáz, akkor sem fogunk megfagyni a tollas bálban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.20. 16:20:02

@látjátok feleim szümtükkel: Mi rendszeresen (5-10 évente) visszük a tollat mosatni, tisztíttatni. Van ilyen szolgáltatás, ahol új paplant csinálnak öreg dunyhából.

Kumari aki Nilüfer 2024.04.20. 17:37:35

@kocsmagomba: A mai napig jár, Ma is itt keringett...igen hasonló szöveggel.

Kumari aki Nilüfer 2024.04.20. 17:42:34

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is van igazi pehelytollas paplanom, négy, hozományom volt, házi tollból.Ma is előveszem, ha nagyon hideg van, bár van négy évszakos igen jó minőségű paplanom is.Meg gyapjú paplan-párna készlet is..lehet válogatni-
A nagylányomék viszont 16-17 fokban alszanak, igazi tolldunnna alatt.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.20. 20:49:51

Sok éven át összegyüjtöttem a levágott kacsák finom tollát és egy harisnyanadrágba téve hipós vízzel többször kimostam, majd kiakasztottam az eresz alá, ahol néhány hétig száradt. A végén nagyon tiszta, és jó szagú toll lett belőle. Ezekből a tollakból kispárnák készültek.
Mostanában már lehet kapni készen nagyon jó tollpaplanokat, van egy és van két kilós töltetű is. ezek kacsatollból készülnek. Nyáron az egy kilósat használom, amit néha kimosásra kerül, majd egy nap alatt szépen meg is szárad a napon. A két kilósat pedig tisztítóba mosatom ki. Párnát is tisztítóba visszük.

Van egy kispárnánk, az a levágott vadkacsák tollával van töltve. Igen finom, puha toll.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.21. 13:52:57

Szusirajongók! Ezt a videót meg kell néznetek. Ha nem lenne 5 órányi vezetésre a lakástól, novemberben elmennék a 17 fogásos vacsorára.
youtu.be/3ptagZOU_Wg?feature=shared

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.21. 20:03:33

@Andrass9:

Ezt viszont meg kéne próbálni. Sosem lehet kiírtani, így minden évben dúsan legelhető.:D

Tangó Suszter 2024.04.21. 21:47:17

Ha beírod a Googliba, hogy legkirályibb káposztás csülök, akkor egy videóban megjelenik a recept. A kommentekben meg kötötték az ebet a karóhoz, hogy bár a videóban világos sört locsolnak a húsra, valójában barna kell!
Én egy doboz Kozel darkot boŕitottam 1,23kg csülökre. A káposzta kb annyi lehetett, saját savanyítás. Ez hagyományos, só, fűszerek, kàposzta volt. A másik edényben kovászolt van, még nem próbáltuk ki. A szomszed kapta, Metrós dilerétől aznapi lejárattal, igy használtuk fel. Iluska nem panaszkodott, mikor ebédeltünk, bár méltatkankodott, hogy míért pazarlom. azt a jó sört. Pedig nehetett volna rá még fél doboz. Minden esetre most vitt belőle, nem úgy mint egy hete a rántott oldalasból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.22. 10:01:06

@Tangó Suszter: Jól választottál! A barna Kozel remek sör - akár inni is :)
Rántott oldalast még nem ettem ...

Tangó Suszter 2024.04.22. 12:24:01

@Andrass9: 1xŰ. Jól befűszerezve megfőzöd, a leve késöbbi felhasználású kincs. Egy csont mentén feldarabolod, ha kell utánfűszerezed, panírozod kirantod.
A csont nyélķént szolgál- bár én most kihúztam. Darabonkent csomagolva praktikus, lefagyasztható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.22. 13:02:32

@Tangó Suszter: Nagyon jól hangzik! Ki fogom próbálni, amint hozzájutok egy szép oldalashoz.
Főzés nélkül nem próbáltad még???

Tangó Suszter 2024.04.22. 15:01:22

@Andrass9:
Egyszer már csináltam, de fogalmam sincs, hogy hogyan. Gondolom muszáj megfőzni, mert mire megsülne a hús a bundája megégne. Legalábbis igy gondolom. Azert adódik egy másik út, nem platnin zsiradèkban, hanem tepsiben sütőben sütni.....esetleg mikróban, mivel ott ha jól tudom belűlről kifelé melegszik es ha le lett olajsprézve grill fokozaton a kérge is megsülne. Gyak. Tesz. Mest. :-) Ja, még azt is, hogy csak gőzben párolni is jó lehet.

kocsmagomba 2024.04.22. 15:34:15

@Tangó Suszter: barna sört, egyértelműen
Káposztához:
ha bor, fehér
ha sör, barna

Én a receptet úgy írnám, hogy az étel hozzávalói között: 4-szer fél doboz sör.
;)

@látjátok feleim szümtükkel:

Na, tudom már mi hiányzik nekem innen a Kékestől északra. A porcsin. Itt nincs egy darab se. Bezzeg a régi debreceni őszibarackosban. Egyet kettévágsz kapával, másnapra két külön tő lesz belőle. Vagy ha sikeresen felszakítod az egészet, a hajnali harmatban már vissza is gyökerezik. Mint a gyík farka, ez olyan.
Amúgy, ha nem mérgező, nem gusztustalan megenni a zsengéjét. El tudom képzelni. Remélem Észak Koreában is terem bőven :(

Porcsin nincs, van viszont hó a nagy hegy északi oldalán. Este 10 körül esett, és még nem olvadt el. Itt lejjebb is fagyott az elmúlt éjszakák mindegyikén, nem csak talajszinten.
Néhány tavaszi gombácska elkezdett nőni a csapadékban, de a fagy adott nekik leckét.

@Andrass9:

Én nem vagyok rajongó. Sőt. Érdeklődőként látom a különbséget, de mi a véleményed erről?
welovebudapest.com/cikk/2024/04/19/gasztro-akacfa-utca-cube-sushi-japan-etterem-budapest/?utm_source=nosite&utm_medium=ajanlowidget&utm_campaign=ajanlowidget

Előfőzés nélkül valószínűleg lesznek rágós részei az oldalasnak, illetve előfordulhat, hogy a csont mellett kissé véres maradhat.
Egy félfőzés már jó ízt és alaplevet ad, és biztosan nem jönnek elő a problémák.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.22. 16:28:51

@kocsmagomba: Én is megcsodáltam a Cube kínálatát, és biztos, hogy megyünk is a fiammal tesztelni! Sőt! A kicsilyány is szereti, meg a lovagja - pardon, a férje ...
Nem tudom, írtam-e a Taiwan étteremről a Nagyváradtéren. Rettenetes csalódás, nem javaslom !!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.22. 16:31:41

@kocsmagomba: Egy tisztességesen megsütött rántott hús nem lesz rágós!!! Nem kell 180C fokon sütni!!!
Gondolj bele, egy jó rántott csontos karajszeletbe ... Az nem rágós és a csont mellett sem nyers...
Itt minden a sütés hőfokán és idején múlik.

Tangó Suszter 2024.04.22. 16:42:56

@Andrass9: Talán azért főzi meg a recept alkotója, mert az oldalas vastagabb, a karajt meg klopfolják kb egyforma vastagra...de próba cseresznye.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.22. 16:49:35

@Tangó Suszter: Meglátom, a feleségem mikor engedi meg, hogy megsüssem :)

kocsmagomba 2024.04.22. 17:20:04

@Andrass9:

"a feleségem mikor engedi meg, hogy megsüssem :) "

Amikor nem lesz otthon! :)

Tangó Suszter 2024.04.22. 17:50:49

Időnként muszáj mghallgatnom ezt a Tarantella Napoletana kissé turbózott változatát, hogy fülig érjen a szám, nem csak kölyökkutyak láttán.
youtu.be/vpPoKbZNl2M?si=lhnG-isyHUQMUgyJ

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.22. 20:37:24

@kocsmagomba:

Lehet, hogy arra ázsiában azért nem ráncosak az öregek, mert sok porcsint esznek?
A fene sem eszi ki a tövét. Volt év, amikor a messzi kertemben kaszálni lehetett, most alig van.
Három napja, az első eső után kaptam csuda szép gévagombát. Lepároltam, és bement a fagyasztóba, majd később lesz belőle ünnepi lakoma.

A rántott oldalas jó lehet nyersen is, ha fiatal zsenge húsból készítik. Erről eszembe is jutott, apám a rántott karajt ki nem állta, azt mondta száraz, viszont a tarját rántva nagyon szerette. Most már ént is tudom, hogy neki volt igaza.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.23. 19:51:05

@Tangó Suszter:
Ilyen nekem van, de nem használom, mert nagy. Kis késsel is jól lehet vágni. Apám a kis nyagda bicskájával mindent elvágott amit kellett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.23. 20:17:27

@Tangó Suszter: Nem rossz, de kézben kéne tartani, hogy elbírálhassam.

Kumari aki Nilüfer 2024.04.25. 09:27:54

@látjátok feleim szümtükkel: A rántott karaj olykor büntetés tud lenni....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.25. 12:38:13

@Kumari aki Nilüfer: Nem véletlen, hogy én nem is eszem rántott karajt - meghagyom mind a feleségemnek :)

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.25. 14:23:02

@Kumari aki Nilüfer:

Nem vén disznó karaját kell kirántani, hanem a fiatal zsenge húsút. Ráadásul a húst lábosba kell sütni, és az első oldal sütéséhez fedőt kell rá tenni. Nagyon jó az így sült rántott hús, és hidegen is finomabb, mint a karaj, mert szaftosabb, és nem fűrészpor.

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.25. 14:24:06

@Andrass9:

Ráadásul nem muszáj papírvékonyra klopfolni, a saját vastagságát meghagyva érdemes sütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.25. 16:58:58

@látjátok feleim szümtükkel: Én mindig lábosban sütöm a rántott húst.
Namost a fiatal zsenge húsú az nem karaj?

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.25. 20:48:12

@Andrass9:

Lehet karaj is. Nem malachúsra, hanem süldőre gondoltam. A süldő húsa a kirántáshoz elég zsenge. Tudod az, amit nem kell sokáig grillezni sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.04.27. 10:56:22

@látjátok feleim szümtükkel: Leesett :) te karajnak csak a vén kandisznó karaját nevezed :))) Így már világos!

látjátok feleim szümtükkel 2024.04.28. 08:27:19

@Andrass9:

Tiszta szemmel könnyű tisztán látni.:D

Tangó Suszter 2024.05.08. 19:57:01

@Kumari aki Nilüfer: Ezert szerettem gyermekkoromban csak a panírt leenni arról.

Tangó Suszter 2024.05.08. 19:59:52

@Kumari aki Nilüfer: Ezert szerettem gyermekkoromban csak a panírt leenni arról.

Tangó Suszter 2024.05.08. 20:04:27

@Tangó Suszter: Hat az jól antibiotikumosodott....szép szürkesződ penész nőtt a tetejére. Ez volt a kovaszolt. Szomszed ledobta jó vastagon es a többit úgy itelte mrg, hogy ez se pisis....Nekem nemgyerebe....

Tangó Suszter 2024.05.08. 20:14:55

@Andrass9: Mire jó a mini láncfűrész? Bordacsontra vagy egyébre is ? Favágásra gondolok.

kocsmagomba 2024.05.10. 19:11:49

@Tangó Suszter: A mini láncfűrész semmire. Nézd meg inkább az alábbi képet! Ez egy kifejezetten nőies darab. :)

www.greentractortalk.com/attachments/1604548458271-png.760581/

Ez a legerősebb, ami sorozat gyártásban van, de én láttam már nagyobbat is, amit kereskedelmi forgalomba nem hoznak.

látjátok feleim szümtükkel 2024.05.10. 21:36:38

@kocsmagomba:

Apád térgyekalácsa.:D

A "mini" láncfűrész egy nagyon hasznos eszköz. Nekem van, nem ez az utóbbi egy-két évben megjelentek, hanem egy négy-öt évvel ezelőtti sthil. Nagyon jó a fák metszéséhez, nem kell a nagy és nehéz fűrészt felvinni a fára. A kisebb fűrésszel is el lehet vágni vastagabb ágakat is, csak ésszel kell csinálni. Kér akkuval meg tudom metszeni a kertet.
Van akkus fűkaszám és metszőollóm is, és nagyon hasznos eszközök.

Tangónak: nem valószínű, hogy a csont elvágásához jó, mert ennek más a fogazata, ahhoz is van elektromos fűrész, de az nem lácfűrész, mert a lánc nem vágná szilánkmentesen a csontot. A lácfűrész mechanizmusa olyan, hogy darabokat vág a fából, és a csontdarabok nem tetszenének neked sem.

kocsmagomba 2024.05.11. 21:17:14

@látjátok feleim szümtükkel:

:D
De figyelj már! A képen látható láncfűrésszel nem kell fára sem mászni, levágja a gallyat földön állva is. :))
cc. 1 millióért.
De van olcsóbb. Ilyet biztos láttál már.
Pár százezerből.

oregfuresz.hu/media_ws/10011/2024/stihl-ht-magassagi-agvago-adapter-2.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2024.05.12. 18:33:38

@kocsmagomba:

No de nem ipari méretekről beszélgetünk mi itten.:D
Ez az ágvágó is azoknak jó, akik ültetvényeket metszenek. Három szilvafáért nem kell venni.

Te mit permeteznél a kertedbe kullancs ellen? Nem győzőm a macskából kiszedni, igaz be is van kenve a nyakába a szer, de tegnap este a lakásban a ruhámon fogtam egy fiókát.Szerencsére ez nem az a fajta, amit sok évvel ezelőtt a visegrádi hegyoldalba málnázás közben szedtünk össze a családdal. Mert mi balgák ott álltunk le málnázni, ahol a vadak is jártak.

látjátok feleim szümtükkel 2024.05.13. 09:56:32

@Tangó Suszter:

Azt el is felejtettem, hogy a mini láncfűrésszel emberi ujjat prímán lehet vágni.Különösen ha béna a használója.:D

Tangó Suszter 2024.05.13. 12:33:56

@látjátok feleim szümtükkel: Nemzedékeken átívelő reflex vonaglott át rajtam, ahogy olvastam ezt a "manikűrről" szóló kommentedet. Nekem is, mondta Fater, mikor megemlítettem, hogy ha látok, vagy csak elképzelek valamilyen nagyobb sérülést, gorombán összehúzódik a - direkt kigugliztam , ez mégiscsak egy gasztroblog - musculus gluteus maximusom. Vajh, mi történt valamelyik felmenőmmel, amitől ez az érzés kialakult?

kocsmagomba 2024.05.13. 20:07:40

@Tangó Suszter: Gasztroblogon nevezhetjük egyszerűen sonkának is. :) Marha esetében netán fartőnek. Minden esetben a legfinomabb, legnemesebb részekről van szó. Lásd még: püspökfalat. :)

kocsmagomba 2024.05.13. 20:38:16

@látjátok feleim szümtükkel:

"mit permeteznél a kertedbe kullancs ellen?"

Nos, én semmit. Elég reménytelen küzdelem lenne, itt az erdőszélen, bokros, magas aljnövényzettel. Azt is bevallom, nem szeretnék vegyszerezni, más hasznosabb fajokban kárt tenni. Bár a szunnyogok időnként elgondolkodtatnak... :)))

Sűrűn vizslatjuk magunkat, és persze egymást is. :))))
Ami ellen oltani lehet, oltunk.
Viszont érdekes, hogy idén még nem kerültek elő a kullancsok. Tavaly ilyenkor már volt bennem pár darab. Most talán az itteni hidegebb idő miatt lassabbak lesznek idén.

Tangó Suszter 2024.05.14. 06:50:46

@kocsmagomba: Aha! D. Szóval ezért mondta Nagyanyám, hogy ő azt meg fogja enni- fél méteres koromban. Néhány barátom a fartőre szavazna velem kapcsolatban.

látjátok feleim szümtükkel 2024.05.14. 07:27:27

@Tangó Suszter:

Na, akkor most kapaszkodj meg, sikerült kipróbálni ugyan azon az ujjon a recés élű kenyérvágó kést is. Csak azért nem kaptam be szegény ujjam, mert nagyon vérzett. Azóta meg nagyon érzékeny és fáj, ha valami erősebben megnyomja.

Tangó Suszter 2024.05.14. 11:51:09

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy 1975 körül pár hónapig volt egy mellékállásom, egy gebines vendéglőben szakácskodtam, nem, nem vagyok szakács. A vendégek túlélték. :-) Ott 2 x úgy néztem meg, hogy elég meleg a palacsinta sütő illetve a rósejbnihez az olaj, hogy beledugtam az ujjamat. MELEG volt! A főnök röhögött és megmutatta, hogy kell. Belesercintett. Ha elég gyorsan kiforrt akkor mehetett bele a sütni való....Ja nem rúgtak ki, csak megjött a szakács, lement a szezon a balatoni pénzbányában.

kocsmagomba 2024.05.17. 08:49:07

Elkészült az idei első adag kovászos uborkám.

Nem volt egyszerű megfelelő hőmérsékleten tartani. Kint, árnyékos helyen hideg volt a levegő, bent is el kellett gondolkodni, hogy ráfűtsek. Ugyanakkor napos helyen viszont 45 Celsius fok is volt, oda se tehettem. Végül csak jó lett, főleg a konyhában, tűzhely környékén tartva.

Birkapörkölttel ünneplem a sikert. Kiástam a fagyasztó ládában elsüllyedt tavalyi másfél kilós birka csomagot. Látám, hogy jó, mert szépen vágott csülök és combcsontokat tartalmaz, tele velővel, a hús a csontokon.
El is gondolkodtam egy "birka ossobuco" recepten, de ahhoz meg nem lenne jó a koviubi. Mert a koviubi a lényeg most.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.05.17. 15:02:41

@kocsmagomba: Nekem még el sincs vetve az uborkám! Nagyon lusta vagyok idén ...

látjátok feleim szümtükkel 2024.05.17. 20:25:34

@Andrass9:

Ém csak fűszereket vetek. Majd, mert még nem vetettem semmit, csak a virágcserepekben néhány csilit, meg kikelt egy cserépben paradicsom. Pedig nem is vagyok lusta.;D
süti beállítások módosítása