Nem egy ritka recept, de kisunokáimnak és a nagylyánynak főztem - hát posztolom.
A nagylyány ráéhezet a pörköltre, mert ő csak ritkán főz odaát ilyesmit. A feleségem persze kiadta az ukázt, hogy semmi extra fűszerezés, se bor, se semmi ne menjen a pörköltbe, ami nem hagyományos.
Nem vitatkozunk, legyen úgy. A csodahüttőben nem volt pörköltnek való hús, csak csupa hoch elegáns drága alapanyag, amiből ráadásul nem is jó a pörkölt. Rá is csodálkoztam az interneten, hogy valaki bélszínből főzi ...
Lefutottam a helyi kismultiba, ahol szép marha gulyáshús volt eleve felkockázva. Minden más volt hozzá itthon:
- 80 dkg marhanyak és lapocka felkockázva
- 40 dkg marhaszegy (keveselltem amit vettem)
- 2 nagy fej vereshagyma (többtől állítólag édes lesz a pörkölt)
- 1 kápia paprika (ettől nem lesz édes???)
- 2 kis paradicsom
- 8 pici girizd fokhagyma
- 2 evőkanál szalonnazsír
- 2 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk majoranna
- só
- pici bors
Mivel a csapat válogatós, kivagdostam a zsíros/mócsingos részt a húsokból, és egy nagy teatojásba rejtettem (annak az ízére szerintem szükség van akkor is, ha válogatósak - úgyse fogják észrevenni :).
A nokedlihez pedig:
- 3 tojás
- 1+2 ek só (a tésztába és a főzővízbe)
- 2 dl víz
- 1,5 liter víz a kifőzéshez
- annyi liszt, amennyit a tojás és a víz együtt felvesz (gyűlölöm az ilyen recepteket, de őszintén bevallom, nem mértem le, mennyit vett fel).
- 1 ek olaj a főzőlébe
- 1 ek szalonnazsír a nokedli alá
Beleütöttem a 3 tojást a tálba és hozzákevertem 1 deci vizet. Egészen habosra dolgoztam. Ekkor hozzáadtam sok kanál lisztet, hogy sűrű legyen, majd a másik 1 dl vizet. Indulhat a robotgép!
Minden előkészítve, Kezdhetek főzni.
A kis tottyosba öntöttem a megaprított hagymát, paprikát, fokhagymát a forró zsalonnazsír tetejére. A tésztaforraló edénybe ment a só, majd a víz. A robotgép lelkesen kavarta a nokedlitészát. A jénaiba lapetoltam diónyi szalonnazsírt a nokedli alá - az biztos nem árt meg.
Felforrt a tésztafőző víz, elővettem a szaggatót, amit teljesen feleslegesen megkentem kis szalonnazsírral, hogy ne főjőn rá a tészta. A nokedliszaggatóval eldolgoztam a tésztát, csepegjen a zubogó forró vízbe. Én nagyon szeretem ezt az ősi szerkezetet, mert remek nokedlit készít. Nagyon fontos szabály, hogy nem szabad mosogatógépben mosogatni, mert azonnal megrozsdásodik!
Hagytam lassan felforrni a vízben, amibe csepp olajat öntöttem, hogy ne ragadjon össze. Volt sok időm a pörkölt készítésére: éppen elkészült az alap, amibe mehetett a sok finom fűszer! Ezalatt a nokedli is fővögetett, meg pirult a szalonazsíron. Sőt, a következő adagot is elkezdtem főzni (nálunk temérdek nokedli fogy ...).
A végefelé tartottam a főzésnek. A nokedlit természetesen megkóstoltam és bizony finomnak itéltem - ez a szalonnazsír alapon való perzselés remek volt!
A kisunokám (aki rettentő válogatós) nagykanallálal ette, majd a szaftját lelkesen kiitta a tányérból! (Lásd nyitókókép)
Még a vejem se reklamált, pedig ő utálja a nokkedlit ...
Az utolsó 100 komment: