Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (373) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (59) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (138) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (26) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (17) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (393) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (95) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (236) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Marhapörkölt nokedlivel

2024.02.04. 07:00 Andrass9

39.jpgNem egy ritka recept, de kisunokáimnak és a nagylyánynak főztem - hát posztolom.

A nagylyány ráéhezet a pörköltre, mert ő csak ritkán főz odaát ilyesmit. A feleségem persze kiadta az ukázt, hogy semmi extra fűszerezés, se bor, se semmi ne menjen a pörköltbe, ami nem hagyományos.

Nem vitatkozunk, legyen úgy. A csodahüttőben nem volt pörköltnek való hús, csak csupa hoch elegáns drága alapanyag, amiből ráadásul nem is jó a pörkölt. Rá is csodálkoztam az interneten, hogy valaki bélszínből főzi ...

Lefutottam a helyi kismultiba, ahol szép marha gulyáshús volt eleve felkockázva. Minden más volt hozzá itthon:

  • 80 dkg marhanyak és lapocka felkockázva
  • 40 dkg marhaszegy (keveselltem amit vettem)
  • 2 nagy fej vereshagyma (többtől állítólag édes lesz a pörkölt)
  • 1 kápia paprika (ettől nem lesz édes???)
  • 2 kis paradicsom
  • 8 pici girizd fokhagyma
  • 2 evőkanál szalonnazsír
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk majoranna
  • pici bors

10.jpg

Mivel a csapat válogatós, kivagdostam a zsíros/mócsingos részt a húsokból, és egy nagy teatojásba rejtettem (annak az ízére szerintem szükség van akkor is, ha válogatósak - úgyse fogják észrevenni :).

A nokedlihez pedig:

  • 3 tojás
  • 1+2 ek só (a tésztába és a főzővízbe)
  • 2 dl víz
  • 1,5 liter víz a kifőzéshez
  • annyi liszt, amennyit a tojás és a víz együtt felvesz (gyűlölöm az ilyen recepteket, de őszintén bevallom, nem mértem le, mennyit vett fel).
  • 1 ek olaj a főzőlébe
  • 1 ek szalonnazsír a nokedli alá

11.jpg

Beleütöttem a 3 tojást a tálba és hozzákevertem 1 deci vizet. Egészen habosra dolgoztam. Ekkor hozzáadtam sok kanál lisztet, hogy sűrű legyen, majd a másik 1 dl vizet. Indulhat a robotgép!

Minden előkészítve, Kezdhetek főzni.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A kis tottyosba öntöttem a megaprított hagymát, paprikát, fokhagymát a forró zsalonnazsír tetejére. A tésztaforraló edénybe ment a só, majd a víz. A robotgép lelkesen kavarta a nokedlitészát. A jénaiba lapetoltam diónyi szalonnazsírt a nokedli alá - az biztos nem árt meg.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Felforrt a tésztafőző víz, elővettem a szaggatót, amit teljesen feleslegesen megkentem kis szalonnazsírral, hogy ne főjőn rá a tészta. A nokedliszaggatóval eldolgoztam a tésztát, csepegjen a zubogó forró vízbe. Én nagyon szeretem ezt az ősi szerkezetet, mert remek nokedlit készít. Nagyon fontos szabály, hogy nem szabad mosogatógépben mosogatni, mert azonnal megrozsdásodik!

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Hagytam lassan felforrni a vízben, amibe csepp olajat öntöttem, hogy ne ragadjon össze. Volt sok időm a pörkölt készítésére: éppen elkészült az alap, amibe mehetett a sok finom fűszer! Ezalatt a nokedli is fővögetett, meg pirult a szalonazsíron. Sőt, a következő adagot is elkezdtem főzni (nálunk temérdek nokedli fogy ...).

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

A végefelé tartottam a főzésnek. A nokedlit természetesen megkóstoltam és bizony finomnak itéltem - ez a szalonnazsír alapon való perzselés remek volt!

A kisunokám (aki rettentő válogatós) nagykanallálal ette, majd a szaftját lelkesen kiitta a tányérból! (Lásd nyitókókép)

Még a vejem se reklamált, pedig ő utálja a nokkedlit ...

 

97 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma bors majoranna pirospaprika marhalapocka szalonnazsír marhaszegy marhanyak őrölt kömény kápia paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3018318059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2024.02.04. 11:30:04

Első sorban a nokedliről.
"3 tojás... 2 dl víz...annyi liszt, amennyit a tojás és a víz együtt felvesz"

Én fordítva gondolkodom. Nem meglepő, ezt már megbeszéltük, nem gond. :)))
Én szigorúan kimérek tojásonként 10 dkg lisztet.
A felvert tojásokhoz hozzákavarom a lisztet. Kicsit játszok az utolsó dekával, visszatartok a lisztből, a tojás méretétől függően.
Ez egy száraz keverék lesz, mintha tésztát gyúrnék, de nem egybe gyúrom, hanem villával, ahogy kikeverem, minél apróbbra törekszem.
Na. Ezután adok hozzá annyi vizet, amennyit "felvesz".

Tehát nem lisztet amennyit felvesz, hanem vizet amennyit felvesz.

A víz: pontosan annyi térfogatú vizet mérek ki, mint a felütött tojás térfogata volt. Ez a Maximum.
A maradék egy deka liszttel tudok még javítani, ha elcseszem.

Végig villával dolgozom, nem géppel. Közben már forrnia kell a víznek, pihentetés nélkül szaggatom. Széles peremű tányérból egy bizonyos kanállal. Amit még nagymamámtól kaptam az esküvőnkre. :)
Nagymamám csinálta a legjobb nokedlit, de már közelítem...

kocsmagomba 2024.02.04. 11:39:31

A legnagyobb öröm a gyermeket megetetni, látni, amikor falják. Akár gyerekünk, akár unoka.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.04. 18:33:29

@kocsmagomba: Én azért már elég ehetős nokedlit készítek :)

Vén motoros 2024.02.04. 21:19:56

2 hagyma, 4 hagyma nem ugat hiába: nem az édesíti el a pörköltöt, ha kettőnél több hagymát teszel bele, hanem az, hogy a ma kapható hagymák 99%-a vacak. Vizes, kis szárazanyag tartalommal. Régebben az igazi (makói) hagymát 2 év alatt termesztették: első évben magról dughagymát szüreteltek, a dughagymát szárították és HŐKEZELTÉK, majd a 2. évben lett a földbe dugott dughagymából vereshagyma. Na, ez a 2. éves vereshagyma tömör, nagy szárazanyag tartalommal, kevés nedvvel, olyan erős, hogy taknyod-nyálad egybefolyik, ha egy vágódeszkán egy ilyen nagy fej hagymát apróra vágsz, szinte teljesen száraz marad alatta a deszka, míg a ma kapható egynyári, vizes hagyma összevágása után olyan vizes lesz a vágódeszka, mintha lehugyoztad volna. De ki fizetné meg az ugyanazon a földterületen 2x-es emberi munkaerő ráfordítással, dupla költséggel megtermelt hagymát? 100 ember közül egy! Amúgy szerintem marhahpörkölthöz, "igazi" vereshagymából a hús súlyának akár a 35-(40)%-át is bátran hozzá lehet tenni hagymában, jó sűrű szaftja lesz. A másik: pörköltnek ne pirítsuk meg annyira a hagymát, hogy az elkezdjen karamellizálódni, mert a karamelles az aztán tényleg édes lesz! Elég csak megfonnyasztani, max. üvegesre. (Ma pl. a tepsis pulykacomb mellett felezett hagymákat is sütöttem. 2 órai sütés utána a karamellizálódott hagymák olyan édesek lettek, mintha nem is hagymát, hanem ALMÁT sütöttem volna a hús mellé...) A pörköltet EGÉSZSÉGETEKRE!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.05. 08:39:35

@Vén motoros: Sok cikkben olvastam ezt a tévhitet. Én szeretek sok hagymát beletenni, mert jó sűrű szaftot csinál. Ha késes aprítóval vagdosom majdnem pépesre, akkor legfeljebb leégni tud, karamellizálódni nem.
Egy időben termeltem magamnak a hagymát, de nincs akkora földem, amennyit mi megennénk ...

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.05. 08:58:12

Vén motoros nem tévhitről beszél. Én a szülőkkel sok éven át részt vettem a hagyma termesztésében, ezért tudom, hogy igaza van.
Az alföldi disznótoros paprikásba pl. nem is pirították a hagymát, hanem csak rászelték hosszába a hús tetejére, és lőn nagyon szép és finom, sűrű szaftja.

Tangó Suszter 2024.02.05. 09:26:01

@Andrass9: Miután zsirjára piritottam a pörkölt alapot beleteszem a Bamixot keses apritóval és péppe dolgozza. Utána ment bele a pörköltnek való.

kocsmagomba 2024.02.05. 12:21:08

A pörköltalap /hagymás alap/ készítés művészet. Még akkor is, ha csak zsírból és hagymából áll.
Az eddig ismertetett módszerekhez adok még egyet. Az üvegesre párolt és már zsírján pirulni akaró hagymát fel lehet csorgatni pici vízzel /alaplével/ majd lassan zsírjára visszaengedni, sőt ezt a műveletet szükség esetén 2-szer ismételni. A szaftosodás szépen megindul. Majd ezután a többi.
Olyan ételnél érdemes, amit nem akarunk sokáig készítgetni, elébe megyünk ezzel a szaftképző folyamatnak. Persze kavargatni, figyelni kell.
Ha eleve marhahús és több, mint egy óráig készül, akkor a felvázolt módszerem felesleges. Máskor jó.

Ezzel az édesedéssel én is megjártam már. Nagyon jót akartam, sok hagymával, de mégis rossz lett. Pont ahogy @Vén motoros: megírta.
Éppen holnap megyek hagymát és krumplit venni egy "Messzi, messzi Galaxisba". Havonta, két havonta kénytelen vagyok megtankolni, felkerekedni, hamuba sült pogácsával a kesztyűtartóban, mert a környékbeli rablók, akarom mondani zöldségesek, pesti nagybaniról hordott ócsóért áruja csak malackaja. A hagymával pont ez a baj. Annyira vizes, hogy inkább bánatában lepenészedik. (a répa meg vegyszerszagú büdös)

Vén motoros 2024.02.05. 13:53:48

@kocsmagomba: A volt kolléganőm (nyugdíjas CAD-es rajzoló) Sirokon kertészkedik egy hatalmas kertben, és egy 180 éves ámbitusos házban él. Tőle kaptam egyszer kétféle fajta (fene sem jegyezte meg, milyen) hagymát, de csak 2-2 kilót. Nos, a család meg a szomszédok is csodájára jártak mindkét fajta hagymának. Mindkettő kemény, igen kis víztartalmú volt, ahogy írtam: száraz maradt alatta a vágódeszka. Határozottan más ízvilága volt mindkettőnek. Az egyik fajtából csodasűrű szaftos marhapörkölt lett, a sűrűsége mellett _a szaft íze is csodás lett_ (a Tesco-s hagymához képest), a másikból meg hagymás rostélyoshoz lisztbe forgatott sült hagyma. Sajnos, nagyon hamar elfogytak, azt pedig mégsem várhatom el, hogy az idős kolléganőm "bértermesztésben" 10-10 kilót csak nekem termesszen... Azóta se láttam ilyen jó hagymákat. (Én egyébként a Fehérvári úti Piacon (ma szerintem a legdrágább budapesti piac) és a Nagycsarnokban vásárolok. Seszko jedno: szerintem kofa vagy "állami", mindegyik a nagybaniról szerzi be a vacak hagymáját.
Ha már hagyma: mivel bezdáni paprikához nem jutok hozzá, én a Rubinék "csipedett" édesnemes paprikájából szoktam vásárolni. Az elég jó. Valamint veszek tőlük méregerős paprikamag-olajat is.
Csak az érdekesség kedvéért: megkérdezték Széll Tamást, hogy ha meglátogatja a vidéken élő szüleit, akkor főz-e nekik a híres Michelin csillagos gulyásleveséből. Azt mondta, hogy NEM, mert Magyarországon bolti hálózatban a gulyáshoz szükséges 3 féle jó minőségű alapanyaghoz lehetetlen hozzájutni: (nem szálasodó) marhahúshoz, jó hagymához és jó paprikához. (Én a helyében még mellétettem volna a jó krumplit is...)

BOAR 2024.02.05. 14:12:17

@Vén motoros: Akkor szélltamás szopjon lovat...
Ha magyarországon nem tud jó paprikát venni, akkor egyrészt béna és hülye, másrészt vegyen külföldön három kilóval többet és vigye el a szüleinek. Mekkora hülye duma ez a "bolti hálózatban". Ki a fene mondta neki, hogy boltban vegye? Se a hagyma, se a fűszerpaprika nem az a mennyiség amiből ne tudna akár egy évre valót is megvenni egyszerre a szüleinek ott, ahol az éttermi konyhájára vásárol. A költsége sem egetverő. Akkor mi ez a süketelés?
Inkább azért nem főz nekik gulyáslevest mert az Édesanyja elhajtaná a halál véreres faszára amikor meglátná, mennyit buziskodik egy szimpla leveshez a grillezett hússal meg hasonlókkal.

kocsmagomba 2024.02.05. 15:06:32

@Vén motoros: irigylem a siroki nyugdíjasokat :)))
Azt ugye tudod, hogy nekem nem az a "messzi galaxis".
Holnap délután és éjszaka a terv szerint "csak" 4-szer fogok átautózni Sirokon. :D Tényleg szép házakat tudok ott, és sokat újítottak fel. Szépek na! De hagymáért nem tudok oda menni én sem.

Pont ez a lényeg. A háztáji az háztáji.
Magán. Nekünk nem jut. (Nekem se sok, ahogy neked se.)
Amíg a Kádár korban a háztáji termékeit beforgatták az állami ellátásba, most szopi van. A magyar termelési mód tönkrement a multiban meg vehetsz argentin marhát. Félrement, Nem is folytatnám. :(

fülesboci 2024.02.05. 15:34:36

A nokedlifőzést megtanulhatnatok...youtoube.....mészi

kocsmagomba 2024.02.05. 15:53:23

@fülesboci: köszönjük emese :) Ne haragudj, régen megnéztem mészit, mert feldobja a youtube, de mészi főztjeit talán a második recept feléig bírtam, azt is sűrű "magyarkodással". Nem. Ha meg nem sértelek, és nem is akartalak!
Az egész mészi nekem egy olyan főző embernek tűnik, aki el tud sajátítani valamit, de gyökértelen. Nem ismeri az ételt. Valahol látott, evett valamit és próbálja elkészíteni, pontosabban lemásolni, de félremegy a technológiával.
Segítsetek neki. :) Fejlődőképesnek gondolom.

De ez itt a legnagyobb butaság: www.youtube.com/watch?v=zEFm9q4tKvo
Beletesz sok lisztet, sok vizet, lásd még csiríz, amit a kevés hozzáadott tojás nem fog meg, ezután kimossa a kész nokedliből a fölösleges lisztet, amíg tiszta nem lesz. Sok sikert ! :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.05. 17:20:31

@kocsmagomba: Köszi, hogy megmutattad miért NEM SZABAD ezt a "szakácsot" NÉZNI. A kommentjeiből itélve teljesen reménytelen!!!

Tangó Suszter 2024.02.08. 16:11:44

Mivel hal van benne, elmegy (úszik) egy gasztroblogon.

www.facebook.com/share/p/pt86CRj9WwCD61yY/

Kumari aki Nilüfer 2024.02.08. 19:47:38

A nokedki klszítés olyan, mint a lecsó, a töltött káposzta, és ezer dolog.A Mésziféle is jó, ettem olyat,( régi szokszédasszonyom így főzte, semmi baj nem volt vele, csak jó kis oörkölt kellett hozzá, az adta az ízét) ha így szereti, lelke rajta, Én tejjel keverem ki, teszek bele olajat( vagy ha nagyon cifráznám, vajat-bár laktózárzákrny vagyok, így csak jeles ünnepen), vendégeknek.Tojást is módjával, anyukám annak idején azt mondta a sok tojástól kemény lesz. Márpedig ó okleveles fózónó volt.Fúszerezem is, bors mindenképpen kell bele, só is, volt már, hogy aprított petrezselyemlevél is került bele.És én is liszttel kezdem, és amennyi tejet felveszKIszedni meg a pörkölt szaftjáből kivett cuccra szedem,amibe egy kis tejfelt keverek.MI fehér nokedlit nem eszünk, csak vendégségben:D..... .Eddig csak dícsérték, az unokám meg kifejezettem ilyet kér:) Még a rántott hús az, amit szerinte a legjobban csinálok.Elárulom, a húsra egy kevés mustárt is kenek, amit ugyan nem lehet érezni, de nagyon zamatos tőle a sertés is, s csirke is.
Szóval a nokedli is egy megosztó étel lehet, ha hagyjuk.

BOAR 2024.02.08. 20:37:01

@Tangó Suszter: "A halbetegségek gyakori okozója a rossz minőségű, helytelen hőmérsékletű víz!"
Így van. A 100 celsius fokon fokon lobogó víz hagymával, pirospaprikával, sóval tökéletes a halbetegségek megelőzésére.

BOAR 2024.02.09. 08:18:01

@Tangó Suszter: Megnyitottam a facebookos linket amit feltettél és az idézett mondat jött szembe.
On topic módon reagáltam rá. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.09. 08:48:04

@Tangó Suszter: Ez az oldal csak a víz hőmérsékletével nem foglalkozik. @BOAR: -nak igaza van, ez a megfelelő hőfok és pont ekkor kell a pirospaprikát hozzáadni, amikor a habját feladja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.09. 08:49:51

@Kumari aki Nilüfer: Ezt a mustár trükköt én is bevetem - főleg a száraz húsoknál.

Tangó Suszter 2024.02.09. 15:06:52

@BOAR: Egy virus garázdalkodik! Mosolygo szmajlit es egy kori sört küldtem. ??

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.09. 16:25:30

@Tangó Suszter: Ez jó vírus! Még a sört se felejtette el...

Tangó Suszter 2024.02.09. 16:59:41

@Andrass9: Érdekes nálam két kerdőjel volt a szmájlik helyén, a Lepcsánkon lehagyta a komment felét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.09. 19:09:11

@Tangó Suszter: 20 éve van kerti tavam. Még semmi olyan terméket nem használtam, amit ezen a linken látni lehet, de nyüzsögnek benne a halak és csodásan virágzanak a ritka növények is (p.l. virágkáka).
Azért köszönöm a linket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.10. 08:25:56

@Tangó Suszter: A linkedre válaszoltam, miszerint van némi tapasztalatom kerti tó fenntartására.

Tangó Suszter 2024.02.10. 10:30:06

@Andrass9: Na mar megint ? jel. Pedig mosolygós szmajlit küldtem.

kocsmagomba 2024.02.10. 11:11:37

@Tangó Suszter:

Inkább írd le, hogy hihi vagy hehe, vagy két kedves szót, azt nem tudják félreérteni ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.10. 18:36:27

@Tangó Suszter: A blog.hu nem tudja a smájlit kezelni - nincs grafikus megjelenítés a kommentekben :(

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.10. 18:36:58

Ma három órától kb. fél hatig dolgoztam az udvaron. Mire bejöttem és géphez jutottam megtörtént a bűnhődés. Talán többször kimegyek majd az udvarra, meg a kertbe. Hátha még több csuda is történik.

Tangó Suszter 2024.02.10. 18:48:58

@Andrass9: Kösz, ertem. Lemondok a szmajlikról, bar sajnálom. Egy kép többet mond ezer szónál. (Gyanakszom hogy a képek elsorvasztják a kép-zelő erönket az irott szöveg képpé alakitási képessegünk.)

kocsmagomba 2024.02.10. 20:30:54

@látjátok feleim szümtükkel:

"Talán többször kimegyek majd az udvarra, meg a kertbe. Hátha még több csuda is történik. "

Belerokkansz annyi kerti munkába! Amennyi kellene! :D
Bár az új metszőolló besegít.

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.10. 21:47:08

@kocsmagomba:

Félreértettél.;Đ

Arra gondoltam, még több pálinkának való gyümölcs terem a több munkától. Egyébként ha nem lesz gonosz az időjárás, sok barack lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.11. 08:52:05

@kocsmagomba: Én híresen lusta vagyok! A kertben is két napot dolgozott a kertész a metszéssel, takarítással. Szép is lett!!!

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.11. 12:39:21

@Andrass9:

Felénk nem lehet kertészeti munkára ember találni, vagy ha jelentkezik is valaki, az jobb, ha otthon marad.
Ma hallottuk, hogy a megyei méhészek is arra panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelő segéderőt amikor sok a munka. A munkaalapú társadalomban nincs magyar munkaerő. Sajnos a kiskertekbe külföldi sem akad, csak az akkugyárakba tódulnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.11. 12:47:54

@látjátok feleim szümtükkel: A mi kertészünk már több, mint 20 éve gondozza a kertet. Nagyon jól képzett kertészmérnök, és szépen dolgozik. Most beadta a derekát a szomszédunknak is :))

kocsmagomba 2024.02.12. 10:28:21

@látjátok feleim szümtükkel:

Dehogy értettelek én félre. :)

Barack. Ezen az éghajlaton senkinek sincs termő barackfája. Se sárga, se őszi. Én megpróbálnék egyet ültetni, a kert végében lenne annyi napos-meleg idő, hogy beérjen. Az északi, Tátra felé szabadon lejtő talaj ellenére. Csak előbb ki kell zárnom a kertből a szarvast és az őzet. Legalább 3 méter magas kerítéssel, mert a bikuci simán veszi a 2,5 méter magasságot. 40 méter hosszan kellene kerítés. Ennek költségét kell szembeállítani egy barackfa termés mennyiségével. :(
Pár hete minden nap frissen körbe trágyázzák a kerti bográcsoló környékét, de mondhatom, hogy mindennaposak idebent. Lerágnák a csemetéket télen.
Múlt héten csak kiléptem a reggel a kertkapun, átmentem a szomszédba, közben egy őzike sétált előttem gondtalanul.
Nekem debreceni belvárosi gyereknek ez még mindig élmény. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.12. 18:28:14

@kocsmagomba: Nekem szerencsém van ezek szerint! Még életemben nem láttam közelről vadat! Így aztán a barack terem, mint a gép, és még jut szörpre is belőle (most nyitottam fel egy 2020-as üveget a vendégeknek :)

kocsmagomba 2024.02.12. 20:08:15

@Andrass9: én is nagyon szeretnék őszibarackot nevelni, hiszen tudod, abban nőttem fel, pár évig egyedül műveltem majdnem 100 fát, mielőtt el kellett adnom a földet,

csak ilyen körülmények között nem lehet itt őszibarack

ahová ültetni tudnék, éjszaka odavilágítok zseblámpával, sokszor találok a fényben érdeklődő állatot
bezzeg az agancsot még egyik se hagyta itt nekem, cserébe a lelegelt tujasorért! nincs bennük semmi becsület... :D

nagyon szeretem őket, tudom, hogy előbb-utóbb puskavégre kerülnek, sajnálom is, de ma szarvaskolbászt eszegettem, kettős érzés

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.12. 20:10:57

@kocsmagomba:

Oda is adnám ezért az élményért a barackfámat.
Bár nem panaszkodhatok, megjött a nyaktekercs, és a ház előtti magas hársfán rikoltozott délelőtt. A rejtély, hogy hátul a kertbe a tavalyi odúba, vagy az udvaron lévő kiszáradt nyirfa odújában akar-é beköltözni.

kocsmagomba 2024.02.12. 20:19:57

@látjátok feleim szümtükkel:

menthetetlenül tavasz lesz, ezt onnan tudom, hogy:
1. a harkály ész nélkül dobol a kiszáradt jegenye 6 emelet magas tetején és rikoltozik
2. a cinkék végre megszólaltak, még nem azt mondják, hogy "nyitnikék", de már van hangjuk, ami télen nincs
3. két ismerős, bejárós mókus kergetőzik egymással a tölgyfa törzsén, spirális nyomvonalban üldözik egymást le-fel, éktelen makogással kísérve
4. + .... megjöttek az első üdülő tulajdonosok az ingatlanokba, szétnézni :)))

Kumari aki Nilüfer 2024.02.14. 07:54:18

@kocsmagomba: Harkály, cinke, gerlice itt is "szól", és a hóvirágmező virít:)Kinn van a krókusz. a nárcisz és a jácint, az utca sarkán pedig( a tűzó déli nap mindig odasüt) az aranyvessző sárgállik, teljes pompában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.14. 08:47:02

@Kumari aki Nilüfer: Nálatok melegebb van :) A hóvirág, téltemető, hunyor, aranyvessző virágzanak teljes mezőben. A többi hagymás már bimbós.
Lassan befejezem a cinkék etetését: már olyan kövérek, mint egy pulyka :) A kiszort napraforgóra meg a rigók, gerlék, verebek járnak rá.
1 szem etetőm van csak, de a télen elfogyott 10 kiló napraforgó!!

kocsmagomba 2024.02.14. 10:22:09

@Kumari aki Nilüfer:

Képzeld el, ma itt a "túlsó Mátrában" tejfölt bontottam. Kitalálod: 'Nagyné és fiai' féle tejfölt.
A fiam hozott pár nagy pohárral Karácsony előtt a kispiacról. Mert ha nem hoz, akkor nem kap töltöttkáposztát, ez az egyezség! A címke szerint 2023. 12. 26-ig volt szavatossági ideje.
Meg a ló...!
Mindenféle állag és ízromlás nélkül is tökéletes, ma 2024. 02. 14-én. Pedig az utolsó 5 napot hűtőn kívül töltötte. Picit lett csak savanyúbb, tehát nem keserűbb, és ez csak jó hír! Valószínűleg tejből van.
Mások ezt nem értik, csak mi ketten... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.14. 12:03:01

@kocsmagomba: Lehet, hogy én is értem? Nekem a tej forrásom fantasztikus. Bő két hétig eláll a hűtőben (üvegben), és tökéletes aludtejet produkál. Ha nagyon finomra akarom, akkor tejfölt hozunk a Szegá-ból, amiből egy evőkanállal beoltom. Amúgy ez a tejfel is fantasztikus 1000/kilója.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.14. 20:02:30

Egyre erősebb az az érzésem, hogy ki kéne egyenesíteni a kaszákat!!!
Teljesen hatástalan, amit jelenleg bárki más tesz.

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.14. 20:18:00

Ma eszméletlenül jó levest főztem.
A kiskutyámnak csirkemellcsontot főzök, és a lé mindig megmarad, az még nem kell neki. Általában kezdek vele valamit, ma levest főztem belőle. Zöldség, sárgarépa, zeller, paszternák, és kevéske karalábé ment bele, majd benéztem a hűtőbe és megláttam a bordáskelt, és eszembe jutott, hogy van a mélyhűtőben kakastaréj, amiből kivettem 5-6 darabot, és azt is bele raktam a fazékba. Nem is gondoltam, hogy mennyire sok idő kell neki mire puha lesz, így nem is lett ebéd a levesből. Amikor a taréj puha volt, kiszedtem, összevágtam, visszatettem a levesbe, bele tettem a laskára vágott kelt, és jól felforraltam, ezt nem kellett sokáig főzni. Amikor már jó volt a kel, tejölt és citromlevet kavartam bele. Magyon jó lett. Némi fűszer még mehetett volna bele, pl. bor, majoranna vagy tárkony, csak sajnos nekem nem ajánlott, így csak a só, a zöldségek, és némi szárított darált zöldség adta meg az ízt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.14. 20:32:07

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem nagyon jó levest főztél! Én is gyakran használom fel a csontokat levesnek. Kakastaréjjal még nem kisérleteztem, mert egy sincs a hűtőmben :)
Én azért a citromot kihagytam volna ... dehát mindenki másképp csinálja!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.14. 20:40:29

@Andrass9: Apropo csontok! A napokban egy óriási kacsát sütöttem a gyerekeknek. Amit nem ettek meg (sokat), azt felaprítottam és megfőztem és besürítettem levesnek. Parádés lett! Képzeld, a levéből még a töltött káposztába is tettem!!!

Tangó Suszter 2024.02.15. 09:44:45

@látjátok feleim szümtükkel: A szomszédom nap mint nap, csirkefarhatát főz a kutyájanak. Az meg csak akkor eszi meg, ha nagyon éhes, bar inkább elássa a kertben. Mivel száraz táp mindig van a másik tálban, nem éhezik. Láttam, hogy a gazdi kiönti a farhát levét, kerdeztem nem főzöl belőle levest? Ő nem szereti. Igy nekem adta, èn meg besüritem kevesebb mint egy decire, a fagyasztóban várja, hogy főzelekhez felhasználjam.

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.15. 14:10:55

@Tangó Suszter:

A szomszédod nem százas. A csirkecsontból, farhátból főzött leves minden ételbe jó, és tápértékük is nagy. Én azért használom, mert a kiskutya nem eszi meg az összes levet, ami 4-5 mellcsont megfőzéséhez kell.

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.15. 14:13:44

@Andrass9:

Nálam is csak azért van a hűtőben mert nem volt csirkeláb a boltban, viszont a táblára ki volt írva a taréj. Én is főztem már levesbe a sült alkatrészeket, tényleg nagyon jó alapanyag.

Kumari aki Nilüfer 2024.02.15. 14:25:27

@kocsmagomba: Én értem. Nagy keletje van, Józsán is van boltjuk.Ott még fölözetlen tejből vaN minden...

Kumari aki Nilüfer 2024.02.15. 14:26:22

@Andrass9: POntosan..az utcán kellene lennünk mindenhol, mindenki

Kumari aki Nilüfer 2024.02.15. 14:29:56

Csirke aprőlékokból, csontból mindig remek leveseket lehet rettyinteni..én a csirkéból püspökfalatját, meg a szárnyat szeretem a legjobban( és ezeket ki is rántom, az is pompás), a mellet rühellem..megeszem épp. de soha nem választanám.

kocsmagomba 2024.02.15. 15:37:02

@Tangó Suszter:

"A szomszédom nap mint nap, csirkefarhátat főz a kutyájának. Az meg csak akkor eszi meg, ha nagyon éhes, bar inkább elássa a kertben."

Micsoda öröm, hogy volt értelme a csirkefarhátra bevezetett ársapkának és kötelező pulton tartásnak! Jól jártak a kutyások! ;)
B+

@Kumari aki Nilüfer:

"Nagy keletje van, ...."

Hát ez az, keletje, én meg Északon vagyok. :)

"Ott még fölözetlen tejből vaN minden... "

Még a kerítés is! :D Istenem de krémes ez a tejföl... minden benne van. Nyoma sincs sűrítő, szilárdító anyagoknak. Se bíbortetűnek.

Amúgy a csirkemell csontja kiváló leves, alaplé anyag. Olyan tiszta, tükrös, ízes levet lehet belőle főzni, hogy bármihez jó.

@látjátok feleim szümtükkel:

Nagyon helyesen cselekedtél. A citrom jó választás.
A taréj tiszta kocsonya alapanyag, nem csoda, hogy sokáig fő. :)

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.15. 16:57:01

www.hazipatika.com/taplalkozas/gyogynovenyek/cikkek/fuge-fugelevel-fugefa-fugefalevel-gyogyhatas-gyogytea-szorp-arcpakolas

Ma rendrakás közben kezembe került a nyáron aszalt fügelevél, egyből főztem is teát belőle. Nem jól, mert én csak leöntöttem forró vízzel a levelet, és mint a neten kiderült, 10-15 percig jó főzni, mert akkor koncentráltabb lesz a tea. Nem rossz az íze, és olyan kellemesen zöld az illata.

Kumari aki Nilüfer 2024.02.15. 18:07:44

@kocsmagomba: Na persze, mellcsontot szoktam venni, a levesért..tényleg szépséges .

Tangó Suszter 2024.02.16. 08:52:08

@kocsmagomba: Mikor meg se inflació se ársapka nem volt, ha láttam alkalmas farhátat, vettem ötöt, annyi fért a piros tepsibe. Iluska kifejezetten szerette/ti sutve. Meg a csirke szárnyat. A kaparót meg levesbe. :-)

kocsmagomba 2024.02.16. 10:17:37

@Tangó Suszter:

Szerdán főztem csirke paprikást. Értelemszerűn enyém a nyaka, szárnya, fara, háta, lába, szíve. Ha van, feje. Ahogy megfő, első dolgom ezeket még frissen-forrón befalni, egy-két szelet puha fehér kenyérrel.
Ezekből nem adok senkinek. (nem is kérik)
Másoknak marad a comb, mell, zúza.

Amit én hagyok ezeken a csontokon, attól a kutya, macska sírva fordul el, és megvető pillantásokkal távozik. :)

kocsmagomba 2024.02.16. 10:22:14

@Tangó Suszter: ja, rántva is szeretem a farhátat, egyben panírozva. Egyszer viccből kirántottam néhány csirkelábat. :)
(Gasztrovicc. Új műfaj.)

kocsmagomba 2024.02.16. 10:26:34

@látjátok feleim szümtükkel:

én a fügefalevelet csak egy helyen tudom elképzelni... ;)

nem élek ezekkel a teákkal, lehet hogy kellene?

Tangó Suszter 2024.02.16. 10:57:33

@Tangó Suszter: Meg kell újra tanulnom, hogy a kommentem nem pont oda megy ahová szántam, így nehezen ertelmezhető. A besűrités ötlete Andrass9től van. :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.16. 11:11:59

@Tangó Suszter: Az ördögnek van akkora fagyasztója, hogy minden elférjen benne. Ezért szoktam rá a besürítésre.

kocsmagomba 2024.02.16. 11:19:35

@Andrass9:

"ördögnek van"

Tudomásom szerint az ördögnek sincs akkora fagyasztója! Neki inkább nagy kondérjai vannak, melegen tartva. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.16. 15:43:46

@Kumari aki Nilüfer: -nak igaza van! Azok a melegen tartó kondérok a legjobb dolgok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.17. 10:10:04

@Tangó Suszter: A brit ökológusok olyanok, mint a brit tudósok???

kocsmagomba 2024.02.17. 11:02:19

@Tangó Suszter: szerintem ez teljesen igaz

@Andrass9: nézd meg, annyira él a tavad, hogy már egy csúcsragadozót is odavonzott, a szürkegémet

Gasztronómiailag pedig lehet benne békát tenyészteni, comb ügyileg :)))

Tangó Suszter 2024.02.17. 12:07:45

@Andrass9: Azt bizony nem tudom mert mit is adtak nekünk a britek?
Ezek hunok.
mypond.hu/

kocsmagomba 2024.02.17. 12:50:49

@Tangó Suszter:

"mit is adtak nekünk a britek?"

Hát még a rómaiak.

www.youtube.com/watch?v=RnPJJxXwLLk

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.17. 13:39:58

@kocsmagomba:

Magyarországon – mint minden kétéltű és hüllő – védettséget élvez, természetvédelmi értéke 10 000 Ft. Ezért lehet, hogy nem érné meg.

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.17. 13:45:14

@kocsmagomba:

A briteknél már a rómaik előtt is építettek utakat. Talán az első legrégebbi utat is ott tárták fel. A családot is ők karolták fel, ott építettek hosszúházakat, ahol a rokonság együtt tanyázott. Ezekben béke honolt. Mondjuk első, akarom mondani második a család sok helyen a jelenben is.
Akkor igaz, hogy főként keltáknak nevezték őket, de az már senkit nem érdekel.

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.17. 13:48:41

@Tangó Suszter:

Nekem van egy picike műanyag tavacska, de nem veszek észre benne még egy árva szúnyogpetét sem, pedig nem permetezek arra. A kertbe kéne tavacska, csak nincs aki kiássa. De lehet, hogy kerítek ásós ember és csinálok tavacskát, javítja a klímát. Jelenleg a hóvirágok már kipurcantak, annyira száraz a talaj teteje. Éjszaka kis fagy szívja a vizet, nappal meg a nap. Szerencsére a szél már két napja nem fúj.

kocsmagomba 2024.02.17. 14:40:40

@látjátok feleim szümtükkel: itt sárban tapicskolunk, örülünk, ha kicsit megfagy a teteje :)

másik: Persze a kelták, de állítólag minden út Rómába vezetett onnan is. :) Vagy ez csak valami római közbeszerzés után lehetett? Papíron dokumentálva az elherdált milliókat. :)

A család: nem értek egyet. Nem tudjuk melyik az a kulturális pont, ahol átfordult a törzsi életforma a családba. Valószínű, hogy régebbi ez, mint a történelem.
Nagyon valószínű, hogy a törzsi tulajdonnal szemben a magántulajdon került előtérbe őseinknél, más ugye ott, ahol volt mit "magántulajdonolni".

A rómaiak jártak-e ebben élen, vagy a félnomád britonok. Ki tudja?

Az a biztos, hogy ma Magyarországon a "család" a társadalom formáló erő. Ahogy Don Corleone idejében. Most nem hosszú házakat építenek, hanem nagyot. Mernek álmodni, ugye.

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.17. 16:27:09

@kocsmagomba:

Persze, csak amikor a gyerekek megnőnek nem kérnek a családból és ott marad a megvénült, mozgásképtelen szülőkre a nagy ház. Ez a magyar család az utóbbi 14 évben.
Orbán most óbégatta el, hogy a két lemondott asszony kisujjában több méltóság van, mint más emberben. Méltóság? Na ne röhögtessenek már a méltósággal, és a családdal sem. Az sem úgy néz ki, ahogy az Orbáné, a Nováké, meg a Vargáé, a többiről nem is szólva. Nekem egy élet munkájaként sikerült egy házat építeni hitellel, venni a gyereknek egy lakás hitellel, és örökölni két kis értékű ingatlant mert kihalt a család. A két méltóságos asszony negyven évesen nem két ingatlannal rendelkezik. Pedig a mi gyerekünket nem 7 évig, mint a Katalin, hanem csak 8 hónapig neveltük otthon, utána irány a gyerek megörző.
Na de beszéljünk az occó mirelit zöldborsóról, mert azt már csak boltba lehet kapni, a kertben nem nő annyi, hogy egy levest lehessen főzni belőle. A betűsben nagyon jó minőségűt vettem, és majdnem olyan jó leves lett belőle, mint amilyet anyám főzött a kertben termeltből. Még szerencse, hogy a döglődő nyugaton a zöldborsó nem döglődik.:D

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.18. 13:46:16

@kocsmagomba:

Itt a tavasz.:( Megpattant a sárgabarack rügye. Igaz, volt olyan időjárás már ( régen ), amikor március 15-re ki is nyílt, de akkor nem márciusban volt a tél.

Kumari aki Nilüfer 2024.02.19. 08:57:35

@látjátok feleim szümtükkel: Méltóság a két asszonyság kapcsán? Nagyon vihogtam:DDDDDHa csak töredéke igaz a róluk terjengő dolgoknak, akkor is gáz....
Ami a házat illeti, építettünk egyet( 36% kamat +3% kezelési költség volt a hitel ára), a három gyerek közül egynek tudtunk lakást venni( ott jött a gyerek), devizahitellel..a másik kettő alkalmanként kapott támogatást, amikor jutott.Pedig dolgoztunk orrvérzésig.Örökség..hát a férjem eladta a házaaz van, amit kikpartunk a mat, jó áron., két milliót sikerült kapni éste( Bodrogköz, kétezres évek közepe),. én a házrész örökségemet (fél ház Szatmárban) a sógornőmnek adtam, ott maradt két gyerekkel özvegyen benne, úgyhogy abból se gazdagodtnk meg( mai áron az ház OTT tán elkelne három millióért, 600 öles kert, összkomfort, két szoba, kb 80 nm, sok melléképülettel, műhellyel..ha itt lenne, ahol mi lakunk, 70 milliót is adnának érte.Azért ez drámai, nem?)

Az időjárás zavarba ejtő, nyílik az odvaron a nárcisz..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.19. 12:15:03

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Tegnap kiszórtam a lemosót az őszibarackra és a meggyekre. Egy kevés még a körtére is jutott. Most meg esik az eső, az almák várakoznak ...

kocsmagomba 2024.02.19. 21:00:47

@látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: @Andrass9:

Ma reggel mondták a rádióban, hogy délen virágzik a sárgabarack.

Itt én még téli álmot alszok. Találni pár nyamvadt hóvirágot, de nyoma sincs a tájra jellemző tavaszi növényeknek. Max. hőmérséklet ma 5 Celsius volt, éjszakai -4 után.

Csak az a baj, hogy van nekem egy elhagyott házam telekkel, a Mátra déli oldalán, vagy inkább az Alföld északi szélén. Nagy baj még ott sincs, ott is alig 3-4 centis nárcisz, a hóvirág teljében van. A fák, a rózsa még alszik. Orgona bokrok hegye mozdul valamennyire. Nem kések el, ha hétvégén metszek és jövő héten lemosok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.20. 09:29:03

@kocsmagomba: Elég hideg lehet nálad :( Itt rengeteg hóvirág van, téltemető, hunyor, stb. Délben megy az almára, cseresznyére is a lemosó. 14C fokot jósolnak délre.

kocsmagomba 2024.02.20. 17:47:14

@Andrass9: Látszik a gázszámlán. Nincs ide messze Zabar község se, ami talán a leghidegebb éghajlatú Magyarországon. Légvonalban legalábbis, de közúton 2 és félszer annyi, el lehet képzelni a terepviszonyokat, hegyek-völgyek.
De ha valakinek van bátorsága csak végig autózni ezeket a négy számjegyű "utakon", bombatölcsérnyi kátyúk között, az csodát lát, nincs ennél szebb vidék!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2024.02.21. 14:55:40

@kocsmagomba: A zabari hideg mindig megrémít. Általában ott van a leghidegebb...
De mivel itt lecsitult a szél, esőre se számítok: kiszórtam 2 háti permetezőnyi bordói lé+kén+rézkénlét lemosónak az alma, körte, őszibarack, meggy, szőlő, ribizli és babarózsa bokrokra/fákra. Évek óta nem csináltam lemosó permetezést, a derekemnak sok az a 15 kiló plusz. Most viszont megelőztem egy denevérpadon való 4 perces lógással és egy Apranax kenőccsel. Meglátjuk, érdemes volt-e csinálni. A cseresznyefákat nem érem el a hosszú szárral se.

kocsmagomba 2024.02.22. 08:41:55

@Andrass9:

"...nem csináltam lemosó permetezést, a derekamnak sok az a 15 kiló plusz. Most viszont megelőztem egy denevérpadon való 4 perces lógással ..."

Helyes.
Én is lógással szoktam megelőzni a munkát. Sőt, ha véletlenül munkavégzésen kapom magam, utána is lógni szoktam. :DDD
Szerencsére a derekam bírja a legjobban. Engem a visszerek ölnek meg.

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.22. 08:50:00

www.azenkutyam.hu/elet/beszelo-kutya-video/

Végig hallgassátok meg, mert csak úgy érthető mit mond a füles.:D

kocsmagomba 2024.02.22. 09:08:06

@látjátok feleim szümtükkel:

Végighallgattam. Engem leginkább Orbán Viktor évértékelőjére emlékeztet. :)

kocsmagomba 2024.02.22. 09:18:40

@látjátok feleim szümtükkel:

Egyébként brit tudósok szerint a kutyák fognak először emberi nyelven megszólalni.
Kérdés, hogy mit fognak mondani?????
Azt, hogy : "Postás, postás, postás..." talán? :D

(Kovács András Péter poénja nyomán)

kocsmagomba 2024.02.22. 09:22:01

@Andrass9:

"A zabari hideg mindig megrémít."

Én is szoktam itt mondani, mikor k* hideg van, néha nyáron is megfagy a levegő, hogy az időjárás "meg van zabarodva". :)

látjátok feleim szümtükkel 2024.02.22. 10:04:09

@kocsmagomba:

Nekem meg az, mire vége lesz megtudom, hogy miért adott Katalin asszonyság kegyelmet.:)

kocsmagomba 2024.02.22. 10:08:58

@látjátok feleim szümtükkel:

NER-eménykedj, ha most nem tudod, biztonsággal megmondani, akkor élethosszabbító műtétekre és orvosi kezelésekre lesz szükséged, hogy megtudd a választ. :)
süti beállítások módosítása