Kedves vendégeket vártunk, akik nagyon ritkán jutnak sertéshúshoz, ezért a csodahüttőben bújkáló disznó alkatrészeket választottam ebédre. Eredetileg csak a csülköt akartam megsütni, de kevésnek itéltem.
A karajhoz házi füstöltkolbászt kaptam a barátunktól, akinek dílere van.
Ennyi húst már elégnek itéltem a vendégségnek.
A hozzávalók listája folyamatosan alakult, ahogy egyre újabb húsokat találtam:
- 1 relatíve sovány hátsó csülök - kb 1,5 kg.
- 2 fej vereshagyma
- 1/4 zellergumó
- 1 fej fokhagyma
- 1 ek feketebors
- 1 ek borókabogyó
- 5 babérlevél
- 2 rozmaring ág
- 1 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 nagy diónyi gyömbér
- 6% só a marináláshoz
A só éppen elég volt annyi vízhez, amibe a csülköt feltettem főzni a kuktában. Ment bele a fűszer is, meg a zöldségek és a hagymák. Ezt felöntöttem 1,6 liter forró vízzel.
A csülkök (mert találtam még két csontnélküli első csülköt is) bőrét beirdaltam, hogy jobban felvegye a brine ízeit. Beletettem a kuktába. Még felszeleteltem a gyömbért is a kuktába. Feltettem kis lángra főni 3 és fél órára.
Amíg a kukta piszergett, készítettem egy másik fűszeres levet a karajnak. Kipréseltem a lébe 3 girizd fokhagymát, szórtam bele 6%-nyi sót, 2 ek majorannát, hozzáadtam 5 fej hagymát. Felszúrtam a karajdarabot és beleszuszakoltam egy adag kolbászt (szívem szerint két szálat tettem volna bele, de a feleségem megtorpedózta az ötletemet).
A hosszú, kilógó részét letörtem. Beletettem a lébe a hagymákat és lassú tűzön főztem ezt is bő három órát. A karajnak nem kellett a kukta a puhuláshoz.
Kezdhettem a "Pékné módrát". Ehhez kellett 10 dkg zsír, 4 fej vereshagyma nyolcadolva, 6 girizd fokhagyma negyedelve, egy vájdling hámozott/darabolt krumpli.
A zsírt felhevítettem egy serpenyőben és hozzáadtam az őrölt köményt, rozmaringot, őrölt oregánót, pirított zöldség fűszerkeveréket és 5 deka só.
Ezt egy kicsit lesütöttem, majd a krumplira locsoltam. Jól felrázva eloszlattam a zsíros fűszert a krumplin. Ez a mennyiség két jénai tepsibe lett elég, amire még rászórtam a hagymákat. A kisebbik tepsibe rátettem a karajt és meglocsoltam kis sörrel, hogy kérgesedjen a hús (kis cukor is megtette volna ...)
A másik jénaiba ment a puhára főtt csülök feldarabolva, bőrével felfelé. A sárgarépát is belevágtam, mert miért ne. A darabokra vágott hagymákat is közészórtam.
A jénai tepsiket a sütőben két rácson sütöttem 220C fokon.
Felkevertem, amikor már szinesedett és a levével, meg sörrel locsolgattam.
Szépen megsültek a húsok és a "Pékné".
Rittyentettem egy kis rizst is, mert a kicsilyány nem eszik krumplit. A karajt szépen felszeleteltem.
A főzőleveket botmixerrel pépesítettem a benne lévő zöldségekkel.
Feleségem csinált hozzá amerikai káposztasalátát. Mindenki bendője rendesen megtelt...
Fantasztikus ételek voltak, de volt vele macera rendesen!