Még sok egyéb néven megtalálható (akár itt, ezen a blogon is:). Jönnek a gyerekek és idén még nem is gyújtottam be a mozdonyt (offset smoker)! Meghívtuk leendő nászasszonyunkat is, ne izguljon az utazása előtt.
Itt most sok kép lesz, mert nemrég megjött az új fényképezőgépem (immáron a negyedik ugyanilyen model), és nagyon örülök neki!
Feleségem vett egy gyönyörű tarját az eseményektől függetlenül, így megúsztam a helycsinálást a mélyhűtőben a méretes darabnak.
Az elkészítésénél a lustaságom győzött: huszonix órát nem akarok a grill mellett álni, hogy alacsony hőfokon füstöljem (azaz BBQ-zzam) a húst, ezért a bevált szuvid technológiára bíztam magam. Azt magára is lehet hagyni :)
Azért kellett hozzá pár dolog:
- 2,2 kg tarja csont nélkül
- 5 ek Rib-Rub valamikor tavalyról
- 3 ek Pulled Pork rub az őszről
- 4 vereshagyma
- 1 zacskó Liptons hagyma mártogatós alap
- só
- sok frissen őrölt Lampong feketebors
- 1 dl frissen facsart almalé
- 2 dl világos sör a spricceléshez és a párásításhoz a grillbe
- 2 dl almaszósz a spájzból (2012-es évjárat: igencsak finom volt!)
- A1 szósz
- Worchestershire szósz
- Frissen sült házi kovászos rozskenyér
- Az összes itthon található jégakku lefagyasztva
- Egy kazal szárított rozmaring ág a füstöléshez
- 7 darabka egy Whiskys hordóból a füstöléshez
- 2 cseresznyefa törzs darab szintén a füsthöz
- 1 kisebb zsák faszén
- Sok türelem és idő ...
A lista végigolvasása is kemény feladat, az összes hozzávalót már nem is tettem a hús mellé ...
A tarját alaposan bedörzsöltem a száraz fűszerekkel. Azután egy fura pillanatomban be is irdaltam, mintha frissen kelt kenyértészta lenne. Még gyorsan felkarikáztam a hagymákat, hogy el ne felejtsem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A bedörzsölt fűszerek kezdték felvenni a hús levét és beszivárogni a résekbe. Szép nagy vákuumzacskóba szuszakoltam, ahol a hagymakarikákkal betakargattam, majd a vákuumozó masinával kiszívtam minden levegőt a zacskóból - fulladjanak meg azok a... bacik oxigén nélkül!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A lezárt zacskót beállítottam a hűtőszekrénybe, ami nem egyszerű, mert nálunk minden hűtő dugig van. Másnap délig hagytam pihenni. Bevontam a fazekat hőszigetelő szivaccsal (minek fűtsem a nagyvilágot?), belecsiptettem a masinát és mellé tettem a bezacskózott húst.
![]() |
![]() |
A nagy fazékba forró ioncserélt vizet öntöttem (a szuvidáló nem szereti a vízkövet, én meg nem szeretem róla lepucolni), hogy teljesen ellepje a zacskót, majd felülről is szigeteltem. Beállítottam 77C fokra 29 órára és magára hagytam. Aludtam is meg pihentem, míg a masina dolgozott, majd kenyeret dagasztottam és kelesztettem (a kép szerint majdnem lejárt a szuvidáló ideje). Ekkorra a kenyér éppen megkelt, azt is beirdaltam és a sütőbe küldtem 220C fokra egy kis tepsi víz fölé.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Megtöltöttem a mosogatót hideg vízzel, és belepakoltam a sok jégakkut, mert ennyi jeget nem tudok csinálni. Kell a jéghideg víz a hús gyors lehűtéséhez, nehogy a bacik feltámadjanak a langyos húsban. Behoztam a forró vízből a zacskót, és átpakoltam a jéghideg vízbe.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A víz 15C fok körül volt, amikor eszembe jutott, hogy megmérjem :) A kenyér szépen megbarnult, a vákuumzacskóban pedig megszilárdult a kiolvadt zsír - azaz jól lehült!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Kibontottam a zacskót, és kinyertem belőle a szaftot. A húsról lekapirgáltam a zsír maradékát is!
![]() |
![]() |
![]() |
Egy nagyobb jénaiba tettem a húst, hisz majd be kell tenni a grillbe.
A kenyér is elkészült!
Gyorsan szeltem kis szeleteket, amit a frissen kinyert zsírral kentem meg. Jutott egy pici hagymakarika is. Pssszt: loptam a húsból is, mert éhes voltam :)
![]() |
![]() |
![]() |
Természetesen a grillt akkor se úszom meg, ha szuvidálok, mert valahogy a füstöt is rá kell vinnem. Volt egy nagyobb csomó száraz rozmaring ágam, amit a feleségem gyűjtött nekem. Kaptam a nászoméktól egy inox füstölő dobozt, amibe a fiam barátnője hozott nekem whiskys hordó darabokat. Szép erős parazsat készítettem a mozdonyban, amire a füstölő dobozt, pár hordódarabot és alufóliába csomagolt rozmaringot tettem.
![]() |
![]() |
![]() |
Volt még Pulled pork rub tavalyról és gyümölcscentrifugával kinyertem egy alma levét egy permetezőflakonba.
Az almalét felturbóztam egy kis szűretlen szőke sörrel. A húst megszórtam a rubbal, majd alaposan bespricceltem a sörös almalével. Egy tepsit tettem a grill aljára, amibe a maradék sört töltöttem. A húst nagyobb darabokra törve rácsra helyeztem a tepsi fölé. Ezután már csak a hőfokot kellett figyelni, hogy rendes kérget süssek a húsra (170C fok körül). Szépen füstölt a kéménye a mozdonynak köszönhetően a füstölő anyagoknak.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Amíg füstöltem, nassoltam az alapanyagból:
A zacskóból kinyert szaftot felütöttem A1 szósszal, valamint rengeteg almapürével.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Cseresznyefa hasábokat tettem a parázsra, majd egy órán át ecsetelgettem az almás szósszal.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy óra alatt megszínezte a húst, amit egy deszkára pakoltam és két villával széttépkedtem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A tépett húst locsolgattam a szósszal.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Alaposan összekevertem - mintegy húsfőzeléket készítettem. Mindjárt meóztam is.
![]() |
![]() |
Mit mondjak még? Ilyen finomat még nem készítettem eddig! A vendégek pedig pukkadásig ették magukat a frissen sült kenyérre pakolt cafatos hússal és csípős paprikával.