Rég járt idehaza, hiányzott már az itthoni íz. Megkérdeztük hát, hogy mit kér ebédre. Persze, hogy vállaltam a sólet elkészítését.
Természetesen most is Canossát jártam füstölt marháért, és végül meg kellett elégednem füstölt kacsacombbal, mert csak az volt a piacon.
A hozzávalókat összegyűjtöttem:
- 1 kg marha nyak (ez szaftosra párolódik majd a bab között)
- 3 füstölt kacsacomb
- 1/2 kg barna bab
- 15 dkg gersli (árpagyöngy)
- 3 fej vereshagyma
- 2+3 pici fej fokhagyma
- 1 ek folyékony füst (vessetek a disznók elé, akkor is kellett bele további füstös íz)
- 5 ek libazsír
- 3 ek Farkas András féle pirospaprika
- 1 ek pulled pork rub
- 2 ek kakukkfü
- 3 ek só (a kacsacomb elég sótlan volt)
- 3 paprikacsuma (mert az mindenbe kell)
- 1 pupos evőkanál liszt (mert néhány szakács ragaszkodik hozzá és libanyak se volt)
- 5 tojás
A marhanyakat nagyobb kockákra daraboltam. A húsok egy részét megszórtam a fűszerekkel, ráhelyeztem a megpucolt fokhagymagirizdeket és két hagymát is megfelezve. Rálocsoltam a kis folyékony füstöt, majd felöntöttem fél liter vízzel és ment a hűtőbe egy napra pácolódni. A babot is tálba tettem meleg vízzel - így szépen megduzzad, és nem fúj fel annyira.
Másnap a maradék hagymát és fokhagymát felaprítottam. A kisebbik öntöttvas kacsasütő lábasomban felforrósítottam a libazsírt, majd beleszórtam a hagymákat. Míg az pirult, kimértem (sic) a lisztet.
A megdinsztelt hagymákba daraboltam a marhanyakat és körbepirítottam. Elfértek ott a kettévágott kacsacombok is :) Megfejeltem a pirospaprikával, majd ideiglenesen egy tálba átkanalaztam. A szaftba beleforgattam a bab felét.
Visszatettem a húsokat és rátettem a gerslit. Megszórtam a kis liszttel. Beborítottam a maradék babbal. A nagy teatojásba rejtettem még pár girizd fokhagymát, a zöldpaprikacsumát, valamint a páclében ázott hagymaféléket.
Felöntöttem forró vízzel, hogy egy centire ellepje a babot, és szép lassan felforraltam. A megduzzadt babok közé benyomtam az 5 tojást, amiket előtte alaposan megmostam. kivittem az indukciósra, és újra felforraltam.
A legkisebb teljesítményre állítottam a rezsót, ami 3 órán át dolgozott a lefedett fazék alatt. További 9 órán át volt kinn az indukcióson, amit az éjjel néhányszor bekapcsoltam kicsire és főztem lassan. Reggel kivettem belőle a teatojást, hogy ez kész. A keménytojásokat is kihorgásztam a kis léből (amit persze időnként pótoltam a lassú főzés alatt). Felkavartam és készre jelentettem.
Első osztályú eledel lett, és még csinosan tálalni is sikerült a feleségem híres pogácsájával ... (lásd nyitókép)
Persze csomagoltunk is a hölgynek, hogy még másnapra is jusson belőle.