De megértik azt is, ha grenadírmarsnak nevezzük. Nagyon szeretjük, mégis ritkán főzzük.
Szénhidrát temető, plusz a zsírban sem szűkölködik, ami a derékméretünket bizton megemeli.
No de megkívántuk, hát ismét megfőztem. Begyűjtöttem a lejárófélben lévő zöldségeimet hozzá, hogy az is elfogyjon.
- 1 kg csírázó krumpli (az legalább még öregkrumpli)
- 1/2 kg vegyes hagyma (nem tévedés, a sok hagyma a szaft titka)
- 1/2 kg fodros nagykocka (8 tojásos vagy akár durum tészta)
- 1 dl körömpörkölt zsír (leszedtem róla, amikor elkészült)
- 2 tk paradicsompüré
- 1 tk Chipotle krém (kell a füstös illat!)
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- sok só
A hagymákat igencsak apróra kockáztam - így krémesebbre dinsztelődik. Ráborítottam a felhevített pörköltzsírra, megsóztam és fedő alatt puhára dinszteltem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Feltettem a sós vizet forrni a tésztának a tésztafőző fazékban (ez egy olyan fazék, aminek a fedele egyik felén szitává van lyuggatva, hogy ne kelljen szűrővel bajlódni). A hagymák szépen párolódtak a zsíron, kicsit le is sütöttem (de nem nagyon, nehogy a paprika megégjen benne). Belekevertem a kanálkányi füstölt csili pasztát és a paradicsompürét, és egyben hozzáadtam a többi fűszert is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Lefedve még egy kicsit pároltam, amíg a krumplit kis kockákra vagdostam. Azt utána beleborítottam a hagymás zsírba, és kavargattam egy darabig. Szépen bevonta a piros hagymás zsír a krumplit!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Azért egy kis pirospaprikát még elviselt a keverék :). Felöntöttem vízzel, lepje el rendesen. Kell a hosszú lé, mert a tészta is felszív belőle, nem csak a krumpli! 25 perc alatt széteső puhára főtt a krumpli.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ellenőriztem, eléggé szétfőtt-e a krumpli, de nem szoktam krumplitörővel szétmaszálni. Egy pár kanálnyit még villával szétnyomtam, hogy a szaftja sűrűbb legyen.
![]() |
![]() |
Felforrt a víz is, beleborítottam a tésztát, amit én 8 percig főzök, hogy maradjon kis teste (al dente). A krumplit is kavargattam még ezalatt. Leszűrtem a tésztát de egy kis főzővizet azért hagytam a fazékban (nem véletlen, hogy az olaszok is tesznek mindenféle tésztaszószukba a főzővízből: a keményítő még jobbá teszi).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beleborítottam a krumplit a tésztába, közepes lángon kicsit még rottyantottam is rajta.
Már csak szedni kellett magamnak:
és frissen őrölt borssal alaposan megszórni.
A villaképen remekül lehet látni ahogy a szósz bevonta a tésztát.
Ebédhez adtam hozzá egy kis savanyú uborkát (kovászos még nincs) - lásd nyitókép.
Ez a mennyiség két napra ellátott kettőnket kalóriával, valamint vittem egy szomszédasszonynak is, aki az unokájával ette meg nagy örömmel.