Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Garnélarizottó és kis bélszínérmék

2023.06.02. 07:00 Andrass9

Hogy miért ilyen vegyes? Feleségem nem eszik se gombát, se rákot, viszont ha boltban lát, akkor hoz nekem.

33.jpg

Most csodahúsokat talált - kevesebb, mint féláron! Például Angus bélszínt, meg nekem csinos garnélanyársakat. Persze, hogy vállaltam neki megsütni pár szeletet a húsból.

Magamnak pedig rizottót főztem (amit szintén nem kedvel). Ehhez nem sok minden kell:

  • 3 garnélanyárs fűszerezve - egyenesen a madarasból
  • 40 dkg tigrisrák a csodahüttőből
  • 5 dkg shimejii gomba ugyanonnan
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 7 dl csont alaplé
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1 liter galangal alaplé
  • 2 ek zöld csilipaszta még 2015-ből
  • 30 dkg Arborio rizs
  • 5 dkg vaj

A húshoz pedig

  • 1 ek olivaolaj
  • 1 ek mustár
  • só, bors izlés szerint

Ez utóbbiakat nem fotóztam ...

10.jpg

A rizottót az alapszabályok szerint készítettem. A vajat felforrósítottam, majd a rizst megpirítottam benne. Az alapleveket összekevertem a csilipasztával.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felöntöttem a rizst egy deci fehérborral, és kavargattam, míg felszívja. Merőkanalanként forró vízzel pótoltam a nedvességet, végül hozzáadtam az alaplésürítményeket.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A mirelit tigrisrákot kiolvasztottam, majd minden páncélt leszedtem minden rákról. (Elvileg abból főzhettem volna egy alaplét, de elfelejtettem.) A rizsből kipároltam a levet.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Kavargattam, majd beleszórtam a kiolvasztott shimejii gombákat, hogy azoknak a leve is beivódjék a rizsbe. Ezután rápakoltam a nyársakat és a tigrisrákokat (ami szintén garnélarák) 5 percre. Ennyi idő pont elég, hogy megfőjön!

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg
27.jpg 28.jpg 29.jpg 30.jpg

Csodás rizottó lett belőle:

31.jpg

Ekkor villám tempóban felaprítottam egy kisebb darab bélszínt, amit kevés fűszerrel ízesítettem.

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

Átsütöttem (feleségem well done szereti) az olivaolajon az indukcióson.

38.jpg

Megterítettem, majd nekiálltunk enni.

39.jpg

A rizottóról elfelejtettem tányérképet készíteni... Lefagyasztottam a maradékot dobozokban, hogy a gyerekeknek is jusson belőle.

32 komment

Címkék: mustár bélszín bors fehérbor vaj garnélarák olivaolaj zöldségalaplé arborio rizs csilipaszta shimeii csontalaplé galangal alaplé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2618127126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.02. 09:12:57

Azt gondoltam, hogy a ráknyársakat megsütöd. Úgy nem lett volna jó?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.02. 09:21:00

@látjátok feleim szümtükkel: Az is egy étel, de ezért a három kis nyársocskáért nem gyújtok faszenet :) Amúgy is nagyobb adag ételt akartam főzni, hogy legyen a szűkösebb időkre is...

vörösbor(de)minőségi 2023.06.02. 09:37:06

Az,hogy este éhesen nem szabad kocsmáznom-ezt már megtanultam,de azt,hogy reggel sem?
Nyitókép olyan brutálisan jól sikerült vagy annyira eltalált most engem,hogy a tulajnak hoznám ezt szives tudomására:ez már kérem kompozició.A legkisebb salátalevél pöndörödése is rendben van, a kép középpontjában elhelyezkedő hangsúlyosan megjelenő hús és körülötte a szaft mennyisége, de a barnakenyér szigorúságát enyhitő piros paprikaszelet erőteljes ugyanakkor lágy beillesztése majd igy a kép megjelenitése,és meseszerű hatása? Ez kérem szépen egy művészeti alkotássá avanzsálódott,és nem egy villaképpé!

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.06. 13:20:11

Ma okosodtam. Elszállt a levelezőm, nem engedett be, pedig állandó bejelentkezés volt bejelölve. Amikor be akartam jelentkezni, mindig azt írta ki, hogy vagy a bejelentkezési név, vagy jelszó hibás, és felajánlotta, hogy csináljak új levelezőt. No de minden fontos a régiben van, ezért elvittem doktorhoz. Beírtuk a bejelentkezési adatokat, neki sem sikerült. Mivel ő szakember, valamit bűvölt rajta, és kiderült, hogy a gép kalviatúráján egyik szám nem reagál az érintésre ( püfölsére sem ) , és betűknél is előfordul ez hiba. Ezért vettem egy külön klaviatúrát, és lőn levelezőm.:D.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.06. 17:56:21

@látjátok feleim szümtükkel: Sajnos a lapostopoknak ez örökletes betegsége :( Ehhez képest én 2000-ben gyártott klaviatúrát használok azóta is! 2-3 évente berakom a mosogatógápbe, ami kimossa a koszt belőle. Utána megy ki a napra száradni, és mint ami új, úgy működik!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.06. 18:15:06

Volt egy kis eső ma: 43,3mm . Virít minden a kertben, mint a tök! Csak azt nem tudom, mikor fogok tudni füvet nyírni :)))
Ha minden igaz, a Mucsu almafán kb 400 kilóra saccolom a termést. Az már biztos, hogy alá kell támasztanom az ágait.
A zöldborsó már magasabb nálam, és tele van (ez ilyen csak hüvely cukor borsó - sugar snap pea). Valószínűleg blansírozok pár kilót és lefagyasztom - isteni levesbe!
Az uborka viszont tojt a fejemre kikelni ... Spenótról lesz poszt, mert rengeteg lett. Paradicsom már virágzik, néhány paprika is, de csili valószínű nem lesz idén. Valamiért rettentő későn kelt ki, és alig növekszik :(

kocsmagomba 2023.06.07. 16:01:38

@Andrass9:

"Volt egy kis eső ma: 43,3mm ."

Volt egy kis eső tegnap: 122 mm. :))) Kékestetőn. Nálam valahol 85 mm körül állt meg. A közeli patak kicsit átrendezte a medrében a sok mázsás bazalt köveket. Életveszély átkelni, 1 km-re van gyaloghíd.
Holnap talán kijutok az erdőbe vargányázni. (mások már hoztak az esővel dacolva tegnap gombát)
Országosan lesz vargánya, figyeljétek a piacokat, aki szereti.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.07. 16:33:21

@kocsmagomba: végül 73mm-nél álltunk meg. A tó teljesen megtelt, de a kövezett pereme nem szigetelt, így 30mm kicsorog belőle :)
Szerencsére kipucoltam a lefolyókat, így nem ázott be a pince újra.
Tegnap lett 15 liter bodzaszörp, mert a feleségem sokat szedett!

Fenchurch68 2023.06.08. 12:42:21

@kocsmagomba: Nahát, én meg csak csiperkéket találok meg némi galambgombát :( mondjuk múlt szombaton teljes döbbenetemre a Zemplénben konkrétan egy 600 körüli hegy tetején pár félholt cseresznyefáról leszedtem szűk hat kiló gévát, a környéken sincs se patak, se forrás, de mindegy, különleges ajándéknak tekintettem, megosztoztunk rajta a túratársakkal, úgyhogy csak egy napi rántott meg két napi tejszínes-zsályás-kakukkfüves ragu lett belőle, és végre értem, miért hívják az angolok chicken-of-the-woods-nak :D
Azért hétvégén valamikor biztos fölmegyünk a varbói vargányás helyre, ha más nem, lesz csiperke a birkalegelőn.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.08. 17:57:50

@Fenchurch68: Nekem csak a kerítést kellene átugranom gombáért! A szomszédasszony kivágatott egy elszáradt hamisciprust, oszt a helyén nőtt egy rakat gomba. Csiperkére saccolom, de nem enném meg, mert nem értek a gombához ...

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.12. 12:44:05

@Andrass9:

Halihó! Lakó van a harkályodúnkban. A nyakterecs és családja. Cincognak a fiókák, és a fejüket is kidugdossák az ajtón. Csak jó, hogy nem vágtuk ki az öreg szilvafát.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.12. 20:38:10

Én is dolgoztam ma - alig bírom a hátamat! Újabb 12000 lépés, 12 darab 50 literes zsák fű belocsolva a komposztba. Már 52C fokos a komposzt, szóval dolgozik :)
Holnap jön a klímás szerelni ...

kocsmagomba 2023.06.12. 20:59:31

@Andrass9:

12000 lépés, nane, amikor én csak a közelbe megyek sétálni (gombászni) legalább 200 méter szintkülönbséggel, az 13-14 ezer a szokott kör. ;)

És a betegségeim miatt csak vánszorgok, a fagyasztott lábatlan gyík gyorsabb nálam.

Az Omega a fasorban sincs hozzánk képest, lépésszámban, de azért érdemes ezt meghallgatni, akarom mondani Presser, mert az Omega csak elcseszte, zenei hullák voltak:
www.youtube.com/watch?v=mwqP2VxSWPc

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.12. 21:15:23

@kocsmagomba: Na ja!! Te legalább felismered a gombát, különben nem hencegnél itt :)
Amikor az egész kertet nyírom, akkor 16000 lépés kell ...
Engem Presser tanított, amikor gimis zenekart csináltunk :) Máig is a kedvenc zenészem!

kocsmagomba 2023.06.12. 21:40:23

@Andrass9: imádom, és Somló+Karácsony kettősét zenében és énekben, az LGT-ben, b+ ez a Presser csinált akkor egy 3 énekessel működő, csupa zenészből álló csapatot, ami mindenek fölé emelte, plusz tudott még zenét is szerezni, boldog vagyok, hogy vele (nagyjából) egy korban élek

kocsmagomba 2023.06.14. 12:04:07

@Andrass9: Nem adok én el egy grammot se! Nekem annál többet ér. ;)

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.16. 15:05:53

@Andrass9:

Ma akartam venni egy kis tárkonyt a multiban, és volt két fajta. Egyiknek 50000, a másiknak 35000 forint volt kilója. Én csak az olcsóbból vettem 5 g-t. Sajnos nem kelt ki rendesen a mag, amit drágábban vettem, mint ezt az 5 g-ot.

Kumari aki Nilüfer 2023.06.17. 19:27:13

Tárkonyt piacon kell venni, tarackgyökerű, ha egy tövet elültesz, ki sem bírod irtani.

Kumari aki Nilüfer 2023.06.17. 19:28:33

@látjátok feleim szümtükkel: Van a multiban cserepes tárkony..láttam, mna, azt vedd meg. Egy tó bőven fedezi a háztartást, ki kell ültetni a kerbe.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.17. 19:58:32

@Kumari aki Nilüfer:

Volt nekem sok évig, de kb. két éve kipusztult. Nem veszek piacom, mert nem árulnak ilyesmit, aki régen árulta, az már nem jár piacozni, túl úrira sikerült a felújítás, és gondolom nagy a bérleti díj. Boltit próbáltam már, de nem maradt meg sem a tárkony, sem a rozmaring. Pedig a messzi kertemben hatalmas bokor a sok éves rozmaring, de ott homokos a föld, valamikor a Maros is arra járhatott. Itt kötött, nem szeretik ezek a növények. Előző tulaj valami fekete agyagos földdel feltöltötte.

Kumari aki Nilüfer 2023.06.18. 10:56:32

@látjátok feleim szümtükkel: más ötletem nincs...
akkor marad a bolti szárított.Vagy a Metróban szokott lenni csokor vágott, koriandertől a zsályáig minden, tárkony is.( mondjuk, amennyit egy átlag háztartás használ, arra elég a zacskós szárított)
Nekem is volt két nagy bokor, de valahogy itt is eltúnt, ahogy a lestyán is..ez lösz, hajdúsági löszhát. Ehhez a földhöz nagyon kell érteni, és sok növény szereti de sok nem.

Kumari aki Nilüfer 2023.06.18. 10:58:09

@látjátok feleim szümtükkel: Még annyit, nekem van itthon tárkonyecet, az nagyon bevált mindenféle tárkonyt kívánó ételbe.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.18. 13:53:23

@Kumari aki Nilüfer:

A tárkony oké, csak az ecet nem. De a citrommal savanyított zöldbabfőzelék a szírított tárkonnyal is finom lett.

Majd vetek cserépbe magot, és azt fogom kiültetni.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.19. 16:00:02

Főtt cseresznyét szedtünk volna, ha annyi eszünk lenne. _De nem szedtük.
Szeged mellet van kertünk, ahol igen szép termés van egy öreg cseresznyefán. De amelyik szem nem kukacos, nem moniliás, azt megégette a nap, és szinte megfőtt. Sajnos már nem ez az első év, hogy így jártunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.06.19. 19:18:52

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk nem lett cseresznye az idén. Se a májusi (elfagyott a virágja), se a nyári (nem is lett beporozva), így nem fogunk se befőzni, se aszalni cseresznyét.

kocsmagomba 2023.06.20. 15:53:43

@látjátok feleim szümtükkel:

"azt megégette a nap"
Tavaly jártunk így. A földről gereblyéztem az aszalványt. Itt 'fönt' északon a Kékesen túl, a hidegrekordok földjén. Hétvégén még felkapcsoltam a gázfűtést, a benti 21 fok reményében.

Bezzeg most meg imádkozunk egy kis melegért, mert befagy a nyári gomba a földbe. Talán ezen a héten meglesz a vargányának való átlag hőmérséklet, napi, heti hőösszeg. Miközben hőségriadót rendelt el az ÁNTSZ.
Azt itt mi körberöhögjük. :) Nektek lehet gond lesz, de itt végre nem lesz felöltözős hideg a bükkösben, az északi lejtőkön. :) Most voltam a hegyen, van már 25 fok is. Ma több már nem lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.20. 16:24:16

@kocsmagomba:

Tavaly sikeres volt a cseresznye, egy része üvegben, egy része a fagyasztóban, és még mindig van belőle. Jővő nyárig elég lesz. Előtte év hasonló volt, mint az idei.

Ha már itt vagy tudnál válaszolni? Mi az a reszelt máj? Mert a közeli étterem étlapján ez volt most délben az étlapra kiírva.

Viszont valami nincs rendben a piaccal, mert már 499 forintért nagyon szép és jó minőségű új burgonyát árulnak a csarnokban. Igaz vevő itt-ott szédelgett. Multinál szombaton 900 felett volt a sárga, és 700 körül a piros.

látjátok feleim szümtükkel 2023.06.20. 16:36:48

Jut eszembe, megmondta a dr. Torgyán, hogy Chiléből kell cseresznyét importálni. Még a végén neki lesz igaza, hiszen állítólag már 4000 forintért is lehet magyar cseresznyét venni. Én 2500 forintosat láttam. D
süti beállítások módosítása