Ismét a csodahüttő döntötte el az ebédet: találtam benne 40 dkg marha gulyáshúst ...
Régen is ettünk, meg hiányzott is egy leves. Mi nagyon sok levest eszünk (ha van)!!!
Szóval a hús mellé a többi hozzávalót is összevadásztam:
- 40 dkg felkockázott marha nyak és lapocka
- 6 kis fej vereshagyma a régebbiekből
- 3 girizd fokhagyma
- 1 szál gyökér
- 2 szál sárgarépa
- 2 közepes krumpli
- 1/2 zöldpaprika
- 1/8 zellergumó
- 1 szál zellerszár
- pici csokor petrezselyem
- 2 ek zsír
- 1 ek feketebors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 2 tk paradicsompüré
- 1 kk csilikrém, hogy csípjen is
- 2 babérlevél
- 2 l víz
A hagymákat meghámoztam és apróra kockáztam, a fokhagymát csak felezgettem. A zsírt felhevítettem, majd beleöntöttem a hagymát dinsztelni. A fűszereket előkészítettem egy kis tálkába.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A gyökérzöldségeket feldaraboltam, a hínárt (levesben főtt petrezselyem, zellerlevél) összekötöztem, hogy könnyebben kihalászhassam. A hagymák megpuhultak, így botmixerrel krémesítettem. Ezzel a trükkel remek selymes lesz a leves! A húst is kiolvasztottam.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Beleborítottam a fűszereket a hagymapépbe, és egy kis vízet adtam hozzá (kb 1 dl). Ezt addig kavargattam a tűzön, míg lesült zsírjára. Így lesz igazán krémes a lé. Ekkor beledobáltam a húst is.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Heves kavargatásba kezdtem, hogy megpiruljon a hús és ne égjen le a paprika. Amikor már kifehéredett a húskockák külseje, hozzáadtam a paradicsompürét és felöntöttem 2 liter vízzel. Kivittem az indukciósra rotyogni (azon egyszerű egészen kis lángot csinálni, és 3 órán át főzni).
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Előkészítettem a zöldségeket is, amiből a gyökeret és a zellert bele is tettem a levesbe, annak nem árt, ha jobban átfő. A sárgarépát és a krumplit félretettem, hogy majd akkor megy a lébe, ha a hús megfőtt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
3 óra alatt megpuhult a marha és persze a fehér gyökerek is. Ekkor mehetett is bele a sárgarépa és a krumpli - azoknak 20 perc elég szokott lenni. Azért ellenőriztem, hogy megfőttek-e már, mielőtt elzártam a rezsót.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Azon nyomban kimertem egy tányérnyit, amit a szép időben odakinn meg is ettem.
Kanálkép is kell, lett belőle kettő...
![]() |
![]() |
Csupán csak a csipetkét felejtettem el beletenni, pedig van leszárítva elég sok!
A feleségem se panaszkodott, mert nem tettem bele túl sok zsírt :) Két nap alatt el is fogyott.