Avagy shrimp scampi with tagliatelle - hogy egyszerűbb legyen. Volt már, de érdemes újból megfőzni :)
A gyerekek is imádják, csak a feleségemnek kell valami paradicsomos szószt készítenem a tésztájához.
Időnként kapunk 20%-os kupont az egyik négybetűsbe, amit alig valamire lehet elhasználni, de például fagyasztott garnélarákra igen! Így aztán apránként bespájzoltam belőle a csodahüttőbe.
A gyerekek a kapcsolt részekkel bejelentkeztek egy scampira, hát készítettem nekik. Kaptam szép durum szélesmetéltet is a boltban. Kellett hozzá (8 adaghoz):
- 1 kg tisztított nyers garnélarák (ami nem volt tisztítva, azt is megpucoltam)
- 20 dkg ghí
- 2 dl oliva olaj
- 1 kg durum szélesmetélt (másfajta tészta is jó hozzá)
- 3 fej lilahagyma
- 1 FEJ fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyem
- 1 ujjnyi gyömbér
- 2 dl száraz fehér bor
- 1 citrom leve és kevés héja
- feketebors
- só
A hagymaféléket apróra vágtam. A ghít felforrósítottam az olajjal egy óriási serpenyőben. Belereszeltem a gyömbért. A hagymák mellé őröltem sok feketeborsot is a serpenyőbe. A tésztavizet pedig feltettem sóval forrni. A hagymák pirulása alatt a odafigyeltem, hogy a fokhagyma ne égjen meg (vagyis rendszeresen kevergettem).
A citromot lereszeltem és kifacsartam, garnélákról leszedtem a maradék páncélokat. Belezúdítottam az egészet a megpárolt hagymás zsírtengerbe (igen, ez a fogás nagyon sok vajat és olajat tartalmaz). Pár percig pirítottam, míg az átlátszóból fehérre változott a rák (állítólag rózsaszínű lett). Végül felöntöttem a borral, amit kicsit kiforraltam.
Ezalatt a petrezselymet felszecskáztam. A rákot leszűrtem, nehogy túlfőjön, mert akkor gumis lesz a húsa, és a kinyert szaftba belekevertem a rengeteg petrezselymet. A tésztát 8 perc alatt al dentére főztem, a rákokat visszaköltöztettem a serpenyőbe, és utánuk küldtem a tésztát is. A serpenyőbe öntöttem még egy pohárnyit a tészta főzőlevéből, mert azzal krémesebb lesz a szósz.
Jól összekevertem, egyet még rottyantottam rajta, majd mehetett az asztalra.
Egy bő adag tészta maradt a fazékban, ha valaki (bal alsó sarokban lévő tányér gazdája) paradicsom szósszal enné inkább (pl. Arrabbiata szósszal az van sok üvegnyi a kamrában). A többiek meg lecsaptak a rákra.
Nincs poszt villa/kanál/csipesz kép nélkül, valahogy a tányérra kell varázsolni a fogást:)
Nyomtalanul eltűnt az egész fogás a serpenyőből, de senki sem maradt éhen!