Nagyon szép sertéscsontot kaptam! Húsosat is, meg fehércsontot, meg velőset.
Egy kis zöldség hozzáadásával és némi türelemmel ebből remek dolgok születnek.
Először is kell egy méretes fazék, amibe mindez belefér:
- 3 kg vegyes sertéscsont
- 4 babérlevél
- 1 ek feketebors, egész
- 2 szál sárgarépa
- 2 kisebb vereshagyma + a héja is (az festi szépre)
- 1 szál gyökér
- 1 hüvelyknyi gyömbér
- 1 zellerszár
- 2 l víz
- só nem kell, mert a sürítményt lefagyasztom
A csontot a fazékba tettem és a felforralt vízzel leöntöttem. Ettől kevésbé habzik - tisztább lesz a lé. Elsőre csak egy sárgarépát tettem bele, de kicsit később jött még a hagyma, és végül az egyéb zöldségek.
Ezután kiköltöztettem az indukciósra, ahol 1%-on 9 órán át mocorgott fedő alatt a lé. Lekanalaztam két dobozra valót, amibe húsokat is csipkedtem a csontokról. Lehűtöttem, így a zsírt is könnyebben szedtem le a tetejéről. A maradék lét leszűrtem.
Lett egy nagy adag csont, amit a szomszéd kutyája kapott meg, és a leszűrt levet előkészítettem a besürítésre.
Bő egy órát párologtattam, majd kis tégelykékbe porcióztam (optimista voltam, hátha 3 tégely is lesz belőle, de nem ...)
Az így született adagokat lefagyasztottam (lásd nyitókép).
Azért nem álltam meg, és az egyik levest 3 nap múlva kivettem, hogy megegyem.
Nagyon ízes - teljes leves volt! Íme a kanálképek:
Azóta egy tégelykét már elhasználtam egy csirkemell leves erősítésére. A másik két edény még a fagyasztóban van.