A birdseye chili írásmódjában nincs konszenzus: ki birtokos ragot fűz bele, mások többesszámot, egyesek egybe írják. Ezek után nem erőltettem - írtam, ahogy jön :)
Mivel volt némi maradék vegyes paprikám is (Habanero, Aji christal, Papsapka), ezekkel is emeltem a kapszaicin mennyiségét a szószban.
Nagyon kevés összetevővel készítettem egy délamerikai ihletésű szószt. Tettem bele:
- 1 kg Thai madárszem paprikát
- 20 dkg Cayenne csilit
- 20 dkg vegyes nagyon csípős csiliket (habanero, Carolina reaper, Aji christal, Papsapka) a maradékból
- 2 nagy fej vereshagymát (már nem volt mogyoróhagymám)
- 2 leharcolt pritamin paprikát
- 2 ek őrölt római köményt (a délamerikai ízvilághoz)
- 1 dl napraforgóolajat (kell valami, ami kioldja a kapszaicint)
- 5 dl frissen facsart almalét (mert miért ne)
- 1% sót
- 0,15% Nátrium benzoátot
A hagymákat megpucolva feldaraboltam, majd a késes aprítóba tettem az étolajjal. Ment az egész a tottyos lábasba párolni. A párolás alatt az aprítóval a pritamint is pépesítettem. Végül a piros csiliket feldarabolva szintén az aprítóba küldtem.
A sárga és a zöld csilik is hasonló sorsra ítéltettek. Mindezen vagdalékot a megpárolt hagymához adtam, majd felöntöttem az almalével (ez ad hozzá egy kis édes ízt is).
Lett is bő 2 liter a lábasban, ahol kislángon péppé főztem. Ekkor belekevertem a Tartósítószert és a sót is.
Előkészítettem egy nagy rakat miniüveget, amit a mikróban kis vízzel sterilizáltam. A csőrös szószos kanalammal kiadagoltam.
A kupakokat rászorítottam a forró üvegekre és megcsináltam a cimkéket is hozzájuk.
Egyszerű, de nagyon finom "Erős Pista" lett belőle sokkal kevesebb sóval, de "mexikói" illattal ...