Szilveszter már elmúlt, de azért posztolom...
Nem egy hagyományos étel, de mi nagyon szeretjük ráadásul a szomszédok is lelkesen ették.
![]() |
![]() |
Ez a recept valójában alig különbözik a legutóbb posztolt univerzális fasírt receptjétől, de azért posztolom most is - pláne, hogy sült hozzá krumplikrokett is a sütőben a maradék krumplipüréből.
Feleségem hozott szép darált sertést, bár kicsit zsíros volt. Én meg találtam a hűtőben cukkínit meg pár sárgarépát is, ami így megalapozta a húsgombócot:
- 90 dkg 30%-os friss darált sertéshús
- 2 közepes cukkíni
- 3 kicsi sárgarépa
- 2 vereshagyma
- 2 tojás
- 1 fakanálnyi libazsír (annyira azért nem volt zsíros a hús)
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk kickin' chicken finger lickin' fűszerkeverék, hogy csípjen is kicsit
- 2 tk majoranna
- 1 tk kakukkfü
- 1 tk őrölt bors
- 1/2 tk őrölt fehérbors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 2 ek Worchestershire szósz
- 3 ek kukoricadara
- 3 ek rozskenyérmorzsa
A két hagymát pici kockákra vágtam, majd a libazsírba forgattam. Kicsit megsóztam és megcukroztam, bár a sárgarépa is édes. Így elértem, hogy karamellizálódott a hagyma.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A cukkínit és a sárgarépát is lereszeltem közepesen vékonyra, majd lepirítottam a hagymával. Közben elkevertem a kukoricadarát a hússal (jobban szeretem, mint a morzsát) és hozzáadtam a lepirult zöldséget.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A tojásokat és egy fél deci vizet kevertem még a húshoz, amibe a fenn felsorolt fűszertemetőt is beletettem.
Golyókat formáztam belőle és egy sütőrácsra tett alufóliára sorakoztattam.
A másnapos krumplipüréből kevertem ki a krokettet:
- 44 dkg sűrű krumplipüré
- 8 dkg chedar sajt
- 8 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 tk szódabikarbóna
- 1/4 szerecsendió frissen lereszelve
- 1/4 tk őrölt feketebors
- kis prézli de lehet szezámmagot is használni
A krumplipüréhez hozzáadtam a lisztet, szódabikarbónát, feketeborsot, majd belereszeltem a szerecsendiót is. Hozzáadtam a tojásokat és a reszelt cheddar sajtot egy tk sóval.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy szilikon lapot alaposan beliszteztem és prézliztem, majd a krumplis keverékből rudakat gömbölygettem. A rudakat négybe vágtam és egy tepsibe tett alufóliára rendeztem. Így ahogy volt betoltam a fasírtos rács alá, és begyújtottam a sütőt 170C fokra.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Ezen a hőfokon sütöttem őket összesen 50 percig, majd kiszedtem egy-egy fatálba (lásd nyitókép).
Így már tálalhattam is az időben befutott vendégeknek.
Nem tudom észrevettétek-e, de semmilyen olajat nem használtam a sütéshez, és így is nagyon finom szaftosak lettek.