Boldog Új Évet kívánunk mindenkinek!!
Az egyik négybetűsben bukkantam rá egy szép kocsonyacsomagra. Volt benne köröm, farok meg bőr egy szép nagy csont nélküli csülök társaságában.
No, te velem jössz, gondoltam és beraktam a bevásárló kosaramba. Mást nem is vettem hozzá - annyi kis zöldség, amit belerakok van otthon.
Azon frissiben neki is láttam - akkor még tudok másnap vinni a dokinak is belőle. (Jó hideg van odakinn, szépen ki fog fagyni.) Azért kerestem a csodahüttőben egy kis szárazabb húst a feleségemnek (ő a levét kevés hússal eszi), amikor még további bőröket találtam.
A hozzávalók 12 dobozhoz:
- 1,5 kg kocsonyacsomag az A...-ból
- 2 szelet karaj
- 20 dkg lapocka
- 56 dkg bőr
- 2 vereshagyma
- 3 mogyoróhagyma
- 4 girizd fokhagyma
- 1 zellerszár vastagabbja
- 1 nagy sárgarépa
- 3 vékonka gyökér
- 1 ujjnyi gyömbér
- 1 palermo paprika
- 1 ek feketebors
- 7 szem szegfűbors
- 1 ek szerecsendióvirág
- sok só
Mivel ily szépen összeállítottam a hozzávalókat, először a nagy teatojásba zsufoltam a fűszereket. A hagymákat megfeleztem, a gyömbért 3-5mm-es szeletekre vágtam. A foghagymát is összevágtam és a tetejére halmoztam a paprikát és a szárzellert. Éppen megtelt a kosárka - bezártam hát, és ment a nagy fazékba.
Megperzseltem a bőröket, meghámoztam a répákat és nagyobb darabokra vágtam mindent. A hűtőben voltak kis feltekert bőrök is madzaggal összekötve: ezen nagyon dekoratívak, amikor felvágom a kocsonyát. A körmök és a farok tiszta volt, nem kellett perzselni. Bele is pakoltam a fazékba mindet.
Elektromos vízforralóban forraltam rá 4 liter vizet (sokkal olcsóbb így forralni, mint a gázon). A kifelejtett babérleveleket akkor tettem bele. Hopp! Itt bújkál még egy nagy bőr! Ebből is csigát csináltam, úgy ment a fazékba, majd kis lángon forrásba hoztam. Bőségesen megsóztam, mert csalóka dolog a forrón kóstolt kocsonya: hidegen egyáltalán nem elég sós!
Bő két óra múlva hozzáadtam a tiszta húsokat is felkockázva. Akkor is ellenőriztem a sósságot, de elegendőnek éreztem.
Ekkor a legkisebb gázlángra tettem a fazekat, lefedtem és elmentem aludni.
Tizenkét órát mocorgott a kocsonya a pici lángon az éjjel. Reggelre kelve elkezdtem kiporciózni. Eddig általában fagylaltos dobozokba tettem, de most kaptam rengeteg házhozszállítós dobozt, most ezt kell kipróbálni. (Míg el nem felejtem: nem jó ötlet, mert recés az oldala, és nagyon nehéz kiborítani belőle.)
A szilárd anyagokat csonttalanítottam, és igyekeztem egyenletesen elosztani. A feleségemnek 4 dobozzal készítettem, a körmöket megfeleztem és így kiadott 8 további dobozt. Persze a bőröket se sajnáltam, mert én azt is nagyon szeretem! Minden doboz kapott egy kis darab sárgarépát - olyan szép színe volt! A kihívás a körmökből a pirinyó csontok kibányászása, de van egy remek konyhai csipeszem, azzal könnyen ment.
Minden doboz aljára öntöttem kb egy centi levet, és ki is raktam a teraszra rács alá kifagyni. Így amikor felöntöm a maradék lével, nem úszik fel a sok finomság, ami megszáradna!
Fél óra alatt megkötött a lé, ekkor rámertem a maradékot, hogy minden alkatrész lé alá kerüljön. Pont annyi lé lett, amennyi ezt teljesítette :)
A csonttalanításnak egy szomszéd örült a legjobban, mert a kutyája mind megette a csontot és a gyökeret. Sajnos nekünk már nincs kutyánk, aki ennek örülhetne.
3 óra alatt keményre kötött az összes kocsonya. Meóztam és jónak találtam. (Én citrommal és sok borssal szórva szeretem).
Vittem is a rendelőbe (meg néhány szomszédnak) belőle, a többit mi ettük meg ...