Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: A mai vicc sem akármi.:) (2024.10.09. 09:14) Pirított vargánya reggelire kétféleképpen is
  • Andrass9: @kocsmagomba: Most délután, ahogy jövök haza, az uszoda melletti parkban legalább 30 őzláb gombát ... (2024.10.07. 18:41) Vadmalac raguleves
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Nekem nagyon jól esett a hurka és a kolbász is. Sajnos ez édeskevés a hűtő ür... (2024.08.28. 20:57) Karaj Rossíni a'la Széll Tamás
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Na látod, ez tényleg egy elfogadható érv. (2024.08.11. 15:51) Kolbászos, kacsamájas tükörtojás
  • látjátok feleim szümtükkel: Vajon mit jelez a természet? A kertünkben 2023-ban kikelt egy tő bögrevirág, ami szépen áttelelt,... (2024.08.08. 11:24) Rókagombapaprikás puliszkával
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Ha fasírt nem is, de egy paprikás puliszkával készült :) blogkocsma.b... (2024.07.16. 12:06) Spenótos-besameles palacsinta

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (41) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (140) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (109) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (400) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (73) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (71) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (240) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (257) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kis adag kocsonya szezonnyitásra

2022.12.27. 07:00 Andrass9

Boldog Új Évet kívánunk mindenkinek!!

 

 

Az egyik négybetűsben bukkantam rá egy szép kocsonyacsomagra. Volt benne köröm, farok meg bőr egy szép nagy csont nélküli csülök társaságában.

39.jpg

No, te velem jössz, gondoltam és beraktam a bevásárló kosaramba. Mást nem is vettem hozzá - annyi kis zöldség, amit belerakok van otthon.

Azon frissiben neki is láttam - akkor még tudok másnap vinni a dokinak is belőle. (Jó hideg van odakinn, szépen ki fog fagyni.) Azért kerestem a csodahüttőben egy kis szárazabb húst a feleségemnek (ő a levét kevés hússal eszi), amikor még további bőröket találtam.

A hozzávalók 12 dobozhoz:

  • 1,5 kg kocsonyacsomag az A...-ból
  • 2 szelet karaj
  • 20 dkg lapocka
  • 56 dkg bőr
  • 2 vereshagyma
  • 3 mogyoróhagyma
  • 4 girizd fokhagyma
  • 1 zellerszár vastagabbja
  • 1 nagy sárgarépa
  • 3 vékonka gyökér
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 palermo paprika
  • 1 ek feketebors
  • 7 szem szegfűbors
  • 1 ek szerecsendióvirág
  • sok só

10.jpg

Mivel ily szépen összeállítottam a hozzávalókat, először a nagy teatojásba zsufoltam a fűszereket. A hagymákat megfeleztem, a gyömbért 3-5mm-es szeletekre vágtam. A foghagymát is összevágtam és a tetejére halmoztam a paprikát és a szárzellert. Éppen megtelt a kosárka - bezártam hát, és ment a nagy fazékba.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Megperzseltem a bőröket, meghámoztam a répákat és nagyobb darabokra vágtam mindent. A hűtőben voltak kis feltekert bőrök is madzaggal összekötve: ezen nagyon dekoratívak, amikor felvágom a kocsonyát. A körmök és a farok tiszta volt, nem kellett perzselni. Bele is pakoltam a fazékba mindet.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Elektromos vízforralóban forraltam rá 4 liter vizet (sokkal olcsóbb így forralni, mint a gázon). A kifelejtett babérleveleket akkor tettem bele. Hopp! Itt bújkál még egy nagy bőr! Ebből is csigát csináltam, úgy ment a fazékba, majd kis lángon forrásba hoztam. Bőségesen megsóztam, mert csalóka dolog a forrón kóstolt kocsonya: hidegen egyáltalán nem elég sós!

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Bő két óra múlva hozzáadtam a tiszta húsokat is felkockázva. Akkor is ellenőriztem a sósságot, de elegendőnek éreztem.

23.jpg

Ekkor a legkisebb gázlángra tettem a fazekat, lefedtem és elmentem aludni.

Tizenkét órát mocorgott a kocsonya a pici lángon az éjjel. Reggelre kelve elkezdtem kiporciózni. Eddig általában fagylaltos dobozokba tettem, de most kaptam rengeteg házhozszállítós dobozt, most ezt kell kipróbálni. (Míg el nem felejtem: nem jó ötlet, mert recés az oldala, és nagyon nehéz kiborítani belőle.)

A szilárd anyagokat csonttalanítottam, és igyekeztem egyenletesen elosztani. A feleségemnek 4 dobozzal készítettem, a körmöket megfeleztem és így kiadott 8 további dobozt. Persze a bőröket se sajnáltam, mert én azt is nagyon szeretem! Minden doboz kapott egy kis darab sárgarépát - olyan szép színe volt! A kihívás a körmökből a pirinyó csontok kibányászása, de van egy remek konyhai csipeszem, azzal könnyen ment.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Minden doboz aljára öntöttem kb egy centi levet, és ki is raktam a teraszra rács alá kifagyni. Így amikor felöntöm a maradék lével, nem úszik fel a sok finomság, ami megszáradna!

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Fél óra alatt megkötött a lé, ekkor rámertem a maradékot, hogy minden alkatrész lé alá kerüljön. Pont annyi lé lett, amennyi ezt teljesítette :)

A csonttalanításnak egy szomszéd örült a legjobban, mert a kutyája mind megette a csontot és a gyökeret. Sajnos nekünk már nincs kutyánk, aki ennek örülhetne.

32.jpg

3 óra alatt keményre kötött az összes kocsonya. Meóztam és jónak találtam. (Én citrommal és sok borssal szórva szeretem).

33.jpg

Vittem is a rendelőbe (meg néhány szomszédnak) belőle, a többit mi ettük meg ...

56 komment

Címkék: bőr hagyma fokhagyma bors karaj gyömbér sárgarépa babér gyökér salotta lapocka zellerszár mogyoróhagyma kocsonyahús szerecsendióvirág palermo paprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr6517993336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.27. 16:04:14

Napokban olvastam egy írást arról, hogy szüléink ették a kocsonyát, és jó volt nekik a sok kollagén. Most már nem annyira divat, pedig a kollagén most is jóóóóó.:

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.27. 16:07:41

24-re kinyílt egy szál hóvirág, mára már egész csokornyinak fehér a bimbó vége, holnapra kinyílnak. A kertben az orgona vastag szárán beindult rügyek vannak, a virágrügyeik duzzadnak, és a mogyoró barkája is nagyon hajt. Itt a tavasz? De mi lesz az igazi tavasszal?

kocsmagomba 2022.12.27. 17:30:59

Olyan gusztusosan csinálod, hogy a végén egyszer még én is rászánom magam. :) Én soha nem szoktam ugyanis.

@látjátok feleim szümtükkel: itt is voltak most meleg fuvallatok, de bimbónak rügynek esélye sincs. A cinkék egész nap dalolnak, de egy se mondja, hogy "Nyitnikék". Inkább táplálkoznak nagy erővel.
Holnap reggelre itt -7 a jóslat.

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.27. 18:21:39

@kocsmagomba:

Ez is érdekes hír:

24.hu/tudomany/2022/12/27/madarak-madaretetes-tel-klimavaltozas/

A töltöttkáposzta elég diétásnak néz ki, de sajnos nekem nem főzőtt a télpapó.:(

kocsmagomba 2022.12.27. 19:10:26

@látjátok feleim szümtükkel:

Igen. Olvastam a cikket.
Mint tudod, tudjátok, idén költöztem egy kicsit északabbra.
Megelőző években én is rácsodálkoztam, hogy nincs madár az etetőn. Veréb az embertelen mennyiségben, de más nem nagyon.
Mint a dúvad, pillanatok alatt fosztották ki a verebek az etetőt, őrt állítottak, elverték az egyéb fajokat onnan.
Pedig ott 15-20 éve többféle, északi skandináv erdőkben honos madárkát is etettem a diófán. Cinkék felhőkben jöttek, zöldikékkel keverve.

Most itt nincs hiányérzet. Nos, a cinkék itt vannak. Nem délebbre. Nem mozdultak innen el. Ha nem etetem őket, akkor is csapatokban lepik el a konyha ablak előtti magas cseresznyefát. Ha meg kaja is van, akkor ismét szemem elé tárul a cinkefelhő. Ma biztosan volt egyszerre 20-25 madárka. Minden nap, állandóan, kis szünettel. Szén, kék, kormosfejű cinkék és a csuszkák.
Veréb egy sem!!! Itt még nem is láttam a rabló mocskokat, nyáron sem, itt nem élnek meg.
Közben a távolabbi almán hagyott termés körül a szajkók ügyködtek, és néhány harkály, de néha cinkét is láttam a csüngő almán.

Az erdei pintyek viszont eltűntek, picit délebbre. Múlt hónapban még jöttek, de ők már februárban megint itt lesznek.

Tehát jelentem: megvannak.

kocsmagomba 2022.12.27. 20:10:15

@látjátok feleim szümtükkel:

A jó töltöttkáposzta soha nem "nehéz étel"!
Bárkit párbajra hívok, aki az ellenkezőjét állítja. :)
1. Ha a káposzta tisztán tejsavas erjesztésű és se állagjavítót, se gombaölő tartósítót nem tartalmaz, akkor éppen hogy segíti az emésztést.
2. A hús, a zsír, önmagában nem ellenség. Nem találkoztunk még se hús allergiával, se zsír allergiával. Mértékkel maga az élet.
3. Az aromás fűszerek közül kerülni kell, amire érzékeny a gyomor, például akár a piros őrölt paprika is, akkor semmi baj.
4. Csak természetes füstölt anyag legyen benne. Ellenkező esetben ne legyen.
5. A rizs, lehet több is benne, gyomor nyugtató hatása egyértelműen bizonyított tény.

Biztosan ehetnéd, lennél közelebb! :) :(

Kumari aki Nilüfer 2022.12.28. 08:17:29

Xsorog a nyálam:) Egy jó kocsonyára fenem a fogamat én is, na majd megkeressük a négybetúst:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.12.28. 13:41:15

@Kumari aki Nilüfer: Nekem most hoztak a gyerekek Dunaújvárosból halászlevet ... az lesz az ebédem!! A pincér rábeszélte őket belsőségre is :)

szivar 2022.12.28. 16:37:17

A kocsonyával kapcsolatban mindig az jut eszembe, hogy így elpocsékolni a sok disznósajt alapanyagot... :D

Fenchurch68 2022.12.28. 17:11:42

Most kivételesen nem irigykedem, mert ma reggelre kötött meg a mi kocsonyánk is :) Nálunk fordítva van, a zember csak a levét eszi, úgyhogy nekem jut a sok finom cupák. (Meg persze a kiskutyának is akad lepattanó.)
Ahogy végignézem a hűtőt, még van vagy egy hétre elég töltött káposzta, két adag halászlé, hat adag kocsonya, két evésnyi hamis Wellington szűzpecsenyéből, a tegnap leszedett három kilónyi téli fülőke, szerintem be kell üzemelni a tavasz óta kikapcsolt kisebbik mélyhűtőt :D

Kumari aki Nilüfer 2022.12.28. 17:24:21

@Andrass9: én egy kis KFC-re vágyom..vessenek a mókusok elé. Nem nekem kell főzni, és nem vegán/ vega...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.12.28. 17:54:23

@Kumari aki Nilüfer: Sőt!!! Még finom is! Én legalábbis nagyon szeretem a csípős csirkeszárnyukat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.12.28. 17:55:24

@Fenchurch68: Nekem is be kellett kapcsolni a mini mélyhűtőt, hogy a kacsahájat pár napig tároljam (mielőtt kisütöm a zsírt).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.12.28. 17:56:28

@szivar: Még soha nem csináltam disznósajtot :(((

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.28. 19:42:42

@Fenchurch68:

Nem szoktam irigykedni, de a téli fülőkére az lettem.:D

Erre sajnos nagyon kevés van évek óta, pedig egy időben az udvari fügefa törvében legalább két főzetre való nőtt minden télen.

szivar 2022.12.28. 19:54:55

@Andrass9:

Hozzávalók minálunk felé: fél sertésfej, +négy fül vagy hasonló mennyiségű bőr. A fület azt azért csak jobban szeretem a porcogós részek miatt... Megfőz (sótlan vízben), s még azon iziben (amint meg lehet fogni) csíkokra(1 centi széles, ahs hosszúés vastag) metél mind a füleket, mind az összes cafrangot a fejről. Lemér, majd a húsra számolva 2% só, 2,2% csemege őrölt paprika, ízlés szerint csípős (nálam 1,8 %), 8% apróra metélt, vagy darált fokhagyma. Esetleg kömény, de én nem ragaszkodom hozzá. Összegyúr. Ha keménynek tűnik, akkor az abaléből még lehet hozzá lötyögtetni egy keveset(!) - el nem rontja.

Ezek után lehet bélbe is tölteni (utána meg fel a füstre, egy-kettő napig) - nálam műbél volt az alany (ezt csak megmártom 1-2 percre a lében, hogy rendesen megolvadjon a töltelék). De az is opció, hogy valami alkalmas tálba belemericskéli az ember és megvárja azt, amíg megdermed. Persze ilyenkor lehet súlyokkal is nyomorgatni, hogy minél tömörebb legyen a sajt, de a tapasztalatom azt mutatja, hogy ez felesleges. Ha elég forrón van a 'töltelék' elhelyezve, akkor némi rázogatás után pont jó a kivitel.

Próbáld ki, ha alkalmad adódik rá. Füstölés nélkül is sokkal jobb szokott lenni, mint a boltban kapható 'disznósajtnak' nevezett mianevék. Meg eddig úgy tűnik, hogy olcsóbb is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.12.28. 20:29:58

@szivar: Nagyon köszönöm a részletes tájékoztatást! Már csak a hozzávalókat kell beszerezni (pl. fél fej, meg fülek. Gondolom nyelvet is lehet beletenni meg szivet). Ha úgy adódik, élni fogok a recepteddel :)

kocsmagomba 2022.12.28. 21:34:13

@szivar:

Nem beleugatásként.
Hozzávalókat lehet színezni még. Tudom, te nem szereted a belsőséget, nem is azért írom, de ha én sajt gyártásba fognék, biztosan főznék hozzá, az elmondottakon túl, egy szívet, vesét, illetve nagyon jó hús-bőr arányt ad egy első csülök. Valamint nyelvet. (ha ez utóbbit visszük túlzásba, azt hívják errefelé Heves vármegyében "nyelves"-nek)
Fűszerek közül használnám az őrölt szegfűborsot is. Kicsi kell, 2 kg-hoz 1 dkg. Különben visszaüt.

De nem csinálok, mert elég jót lehet kapni. Heves vármegyében sok helyen árulják a Tisza tó melletti Sarud-Hús termékeit, pont jók, háziasak. Főleg a nyelves nagyon jól sikerült darab. Azért írom, ha valaki belefut, bátran vegyen. (Pesten, Debrecenben)

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.29. 08:08:14

@kocsmagomba:

Egyszer régen anyámmal szedtünk kb. két garabolynyit egy kosárfűz ültetvényen. Nagyon jó pénzt kapott érte a piacon. Azóta szeretem ezt a gombát.

szivar 2022.12.29. 11:08:42

@kocsmagomba: Elhiszem, hogy te így készítenéd el. Sőt, míg nem ismernék rá valamelyik belsőségre, addig ennék is belőle. De többnyire rá szoktam ismerni(szív, vese, ect). :)

A fűszerezésről meg nem szokásom vitatkozni. De én szeretem az egyszerű, karakteres ízeket. Pl. egy borsólevesnél a borsó íze domináljon, a diós bejgliben meg a dióé. A disznósajtnál meg legyen szép színe, érződjön rajta a fokhagyma is, enyhén csípős legyen és érződjön raja a hús íze is. Én nem vagyok ínyenc, nekem ennyi elég.

Sajnos ezen a környéken eddig nem kaptam normális disznósajtot, így rákényszerültem az itthoni elkészítésére. Mert a boltinak és a piacoson is többnyire az ízek kavalkádja helyett csak egy féle íz érződik: sós. Még a húsok ízét is elnyomja a só, mert ott többnyire nem csíkokra metélik a tölteléket, hanem darálják.

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.30. 08:38:08

Tegnap a kertben megnéztem a növényeket és meglepetésemre néhény elhullott magból kikelt koriander szépen nő. Pedig volt már egyszerkétszer fokos fagy is, de ezek szerint ennyit túl él. Igaz, hogy a zeller félék családjába a zeller is kikel ősszel, és át is telel.

Fenchurch68 2022.12.30. 12:39:43

@kocsmagomba: Ráadásul egyik kedvenc túraterepünk szélén van ez a fülőkeültetvény :) ketten voltunk, úgyhogy bátran leszedtem a három kilót törvénytisztelő átlagpolgárként.
Nagyon figyelek a mennyiségekre, meg arra, hogy jusson másnak is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.12.30. 16:00:17

@Fenchurch68: Nagyon irigyellek, hogy te látod és felismered a gombákat! Színtévesztéssel nem lehet gombászni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.12.30. 16:02:16

@látjátok feleim szümtükkel: Lementem én is körülnézni a kertben. Semmi. Abszolute semmi. Illetve a mángold, zeller, petrezselyem szépen zöldel.

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.30. 17:49:10

@Andrass9:

Szépen zöldel a petrezselyem, a sóska sem dőlt ki a fagytól ( holnap főzök is belőle ), az alma, őszibarack virágbimbói is jól fejlődnek, a körte nem nagyon, igaz idén sok termés volt rajta. Ma a mángoldból tettem a zöldséglevesbe. Más nincs.

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.30. 17:52:13

@Fenchurch68:

Tegnap kaptunk egy ismerőstől egy öklömnyi fülőkét. Szinte gömb szerűen rakodtak egymásra a gombácskák. Bele tettem az alját egy kis vízbe, és mára szépen megszívra magát, nőtt is egy kicsit. Holnap leszedem a fejecskéket, a tőnek meg keresek termőhelyet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.12.30. 20:39:07

@látjátok feleim szümtükkel: Muszáj a szívemet fájdítani???? :)
A zöld tényleg szépen bírja a hideget.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.01. 20:11:09

Ez ám a jó idő, ma megdőlt a melegrekord, mi meg december 30-án és ma is lepkét láttunk az udvaron átrepülni, pedig itt "csak" 14 fok volt.
Mikor lesz tél?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.01.01. 20:30:40

@látjátok feleim szümtükkel: Attól félek, nem lesz tél :(((( Permetezhetünk dosztig!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.01.01. 20:31:58

@látjátok feleim szümtükkel: Atyagatya!!! Akkora bogrács nincs is, amibe ez beleférne ... Nem véletlen, hogy visszaeresztették :)
Szép fogás.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.02. 16:05:16

@Andrass9:

Elkotlott egy kacsánk, szépen kibélelte pihével a fészket, már csak a tojásokat kell összegyűjtenie.

szivar 2023.01.02. 16:34:14

@látjátok feleim szümtükkel: Történt ilyen nálunk is. Az oktalan jószágot vagy 10 centis hó lepte be, de azért csak kikeltetette a kismadarakat. Sasmadár dettó - március harmadikán estek&keltek a kiscsibék a hóban, mint a betlehemesek...

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.02. 17:56:48

@szivar:

Nálunk 1998. október hónapban egy kacsa két fiókát költött, amelyeket a ház nem használt szobájába ketrencben neveltünk fel. Tavasszal már szép nagyok voltak, és mindkettő végelgyengülésig élhetett. A gácsér nagyon szelíd volt, és az udvaron szeretett kísérgetni minden családtagot. Barbari fajtájú néma kacsák voltak. Ezek után már összeszedtük időben a tojásokat, és nem hagytuk többet ősszel költeni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.01.02. 20:39:31

@szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Valószínűleg nálam is ilyen hektikus lenne az állatfarm, ha lenne :)

szivar 2023.01.03. 19:46:02

@Andrass9: Aham. Anno kijött az állatorvos beoltani az ebet. Erre kijött a kutyaólból egy darab macska, nagy nyújtózkodások és ásítozások közepette. Utána kijött az eb, fülét farkát leszegve - mikor is meglátta a 'vendéget'. Utána előjött egy kattogómadár, utána a pattogó kissasokkal. Mit ne mondjak, a doki elég érdekes fejet vágott, pedig nem is hóhér.

kocsmagomba 2023.01.06. 09:43:07

@látjátok feleim szümtükkel:

Ma találtam 2 hernyót kikelve. Erdő szélén tölgyfák alatt. Nem tudom, ugyan mit tudnának megrágni, de akkor is furcsa. Egyelőre bekevertem őket a cinke kajába.
Remélem nem ismétlődik meg a tizenévvel ezelőtti gyapjaslepke roham, amikor teljes hegyoldalakat rágtak tarrá, nem is tudom, hogy tért magához az erdő. Abban az évben biztos nem keletkezett évgyűrű a tölgy metszetében.

látjátok feleim szümtükkel 2023.01.06. 13:51:31

@kocsmagomba:

Peedig van rá esély, mert az előrejelzés szerint januárban nem lesz hideg. A február rövid hónap, és már a nap állása sokat melegít, utóbbi 30 évben igazán kemény februárra nem emlékszem.
Télikertben volt egy nagy légy, mondtam neki decemberben, ha teheti ne menjen ki, mert elviszi a szerencsénket. Új évben azonban szellőztetéskor valahogy kiment, tehát nem érzi magát veszélyben. Úgy látjuk a fenyőnkön költő vadgerle pár is nézegeti egymást, és a tavalyi fészket.
Én erre megint kabóca inváziótól félek. Az ősz végén sok volt a kikelt lárva, azok át szoktak telelni, és sajnos nem lehet őket permetezéssel hatékonyan írtani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.01. 18:47:38

@látjátok feleim szümtükkel: Tegnap pedig -9C hideget mértem éjszaka. Sajnos egy fecske nem csinál nyarat ...

kocsmagomba 2023.02.02. 19:25:16

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:

Megjön a tél mégis csak, februárra.
Nézzétek csak a jövő heti hőmérséklet előrejelzést. Ami megindult, annak annyi.
Bekészültem a madáreleséggel. Örvendetesen szaporodik az etetőre járó madarak száma. A fajok is és az egyedek száma is.

Mindjárt össze is írom a "téli madármenhely" asztalát látogató fajokat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.04. 12:18:40

@kocsmagomba: Nekem nagyon kicsi a menhely asztala, bár térfogatra kilónál is több szotyi fér bele. Van két olyan kövér cinkém, mint a kolostormalac - azok bő egy hónapja rájárnak az etetőre, mint a NER az EU pénzekre. Van egy szajkóm, ami kétszer kilukasztotta az etetőt, míg egy CD lemezt nem ragasztottam a tetejére: az elriasztja.
Igencsak megszaporodtak a rigók, de azok a virágoskertben eszik a 6-8 lábúakat, meg a csöveseket. Elfogytak a szarkák, csak párat látok és a varjak is elfogytak.
Megjöttek viszont a hóra az őszapók (kedvenceim) - tudják hol kapnak apró napraforgót :)
Volt egy tengelicem is, de arról már beszámoltam...

kocsmagomba 2023.02.04. 21:19:01

@Andrass9: :)))

Leltár.

1. Széncinke (a közönséges, erőszakos) kb. 20 fős állandó csapat
2. Kékcinke (a karcsú szépség) kb. 8-10 állandó egyed
3. Fenyvescinke (a rejtőzködő szürke tollú eminenciás) elvétve jön
4. Kormos cinke (a tartózkodó, távolságtartó, nem vegyülő, de céltudatos) 6-8 egyed
5. Erdei pinty (a díszes uraság, pórnéptől távol lehetőleg) kb. 3 pár állandó
6. Zöldike (a közönséges, aki még a verebeket is elviseli) kb. 4 egyed
7. Füzike (az aprócska) 2-3 pár, mindig párban járnak
8. Vörösbegy (az óvatos, félénk, mindenkit maga elé enged) 1 pár
9. Csuszka (a fürge, a többiek között rendcsináló rendőrfőnök) kb. 6-8 egyed
10. Őszapó (az idegesen gyorsan mozgó gyönyörűség) 4 állandó, de egyszer 12-őt számoltam egyszerre
11. Tengelic (a bohócarcú gengszter) egyszerre 14-et számoltam, csapatban nagyon g.cik, körbeveszik az etetőt és nem engednek be mást, szerencsére inkább a földre szórt magot keresik, de a csuszka rendet vág köztük ha kell
12. Szajkó (a nehézsúlyú rabló) 4-12 madár időnként mert almát is szórok ki
13. Feketerigó (az alattomos) 6-8 egyed, ő is az almára jön
14. Meggyvágó (a mindenevő tank, az arató kombájn) bemegy az etetőbe és mindent megeszik úgy, hogy egyetlen más faj sem fér akkor hozzá, egy magot se tudnak onnan lopni tőle, kész istencsapása, naponta egyszer jön egy példány (ezért is teszek több helyre ki kaját)
15. Fakopáncs (a flegma) időnként ránéz az etetőre, de lesz.rja, kopácsol inkább a fán, ahogy mindig
16. Veréb (a családias) eleinte 2 db volt, de azóta kimentek a meghívók a családnak, vannak 10-en is
17. .... van még egy meghatározás alatt, egy ritkán jövő madárka, akit nem érdekel az etető, csak a fa kérge

Azt el kell mondani, hogy a kékcinkék és az őszapók nem felejtik el a dolgukat, etetés ellenére, bizony végig pásztázzák az etető céljára szolgáló háznyi cseresznyefát, és ha lehet onnan szedegetnek, találnak. Többi nem.

Remélem nem hagytam ki senkit. Érdekes a különböző viselkedésüket megfigyelni.

Bocs, ha untattam valakit. :)

Kumari aki Nilüfer 2023.02.05. 09:42:14

@kocsmagomba: Nálunk még mindig mezei verebek, 30.40, nagy banda,reggeliznek, aztán tízórai, ebéd, uzsonna, és még visszanéznek párszor:DDD gerlék, varjak, feketerigó, elvétve egy-gy cinege. Egyszer -kétszer vörösbegy, a harkály néha. Idén még a szarkák meg a szajkó sem járt erre..furcsa. Viszont már majd 20 kg fekete mapraforgó elfogyott, alma is sok, a cinkegolyókat, füzéreket sem számoltam. MI lesz itt a hidegben??:DDD KIesznek a vagyonból.

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.06. 20:24:09

@kocsmagomba:

Nincs bocs, mert te egy gaz gyűjtögető vagy.:)
Nálunk néha varjak, balkáni gerle, fekete rigó, harkály, néhány veréb, széncinke, ritkán őszapók elég szép kis csapatban, oszt kifújt.Ja és a környéken másik utcában fülesbaglyok. A számlálásukkor 35 fülesmadarat jelentettem be. Idén nem etetünk, mert van nekik mit csipegetni a kertben. A rigó bejár a ház elé a ládába, amiben szőlő van, és onnan csemegézik. Gerlék és verebek a tyúkudvarba járnak.

kocsmagomba 2023.02.14. 19:46:04

@látjátok feleim szümtükkel:

Újabb fejlemények.

Most már 3 meggyvágó jár ide. Szerencse, hogy ezek a falánk madarak nem esznek egyszerre, ugyanis közelharcot vívnak, egyszerre csak egy fér hozzá.

Megvan, hogy mi a 17. madárka!
Ő az, akit nem érdekel az etető, csak a fa kérge!

Ő a fakusz.

Mindig alulról felfelé halad a fán. Miközben csipeget. Ha elér egy magasságot, lerepül a földig, és kezdi elölről. Mindig csak fölfelé halad. Közben pusztít pókot, tetvet, hangyát, poloskát, meg a bármit. Nyilván a jellegzetes felfelé mozgásából van a neve. Szinte kúszik fölfelé, látványra olyan. Ebben megnyúlt hátrafelé álló karma segíti, azon támaszkodik. Talán gyakran jár műkörmöshöz. :)
Múltkor láttam a szomszéd tornác faoszlopán felfelé mászni.

Tudjuk: a csuszka nevű madárka neve onnan ered, hogy ő mindig lefelé csusszan a fatörzsön, és úgy szedeget, mindig fejjel lefelé. A fakusz fordítva halad.
Jut mindenkinek.

Fakusz és a körme:
www.ddnp.hu/upload/content/image/805/hegyifakusz1_640.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2023.02.15. 10:27:49

@kocsmagomba:

Elönt az epe.:)

Itt már a fülesek többsége is visszament az erőbe.

kocsmagomba 2023.02.15. 15:38:33

@látjátok feleim szümtükkel:

"..a fülesek többsége is visszament az erőbe."

A fülesek? Akkor nálatok lassan megszűnnek a kormány által bírói végzések nélkül is folytatható lehallgatások? :)

Az "erőbe".
Ez már tiszta Star Wars. (Csillagok háborúja)
"Az erő legyen veled, ifjú fülesbagoly!" :)

Na jó, értem: erdőbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.15. 19:37:28

Megjött 40+ kiló vas és líthium: 8 kW/h energiatároló. Ez már elég lesz a csilipalánták melegítésére a NER segítsége nélkül :)
Egy szigetüzemű napelem állomást készítek éppen.

kocsmagomba 2023.02.17. 12:27:32

@Andrass9: akkor ez nem a debreceni gyár még...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2023.02.17. 13:24:48

@kocsmagomba: Attól félek, az sokkal drágább lesz :(((
süti beállítások módosítása