Barátnőnk, akinek dílere van megajándékozott a reggel egy adag lila tönkű pereszkével. Még soha nem találkoztam ezzel a gombafajtával.
Neki is láttam irodalmazni, de végül saját receptet kreáltam. A gomba látványa leginkább egy nagyra nőtt szegfűgombára hajazott, ezért levesre kerestem rá. Persze rengeteg fermentált gomba is előjött, de most lassítok, míg a fermentált szárazbab elkészül ...
Össze is szedtem a hozzávalókat:
- 25 dkg lilatönkű pereszke gomba
- 1/2 liter marha-sertés alaplé
- 1 liter zöldségalaplé (meg még 1/4 - kell a kisdoboz másra)
- 1 nagy ezüsthagyma (kímélő fogást akartam készíteni)
- 3 girizd fokhagyma
- 1 petrezselyem gyökér
- 2 vékonka sárgarépa (hogy igazi zöldség is legyen benne)
- 4 szál frissen szedett petrezselyem
- 4 friss kakukkfü ágacska
- 2 zsályalevélke
- 4 dkg vaj
- 1 ek cukor
- 2 tk paradicsompüré
- 1 ek liszt
- 2 ek yoghurt a habaráshoz
- 1,5 liter víz
- só
- 5 tekerés frissen darált bors
- 2 ek liszt
- 1 tojás
A lisztet a yoghurttal összekavartam, hogy majd a végén ezzel habarom be a levest. A vajat a tottyos fazékban felforrósítottam. A fagyasztott alaplé sürítményeket másfél liter vízbe tettem felolvadni és elkeveredni.
A hagymát és a fokhagymát kicsire, a zöldségeket meg negyed karikákra vagdostam. A petrezselyem és a fűszerek se menekültek a kés elől. A hagymát a vajon megdinszteltem, majd a fokhagymát is hozzátettem. Amikor már az is illatozott, beleszórtam a friss fűszereket, amit még bővítettem pár rozmaring levélkével.
Jöhettek a gyökerek is pirulni. Mivel nagyon felitták a vajat, adtam még egy kis kockányit a fazékba. Belekevertem a kis cukrot is, hogy karamellizáljam. A gombákat megmostam kicsit és letörölgettem papírtörlővel (mivel levesbe megy, nem árt neki a víz).
Amíg a zöldségek pirultak, felaprítottam a gombát falatnyi darabokra. Belekanalaztam a fazékba a kis paradicsompürét. Az nagyon finom tud lenni, ha picit lepirítom! Felvettem a lángot nagyra és mehetett utána a gomba is.
Amikor a gomba feladta a levét, megkínáltam a törött borssal. Felöntöttem az alaplevekkel, és felforraltam. Egy tojásból és 2 ek lisztből kavartam kis galuskatésztát.
A yoghurtos habarást felöntöttem a levesből, hogy felmelegítsem. A leveshez öntöttem, és kicsit kiforraltam, hogy sürítsek rajta. Végül kiskanállal beleszaggattam a galuskát is.
Levettem a tűzről a levest, és pár percet pihentettem. Ekkor a friss petrezselymet is hozzákevertem.
Tálaltam magamnak egy tányérnyit (nyitókép), és igazán ízesnek találtam. A nagyját befőttes üvegbe töltöttem egy lábadozó barátnéknak, de azért belaktam belőle én is.
Nagyon jó ízű gomba, megetettem vele a barátunkat is, akinek dílere van ...