Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Én meg még nem ettem almás májat!!! Légyszi majd írd le, hogyan készül. Amúgy... (2023.01.30. 21:55) Resztelt csirkemáj gőzkrumplival
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Az nem olyan nagy baj, ha csak a számítógép beteg.:) (2023.01.30. 14:13) Savanyított Jalapeño paprika
  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Jut eszembe, megszelídítés után biztosan hagynák magukat megfejni. Egy nő rokonun... (2023.01.14. 13:13) Mángold-spenót főzelék
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Nem hinném, hogy vén volt, a vadász barátunk azért nem amatőr,csak ne... (2023.01.10. 09:55) Savanyított retkek télire
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Te jó ég! vagy ötven éve nem hallottam ezt a nótát:) (2023.01.10. 09:49) Pulled pork azaz cafatos disznó az új évre
  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Peedig van rá esély, mert az előrejelzés szerint januárban nem lesz hideg. A febru... (2023.01.06. 13:51) Kis adag kocsonya szezonnyitásra

A nap vicce


Címkék

A1 (10) A1 marinád (4) A1 szósz (6) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (22) almalé (9) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (42) babérlevél (61) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (5) barnacukor (28) barnasör (2) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (62) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (356) borsikafü (8) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (8) churut (3) citrom (72) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (2) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (53) csilipaszta (29) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (30) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (155) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (40) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (5) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (5) étterem (2) ezüsthagyma (10) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (34) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (3) fehérbor (30) fehérbors (58) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (103) fekete bors (9) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (493) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (9) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (104) gyömbér (126) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (363) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (11) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (61) kacsazúza (6) kaffir lime levél (11) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (107) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (29) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (12) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (16) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (26) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (31) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (2) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (87) köménymag (36) konyak (3) könyv (2) koriander (31) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (170) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (12) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (27) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (4) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (16) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (63) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (46) lime héj (2) lime levél (6) liszt (134) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (106) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (6) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (17) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (19) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (39) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (143) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (68) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (8) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (37) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (134) paradicsomlé (31) paradicsompüré (44) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (154) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (16) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (100) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (2) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (41) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (47) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (58) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (90) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (191) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (7) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (371) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (49) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (73) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (70) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (45) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (25) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (94) tejfel (68) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (232) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (34) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (248) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (31) vörösbor (30) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (27) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (51) zellerlevél (44) zellerszár (33) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (80) zöldség (3) zöldségalaplé (14) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (77) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Füstölt Jalapeño krém aka Chipotle

2022.11.28. 07:00 Andrass9

A csilipaprikakrémek sagája folytatódik. Idén rengeteg jalapeño paprika termett, ezért elég volt kiválogatni belőle az éretteket, hogy abból chipotle krémet készítsek.

24.jpg

Az eredeti recept szerint forró füstön kell megszárítani a paprikát, majd rehidratálni és úgy feldolgozni krémnek. Nos ez nálam hidegfüstre módosult, megúszva ezzel a visszanedvesítést ...

Használtam hozzá egy gömbgrillt, amibe egy füstölő labirintust tettem. A paprikákat megfeleztem és a rácsra igazítottam azokat. Mivel nagyon sok volt, ezért adtam a rácshoz egy második szintet is. Kétszer töltöttem fel éger és bükkfa fűrészporral a füstölőt, hogy igazán erős füst íze legyen a krémnek. Ez a füstölés összesen 2 napot vett igénybe.

11.jpg 12.jpg

Adtam hozzá még:

  • 2 érett Anaheim csilit
  • 1 marék hosszú Cayenne csilit
  • 2 marék Aji Christal csilit (mindkettő tavalyi termés, szárított)
  • 2 érett körtét (azt nem füstöltem :)
  • 2 fehér hagymát
  • 2 kápia paprikát
  • 1 dl étolajat
  • 4 ek őrölt római köményt (cumin)
  • 2% sót
  • 0,1% Nátrium Benzoátot

10.jpg

Először is felvagdosam a késes aprítónak a hagymákat, amit krémessé vágtam a géppel. Beleöntöttem az olajat is, majd tottyos lábasban feltettem dinsztelni.

13.jpg 14.jpg

Ezek után kesztyűt húztam és feldaraboltam a füstölt paprikákat, amiket szintén a késes aprító gondjaira bíztam. A feldolgozott csiliket a tottyosba tettem a hagymához.

17.jpg 18.jpg 15.jpg 16.jpg

A körte ötlete akkor jött, amikor végeztem a paprikákkal, és kerestem valami gyümölcslét, amivel megbolondíthatom. A hűtőben már így is szottyosra érett a körte, az pont jó lesz! Azt is pépesítettem a késes aprítóval, majd a paprikákhoz adtam a lábasban. Közepes lángon felforraltam, majd kislángon főztem 3 órán át, hogy a magok is megpuhuljanak. Hozzákevertem 5 dkg sót és 2,5g NaBe-t. Ekkor egy botmixerrel sűrű selymes krémet kevertem belőle.

19.jpg 20.jpg 25.jpg 26.jpg

Huszonegy kisüveg és két nagyobbacska telt meg vele.

23.jpg

Természetesen fel is cimkéztem az üvegeket (lásd nyitókép).

Azóta már azt a kis kockás kupakút használatba is vettük: első osztályú ízt és illatot adott egy nagy fazék gulyáslevesnek!

30 komment

Címkék: körte római kömény cayenne kápia fehérhagyma Anaheim jalapeño Aji Crystal NaBe

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr317983676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.28. 19:45:40

@Kumari aki Nilüfer: Nagyon bevált szombaton egy cafatos disznónál, amit pár cseresznyeággal füstöltem csak. A chipotléből rengeteg füstaroma költözött a húsba!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.29. 10:12:19

@Kumari aki Nilüfer: Miért ne? Hely van, ennivaló legalább egy évre való a kamrában szintúgy. Csak meg kell főzni ...
Ahol mi ketten jóllakunk sok jó ember is ehetne.

kocsmagomba 2022.11.29. 12:49:04

Hm.
A házadban annyi csípős van felhalmozva, hogy 50 méteres körzetben nem tudnám megközelíteni. :)

kocsmagomba 2022.11.29. 12:59:46

Amúgy meg elképesztően jól néz ki a recept és a végeredmény is. Nem bonyolult. (csak a termesztése...)
Füstös, körtés, ebbe még azt a fránya római köményt is elviselném.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.29. 14:29:05

@kocsmagomba: Ne menj Mexikóba, mert éhenhalsz :)
Termeszteni a Jalapenot a legegyszerűbb - abszolút igénytelen paprikafajta! Nyáron ugyanezt a receptet bolti sült kápiával (palermo és Romiro fajok) adtam elő, csak körte helyett őszibarack volt benne - szerintem keserű lett, de úgy elfogyott, mint a huzat.
Az például nem is csíp!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.29. 14:29:37

@kocsmagomba: A legjobb önvédelem - még villanyt se kell a kerítésbe vezetni :)

gigabursch 2022.11.30. 09:01:19

Látom, idén s merted megnyalni a végén mind a tíz ujjadat!

:-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.30. 09:19:09

@gigabursch: Irígyled a gumirozott kesztyűmet? :)))
Csak úgy tájékoztatóként: ráfröccsent a bugyogó krém a kisujjam 3. percére. Lemostam, de nagyon fájt, így bekötöttem. Pár nap múlva veszem le a kötést, hogy cserélem: 3mm mélyen eltünt a bőr, a zsír és az izom a forrázás helyén. Még most is ronda seb van ott. Szóval a kapszaicin is medve - nem játék!

kocsmagomba 2022.11.30. 10:34:46

Boldog, kapszaicinben gazdag névnapot kívánok! :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.30. 11:21:33

@Andrass9:

Én ittam gyorsan egy pohár bélelt málnaszörpöt az egészségedre.:D

kocsmagomba 2022.11.30. 11:28:05

@látjátok feleim szümtükkel: én ittam egy konyakkal bélelt kávét. Az ünnepre való borszállítmányom csak szombaton érkezik Egerből.
Pedig igény már most lenne rá... :)))

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.30. 14:59:49

@kocsmagomba:

Én sárgarépalével béleltem a málnaszörpöt. Sok benne a szemnek jó vitamin.:D

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.30. 18:47:20

@kocsmagomba:

Mad ha ismerősőd disznót vág, és ad neked ehhez válogatott húst, vagy ha találsz hentest, aki maga vág, azoktókl szerezz be fülétől a farkáig minden paprikásba való húst a disznó darabolásakor. Nem később, mert lényege, hogy ne meredjen/hüljön ki. Ezt a disznótoros paprikást csak frissen vágott disznóhúsból szabad/lehet megfőzni.
Amikor felébe vágták a disznót és kezdték bontani, akkor szedtek ki reggeli pecsenyének valót és a paprikásba valót.
Nálunk a húst ha megmosták ( ritkán )), akkor ahogy kiemelték a vízből és lecsurgott, úgy rakták a nagylábosba ( nem öntöttek rá több vizet ),megsózták, a tetejére szelték a vöröshagymát, ha nem mosták a húst, akkor öntöttek rá vizet, és a sparhelton kezdték főzni. Amikor feladta a zsírját ( látszott, hogy már kiolvadt a húsból a zsír ), akkor ebbe a zsírba szórták az őrölt paprikát. Anyám borsot, meg csöves paprikát nem rakott bele. A paprikást szép lassan kell főzni, mert ha nagyon zubog, akkor a hús széteshet. Kavarni sem szabad. Hideg kamrában tároltuk frigó híján, és akár egy hétig is ehető volt, pesze akkoriban hideg telek voltak. A zsírja nagyon jó kenyérre kenve, a hús meg finom sűrű kocsonyában leledzett. Sokszor alig volt rajta lé, nem szabad utántöteni a vizet, és már a feltvéskor is csak annyit kell tenni, hogy a saját levével együtt le legyen belőle leves. Erdei Ferencnek volt egy kis könyve az alföldi ételekről, abban szépen le vagyon írva, de a te általad linkelt leírás is pont olyan jó.
Szerintem ez a legfinomabb disznópaprikás, amit főzni lehet.

kocsmagomba 2022.11.30. 19:48:13

@látjátok feleim szümtükkel: Jaj, de szépen írtál róla! Öröm volt olvasni. Belsőség való volt-e hozzá?

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.30. 20:59:38

@kocsmagomba:

Ez egy nagyon finom étel, úgy, mint ahogy a reggeli friss pecsenye is csak disznóvágáskor készíthető, kihült húsból soha nem lesz olyan az íz.

Mi raktunk bele a tüdőből mert én nagyon szerettem, fül, máj , köröm, csontos és csontnélküli hús, porcos részek, bőrős húsdarabok, minden, ami a kocsonyásodáshoz szükséges.
Máj és tüdő egyébként ment a tüdős,és májas hurkába, vese a disznósajtba.
A májas hurka rizs és vöröshagyma nélkül sok hússal készült, füstölve lett, így elég sokáig elállt a kamrában.

kocsmagomba 2022.11.30. 21:08:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon köszönöm. (Nyelek nagyokat közben.)

:D

látjátok feleim szümtükkel 2022.12.01. 13:39:56

@kocsmagomba:

Délelőtt készítettem két liter abált vérből hagymás vért, ami részben megy a fagyasztóba. Van egy ismerős, aki nem használja fel a vért, hagymásan sem készítik, így minden évben kapunk egy nagy adagot.

Kumari aki Nilüfer 2022.12.01. 14:26:23

Azok a disznóvágások! reggelire sült vér, délben toroskáposzta, este a toron orjaleves, sült kolbász és hurka, savanyúkáposztával, friss kenyérrel..a csontos hús mai napig a kedvencünk, de abból a frissből az igaz, ahogy a toros is.
Készülök torost főzni, ha kapok vegyes húst, ipari mennyiségben, és fagyasztom.

Paprikás húst mifelénk nem csináltak soha, de az én pörköltem minden alkalommal kocsonyásodik.Szeretjük hidegen,puha házikenyéren, savanyúsággal.

kocsmagomba 2022.12.02. 17:20:36

@látjátok feleim szümtükkel:

Ne is mondd! Elapadtak a vér forrásaim. Olyan vagyok mint egy haldokló vámpír! :)
Holnap reggel vágnak óriás desznyót itt srégen szemben, az utcában, de nem pofátlankodok a kérdéssel. Bár esélyes, hogy kifolyatják a vért a földre. :( Nekem meg majd hoznak kóstolóba a mérsékelten ehető, a jó debrecenihez semmiben nem hasonlító ízű itteni hurkából. :)))
Félreértés ne legyen: jóban vagyunk, segítünk egymásnak, sőt receptet, ételt cserélünk, de a hurka, az itt ehetetlen a Mátrában.
Nem értik a lényegét. Tulajdonképpen főtt kolbászos belsőséget töltenek paprikás zsírban. Förmedvény. bocs.

kocsmagomba 2022.12.02. 20:22:40

@látjátok feleim szümtükkel: ja, olvastam. Nem értem az "állatbarátokat", inkább ütnék agyon a megunt házi kedvenc állatot, mint szabadon engedjék valahol, ahol az állat is szenved. Ez a hal sem életképes 23 fok alatt, ahogy írják.
Hát, nyáron lehet gond, "töktartós" fürdőnadrág kötelező. :)

Kumari aki Nilüfer 2022.12.03. 11:15:51

@kocsmagomba: Mi tegnap kabai hurkát ettünk, az egyik májas(csak májas) a másik tüdős, legalábbis azt hiszem.Jó volt..de....Mifelénk a fehér hurka majorannás, és van abban minden, máj, tüdő, vese, sült hagyma..szóval nincs csak májas. A másik a véres, na az meg kapormagos..annyira finom, hogy hihetetlen. Sajnos, nagyon-nagyon régen nem ettem olyat.

Kumari aki Nilüfer 2022.12.03. 11:17:20

@kocsmagomba: a Sebes-Körös nyáron sincs 23 fok,jobb lett volna szegényt rögtön elrekkenteni...

kocsmagomba 2022.12.03. 20:25:27

@Kumari aki Nilüfer: igen, talán beszéltük is már, hogy hurka ügyben teljesen egyforma az ízlésünk, szokásunk. Ha szerzek vért, csinálok kapormagosat.
süti beállítások módosítása