Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Én meg még nem ettem almás májat!!! Légyszi majd írd le, hogyan készül. Amúgy... (2023.01.30. 21:55) Resztelt csirkemáj gőzkrumplival
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Az nem olyan nagy baj, ha csak a számítógép beteg.:) (2023.01.30. 14:13) Savanyított Jalapeño paprika
  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Jut eszembe, megszelídítés után biztosan hagynák magukat megfejni. Egy nő rokonun... (2023.01.14. 13:13) Mángold-spenót főzelék
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Nem hinném, hogy vén volt, a vadász barátunk azért nem amatőr,csak ne... (2023.01.10. 09:55) Savanyított retkek télire
  • Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Te jó ég! vagy ötven éve nem hallottam ezt a nótát:) (2023.01.10. 09:49) Pulled pork azaz cafatos disznó az új évre
  • látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Peedig van rá esély, mert az előrejelzés szerint januárban nem lesz hideg. A febru... (2023.01.06. 13:51) Kis adag kocsonya szezonnyitásra

A nap vicce


Címkék

A1 (10) A1 marinád (4) A1 szósz (6) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (22) almalé (9) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (42) babérlevél (61) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (5) barnacukor (28) barnasör (2) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (62) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (356) borsikafü (8) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (8) churut (3) citrom (72) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (2) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (53) csilipaszta (29) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (30) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (155) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (40) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (5) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (5) étterem (2) ezüsthagyma (10) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (34) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (3) fehérbor (30) fehérbors (58) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (103) fekete bors (9) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (493) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (9) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (104) gyömbér (126) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (363) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (11) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (61) kacsazúza (6) kaffir lime levél (11) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (107) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (29) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (12) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (16) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (26) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (31) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (2) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (87) köménymag (36) konyak (3) könyv (2) koriander (31) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (170) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (12) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (27) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (4) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (16) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (63) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (46) lime héj (2) lime levél (6) liszt (134) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (106) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (6) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (17) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (19) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (39) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (143) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (68) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (8) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (37) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (134) paradicsomlé (31) paradicsompüré (44) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (154) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (16) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (100) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (2) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (41) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (47) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (58) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (90) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (191) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (7) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (371) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (49) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (73) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (70) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (45) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (25) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (94) tejfel (68) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (232) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (34) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (248) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (31) vörösbor (30) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (27) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (51) zellerlevél (44) zellerszár (33) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (80) zöldség (3) zöldségalaplé (14) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (77) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vöröskáposztával töltött paprika

2022.10.27. 07:00 Waka

Általános iskolában volt ugyebár a politechnika óra. Akkoriban ugyan gyakorlati órának hívták, de a lényeg ugyanaz. A fiúk az egyik teremben fiús dolgokat csináltak, fúrtak, faragtak, reszeltek. A lányok a másik teremben értelemszerűen lányos dolgokat csináltak, hímeztek, hámoztak és ősszel savanyúságot tettek el. Tavasszal aztán előhozták a savanyút, és meg lehetett kóstolni. Nekem káposztával töltött paprika jutott. Az üvegben egyetlen hatalmas, kissé narancsszínű paprika fért bele. (Akkoriban még nyolc deci volt a 720-as üveg.) Utolsó óra volt, fene éhes voltam, minden teketória nélkül betoltam az egész paprikát. Életemben még olyan finom savanyúságot nem ettem. Ez jutott eszembe idén ősszel, mikor a téli eltevésre került sor. Kacérkodtam a gondolattal, hogy almapaprikából készítsem, de egyrészt igen csak macerás munka lett volna, no meg az árak is megálljt parancsoltak. Pénteken reggel aztán bementem a boltba valami reggeliért, és meglepődve konstatáltam, hogy egészen szép lecsópaprikát kínálnak 500 forintért az egyébként piszok drága üzletben. Legott válogattam is bő két kilót, inkább cipeltem, minthogy munka után lesre fussak, mert addigra elkapkodják.
Szombaton aztán nekiláttam.

img_20221001_133242.jpg

Hozzávalók:
- 2 kg TV vagy lecsópaprika
- 3 kg káposzta
- 1 teáskanál köménymag
- 2 teáskanál só

A felöntőlé egy adagjához:
- 1,5 l víz
- 2 dl cukor
- 3 dl 10%-os ecet
- 1 evőkanál só
- késhegynyi NaBe

img_20220910_135500.jpg

Mint látható egy kiló paprikához másfél kiló káposzta kell. Nem véletlenül szombaton álltam neki, mert így a közeli boltba le tudtam szaladni káposztáért, ha kevésnek bizonyul. Elsőre fehér káposztát terveztem, de aztán elcsábultam, és vöröset vettem.

A káposztát legyalultam a V-Gyulával. "szárazon" összeforgattam a köménymaggal, aztán megsóztam és félretettem.

img_20220910_141006.jpgimg_20220910_143645.jpg

A paprikát megmostam. Benyomtam a csumáját, aztán kihúztam, kirázogattam a magot, és ha még maradt benne valami, azt kipiszkáltam.

img_20220910_142449.jpg

A káposztát alaposan kifacsartam.

img_20220910_144130.jpg

Szépen sorban megtömtem a paprikákat. A boltban igyekeztem olyan paprikákat válogatni, amik nem túl nagyok és viszonylag egyenesek.

img_20220910_164701.jpg

Üvegbe raktam, Akárhogy erőlködtem, négynél többet az istenért nem tudtam beleerőltetni egy üvegbe.

img_20220910_185819.jpg

Minden üveg tetejére tettem pár szem koriandert, mustármagot és kapormagot.

img_20220910_190309.jpg

Felöntöttem a paprikákat a felforralt lével. Kicsit hagytam állni, aztán utánatöltöttem.

img_20220910_191357.jpgimg_20220910_191749.jpgimg_20220911_141827.jpg

A lezárt üvegeket feltettem a gázra, és lefedve addig melegítettem, míg elég forrónak nem éreztem a kupakokat. Másnapra kihűlt. ment a polcra.

img_20220911_145010.jpg

Két hét múlva véletlenül éppen rántott húst sütöttem, ahhoz prímán passzolt.

img_20221001_133235.jpg

Le vagyok nyűgözve magamtól, ez valami elképesztően jó lett. Egy baj van vele. Igen gyorsan fogy.

55 komment

Címkék: paprika káposzta mustármag köménymag káposztával töltött paprika koriandermag

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1617960042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.27. 13:07:47

Gratula. Nagyon szép, és biztosan nagyon jó is.

kocsmagomba 2022.10.27. 14:19:15

Finomság. Ügyes. Beállhatsz a lányokhoz politechnika órán! :))))

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.27. 14:33:34

Néha az alibánál veszek tasakos hőkezelt lilakáposztát, vagy fehéret, az is igen jó, és nekem elég sokáig tart.
A poszt utolsó fotójától nagyon éhes lettem, de csak egy kis lencseleves, és rákóczi túrós jutott.

Kumari aki Nilüfer 2022.10.27. 15:16:00

Nagyon jónak tűnik, de olyat, mint az anyukámé, sehol sem ettem..almapaprikába töltött fehérkáposztát, csemege ízesítéssel,borsikafú is volt benne.Anyu nincs, a a receptet nem írtam le, de ha leírtam volna is, olyat senki sem tud.

Most éppen a fojtott krumpli után kutakodok. Ismeritek?

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.27. 15:33:37

@Kumari aki Nilüfer:

Venni akarsz vagy főzni? Receptek vannak ha a keresőbe beírod, de hogy venni hol lehet, azt nem tudom. Szeged környékén termeltek régen tarlókrumplit, de nem ismerem a mostani paraszti szokásokat, és nem is gondolnám, hogy ezek a forró nyarak alkalmasak lennének a termesztéséhez. Aki öntözni tudja, az még termelhetii. Talán nyár legvégén, ősz elején, ha azt mondjk, hogy ez újkrumpli, akkor megvehető. A telelésre jó krumplit már július elején szedik, régen meg aratás után július végén, augusztusban vetették a tarlókumplit.

Egyszer régen, ha jól emlékszem a kocsmában már volt erről szó.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.10.27. 20:25:55

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm!
@kocsmagomba: Momentán ők állnak be hozzám kuktának.
@Kumari aki Nilüfer: A mostani eszemmel csinálnék én mindenféle töltött savanyút.
Ez a fojtott krumpli érdekesnek tűnik, de ehhez némi nyári csapadék is kellene. No meg rengeteg macera. Saját célra, kísérletképpen még csak-csak, de amúgy...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.27. 21:13:58

@Waka: Szép munka, tetszik! Amúgy is nagyon szeretem a káposztával töltött paprikát :)

cafrinka 2022.10.28. 04:25:10

Hello Waka, nagyon klasszul neznek ki.
En kezdo savanyusageltevo vagyok Waka-foldrol:) De tenyleg...:)
Szoval, a kerdesem lehet hogy hulyen hangzik:
Kell ebbe barmilyen tartositoszer? Illetve mi az a NaBe?
Valamint, ez a forralasos modszer helyettesiti a "dunsztolast"... vagy lehet, hogy a savanyusagokat nem is kell "dunsztolni" csak a lekvarokat?
Ommm, hulyesegeket kerdezek? Udv, es koszi valaszokat elore is, addig korulnezek meg a blogodon:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.10.28. 22:33:43

@Andrass9: Ha arra járok, viszek belőle.
@cafrinka: A NaBe az a nátrium-benzoát, amit a mostanában nem nagyon kapható szalicil helyett lehet használni tartósítószer gyanánt. Az általam alkalmazott módszer lényege, hogy a melegítéssel csírátlanítom az eltett dolgot, így az nem romlik meg. Elméletileg bármihez alkalmazható, akár a lekvárhoz is, de az ugye eleve forró, hiszen meg kell főzni. Nyilván nem szabad túlzásba vinni, hiszen ha sokáig melegítem, megpuhul és nem lesz roppanós a savanyúság. Mellesleg a blog nem az enyém, én csak bedolgozó vagyok itt, még ha kissé trehány is. :)

Kumari aki Nilüfer 2022.10.29. 12:38:22

Enmberek, a fjtott krumpli egy szatmári(vagy szabolcsi) krumpliétel, az elkészítés módja fojtott..olyan főtt krumpli, aminek alig van leve, de a trükkjét nem tudom, Illetve de, csak az otthoni falusi ismerőseimet nyaggatom, hogy csinálták.Nem csak úlkrumpliból, és nem tarlórépából, az arrafele ismeretlen volt.
Ma meg törtpaszuly van, a levében tészta, tiszta nosztalgia, anyukám ízei,a paszulyra pirított hagyma és sült zöldségek.( ha a családfő kéri, csinálok sült szalonnát is) Meg egy almás kevert tészta( nálunk a sütemény a tészta) Várom a vegetáriánus lányomat a szintén vega férjével ez az ebéd. Csak lassan érnek, hatalmas a forgalom a hármason.

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.29. 14:22:16

@Kumari aki Nilüfer:

Közben eszemebe jutott, hogy dinsztelt krumplit anyám is készített, zsíron hagymát pirított, de nem égette meg, és arra a karikára szelt újkrumplit rátette, majd fedő alatt dinsztelte. Ja és valamikor meg is sózta. Vízet soha nem tett rá, és addig sem kellett dinsztelni, amíg teljesen száraz lett, mert a krumpli hamarabb megpuhult. Nyári étel volt, valami gyors levessel.

Öreg krumpliból i lehetett dinsztelni, de arra kellett időnként egy kis víz, hogy gőz képződjön a krumpli megfővéséhez. Újkrumpliból finomabb volt.

Kumari aki Nilüfer 2022.10.29. 18:25:56

@látjátok feleim szümtükkel: igen, valami efféle, valójában paprikás krumpli rövid lére, ahogy a falumbeliek leírják.Nem csak újkrumpliból lehet.

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.29. 20:14:57

@Kumari aki Nilüfer:

Felénk az újkrumpliból főzőtt paprikáskrumpliba tettek egy kis lisztet, hogy sűrűbb legyen a leve.

Kumari aki Nilüfer 2022.10.30. 08:40:53

@látjátok feleim szümtükkel: Most megy a vita a falusi csoportban, hogy a rövid lére krumpli a fojtott, vagy nem:DDDDD

Kumari aki Nilüfer 2022.10.30. 08:47:02

@látjátok feleim szümtükkel: Mi az újkrumplit mindig így csináljuk, az "vizet ver". Csak nem paprikásan:) zsiradékon megforgatni, só, bors, és kis tűzön hagyni, saját levében megpárolódik, aztán le is lehet kicsit pirítani, soook petrezselyemzölddel.Hagyma sem mindig kerül bele, mi anélkül az újkrumplit jobban szeretjük....de ez az újkrumpli mifelénk, a fojtott öreg krumpliból is készül.
Újkrumplihoz fokhagymás uborkasaláta...na, csak legyen tavasz, újkrumpli, meg uborka:DDD Ja, és zsenge rántott csirke, Elélnék rajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.30. 15:30:51

@Kumari aki Nilüfer: Pont így csinálom én is a petrezselymes újkrumplit!

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.30. 17:11:43

@Kumari aki Nilüfer:

Szerintem az a fojtott krumpli amit te mondtál el, viszont felénk ezt a megnevezést nem ismerték, erre dinsztelték a krumplit, újból és öregből is. Hagymát is tettek alá, de én szoktam olyan krumplit készítni, hogy megfőzőm sós vízben, közben hagymát pirítok, és arra borítom a főtt krumplit. Ennek más az íze, mint ami a saját gőzében puhul meg, mert a pároltból nem ázik ki semmi, igaz az új krumpliban még a keményítő sem sok van. Ez pont olyan, mint amikor a tésztát nem főzővízből tesszük az ételben, hanem a paprikás lébe főzzük bele, mint a betyárosban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.30. 20:09:08

Waka káposztával töltött paprikája pont jó lett volna Andrass9 kacsacombjaihoz.Máskor egeztessetek!:D

Kumari aki Nilüfer 2022.10.30. 20:33:10

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a fózött krumpli a hagymára, ez itt is nagyon menő, kicsit oda kell kapatni:) Igen gyakran csinálom, mert minenféle sült húshoz pikkpakk megvan, és szeretjük,
Egyébként a krumpli az egyik legjobb találmány, nagyon sok elkészítéai módja van, jobbál jobbak.
Itt nosztalgiahétvége volt, törtpaszuly, a levében tészta, ma meg a maradék leves, és krumplistészta, házi savanyúság. A vegáknak igen bejött, a paszulyra sült hagyma, és sült zöldségek dukáltak.
Desszert meg almás kevert , de mára kellett egy jó adag mákos guba vaníliasodóval, De ezt mintha írtam volna..vagy nem ide? Öregszem, mindent kétszer mondok:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2022.10.31. 07:03:03

@Kumari aki Nilüfer:

Semmi gond, szívesen elolvassuk kétszer is.:D

Érdekes, hogy anyám nem főzőtt szárazbab főzeléket, tört paszulyt sem, csak levest. De a rokonságban sem hallottam senkitől, hogy főzte volna.

szivar 2022.10.31. 18:03:25

Tudom, hogy nem belevau, de... Én azé' raktam volna ebbe a káposztába némi vékonyra karikázott vöröshagymát is. Csak az íze miatt.

Kumari aki Nilüfer 2022.10.31. 20:26:26

@látjátok feleim szümtükkel: A tört paszuly, meg a cinke( krumpli megfőzve, aztán megtörve, és liszttel kikeverve, felfőzve, olyan félfolyós állapotra, só, bors, tetejére sült hagymától a pörköltön át a sűlthúsig bármi, de hallottam juhtúróval, sőt, ha nem borsozzák, lekvárral( ez utóbbi nekem furcsa, na de ettem én mocskos tésztát)- Ezek a szegény ember ételei voltak mifelénk. És ugye a levébe tészta:DDD
Szárazbab főzelék ritkábban volt a törpaszuly télen gyakran Igen tömős, melegítős kaja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.10.31. 22:32:45

@szivar: Szólásszabadság van, vagy miafene! Hamár hagyma, akkor lila - hogy a színük passzoljon :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.01. 07:49:04

Miközben azon filozófálunk, hogy kell-e hagyma Waka lila káposztával töltött paprikájába, lehez ezen is elmélkedni:

"Ha tud valaki jó embert, aki képes szeretni és gondozni ezt a Paradicsomot, szóljon."

24.hu/kozelet/2022/11/01/csanyi-vilmos-hiedelem-kozosseg-haboru-nagyinterju/

Kumari aki Nilüfer 2022.11.01. 08:48:53

@szivar: Én nem, az egy másik savanyúság, ebbe nem..a hagyma elviszi a csalamádé íz felé. Persze, ízléssel nem vitatkozunk, ha neked az jön be, akkor úgy is jó.

szivar 2022.11.01. 08:56:36

@Kumari aki Nilüfer: Ki fogsz röhögni. A mi családunkba nem raknak a csalamádéba vöröshagymát. :P

@Andrass9: Olyan lilát, mint amilyen nekem termett régebben. Erzsike meglátása: a férjem vöröshagymát eszik vöröshagymával, a lilát nem szereti, mert túl édes - de azért adjál egy kilót. Másnap: a férjem üzeni, hogy baszd meg a hagymádat, nem bírt megenni egyet a reggeli mellé, mert annyira erős...

Fenchurch68 2022.11.01. 19:20:27

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk se volt divat főzeléknek, levesnek annál inkább. Édesem szokta kérni, hogy főzzek neki tejfölös habart babfőzeléket, na akkor annak az egyharmadát meg a levét szoktam lenyúlni, főzök bele jó sok zöldséget, egy kis füstölt húst vagy kolbászt, és mindketten jól járunk :)

kocsmagomba 2022.11.01. 19:45:15

@Andrass9:

"Szólásszabadság van, vagy miafene!"

Van, ahol szólás utáni szabadság is van! :)

(Hofi)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.01. 22:23:34

@Fenchurch68: Mi esszük levesnek és főzeléknek is :)

Kumari aki Nilüfer 2022.11.02. 08:36:50

@Fenchurch68: Akkor ez a levébe..nem tészta, hanem zőldség:DD jó is az

Kumari aki Nilüfer 2022.11.02. 08:37:46

@szivar: Nem rühüglek, ki csak nálunk az nem cslamádé:)) de az is jó.

Fenchurch68 2022.11.02. 12:41:34

@Kumari aki Nilüfer: ...és tényleg :D
(Meg egy kis füstölt tarja, csípős kolbász, meg csipetke, csak hogy érezze a lé a törődést :D )

szivar 2022.11.02. 15:30:08

@Andrass9: A csülkösbab után köbö egy héttel babfőzelék vala, felütve a lével, ami a füstölt csülök után marad. S az úgy jó. Bár amikor pl. tükörtojást készítek mellé, akkor a kollégák igen vadakat mondanak rólam. :D De jól megy mellé a mindenféle sülthusi, fasírozott, esetleg valami pörököltféle, de magában is laktató. Ráadásul szeretem is, az sem mellékes körülmény.

[Mivel 3-5 napra főzök, így alaposan illik meggondolni az főzés tárgyát...]

Fenchurch68 2022.11.02. 16:02:55

@szivar: Szerintem ti lelki társak vagytok édesemmel, volt még sült oldalas, füstölt tarja, erre ő egy darab tükörtojást kért a babfőzelékre :)

szivar 2022.11.02. 17:52:59

@Fenchurch68: Erre ne vegyél mérget. Nálam akkor került legutóbb ily merényletre sor, amikor elfogyott a maradék sülthús és önmagában már egy kissé unalmas lett volna a főzelék. Vagy ha siet az ember, mert a munka után még valamit itthon sem árt dolgozni, így a 'gyorsangyorsanmilegyen' a fő célkitűzés.

Ez utóbbival kapcsolatban jutott eszembe, hogy a macsekoknak készítettem kaját, de az annyira gusztára sikerült, hogy megettem a hasznot. De az is lehet, hogy csak éhes voltam. Ez... Olyan... Petőfi étel volt: Minek nevezzelek? A csülkösbab utáni léből még a babfőzelék után is maradt egy kevés, így feldobtam forrni, majd amikor már zubogott, akkor beledobtam valami maradék vöröshagymát, egy kis őrölt paprikát, majd szaggattam bele nokedlit. Mondhatni, hogy nokedlifőzelékre sikerült. Minden baj ott kezdődött, hogy nem győztem kivárni, hogy a savanyúubis-kolbászos-burgonyáskenyér féleség megsüljön.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.03. 08:45:53

@szivar: A macskák húsevők,csak megjegyzem....nagymamám egyszer csodálkozva mondta, HOGY " hát, puyák, a cuninak adtam a paszulyleves levéből, de nem ette." mondtam, mama a húst kellett volna, de erre az volt a válasz, 'jaj, fiam, azt én is szeretem"...(mama miért fiamozott, azt a mai napig nem értem:DDDDDD náluk minden cica cuni volt)

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.03. 09:07:12

Ha már hagyma, akkor reggeltől estig mindenbe és mindent belőle, még hagyma szirupot is.
Mot láttam a paprikán egy Tadeusz Muller nevű lengyel szakács kizárólag hagymás ételeit, hát mit ne mondjak, leesett az állam. Nagyon kívánatos töltött lilahagymát is készített. Ha tehetitek próbáljátok neten megkeresni.

kocsmagomba 2022.11.03. 09:17:54

@Kumari aki Nilüfer: Nagymamám macskája egy koszton volt velem, gyerekkoromban. Nagyon is szerette a pörköltszaftos tányérból szaggatós nokedlit! Kapott rá csirkecsontot is, de a nokedlit szerette. Húst fogott magának a fáskamrában.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.03. 12:40:47

@kocsmagomba: na igen, azért a m iénk is megkóstolja a házi kosztot, de a babaleves nem a kedvence:) Hozzáteszem, nekünk mindig volt cicánk gerekkromban, és senki sem etette mcskaeledellel, kapott mardékot, a többit intézte magának.de már a macskák sem a régiek.

szivar 2022.11.03. 17:48:47

@Kumari aki Nilüfer: Fogalmazzunk inkább úgy, hogy többnyire húsevő. Mint ahogyan a gólya is megeszi a zömöt.

kocsmagomba 2022.11.04. 15:14:34

@Kumari aki Nilüfer: lehet, hogy hiányolta a bableves tálalásakor a nagy kanál tejfölt a tetejére a cicus, úgy jobban csúszott volna neki :) Nem minden az étel, fel is kell tudni tálalni. :))

@szivar: Mi a pö..ömöt eszik meg a gólya? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.04. 17:08:08

@kocsmagomba: "A fehér gólya nyílt területeken keresi élelmét, mezőkön, földeken, folyók partján, vagy vizeken. Kisebb állatokra, békákra, rákokra, kígyókra, rovarokra és rágcsálókra vadászik. A művelt területeken hasznosnak számít az egerek és a sáskák fogyasztása miatt. " wikipédia
Mondjuk a macska ritkán eszik sáskát.

Fenchurch68 2022.11.04. 17:33:00

@kocsmagomba: A számból vetted ki a... szóval én se értettem, mit eszik meg a gólya :D

@Andrass9: Exanyós macskája rendszeresen vadászott sáskára, cserebogárra, meg is ette, egyszer nagy visításra szaladtam ki a kertbe, egy imádkozó sáska lógott az orrán, úgy szabadítottam ki :)

szivar 2022.11.04. 18:02:44

@kocsmagomba: Nem tudom, de a régi tankönyvemben az állt, hogy 'Zömmel, vízi élőlényekkel, rovarokkal és kisebb állatokkal táplálkozik.'

Kumari aki Nilüfer 2022.11.04. 18:45:50

@szivar: DDDDD akkor ewszi a zömöt, nem vitás:DDDD

@Fenchurch68:A mi egyik régi macskánk ette a cserebogarat, majd okádott, a kitin nekik emészthetetlen, és hánytató. De a mostani is vadássza a bogarakat, ugyanakkor azt hiszem, nem eszi meg őket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.11.04. 19:27:59

@szivar: Nekem nem volt olyan tankönyvem, de azért megértettem :)

kocsmagomba 2022.11.04. 20:56:08

@Fenchurch68: @Kumari aki Nilüfer:

Ejnye, hát nem tudjátok fejből?
Arany János: Családi kör második versszak
...
"Ballag egy cica is - bogarászni restel -"
...

Bizony, ha éhes, bogarászik is.
Csak szégyelli magát. :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.11.05. 09:48:30

Az haggyán, hogy mit eszik a macska, de mit etene meg a gazdival?

Volt egy anyamacskánk, amelyik a kert alóli mezőről, és a földekről nyáron vagy 30 egeret hozott a portára és a ház előtt fejjel egy irányban két sorba, egymás mellé lerakkta. Reggel nagyon büszkén mutogatta, de megköszöntük és nem kértünk. Még ebben az időszakban máskor is hozott, de akkor valamivel kevesebbet.

Kumari aki Nilüfer 2022.11.05. 14:09:43

@kocsmagomba: Tudtam én...csak nem sejtettem:DDDD

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, hasonlóban volt részünk, nekünk élő egeret és madarat hozott.Mindkettőt megmentettük, kiengedtük, erre másnap hozott döglöttet, szerintem azt gondolta, nagyon bénák vagyunk, ha magunk nem tudjuk elpusztítani:)
süti beállítások módosítása