Idén elég hamar elkezdett beérni az ökörszív és a Lucullus (aka SanMarzano aka Roma) paradicsom. Ezek mind nagyon húsos és kevés lével megáldott paradicsomok ráadásul egész kis savassággal.
![]() |
![]() |
Az első adag eléggé moderált volt, mindösze 14 kilót sikerült két tepsibe és onnan üvegekbe tölteni, de azok már ott vannak és őrzik a nyár ízét.
A sütőbe egyszerre két tepsit tudok betenni - annyi paradicsomot kell szednem, ami azokat megtölti. Persze önmagában a paradicsom nem elegendő - elő az ollót, és nosza neki a fűszeres kertnek:
- 3 kiló húsos paradicsom (a magok szerint ez is ökörszív)
- 4 kiló rózsaszínű ökörszív paradicsom
- 7 kiló Lucullus paradicsom (én SanMarzano magokból neveltem a növényeket)
- 10 fej tavalyi fokhagyma (még egész jók!)
- 8 szál rozmaring
- 1 kis kazal oregano
- 8 szál bazsalikomcsúcs (a sima édes bazsalikomból - a Thai változatot nem mindenki szereti, mert ánizsos)
- 1 marék kakukkfü ág
- 4 zellerszár (normál zeller levél)
- 2 dl olivaolaj + a spricceléshez
- 2 ek cukor
- 3 ek só
![]() |
![]() |
![]() |
A zöldfűszereket lemostam - nem szeretem a felcsapódó földet az ételben. A mosás nem sok illatot vesz el, mert az inkább olajban oldódik. A paradicsomokat is alaposan megmosdattam, hogy még a levéltrágya is lejöjjön róluk. A paradicsomok csúcsát keresztbe bevágtam, hogy könnyebben lejöjjön a héja.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Egy nagy fazékban félig töltve vizet forraltam, amibe beletettem pár percre a paradicsomokat. Innen hideg vízben kicsit lehűtöttem azokat, és lehúztam a héjukat. Amelyiknek nagyon erős volt a csumája, azt kivágtam (nomeg az esetleges sérüléseket is). A paradicsomból - jól megmarkolva - kinyomtam a levet és az esetleges magokat egy fazékba (oda tettem a lehúzott héjat is). A tepsikbe öntöttem 1-1 dl olivaolajat, amit durva szemű sóval meg is szórtam (a paradicsom leve majd kioldja). A fokhagymát megpucoltam és a fokhagymagyaluval felapritva beleszórtam az olajba. A zöldfűszerekkel megágyaztam a tepsikben.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jöhetett a második tepsi is, majd a már kinyomkodott paradicsomokat csumás végükkel lefelé ráállítgattam a fűszerpaplanra szorosan egymás mellett. A megtelt tepsit megszórtam kis sóval és nagyon kevés cukorral. Csepegtettem a tetejére is kis olivaolajat.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A SanMarzanot lefektetve raktam a tepsibe, amire azután tettem még a zöldfűszerből. Ezt betakartam a második réteg kinyomott paradicsommal. Sóztam, picit cukroztam és olajjal spricceltem. Végül mindkét tepsit betoltam a sütőbe. (Ha lenne még egy rácsom, akkor elvileg 3 tepsit tudnék egyszerre sütni). Felszereltem a hővédő lemezt a gombok alá, majd legkisebb lángra téve kinyitottam kicsit a sütő ajtaját. Így mintegy 95C fokra melegedtek fel, amiben 10 órát sütöttem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hét üvegbe fért el az ökörszív, négybe pedig a Lucullus.
A tepsiben marad pici olaj és a sok fűszer meg a sült fokhagyma remek ágyat képezett egy nagy adag spagettinek, amivel a feleségem kitunkolta :)
A SanMarzano jobban megsült, de ettől csak finom plusz karamell íz került bele - nem árt neki. Két villával dolgozva rakosgattam egyesével a paradicsomokat az üvegekbe igyekezve az egyenletes elosztásra.
A kinyomott paradicsom levekbe raktam a maradék zöldfűszert. Kb másfél óráig főztem, majd szitán átpasszíroztam. Ezután (kövezzetek meg) hozzáadtam 10 kisüveg sürített paradicsomot is, mert kell a kisüveg a csilinek és híg volt a paradicsomlé. Ezt addig főztem, még szűk felére besűrűsödött.
Végül fél literes üvegekbe töltöttem és bekupakoltam. Így lett 6 üveg sűrű passatám, ami nagyon jó levesnek, szószokba, stb. A nyitókép jobboldalán csak az első sor látszik ...
A sültek üvegét is felcimkéztem, és bezsúfoltam a kamrába. (Lásd nyitóképek...)
Folytatása következne, amikor újabb nagy adag érik meg egyszerre, de sajnos idén ez elmaradt a hiányzó vénasszonyok nyara miatt. Mindössze 4 liter passatát tudtunk főzni a tegnapig megérett, ám a sok esőtől kicsit felrepedezett paradicsomból.
Több meg már nincs a töveken...