Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Régebben én is fűszereztem, citormos gyömbéres volt a kedvenc, de ma már cs... (2022.09.26. 22:16) Egy nagyon kicsi rumosmeggy
  • Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Anyunak is volt, Nem tudom, hova lett...a sógornőm mareadt a házban,( öcsém anyu elő... (2022.09.23. 15:38) Töltött kelkáposzta
  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Az nem csalás, ha egy alapanyagból háromszor főzől három félét. Én a reggeli párolt ... (2022.09.19. 10:14) Egy sokoldalú fasírt alap
  • Andrass9: @Kumari aki Nilüfer: Ami meg az öles babot illeti! jónéhány éve sok termett, és nagyon szerettük. ... (2022.09.17. 15:52) Csirke farhát és marhafarok leves
  • Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: de, régen verték a diót, egy nap levered rúddal, a maradék meg a mókicáké_) (2022.09.08. 09:46) Fűszeres szilvalekvár
  • látjátok feleim szümtükkel: Tegnap egy decissel és némi bordóival nyakon legyeztem a musincákat, este már kevesebb volt. Ezek ... (2022.08.31. 07:46) Göngyölt megint

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (5) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (61) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (5) barnacukor (27) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (349) borsikafü (8) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (72) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (53) csilipaszta (29) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (30) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (152) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (40) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (4) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (5) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (34) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (102) fekete bors (9) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (484) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (18) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (5) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (67) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (101) gyömbér (124) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (358) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (23) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (5) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (4) kacsazsír (58) kacsazúza (6) kaffir lime levél (11) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (101) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (36) kapormag (7) káposzta (19) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (31) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (86) köménymag (33) konyak (3) könyv (2) koriander (31) korianderlevél (2) koriandermag (37) köröm (22) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (167) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (12) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (15) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (62) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (46) lime héj (2) lime levél (6) liszt (132) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (103) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (5) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (23) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (15) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (142) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (8) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (31) paradicsompüré (40) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (100) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (41) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (47) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (88) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (187) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (7) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (357) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (73) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (41) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (56) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (43) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (92) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (230) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (34) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (29) vörösbor (30) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (27) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (42) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Töltött kelkáposzta

2022.09.09. 07:00 Blogkocsma Vendég

- ki korán kel -

Vendégposzt Kocsmagomba konyhájából

Vonzódásom a különféle töltött káposztákhoz talán közismert ezen a blogon. Azonban ilyet még eddig én sem csináltam.

16.jpg

Eszembe sem volt nekem a káposzta. Csak azt tudtam, hogy szombaton reggel, lehetőleg még 7 óra előtt oda kell érnem a termelői piacra. Fürdőszobával, kávéval, öltözködéssel együtt, autóval. Ne tessék túlgondolni, összesen két valódi termelő van ott rendszeresen: egyik a sajtos, másik Pali bácsi a zöldségeivel. Ők se mindennap. Mert valamikor meg is kell termelniük amit eladnak.

Ha 7 óra után, netán még később érkezem, már csak az erősen megfogyatkozott áruból szemezgethetek Lajos bácsi kempingasztalnyi pultján. Mert errefelé is tudják mi a jó. Mi a friss, mi az igazi. Elfogy.

Tegnap Pali bácsi szabadkozott, elnézést kért, mert az uborkát nem tudta aznap reggel, piacra indulás előtt szedni, mert hiszen már későn kel a Nap. Sötétben nem lát. Ezért előző nap délután szedte. Meg is látszott rajta! Meg a lóf….! Olyan friss volt az, mint a harmat.

Ehhez hasonlóan a kelkáposzta is. Nem lehetett otthagyni. Pali bácsi mindig azt hozza a piacra, ami érik, és abból is csak annyit, ami szép, és ami feleslegben van. Így én is lassan hozzászokok, hogy abból főzök, amit nála találok.

Annyira harsogóan friss és szép volt a káposzta, hogy nem volt szívem összevágni a leveleit levesnek vagy rakott ételnek. Legyen hát töltve!

Viszont kelkáposztából én legjobban a frankfurtinak nevezett levest szeretem. Ezért hasonló fűszerezést gondoltam ki:

Darált dagadó, egynegyed rész rizs, só, bors, őrölt kömény, szárított majoranna. Dinsztelt vöröshagyma+fokhagyma. Nagyon kell bele egy kis füstölt íz. Sajnos csak füstölt sonka volt itthon. Ebből apróra összevágtam 5-6 dekát egy kiló húshoz, főleg a zsírosát. Ez is ment a töltelékbe. Jó lett volna kolozsvári szalonna.

Kelkáposzta esetében kicsit féltem, hogy szétnyílhat a levél, ezért kivételesen 1 tojást is kevertem 1 kg húshoz. Nem volt értelme, jó lett volna nélküle is.

10.jpg

Káposzta leveleket sós ecetes forró vízben szétkaptam a fejről. Ez sokkal gyorsabban megy, mint a fejes káposzta esetében. Alig 2-3 percet vett igénybe az egész, utána le is hűtöttem hideg vízben a leveleket, mert nem akartam, hogy a végén szétfőjön a lében. Vastag eret kivágtam, töltöttem szokásos módon.

Meglepődtem, milyen könnyen, gyorsan és szépen lehet tölteni, az eredetileg kemény kelkáposzta leveleket. Még talán könnyebb, mint a fejest.

Következett a paradicsom szósz, amiben a káposzta töltelékeket akartam megfőzni.

Egy alkalmatos edényben zsíron vöröshagymát és fokhagymát dinszteltem. Hozzáadtam egy kis lukú reszelőn lereszelt sárgarépát. Kicsit összepirítottam, majd adtam hozzá paradicsom sűrítményt. Kis idő múlva folyadékot öntöttem hozzá, egy deci vizet és egy deci saját paradicsomlevet. Ehhez dobtam egy babérlevelet, és még pár szeletke füstölt sonkát ízesítőnek. Nagyjából fél órát főztem lassan, fedő alatt, hogy a hagyma és a répa összefőjön.

Ezután beletettem a töltelékeket, a maradék paradicsom levemmel felöntöttem. Összesen egy 7,2-es üveg paradicsomlevet használtam. Nem kell, hogy teljesen ellepje a lé, csak majdnem.

Zellerlevéllel ízesítettem tovább. Ez most fagyasztott volt, megteszi.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

A fel nem használt káposzta levelekkel be is takartam az ételt, majd fedő alatt lassan készre pároltam. Egy óra max.

Ha túl sok lenne a leve, egy vékony rántást is elbír, de nem szükséges, ne vigyük túlzásba.

15.jpg

A végén nem bírtam leállni. Ott figyelt az asztalon a reggelinél megmaradt fél citrom. Egy erős csavarásnyit végig csepegtettem a tál káposztán. Nem rontottam el vele!

Nagyon jól kijöttek a fűszerek, de legközelebb a majorannára jobban figyelek. Több kell. ;)

Egy töltelék káposztát félreteszek annak a kedves olvasónak, aki elsőként helyesen megtippeli, hogy kitől vettem előzőleg a paradicsomot, amiből a levet készítettem. :)

46 komment

Címkék: tojás hagyma citrom fokhagyma rizs bors paradicsomlé majoranna sárgarépa ecet babérlevél paradicsompüré kelkáposzta rántás dagadó füstölt sonka zellerlevél őrölt kömény szárított majoranna

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5017927431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.09. 08:34:15

Imádom a harsogó sötét leveleit a kelkáposztának. Ha főzelék készül, abból mindig kell sok! Ráadásul mi a vastag levélereket is belefőzzük.
Tetszik ez a töltött ötlet, csak hiányolom belőle az aprókáposztát. Legközelebb a kelkáposzta nagyobb leveleit én is megtöltöm így, és belefőzöm a kelkáposztafőzelékbe (mifelénk plutykába). A paradicsomon még vacillálok :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.09. 09:05:27

Megenném, ha nem paradicsomban főtt volna, és nem lenne ennyire fűszeres, de ez biztosan finom.

Régen valamikor én is főztem töltött kelt, kevésbé fűszeresen, teljföllel a tetején, és a sütőben összesütöttem. Másnap mentünk a messzi kertbe dolgozni, és vittem ebédre. Sajnos ami megmaradt ott felejtődött, és legközelebb dobozostól kidobódott. Nagyon sajnáltam.

A paradicsomot gomba biztosan nem tőlem vette, mert sajnos a ngy bogyójú nem maradt meg, koktélból meg nem éppen lehet ennyi levet nyerni.:)

Fenchurch68 2022.09.09. 09:38:38

Arra tippelek, hogy Pali bácsitól :)
(Ha tényleg, lemondok a nyereményről a paradicsom miatt :D )

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.09. 11:57:10

@Fenchurch68: Én nem is mertem tippelni a paradicsom miatt :) De azért egyszer tényleg kipróbálom!

Fenchurch68 2022.09.09. 12:25:08

@Andrass9: :D hát ugye bele van integrálva a szitokszó :D

Kumari aki Nilüfer 2022.09.10. 08:52:24

Mindent értek, csak azt nem miért ne lepje el a folyadék a töltelékeket.JÁRTAM ÚGY A TÖLTÖTTKÁPOSZTÁNÁL, HOGY BÁR ELLEPTE., A LEGFELSŐ TÖLTELÉKEKBEN KEMÉNY MARADT A RIZS, ÉS A LEVET FELSZÍVTA, ÉN BIzA FELÖNTÖM PLUSZ KÉTUJJNYIRA, ÉS AKKOR IS BESZÍVJA, MIRE KÉSZRE FŐ. Bocsánat, mellényomtam , nem kiabálok.A sárgarépát sűrítésnek adtad hozzá?

Fenchurch68 2022.09.10. 11:59:53

@Andrass9: Tavaly télen elmentünk édesem egy rokonához, és hát arrafelé ez a pk-s töltött káposzta dívik, és óriási lelkesedéssel tálalták föl, hogy hát ugye ilyet még sosem ettünk, mennyire menő, helyi különlegesség.
Megúsztam, mert volt sült vér meg véres hurka, amit tényleg szeretek és jó is volt, és ettem belőlük elég sokat a megúszáshoz.

kocsmagomba 2022.09.10. 12:49:43

Feszegetem a határokat. :)))
Húzgálom az alvó oroszlán bajszát. :)))

Nyilván tudjátok, hogy ez nem az, aminek nem mondjuk ki a nevét. :)

@Andrass9: Nagyon jó gondolat! Az egy kitűnő étel lenne, a hús töltelék fűszerezése pontosan kelkáposztához való. Bátran szórd a fűszert, nem lesz csalódás. A paradicsomot meg felejtsd ki belőle. :D

@látjátok feleim szümtükkel: Csinálok majd egy tejfölös verziót is. Tudod, nálunk nem én döntök, hanem az aktuális laktóz tolerancia foka. Ettől függően paradicsomosak vagy tejfölösek az ételeink.

@Fenchurch68: Ön nyert. Gratulálunk. Munkatársunk hamarosan felkeresi Önt. A nyereményt kiszállítjuk a megadott címre. Egyúttal tájékoztatjuk, hogy a hatályos törvények szerint a nyeremény adóköteles. :)

@Kumari aki Nilüfer: A répa persze sűrít is, de ez inkább egyfajta ízvilág: paradicsom, hagyma, répa, zeller. Jó lesz tőle a szósz íze. Azért reszelt, hogy gyorsan főjön szét.
A rizs. Gondolkodtam a problémán, rájöttem. A rizses tölteléket én pihentetem, mindig. Ízesítem a húst, belekeverem a rizs szemeket, egy nagy gombócot formálok, azután pihen. Van, hogy több órát is! Sőt, ha a töltelék nem elég nedves, nem restellek vizet önteni hozzá, és úgy begyúrni. Ennek az az értelme, hogy mire betöltöm a káposztákat, addigra a rizs puha. Nem fog a töltelék levet elszívni. Már csak főnie kell valamennyit.
Másik oldalról: féltem, hogy sok lében egyszerűen szétfő a friss kelkáposzta, mert hajlamos rá, mielőtt a hús készre főne.
Gondolom...

kocsmagomba 2022.09.10. 12:56:36

@Andrass9: Én már nevet is adtam neki: Batyus plutyka. Megfőzni neked kell! :)))

Fenchurch68 2022.09.10. 14:06:23

@kocsmagomba: Na végre életemben először nyertem :D
Adó fejében felajánlanám a harmadik kis üveg fermentált csípős paprikás szilvával felütött házi mustáromat :)

Kumari aki Nilüfer 2022.09.10. 20:09:42

@kocsmagomba: Hát nem tudom..tény, hogy nálam nem áll a töltelék, főleg órákat nem..folyadékot( többnyire paradicsomlevet) én is teszek hozzá, és ha olyan a hús, zsiradékot is.

kocsmagomba 2022.09.10. 20:28:19

@Kumari aki Nilüfer: Annak van értelme, hogy álljon a töltelék. Ez nálam szándékos. Nem hanyagság műve. Nyilván nem 30 fokban a konyhapulton. Hanem azt figyeltem meg, hogy jobban összeáll, átérik a fűszerekkel, sóval, ha tojásos akkor szépen dolgozik az is benne, itt jön a rizs esete vagy a kukorica dara is ilyen.
Én a fasírtot is így készítem. Ha belegondolok, szinte mindent.
Nekem ez bejön.

kocsmagomba 2022.09.10. 20:35:32

@Kumari aki Nilüfer:

"....ha olyan a hús, zsiradékot is. "

Apám meg nem ette a fasírtot, semmilyen húsból, mert az száraz.
Mindig apróra vágott szalonnát kevert hozzá. :)

Egyébként nem volt rossz. Mármint a fasírtja. Ő igen. :)

Kumari aki Nilüfer 2022.09.11. 10:08:07

@kocsmagomba: lehet benne valami, bár anyu soha nem csinálta, és soha nem tett tojást a töltött káposztába, akkor sem, ha szőlőlevélbe vagy tormába, vagy kelbe töltötte De ó is bő folyadékban tett fel ezeket, mire elkészült, nem volt loccsos.

.A fasirozottba valóban kell zsiradék,(szerintem) különben préselt fűrészpor állagot képes felvenni-de én eleve olyan húst darálok(tarja, vagy más zsíros részeket is tartalmazó hús) ami nem száraz, sajnos azokat nem szeretem...így itt igen ritka a karaj meg a csirkemell.Tulajdonképpen azokat a család húsevő része sem szereti, meggyőződésünk, hogy csont melletti részek,(így levesbe karajcsont jöhet!) és a kissé zsíros, rezgős részek igazán jó ízüek. Szoktam venni porcos bordaszélt, ha kapok, na azt hosszan ,hagymás fokhagymás, mustáros, ső.bors ízesítéssel zacskóban addig sütöm, míg a porc is szinte vajpuha..hát annak van keletje.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.11. 18:43:42

@Andrass9:

Főztél már karamellás fügelekvárt? Nekem kétszer sikerült, de nem kellett semmit kidobni, csak az egyiket átönteni másik lábosba, viszont nagyon kellemesen aromás lett az íze.

Kumari aki Nilüfer 2022.09.11. 19:17:07

Ma ajándékoztunk el kb öt kiló fügét, és zölddel még mindig roskadásig van a bokor. Idén biztos, hogy 20 kilónál több lejött róla több hullámban, Most is van félérett, azok a hétvégére beérnek, zöld meg rengeteg.Egyedül én eszem frissen, az utcát elláttuk ezen a nyáron.( bár a faluban szinte minden második háznál van már, )

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.11. 20:14:39

@Kumari aki Nilüfer:

Szeged mellett van egy kertünk, ott van olyan füge, amit még a 930-as években, vagy korábban telepített a báró a kastélyába, onnan pedig kiszökött a faluba, hozzánk is. Apróbb, barnáspiros külsejü, és ha tövig elfagy, akkor is van ősszel érett füge a hajtásokon. Csütörtökon erről szedtünk 10 literes vödörrel, a többi megaszalodott és lehullott, hangyák jót híztak rajta. Ez a füge most annyira édes volt, hogy még ilyet soha nem ettem, pedig már nagyon sok tíz éve van ilyen a házunknál is, de sosem volt ilyen jó. Igaz ott nagyobb volt az aszály, mint felénk, bár itt sem lehet rá panasz.

Kumari aki Nilüfer 2022.09.12. 15:43:39

@látjátok feleim szümtükkel: Én szeretem a fügét, de inkább legyen kevesebb, csak ilyen aszályos év ne lenne már több....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.12. 16:25:16

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Én locsoltam a fügét, de ez hiba volt. Ettől ugyan megnőttek szépen, viszont egyáltalán nem lettek édesek :(
Most a második menet sokkal édesebb, és még lesz harmadik is bőven.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.12. 18:54:46

@Andrass9:

Nálam nem volt baj az édességgel, persze nem locsoltam agyon, de kapott folyamatosan. Most van gond, minden nap van egy kisebb-nagyobb eső, és megszívta magát vízzel, ettől rothad és nincs íze. Be is fejeztem egyenlőre a fügelekvár főzést. Persze van egy apróbb fajta, az nem rothad az esőtől sem, csak az sem tud édesedni. Majd később, ha szárazabb idő jön, akkor édesebb lesz, és ez a fagyokig ehető is.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.12. 18:57:50

@Kumari aki Nilüfer:

Nem baj, ha nem lesz ekkora aszály, mert a fügét lehet finomra főzni cukorral.
Lila és fehér húsú ( a magról kelő ) őszibarack most érik. Egyenlőre nem valami édesek, de bízok benne, hogy nem esik minden nap sok,eső és jobb lesz az íze, mint az elsőknek.

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.13. 12:32:28

Most virágzik a metélő fokhagyma, nagyon szép a virágja.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.13. 19:58:50

@kocsmagomba: Jó az elnevezés! Még egy kis churutot kell bele reszelni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.13. 19:59:40

@látjátok feleim szümtükkel: Ehető virág - erős fokhagyma ízzel. A snidlingé nem olyan erőszakos.

Fenchurch68 2022.09.13. 20:08:29

@Kumari aki Nilüfer: A félig érett füge nagyon finom savanyúságnak, levágod a kacs-részét, leforrázod, ettől kidobja a fehér, keserű nedvet, aztán ízlés szerinti ecetes-cukros-fűszeres savanyúságlevet forralsz, rá a fügére, kidunsztolod. Ha megy bele valami kis csípős, az nagyon jót tesz neki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.14. 09:47:57

@Fenchurch68: Ez egy érdekes gondolat! Rábeszélem a feleségem, hogy próbálja meg :)

Kumari aki Nilüfer 2022.09.14. 13:25:53

@Fenchurch68: pár éve csináltam, nem volt akkora sikere, elég nyögvenyelősen fogyott el.Nem rossz, csak elég szokatlabn az íze, nem kaptunk rá. Viszont van édes szirupos recept is, nem tudom, azt ennénk-e...

Kumari aki Nilüfer 2022.09.14. 13:28:14

@Andrass9: ÓÓ BAKKER!! elfogyott a zöldbableves, és ELFELEJTETTEM a chururtot..lójetek le.Megy az eszem elfele:((((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.14. 15:00:39

@Andrass9: Megyek, és be is áztatok egy adag babot! füstölt bordaporc van itthon, az jó lesz bele. Esetleg nézek csülköt is, de az nem kritikus.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.14. 15:04:05

Fél kiló bab elég 6 személynek???????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.14. 15:13:16

@Andrass9: Megtorpedózták! Csontlevest kérnek ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.14. 15:32:30

@Andrass9: Azért magamnak beáztattam 20 dekát :) Meg osztán a feleségem is jön hazafelé, aki nagy leveses!

Kumari aki Nilüfer 2022.09.15. 19:08:15

@Andrass9: Igen. Csak..laza az agyam..elfelejtettem:((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.16. 15:09:57

@látjátok feleim szümtükkel: Tegnap mi is megáztunk, de alaposan. 28mm eső jött le egy óra alatt.

Kumari aki Nilüfer 2022.09.17. 09:11:02

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Belocsolt, hálistennek..több hullámban jött, egyszer viharral( féltem, hogy a házra borítja a 10 m-es fenyőket, de nem), utána csak simán, és azóta is volt kisebb eső, Igen vizes a fák alja, de ha hiszitek, ha nem, nyomnélkül benyelte a föld..még sár sincs, csak kissé nedves. és ZÖLD a fű!!!KIhajtott a földben hagyott, besült hagyma(mogyorónyi feje lett, nem szedtük ki.Várom, vajon a keserves ceruza vastagságú cékla képes-e még megnőni...Szerintam lesz még az idén zsenge kapor és saláta, a ruikola virágba borult..hiába, na, a víz az élet...

látjátok feleim szümtükkel 2022.09.17. 14:20:19

@Kumari aki Nilüfer:

A cékla a fagyokig nő.

Főztél már 8 napos szilvalekvárt? Én ma tettem üvegbe a múlt héten szombaton először felfőzött lekvárt. Minden nap felfőztem, rotyogtattam, és ennek eredményeként majdnem a felére besűrűsödött. Nagyon jó lett. A hosszú főzés oka, hogy el kellett végezni a kertben a zöldmetszést, és egyéb munkákat is. is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.17. 15:43:36

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk csak most kezd megnőni a cékla, így nem tudok róla értekezni. De van mellette mángold is :)

Kumari aki Nilüfer 2022.09.17. 20:50:25

@látjátok feleim szümtükkel: Nem én magam nem főztem szilvalekvárt, csak anyukán, üstben. Még pár éve csináltak, a szomszédokkal kalákában, mert hatalmas az üst( nem tudom, a sógornőm hova tehette..)

Viszont a múlt héten jártunk Tákoson(meg Csaroda, Túristvándi,Szatmárcseke), és ott az utak mellett legeltem az igazi lekvárnak való nemtudom szilvát..ha eddig még nem írtam volna:DD ( több helyen eldicsekedtem vele, gyerekkorom alapvető emléke, ez az íz, persze a dunántúlról származó barátnőm szerint iszonyú. mert puha, nem válik a magja, és apró, plusz nem is jó az íze. Pedig de:)))))Na abból van az az igazi jó sűrű házi szilvalekvár, ami tíz év mulva sem romlik meg, igaz, megkövesedik a lekváros szilkében, de forró vízzel megdolgozva pont olyan, mint a friss, na, abból van a jó mocskos tészta!! (kifőtt csík.-vagy másképp laskatészta, szilvalekváral összemocskolva, aki édesebben szereti, kristálycukorral..de sokat ettünk gyerekkoromban...

.@Andrass9:a céklát nem locsoltam, így alig egy hajszálnyi-na, jó vékiny ceruzányi és rövid- a gyökere..csodálnám, ha mégis lenne belőle valami, az a csoda, hogy egyáltalán életben maradt az a pár tő.

kocsmagomba 2022.09.22. 14:53:55

@Kumari aki Nilüfer:

"az utak mellett legeltem az igazi lekvárnak való nemtudom szilvát."

Nagyon ismerem, egy csoda, ahogy készül az is ott. Egy tékozló (alkoholista) rokon elkótyavetyélte a befőzéshez szükséges eszközöket. Réz üst, sziták. Hozzávaló keverőfák. Aki nem látta, nem tudja.
Most van noszvaji lekvárom. Az is hasonló, ott is tudnak. De mégis. :)
Ez a noszvaji is csak akkor jön ki az edényből, ha letöröm róla az edényt. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.09.22. 15:19:38

@kocsmagomba: Nem is igaz, mert én szeretem a kelkáposztát!!!

Kumari aki Nilüfer 2022.09.23. 15:38:38

@kocsmagomba: Anyunak is volt, Nem tudom, hova lett...a sógornőm mareadt a házban,( öcsém anyu előtt 3 évvel meghalt sajnos) kérdezésem nélkül nagyon sok dolgot eltökített, többek közt az üstöt üstházzal..:((
süti beállítások módosítása