Beérett a szomszédnál a szilva! Szép szóval rávettem, hogy szedjen nekem egy vödörrel :)
Azt mondta, ő idén amúgy se akarja befőzni.
Egy érdekessége azért van a fának: mintegy egy hónapja letört egy nagy ág úgy, hogy egy kis vékonyka kéreg és ágdarabka azért ott tartotta a letört ágat, ami nem bírta el a szilva súlyát. Ez az ág megérlelt 3 vödörre való gyümölcsöt, majd a kertész levágta...
Szóval itt álltam egy vödörnyi szilvával, hogy befőzöm. Persze, hogy most volt a nagy hőség, így szóba se jöhetett, hogy a sütőben süssem meg, mint két éve. Még a konyhában összeszedtem a hozzávalókat:
- 4 kiló kék szilva
- 1 frissen beérett füge
- 1 lime leve
- 3 összetört fahéjdarab
- 6 szem kardamom
- 1 tk szegfüszeg
- 5 szem szegfübors
- 1 csillagánizs
- 3 ek cukor
- 1 dl víz, hogy ne égjen le, amikor elkezdem főzni
- 3 szál friss kakukkfü
Alaposan megmostam a szilvát. A fazékba facsartam a lime levét és a beletettem a felnegyedelt fügét. A fűszereket egy hálóba csomagoltam, hogy ki tudjam szedni a főzés végén. A szilvát szépen kimagoztam és nyolcadára vagdostam.
A szilvára szórtam a cukrot és hozzáöntöttem a deci vizet. Feltettem a teraszon az indukciós rezsóra, melegítse a nagyvilágot, ne a lakást. 20%-ra állítottam a teljesítményt. Bő két órát rotyogott.
Ekkor hozzáadtam a kakukkfüvet (ez olyan hirtelen született ötlet volt csupán).
Erőspistás üvegekbe mertem: összeesett 7 üvegnyire. A kakukkfű és a fűszerezés nekem nagyon izlik, nem bántam meg!