Találtam egy adag darált húst a csodahüttőben, és rákívántam egy kis fasírtra. Különösen, hogy a feleségem épp főzött nekem tökfőzeléket új tökből!
Már eleve zöldségesre szántam, mert nagyon tetszett a legutóbbi cukkínis fasírt (ráadásul találtam cukkínit is a hűtőben). Valahogy szaftosabbá teszi a golyócskát.
Össze is szedtem a hozzávalókat:
- 40 dkg darált hús (vegyesen sertés és marha)
- 1/2 közepesre hízott cukkíni
- 2 sárgarépa, hogy bővítsem a zöldségválasztékot
- 2 közepes vereshagyma
- 1 kis fej fokhagyma
- 4 kis szelet egyhetes kenyerem
- 1 tk majoranna
- 1 tk őrölt bors
- 1 tk "Kickin' chicken finger licking" fűszerkeverék (majd kitalálom miből áll)
- 1 tk kakukkfü
- 1 tk köménymag
- 2 ek kacsazsír
- 2 tojás
- só
- víz
Az utóbbi időben én mindig teszek egy stampedli vizet a darálthúsokhoz: egyszerűbb kikeverni.
Ezen a furcsa formájú reszelőn lereszeltem a cukkínit olyan pehely formákra. A sárgarépa is jól mutatott a reszelő alatt. A fokhagymát most lustasági okokból átpréseltem a fokhagymaprésen (pedig le is reszelhettem volna...). Ekkor eszembe jutott, hogy teszek a keverékbe egy kis Arrabbiata szószt, hogy csípjen is, valamint az elején elfelejtettem a kukoricadarát - elővettem azt is.
A kacsazsírral fellazítottam az előző napi maradék ízeket a serpenyőben. Épp belefért a két felkockázott hagyma is. Már csak a kenyeret kellett felvagdosni.
Mehetett is a késes aprítóba, ami finom morzsát gyártott belőle. A megpárolt hagymára szórtam a fűszereket, valamint 1 púpos evőkanál kukoricadarát (jobb lesz az állaga a gombócnak).
A darált húst felolvasztottam langyos vízben (vákuum zacskóban jött a fagyasztóból) és a reszelt zöldségekhez adtam. Mindjárt az elején belekanalaztam 2 ek Arrabbiata szószt is. A hagymát pedig összekevertem a fűszerekkel a serpenyőben, és hagytam kicsit kihülni. A darált hús mellé ütöttem a két tojást és megsóztam. Belement a kenyérmorzsa is.
A fűszerezett hagyma egész jó színt kapott. Az összedolgozott húst, kenyeret és tojásokat pedig Worchestershire szósszal dobtam fel. A hagyma is meghült, belekevertem hát a húsba.
Aztán gondoltam egyet, és belekevertem 2 ek sötét szójaszószt (hogy az majd megsózza). Eldolgoztam az elegyet, és a serpenyőbe öntött 1 deci olajba gombóckákat tettem. pár perc múlva már lehetett is forgatni.
Kitálaltam magamnak a tökfőzeléket, és ment bele 5 gombócka (nyitókép). Nagyon jól illettek egymáshoz:
Jó lett, de rettenetesen sós! Amikor szójaszószt öntöttem bele, elfelejtettem, hogy már megsóztam a keveréket.
Két dobozban el is dugtam a csodahüttőbe, de már estére megkívántam egy újabb adagot. Végül azt ötöltem ki, hogy hozzáreszelek egy nagyobb krumplit és még egy tojást - azok majd felveszik a sót :)
Ezt most a káposztareszelővel aprítottam. Ment a tojás is az edénybe, meg egy kis durva házi prézli és egy csapott evőkanál kakukkfü.
Az új gombóckák szintén serpenyőbe öntött olajban pirultak barnára. Megsüthettem volna a sütőben is, de olyat már posztoltam ...
A krumpli megtette nekem azt a szívességet, hogy felszívta a fölösleges sót! A gombócnak sem ártott :)