Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: Ma olyan finom vacsorát készítettem... Begorombultam, kerestem egy nyársat, némi rőzsét és az udva... (2022.05.17. 19:44) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal
  • Andrass9: @Monika Anna Gézáné Galamb: Érdemes volt posztolni - sokat megfőztem már belőle. Ilus néni nyelvez... (2022.05.09. 15:24) Ilus néni receptes füzete I.
  • Kumari aki Nilüfer: A Lidlben hatvanért vettem mélyalmost,, a piacon-állítólag házi, kukoricás, mindenesetre egy szeré... (2022.05.04. 09:12) Pulykaszárny a fűszertemetőben
  • Kumari aki Nilüfer: @Waka: Mi meg is ettük:D Grízgaluskás zöldségleves, kolbászos paprikás krumpli uborkasalátával. (2022.04.23. 13:18) Bácskai rizses hús ismét
  • kocsmagomba: @szivar: jó (2022.04.13. 21:49) Öri harira

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (6) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (477) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (20) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (8) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (57) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (98) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (21) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (31) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (141) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (7) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (88) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (226) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (127) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Bácskai rizses hús ismét

2022.04.13. 12:49 Waka

OK, tudom, volt már. Gyakran főzök ilyet. Bár viszonylag sok idő elkészíteni, nem sok munkával jár, magára is lehet hagyni, hogy az ember valami mással szöszmötöljön, a végeredmény pedig ízes és kiadós. Egy kis ecetes savanyú mellé, és megnyalja az ember az összes ujját. A bácskai rizses hús két dologban különbözik a megszokottól. Egyrészt a rizst egybefőzöm a hússal, nem utólag keverem össze. A másik az ízesítés, aminek az alapja a sok lecsó és a temérdek fokhagyma.
A márciusi hosszú hétvégét megtoldottam pár nap szabadsággal, hogy a kertben ügyködjek, ez a fogás kitartott volna. Sajnos az időjárás keresztülhúzta a számításomat. Mindegy, volt finom étel, én pedig a meleg radiátorra könyökölve néztem, ahogy tépett felhőrongyokat cibál az égen a szél.

img_20220315_190757.jpg

Hozzávalók:
- 70-80 dkg sertéslapocka
- 7 dl rizs
- 40 dkg lecsó
- 2-3 dl paradicsomlé
- 2 jó fej vöröshagyma
- 10+10 gerezd fokhagyma
- sertészsír
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- őrölt köménymag
- só

img_20220314_183455.jpg

Először a rizsát mértem ki egy mérőpohárban, majd félretettem. Kimértem kétszer annyi vizet és odakészítettem a tűzhely mellé.

img_20220314_184836.jpg

A felkockázott vöröshagymát a zsíron egy csipet sóval megfonnyasztottam.

img_20220314_184936.jpg

Beletettem a húst és körbe pirítottam.

img_20220314_185554.jpg

Megszórtam pirospaprikával és elkevertem, majd hozzáadtam a lecsót és a paradicsomlét.

img_20220314_185816.jpgimg_20220314_185911.jpg

Felöntöttem kevés vízzel, megsóztam, beletettem a köményt és a borsot, valamint a fokhagyma felét felkarikázva.

img_20220314_190054.jpg

A húst puhára főztem, közben öntöttem még hozzá a kimért vízből és sóztam rajta. Mivel a rizs elég sok sót felvesz, célszerű kicsit bátrabban sózni. Közben a sütőt is begyújtottam.

img_20220314_190435.jpgimg_20220314_200203.jpg

Beleöntöttem a maradék vizet és a maradék fokhagymát lereszelve.

img_20220314_205252.jpg

Hozzáadtam a rizst és felforraltam. Ilyenkor már gyakran kell kevergetni, mivel hajlamos leragadni.

img_20220314_210306.jpgimg_20220314_210911.jpg

Amint felforrt, lefedtem és betettem a sütőbe. 10 perc múlva kivettem. Ilyenkor át kell keverni, mivel a rizs leült az edény aljára, a hús meg feljön.

img_20220314_212436.jpgimg_20220314_212607.jpg

Visszatettem még nagyjából 10-12 percre. Ennyi idő alatt a rizs teljesen megpuhult és felszívta az összes szaftot.

img_20220314_213648.jpg

Ecetes jalapeno paprikával ettem. Esküszöm, csak elfelejtettem lefotózni.

img_20220315_190713.jpg

A szokásos volt. Ízes, bőséges, jó fokhagymás.

84 komment

Címkék: fokhagyma rizs paradicsomlé lecsó sertéscomb pirospaprika fekete bors bácskai rizses hús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9317807187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2022.04.13. 14:23:43

Ehhez nincs mit hozzátenni.
Legfeljebb kivenni....
Ennyi fokhagyma nekem 4-5 kg kolbászba elég lenne. :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.13. 16:29:20

Sose tudtam, hogy a hússal főzött riszeshúst bácskainak nevezik. Pedig anyám gyenge csirkéből, galambból gyakran főzött rizseshúst, csak ő paradicsomot nem rakott bele, és fokhagymát sem ( ez érdekes, mert egyébként termelték és használta is ételbe ).

Én megettem volna, ha teleportál Waka egy adagot. Sajnos megint nem működött.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.13. 18:31:53

Szeretem a rizseshúst.Ide vele!

@látjátok feleim szümtükkel: Én azt hiszem, attól bácskai, hogy paradicsomos-lecsós. De lehet, hogy tévedek.

Fokhagymát én sem rakok bele, esetleg egy kis cikket.

bouquet 2022.04.14. 10:26:12

Ez egy jó étel, de semmi köze a bácskai rizseshúshoz.

kocsmagomba 2022.04.14. 11:55:06

Abált vért? Kistermelőtől piacon?
Mi van?
Volt ott még más is, csak első körben a szalmonella lett a leggyorsabb befutó!
A többi kórokozó lassabb. Most fordulnak a célegyenesbe, de nagyon lihegnek... :(

index.hu/belfold/2022/04/14/vademeles-hus-piac-szalmonella-szeged/

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.14. 14:05:35

@bouquet:

Szerinted milyen a bácskai rizseshús? Elmagyaráznád?

kocsmagomba 2022.04.14. 14:29:13

@látjátok feleim szümtükkel: @bouquet:

Ez a "bácskai" egy elég zavaró fogalom. Pont olyan, mint a "hortobágyi", netán "dorozsmai", "óvári", "tenkes" mind kitaláció. Az elmúlt korszak nevezéktani erőlködései.
Nincs jelentőségük.

kocsmagomba 2022.04.14. 14:32:17

@kocsmagomba: ja, meg még a "bakonyi" és holnapig gondolkodva holnapig sorolnám...

kocsmagomba 2022.04.14. 14:37:08

@kocsmagomba: jajj, kedvencem lemaradt, mármint csak az elnevezés hülyesége miatt a kedvencem: a "zengővárkonyi" na, az milyen világhírű!

Krumplileves. Az a biztos abból a korból. :)))

kocsmagomba 2022.04.14. 15:04:03

@kocsmagomba: jaj, de hülye vagyok, hát haza is kell beszélni. Ott van még a "mátrai borzas(ka)" mint kiváló, Mátrában régen is teljesen ismeretlen rántott karaj.
Krumplis bundában, mer' ugye a tótok, meg a krumpli, oszt összejön az elnevezés. Fejben. Mint kamaszfiúnak Pamela Anderson.
Szegény tótok a Mátrában sokszor fél életükben disznóhúst se láttak, nem hogy krumplival bundázták volna. Igen. Krumpli az volt, magában. Sajttal, tejföllel, lilahagymával? Lóf...!

kocsmagomba 2022.04.14. 16:04:18

@kocsmagomba:

Mátrai borzalmas

444.hu/2013/05/07/borzaska-hazhozszallitas-matrai

Szóval milyen is az az igazi bácskai rizseshús? Engem érdekelne... :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.04.14. 17:02:27

@bouquet: Nos, kicsit körbejártam a történetet, de nem lettem okosabb. A többség - kisebb-nagyobb eltéréssel - úgy készíti, ahogy én. A magam receptjét az egyik kedvenc - azóta az égi konyhában főző - publicistámtól, Bacher Ivántól adoptáltam. Sajna nincs időm, hogy bepötyögjem a vonatkozó részt. Ha szeretnél utána olvasni: Bacher Iván Vándorbab ISBN 963 9183 1999 196. oldal.
@kocsmagomba: Azt hihetné az ember, hogy sok, de egyáltalán nem volt markáns.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.04.14. 17:12:26

@kocsmagomba: A szerb rizses húst keresztelték át valamikor az ötvenes években a nagy nekibuzdulás alkalmával. Talán a gyuvecs lehet az alapja.
A drozsmai-nak megvan a dokumentálható eredete: blogkocsma.blog.hu/2012/12/14/szelmolnar_ponty
A mátrai borzaska felénk nyitrai szeletként fut: blogkocsma.blog.hu/2013/04/02/nyitrai_szelet

kocsmagomba 2022.04.14. 17:58:19

@Waka: Pont erre gondoltam, amit a dorozsmaival kapcsolatban linkeltél. Süllőcske szépen leírja.
Számomra kedves étel egyébként.

Ilyen borzast csinálok már nektek egyszer, talán nyáron lesz rá időm már, bízom benne. Csak hogy legyen egy rendes. Jó borzas bundájú. :)

Kumari aki Nilüfer 2022.04.14. 19:16:46

@bouquet: nem baj, ha szerinted nem ez a bácskai, de akkor melyik az? Leírnád, kérlek?

Fenchurch68 2022.04.15. 09:34:30

@kocsmagomba: Múlt csütörtökön kinéztünk az ónodi vásárba húsvéti sonka-ügyben. Ha már ott vagyunk, és hétvégére úgyis vendégünk lesz, vettünk sütnivaló kolbászt, hurkát, amit péntek este meg is sütöttem, meg is ettük, finom is volt, minekutána éjjel órákig imádkoztam a nagy fehér porcelán istenséghez, és a hét első felében jó keresztény módjára teljes böjtöt tartottam... Édesemnek meg a vendég srácnak a világon semmi baja nem volt, mondjuk vérest csak én ettem.
Hát így megy ez, ahogy bölcs Vonnegut írta vala.

bouquet 2022.04.15. 09:41:42

@Waka: @Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel:

Borbás Marcsi nem igazán a kedvencem, de a bácskai identitása nem vitás, ezért hiszek neki.
www.youtube.com/watch?v=_MH7suwQ4FY

Akinek nincs kedve megnézni. Egy hosszú lével főzött csirkepaprikás, amibe rizst főznek. Kicsit hajaz a dunai hallére, de a hagyma és a hús le van dinsztelve. Nagy lángon készül, nincs benne bors, és fokhagyma is alig.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.04.15. 10:19:25

@bouquet: Nos, most már tudjuk, hogy Marcsi anyukája és nagyapja hogyan készítette.
@Fenchurch68: A töltelékáruval durvára kell vigyázni, éppen lehetett volna súlyosabb következménye is.

Fenchurch68 2022.04.15. 10:21:32

@bouquet: :O bácskai rizseshús csirkéből? :O hát ez finoman szólva is nonkonformista megoldás.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.15. 10:23:05

@bouquet:

Sok különbség nincs a poszt béli, és a Marcsi rizses húsa közt, mindössze a posztolóé ízekben gazdagabb. De ugyé ízlésről meg pofonokról nem vitázunk.:D

Tudod ahol a Marcsi felnőtt, valaha nem volt annyi fűszer, még bors és paradicsom sem, mint napjainkban van az üzletekben. Ezért "naturabb" ételek főttek. Lényege, hogy mind ehető, és ha jól van összerakva akkor még ízes is. De nyugodt lehetsz, a 70-es években már főztek a pörköltekbe is zöldpaprikát, paradicsomot, és borsoztak mindent, amit csak lehetett. Mert a konyha is fejlődött, az alapanyagokkal és a pénztárcákkal együtt.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.15. 10:34:51

Én megértem, ha valaki kritizál, csak azt nem, hogy ha ő tudja a tutit, azt miért nem mondja meg....

bouquet 2022.04.15. 10:41:13

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem hiszem, hogy a fűszer hiánya volt az ok. Az, hogy a Bácskában nem volt paradicsom, ugye csak vicc? Szerintem százszor jobb volt az, ami ott termett a kertben, mint a bolti. Bors, meg még az átkosban is volt mindig. Itt ugye nem pörköltről beszélünk, hanem paprikásról.

Mi nagypénteken mindig hallét eszünk, bográcsban, dunai módon, ami szintén egyfajta paprikás étel, és abban sincs se bors, se paradicsom.

De érdemes lenne egyszer a két bácskait összekóstólni.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.15. 13:22:05

@bouquet:

Nem érdekes, hogy te mit hiszel, mert én tudom, hogy mikor gyerek voltam, disznótor előtt már hónapokkal menni kellett a közeli városba borsot, sót, őrölt paprikát és rizst venni, ha rendes tort akartak a falusiak tartani. Paradicsom volt de kevés családnál, főként bolgárkertésznél lehetett kapni nyáron. Viszont nem volt minden faluban bolgárkrtész sem. Tudod pénze sem nagyon volt az embereknek, de ha lett volna, akkor sem tudta volna megvenni, mert nem volt a boltban. Képzeld, még a kenyérért is sorba álltunk. Néha órákat kellett várni, hogy meghozzák a városi pékségből. Hús ugyan ez, ritkán, illetve a saját vágásból télen. 1956. után a tsz világ hozott változást a falvakban, és az étkezésen is. Elvagytok ti nagyon tájolva a világ dolgai felől. Talán nem ártana klasszikusok műveit olvasgatni a régi magyar életről. Esetleg a régi magyar konyhárol. Egyébként ettél már zsíroskenyeret zöld fokhagymával?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.15. 17:04:15

@látjátok feleim szümtükkel:
én már ettem olyasamit... Az egyik kedvenc ételem!
Valahol igazad van, ritkán jutottunk ilyen ételhez ...

Kumari aki Nilüfer 2022.04.16. 07:41:55

@látjátok feleim szümtükkel:Így bizony.Paradicsom és minden más akkor volt, mikor érett a kertben, paradicsom és paprika augusztus végén, dinnye július végén, augusztusban, cseómege kukorica júliusvam vagy augusztusban,hagymának a szárát ettük, mert a gumóját télre növesztettük, babot, borsót, mikor termett, és befőztük, Szőlőt ósszel..Kenyeret anyu otthon sütött kemencében kb. 67-68-ig, húst falun is csak hétvégén ettünk. Húsbolt nem volt, zöldséges sem, a szomszédok igen gyakran kértek kölcsön egy kanál pirospaprikát vagy őröltborsot..akkor volt kihívás finomat főzni, kevésból, kevés fúszerrel, )illetve kevés bolti fúszerrel), idény szerint.

Attől tartok, jó lesz ez a tapasztalat mostanában, ha így folytatódik...

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.16. 08:28:27

@Kumari aki Nilüfer:

Fiam nyugaton él, és azt mondja nincs a boltokan napraforgó olaj, kénytelenek olivával főzni. Egyébként van nálunk is kis falu a határszéleken, ahol nincs orvos, bolt is egy, nincs gyógyszertár, és ritkán jár a közösségi közlekedés.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.16. 09:01:01

@Kumari aki Nilüfer:

Arról nem is beszélve, hogy sorban álltunk a vasúton szénért, de csak egy meghatározott mennyiséget - pl. fél zsáknyit - adtak, ugyan így húsvét előtt sor állt a mészért, hogy a házát be tudja meszelni a gazda.

Egyebekben meg kellemes ünnepet mindenkinek.

kocsmagomba 2022.04.16. 09:36:35

@látjátok feleim szümtükkel: Nem kell a határszélig menni, hogy ne legyen orvos, van olyan hely az ország közepén is rengeteg.

Vagy 30-at jártam végig az elmúlt fél évben.

Az erózió úgy kezdődik, hogy előbb az iskola felső tagozata szűnik meg, azután az alsó, azután már óvoda se megy. Közben a 2 bolt közül az egyik bezár. Másik leépít.
Az orvoshoz még ragaszkodnának a helyiek, de már nem kapnak. Esetleg nyugdíjas orvost. Összevonnak településeket ezzel a céllal, de már úgy se lehet betölteni.

Értsd! Van ipar a településen, befolyna valamennyi iparűzési adó. (persze az orbán-karácsony cicaharc miatt idén csak fele, és a többi adóból is elvonnak)
Tehát van ipar, még sincs megtartó erő, az emberek 40-140 kilométerre járnak dolgozni, akinek bejön, az feladja és végleg elmegy. Marad a nyugdíjas, a roma. A széteső házak, leharcolt utak.
Az állam magára hagyta ezeket a településeket.
Mert: állami az iskola, óvoda, háziorvos is tulajdonképpen. Ha az állam akarná, meg tudná tartani. Akkor még nem néptelenedne el a vidék. A liberális rendszer ellen papolnak, de tulajdonképpen neoliberális gazdaságon alapuló keleti despota politikát rendeznek be. Orbán is és Gyurcsány is, és mindegyik.

A kegyelemdöfés: amikor a kocsma bezár. Onnantól visszafordíthatatlan. :)

Kumari aki Nilüfer 2022.04.16. 11:13:58

@látjátok feleim szümtükkel: A szülőfalumban csak kedden van orvos, pár óráig, és akkor van nyitva a patika is, ami egy kis lyuk, a patikus tudja, mit ír a doktor úr, csak az van..én tudom.

@kocsmagomba: Pont így.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.16. 11:33:52

@kocsmagomba: @Kumari aki Nilüfer:

No ennek köszönhetően majd ezek az emberek visszatérnek az erdeti bácskai rizsehúshoz, főleg, ha tudnak rizst venni, mert a csirke el-el szaladgál a szomszéd műveletlen kertjébe, és őszig megnő magától is. De rizst a kiskertben nem tud senki termelni.

Apropó, ezt el kell mondani. Madarak vetettek az udvari virágágyba egres magot, már vagy 3 éve nővöget, és most van rajta 1 szem virág.

kocsmagomba 2022.04.16. 11:39:20

@látjátok feleim szümtükkel: Nem vad lesz az az egres? Mondjuk az is jó, én szeretem.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.16. 11:50:17

@kocsmagomba:

Nem tudom milyen a vad, de a virág alatt bogyó is van, tehát lesz termése, ha el nem veri a jég.:D
Előző témához:

És az országban a törékeny falvak
- anyám ott született -
az eleven jog fájáról lehulltak,
mint itt e levelek
s ha rájuk hág a felnőtt balszerencse,
mind megcsörren, hogy nyomorát jelentse
s elporlik, szétpereg.

Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.

Nincs új a nap alatt, bár azt is mondják, hogy nem lehet kétszer ugyan abba a folyóba lépni.:(

kocsmagomba 2022.04.16. 11:59:51

@látjátok feleim szümtükkel: minden sora, szava, sőt szótagja igaz!

A mondás meg úgy van, hogy kétszer egymás után nem léphetsz ugyanabba a lefolyóba. :) (de, abba is)

szivar 2022.04.16. 18:53:00

@látjátok feleim szümtükkel: De azt sem szabad elfelejteni, hogy ha akkor nem volt valami, akkor az senkinek sem volt (kivéve a kádereket)... Még én is emlékezem arra, amikor apám a selejt gumiizéket hordta haza a gyárból, hogy legyen mivel tüzelnünk, ne fagyjunk meg. Meg a gázsütőben melegített tégla volt a hálótárs. A szenet és a fát kilóra porciózták, meg ilyesmik. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy a legifjabbaknak is lesz részük ebben...

Kumari aki Nilüfer 2022.04.17. 10:50:03

Boldog ünnepet, kinek nyúl, kinek feltámadás..kinek-kinek a maga hite szerint!
Legyen béke, egészség, a többit valahogy megoldjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.17. 11:33:27

@Kumari aki Nilüfer: Én nem tudom mit ünneplek, de jönnek a gyerekeink! A fiam az utca többi hasonló korú fiújával minden évben körbejárnak locsolni. Idén is :) (38 évesek ...)
A húsleves tán megfő, mire ideérnek, a sonka estig biztos.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.17. 17:53:53

@Andrass9: Itt vagy tíz éve nincs locsolás, kihalt a szokás, Nem is tudom, sajnálom-e..kicsit igen.
Ide most nem jönnekl, a gyerekek, az unoka már volt, holnap várunk ebédvendéget, az egyik nászomékat.
Punnyadás van ezerrel:)

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.17. 18:18:34

@Andrass9:

Mi már tegnap ettük a sonkát. Ja, és locsoltam az udvart.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.17. 20:55:23

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: A sonka fele elfogyott (saját pácolás és füstölés). A húsleves fele még megvan (10 literes fazék), mert azt imádják a gyerekek!
A töltött tojások most költöztek be a hűtőbe - ma már nem zabálunk :)
Fél órát hallgattuk és néztük az unokákat a telefonon. Nagyon klasszak!
Az udvarra 0,3mm eső jött csak le...

szivar 2022.04.18. 09:16:40

@Andrass9: Én nem akartam sok csülköt főzni, de most már tudom, hogy hiba volt, mert majdnem elfogyott és még egy kalács ott ficereg, megevésre várva... Amúgy gondoltam rád, mert egy 'kissé' besokaltam a hallével (10 literes edény csurig lett), így most rakhatom el vödörszámra a fagyasztóba. Mondjuk ettem már finomabbat is, lehet, hogy több hagymát kellett volna belefőznöm, vagy a fene tudja. De legalább ki lehet gombócozni, mint a fagyit... :D

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.18. 10:46:46

24.hu/tudomany/2022/04/18/sarkany-komodoi-varanusz-termeszetvedelem/

Egy kis cukiság így húsvét hétfőjén. Még merje valaki azt mondani, hogy nem tud visszamenni oda, ahonnan kijött.:D

kocsmagomba 2022.04.18. 13:51:15

@szivar:
Nem rossz ötlet, kis tejfeles pohárba öntöd a levet, beleállítasz valami pálcika félét, lefagyasztod, és kész a halászlé-jégkrém.

@látjátok feleim szümtükkel: Pfej, ronda egy záptojás lehetett. :)

"hogy nem tud visszamenni oda, ahonnan kijött."
Én ezt eddig bizonyos főemlősöknek kívántam, eddig sikertelenül. Most majd megmutatom nekik a videót, hogy kell ezt. :)

szivar 2022.04.18. 16:21:17

@kocsmagomba: Halászlé-jégkrém... Ugyanitt főtt csülkös-vöröshagymás orbit rágó kapható. :D De ha előbb juttattad volna az eszembe, akkor a szaloncukor papírjait nem dobálom ki és karácsonykor jó lenne a zselés szaloncukor helyett. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.19. 19:44:33

@szivar: Befagy a palánták hátulsója!!!
Viszont felhasználtam a sütőpapírt a kenyér alapozásához :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.19. 19:46:03

@szivar: Apropos halászlé jégkrém! Feleségem hozott a Lidiből vödrös halászlevet sok belsőséggel. Szálkát se találtam benne, és egészen halleves íze van ...

szivar 2022.04.19. 20:04:51

@Andrass9: Ez is vödrös. Most már. :D Lassúfagyasztott. Ráadásul van még itthon ~70 deka ikra. A kiló lisztből készült tészta elfogyott, azt majd kell még készíteni. A kiló húsz deka kalács vége szerintem a madaraké és a macskáké lesz. Hmm. Ezt a macska témát inkább most hagyjuk. :S

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.19. 20:13:43

@szivar: Én elhagytam a kalácsot idén, így nem kell sajnálkoznom ... A fiam macskája töltötte itt az ünnepeket - elég érdekes egy szerkezet, de túléltük :) A madarak lelkesen betermelték, amit kitettem nekik!
Most találtam csak meg egy rakat cukkíni magot, amit el is vetettem!

szivar 2022.04.19. 20:42:59

@Andrass9: Ma elföldeltem a grumblit. Kukorica már nem kapható a környéken. Olyat is kell vetnem. A zöldség (aka.: petrezselyem) és a répa már kel, még egy hónap és ki lehet őket pikírozni a szabad földbe. A hagymát még a héten, vagy utána kell kiszurkálni. El lehet vetni a dinnyéket is. Áh, inkább hagyjuk, mert elmegy tőle a nem létező kedvem is ha rá gondolok... :)

Kumari aki Nilüfer 2022.04.20. 08:37:44

@szivar: Én szabadföldbe vetek ezt-azt a hétvégén..itt még van( lesz) fagy.Kapálgatni és gyomlálni kéne, de fázik a kezem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.20. 08:40:27

@szivar: Nálam a répa meg a zöldség nem terem meg - szösz tudja miért. A metélőpetrezselyem viszont szépen terebélyesedik. A palántázóból már lassan ki lehet ültetni a kertbe. Krumpli, káposztafélék száműzve a kertből a sok lisztecske és egyéb kártevő miatt. Pont elég nekem a paradicsom-paprika-uborka triót karban tartani :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.04.20. 08:44:35

@Kumari aki Nilüfer: Az éjjel még rendesen fagyott, remélem a gyümölcsfák túlélik. Nálam kapálás (és gyom) nincs a fóliának köszönhetően. Még márciusban felrotálta a fiam a veteményest, a virágosban pedig a feleségem gyomlál ...
Az Aldiban volt egész jó kerti kesztyű azt hiszem 250Ft-ért az őszön, abból bespájzoltam.

szivar 2022.04.20. 09:56:19

@Kumari aki Nilüfer: Nálam amit lehet és érdemes, azt palántázva lesz. Paprika, uborka, paradicsom, vöröshagyma, zöldség, répa, görög és sárgadinnye, pár csemegekukorica, karósbab... Aztán amit lehet, azt körbetakarom fűnyesedékkel és faaprítékkal - kapáljon és gyomláljon az, aki akar. Eddig úgy tűnik, hogy a fokhagymánál működik a dolog, csak pár folyondárt kellett megcincálnom, mert az átnől a fűnyesedék között. A borsót és a lencsét még max. kétszer megkapálom és részemről én elfelejtem a kerti munkák nehezét egészen a betakarításig... Jövőre még ennyi munka sem lesz vele.

@Andrass9: Próbáld meg úgy a répát és a zöldséget, mint én. Ilyen virágládába rakok sült földet, azt jól meglocsolom, rászórom a magokat, vékonyan betakarom földdel, majd azt virágpermetezővel átnedvesítem. Ezután folpakkba betekerem az egészet és kettő-három hét múlva ránézek. Amint hatlevelesek lesznek, ültetem ki a helyükre. Nem kell egyelni, nem kell gyomlálni... Ráadásul a csigák sem rágják le őket kiskorukban.

kocsmagomba 2022.04.20. 15:01:53

@látjátok feleim szümtükkel: pár órával ezelőtt olvastam

Ki is akadtam!
Az első kommentek megmondták: ezek szerint a Kádár rendszer egészségügye volt a jobb! :))))))))))))))

Rohadjanak meg ahol vannak és most nagyon finom voltam és nőies, nem akarom a végtelen káromkodásaimmal elrontani itt a blogot, de behúztam 3 sört, és folyamatosan, változatos nyelveken káromkodok!

Csak a bakonyi tarját el ne bsszam közben, vargányával, nokedlivel... :)

kocsmagomba 2022.04.20. 15:08:11

@látjátok feleim szümtükkel:

"Kihajtottt az fidész."

Bárcsak fagyna is le a fa... izé, hajtásuk! :) Ebben a fagyos időben.

szivar 2022.04.20. 15:24:47

@kocsmagomba: Legfeljebb majd úgy jársz, mint én ma a rizses hússal... Rákívántam a fenti reczipe alapján, szépen kimértem mindent előre. Kész a hagyma, kész a hús, víz bele. Közben hívtak telefonon. Pofázás közben a rizs: zutty bele... Ó, hogy azt a piszén pisze kölyökmackó (fonetikusan konkrétan nem így hallatszott, mert volt benne lóf@sz is)... A sütőben rotyogott még egy másfél órácskát, mire megpuhult a hús is. Meg közben lenyomta a fedőt a lábasról a rizs. De nem lett belőle rizspuding! Legközelebb is így csinálom - feltéve ha nem kozmált oda nagyon a kaja... :D

kocsmagomba 2022.04.20. 16:45:20

@szivar: Jáj. Remélem ehető lett. Mondjuk ha bóti disznó volt, ezek mostanában majdnem annyi idő alatt puhulnak, mint egy adag rizs.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.20. 17:43:43

@szivar:

Legközelebb a telefont főzés kezdete előtt dobd be egy fazékba, és tegyél rá födöt, majd vidd ki a kamrába!

szivar 2022.04.20. 19:05:06

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Nem lett rossz, csak egy kissé ragacsos a rizs, de az sem vészesen. Az edény aljáig még nem értem el, de az oldalához nincs odaégve és ez a másik lényeg. Legközelebb már direkt így fogom csinálni, mert így még kevergetni sem kell -> kevesebb munka... :D

Amúgy ma találkoztam egy olyan irodással, aki a tűzőgép másik funkcióját is ismeri (nem, a sörnyitő az a harmadik és az nem hivatalos). Az eddigi életem folyamán ő a második.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.20. 22:36:59

@szivar:

Valamikor régen élt egy nagynéném, aki sparhelt sütőben készítette fazékban a zöldborsós rizst. Olyan jót azóta sem ettem. Sajnos nekem sosem sikerült olyanra. Igaz nem volt fatüzeléses sparheltem sem. Most van több éve, de nem állítottuk használatba. Nincs kémény.

szivar 2022.04.21. 08:20:08

@látjátok feleim szümtükkel: Öreganyámék annak idején a nyári szezonra kiköltöztek a faluból. Ott főzött minden nap a Duna partján (30-40 méterre a víztől) egy sparhelton. Kémény az nem volt, csak két méter füstcső, odadrótozva egy karóhoz. :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.21. 09:06:27

@szivar:

Nekem is vót öreganyán, de egy folyóval erébb, a homokon.
Van vasláb ( háromszög alakú ), de sosem főztem még rajta, pedig az kinti tűzhely. A szép fehér, zománcos sparheltet, illetve tea tűzhelyet meg már csak nem viszem el a folyópartra. Egyébként nem szeretem a szúnyogokat sem. Kémény meg sokba kerülne. Pénzben és munkában is.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.21. 10:58:20

@látjátok feleim szümtükkel: Nekükn van egy félereszes teraszféle( a garázs oldalára építettük, na oda szeretenék egy spórt, a tető alá, de kinn, és elég a cső, majd mi is karóhoz kütjük:) de újponnan egy vagyon, régi meg nincs, vagy legalábbis a környéken nem találtam. Majd a szülőfalunban érdeklódök

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.21. 12:31:25

@Kumari aki Nilüfer:

50 ezer volt amikor vettük. Több évvel ezelőtt. Most 96 ezerért láttam a neten. Ha van téglátok, és vesztek a boltba platnikat, akkor lehet berakott sparheltet csinálni, akár sütővel is. Neten biztos találnátok leírást. Nekem is van valahol ezermesterben, vagy ötlemagazinban. Akartunk is csinálni, aztán elmaradt mindig.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.21. 15:58:27

@látjátok feleim szümtükkel: Ez is egy megoldás lenne..valóban. Mondjuk..egy évben egy-két alkalommal van kerti főzés, meg a lecsószezonban, de az megvan bográcsban, állvánnyal.Abból van több is.Van egyszerú grillező. tárcsa, peremes szeletsütő, nyársak, olyan összcsukható szalonnasütó, ami az ostyasütőre hasonlít..megvagyunk éppen sparhelt nélkül..csak ,,kéne, na:)))

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.21. 18:42:12

@Kumari aki Nilüfer:

Persze, hogy kéne. A sparhelten főzött, lerniben sült étel más ízű. Mi már csak tudjuk, hiszen autentikus gyerekkorunk volt.:D

szivar 2022.04.21. 20:01:30

@látjátok feleim szümtükkel: Pont arra céloztam, hogy a 'nincs kémény' az csak kifogás. :P Elég a házon kívül helyezni, lsd.: nyári konyha címszó alatt.

Amúgy röhögni fogsz, de a sütő és a sütő között is van különbség az étel ízében. Amikor még a pékségben dolgoztam, akkor kellett sütnöm zsemlét a forrólégkeveréses sütőkben és a gőzcsövesben is, ami csak sugározza a hőt. Az utóbbi zsemle a vakteszteken is finomabb volt. Ugyanabból a tésztából...

Amúgy Teca ángyom kérdezte a mamát azzal kapcsolatban, hogy miért finomabb az a paprikás krumpli, ami a szabad ég alatt készül, mint az ami bent a házban. A mama megmondta a frankót: Azért lányom, mert itt visszahullik a pernye az ennivalóba...

Kumari aki Nilüfer 2022.04.22. 09:40:31

@szivar: A mamának igaza volt. Mi másért??:)

szivar 2022.04.22. 09:50:42

@Kumari aki Nilüfer: Az is lehet, hogy akkor már volt újkrumpli, meg még maradt téliről kopogósra száradt füstölt kolbász... :D

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.22. 10:31:13

index.hu/belfold/2022/04/22/rendorseg-gyerek-eletmentes-mentok-rosszullet-edesanya/

Ügyes gyerek.
Szerintetek minden nyolc éves gyerektől nem lenne ilyen stramm és helyes viselkedés elvárható?
Én nyolc évesen egész nyaraat egyedül töltötem a fiatalabb tesómmal, mert szüleink a határba jártak dolgozni. Igaz, nem volt akkor tv, számítógép, telefon, de még rádió sem.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.22. 10:33:21

"...a győztesnek nemcsak joga, de felelőssége is, hogy a béke és az együttműködés irányába terelje a dolgokat."

24.hu/belfold/2022/04/22/lazar-janos-a-gyoztes-felelossege-a-megbekeles/

Ezek szerint a háromszoros kétharmados fidesz eddig haragudott azokra, akik nem rájuk szavaztak? Szép önbevallás.

látjátok feleim szümtükkel 2022.04.22. 14:38:10

Ősszel vettem a gödöllőiektől konténeres, magastörzsű tüske mentes piros egrest. Megmutatja a termését, számos bogyós virág nő rajta.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.22. 16:15:30

@látjátok feleim szümtükkel: Manapság-miért, miért nem, ez nem megy sok nyolcévesnek, Mi nagyon hamar engedtük a lányokat önállósodni, nyolcévesen egyedül jártak a városban, vásároltak is maguknak,sütöttek-főztek, az unokám nyolcévesen egyedül utozott Bp-ről Debrecenbe vonattal, Nekik nem lett volna gond hívni a mentőket.Én meg..hmm..iskola után menni ki a határba anyu után (apu múhelyben dolgozott, de ki volt osztva a téesz föld, a tagoknak kellett megmúvelni,nálunk ez hétköznap anyura meg a gyerekekre maradt, az öcsém 6 évvel fiatalabb volt, ő t9bbnyire játszott a mezőn, egyedül a kendervásást szerettem, de kilométeres cukorrépa, sárgarépa meg kukoricasorok..brrrr,,. és én hamarabb hazamentem, megetettem a malacot,tyúkot kacsát, mikor mit, olykor főztem mire anyu hazaért.Me egy nyolc éves ezt el se hiszi...

Kumari aki Nilüfer 2022.04.22. 16:16:35

Elveteményeztem, szomorúan észleltem, hogy sárgarépa magom nincs itthon. Majd hétfőn:)

szivar 2022.04.22. 17:08:28

@Kumari aki Nilüfer: Nem vagy vele késésben, az legalább szaporább növény, mint a petrezselyem.

Én ma palántákat akartam vetni, de csak vizes ásóval lehetne földet vételezni, annyira átázott. De ez nem baj, mert tegnap elvetettem pár zacskó retket, metélőpetrezselymet, kaprot és céklát. Ráadásul kell még a csapadék a borsókra és a lencsére is...

kocsmagomba 2022.04.22. 19:42:51

@Kumari aki Nilüfer:

Szia! Ma eszembe jutottál, a Malomparkban voltam, és vettem a piacon "Józsai kapirgálós" tojást. Remélem jóféle, ismered-e?
Bár még egyik tojás se kapirgált itt nekem a kocsiban, és a hűtőbe téve is csendeseknek tűnnek. :)))
2-es jelzésű, ha minden igaz. Na majd holnap reggel kiderül.

Meg Nagyné tejfölt, of course. ;)

/időnként felkerekedek és elmegyek Debrecenbe, mert olyan ritkán járok már városban, hogy szédülök az aszfalton.../

Kumari aki Nilüfer 2022.04.23. 08:46:15

@kocsmagomba: A kapirgálóst konkrétan nem ismerem, de tudom, hogy van szabad tartás sok helyen kukoricán nevelve, én olyan csirkéket szoktam venni, hát ég és föld a boltihoz képest, és házhoz hozzák, konyhakészen, belsőséggel.Remélem, rendes józsai tojás lesz, nem kurkumával etetett:DD ( régebben azzal javították fel a csirkét, hogy szép sárga házi legyen a bőre, meg a tojás sárgája. De tán a józsasiak nem csinálják)

A Nagyné-féle cucc finom, de sajnos, azt nem ehetem, a laktóz miatt.Kénytelen vagyok mentes tejtermékeken tengődni, azt is keveset.Van ott kecskesajt is, legalábbis a józsai boltjukban, nagyon dícsérik azt is.

Kumari aki Nilüfer 2022.04.23. 08:49:51

@kocsmagomba: MI a szomszédokkal Hajdúvidról rendelünk, összeállva 180-200 darabot is összehozunk, azt is kihozza a termelő.Szintén saját terménnyel etet, de az nagyüzem. Viszont jó a tojás, és míg háztól 60 Ft körül van, ő most 45-ért hozza helybe.Nem mintha ettől gazdagodnánk meg, de sok kicsi sokra megy:)

Kumari aki Nilüfer 2022.04.23. 13:18:59

@Waka: Mi meg is ettük:D Grízgaluskás zöldségleves, kolbászos paprikás krumpli uborkasalátával.
süti beállítások módosítása