Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: Ma olyan finom vacsorát készítettem... Begorombultam, kerestem egy nyársat, némi rőzsét és az udva... (2022.05.17. 19:44) Zöldség(es) leves
  • Waka: Tálalva! (2022.05.13. 12:55) Penne szósszal
  • Andrass9: @Monika Anna Gézáné Galamb: Érdemes volt posztolni - sokat megfőztem már belőle. Ilus néni nyelvez... (2022.05.09. 15:24) Ilus néni receptes füzete I.
  • Kumari aki Nilüfer: A Lidlben hatvanért vettem mélyalmost,, a piacon-állítólag házi, kukoricás, mindenesetre egy szeré... (2022.05.04. 09:12) Pulykaszárny a fűszertemetőben
  • Kumari aki Nilüfer: @Waka: Mi meg is ettük:D Grízgaluskás zöldségleves, kolbászos paprikás krumpli uborkasalátával. (2022.04.23. 13:18) Bácskai rizses hús ismét
  • kocsmagomba: @szivar: jó (2022.04.13. 21:49) Öri harira

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (21) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babapiskóta (2) babér (41) babérlevél (60) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (6) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (17) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (15) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (11) csirkeláb (2) csirkemáj (15) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (10) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (101) fekete bors (6) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (477) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (17) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (20) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (8) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (66) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (6) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (25) jalapeno (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (57) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (98) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (14) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (26) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (21) kömény (85) köménymag (28) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (34) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (31) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (21) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (84) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (141) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (7) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (30) paradicsompüré (37) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (152) petrezselyemgyökér (24) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (97) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (46) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (55) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (86) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (19) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (184) sárga laska (3) savanyúkáposzta (7) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (9) sertéscsont (2) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (11) szejtán (4) szélesmetélt (7) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (24) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (88) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (226) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (247) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (25) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (17) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (28) vörösbor (30) vöröshagyma (127) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (59) zellergumó (50) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Főtt fejhús újratöltve

2022.01.16. 07:00 Waka

A két ünnep között betévedtem a vásárcsarnokba. Éppen ment a szilveszteri malacvásár. Persze nem annyira egész malacot árultak, inkább süldőt, azt is felaprítva. Nyilván úgy okoskodtak, hogy manapság már nem telik a népeknek egy egész malacra, inkább vesznek egy kisebb darabot. Én nem annyira a bőrös húsneműre hajtottam, hanem a fejre, amiből viszonylag kicsiket kínáltak. Vettem is legott kettőt.
Bő hét éve már elkövettem valami hasonlót, akkor igen jó volt, gondoltam, most sem lesz rossz.
Nem volt az.

img_20220110_073235.jpg

Hozzávalók:
- 2 kisebb sertésfej
- 1-1,5 fej fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 csöves paprika
- fekete bors
- babérlevél
- pirospaprika
- csípős paprika
- só

img_20220109_094159.jpg

A fejeket sóval, csöves paprikával, a vöröshagymával és a fokhagyma jó részével feltettem főni.

img_20220109_095154.jpg

Bő 3 óra alatt puhára főztem, aztán hagytam kicsit hűlni.

img_20220109_121959.jpg

Míg a hús hűlt, elkészítettem a fűszerkencét. A fekete borsot egy kiskanál sóval porrá törtem a mozsárban.

img_20220109_122351.jpg

Hozzáadtam a paprikákat, majd a fokhagymát, és azt is összezúztam.

img_20220109_122616.jpg

A főzőléből pár kanállal krémet kevertem az egészből.

img_20220109_122948.jpg

Kiszedtem a csontokat a fejekből.

img_20220109_125134.jpg

Kívül-belül megkentem a húst a kencével. Esküszöm, csak olyan zsíros és paprikás volt a kezem, hogy nem tudtam fotózni.

A fejeket megsóztam egy kicsit a biztonság kedvéért, aztán összeforgattam a húsos felükkel, majd frissen tartó fóliában szorosan feltekertem. A fólia végeit jól megkötöttem.

img_20220109_130409.jpg

Másnapig a hűtőben pihent, aztán a melóban felszeltem reggeli gyanánt. Egészen véletlenül épp vasárnap készítettem némi erdélyi mustárt, abból vittem egy kicsit, meg egy üveggel a saját ecetes csiliből.

img_20220110_071726.jpg

Megint jó lett. Puha, fűszeres, zsíros, ahol kellett és roppant, ahol az volt jó. Egyetlen apró bibi az volt, hogy kicsit sótlan lett. A sós víz, a sós kence és a további sózás ellenére is sótlan volt. Hát, megsóztuk evés előtt. Három napig ettük reggelire. Csé guvadt szemmel nézte, ahogy esszük, irtózik az ilyes ételektől. Amikor közöltem a társasággal, hogy az egyik fejben bennhagytam a szemet, és aki megtalálja, kap egy üveg erdélyi mustárt, falfehéren fordult ki a kávézóból.

72 komment

Címkék: fokhagyma babérlevél pirospaprika fekete bors sertésfej főtt fejhús

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3316814002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.16. 11:02:45

Én azt mondtam volna, hogy ide azt a szemet.:D

Kumari aki Nilüfer 2022.01.16. 11:37:09

Jöhet, mondjuk, a szemet mellőzném:)

valkür 2022.01.16. 12:01:57

Eretnek vagyok-e a teremtésben, ha engem perpill jobban érdekel a mustár receptje?

szivar 2022.01.16. 13:22:01

Hát ez biza inkább disznósajttá avanzsáltam volna. Még ha nem is kap semmi füstöt sem. Igaz, ahhoz nem kell a mustár. :D De ez legyen az egyéni szociális problémám...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.16. 16:33:06

@valkür: Ez egy magvas verzió, de a teljesen megőrölt magból is így készítem: blogkocsma.blog.hu/2014/11/11/mustar_277

valkür 2022.01.16. 22:34:27

@Waka: wow, köszi, jegyeztem. Mondjuk ezzel várnom kell szüretig. Lehet, kipróbálom almalével.

kocsmagomba 2022.01.17. 14:15:44

Ahogy mondani szokás: Ez nagyon egyben van. :)))

@szivar: azért egy sajtba jobb ha van egyéb dolog is, vese, szív, egy kis szálas dagadóhús sem kizárt, valamint a fűszerek, amik egy főtt fejhúsba nem hiányoznak. Az egy komolyabb dolog, ez pedig egy gyorsabb finomság.

Levében pedig főhet utána még némi szemestermény is.

Apropó szem. Én kivágom mindig a kukába. Ott keressék...
Pislogjon a kukásra, ne rám a kajából. :)

szivar 2022.01.17. 16:37:37

@kocsmagomba: A lista azon belsőségekről, amik számomra ehetőnek bizonyulnak:

Itt a lista vége.

Számunkra a disznósajt = fej, esetleg hozzá némi bőrke, paprika, fokhagyma, só, bél(gyomor vagy kuláré) és utána füst. Egyszerű, ámde számomra kívánatos finomság. Akár a füstölést is el lehet hagyni, csak valami edényben le kell préselni a cuccot, ekkor még bél sem kell hozzá...

valkür 2022.01.17. 17:07:57

@szivar: Gyerekkoromban nálunk nagy kedvenc volt a disznósajt. Annyira, hogy ha apám hozzájutott, külön vett disznósajt alapanyagokat. Az eredetit a gyomorba töltöttük, az extrát meg fehér vászonzacskókba. Kicsit fura volt szeletelni, de működött, ugyanúgy lehetett préselni és füstölni mint a gyomorba töltöttet.

kocsmagomba 2022.01.17. 17:14:34

@szivar: igaz. írtad már, én most nem figyeltem, elnézésedet kérem!

@valkür: a füst mindenen átérződik. Például paprikás szalonnát is lehet úgy füstölni, hogy előre be van paprikázva, több réteg kenyeres papírba csavartam, úgy akasztottam füstre. Ennek az az értelme, hogy nem füstölt szalonnát paprikázok. Illetve a füst "szemete" nem ragad a paprika közé, nem csúfítja. Papíron belül is megjön a füstös íz.

kocsmagomba 2022.01.17. 18:10:23

Szabad elnevezni ezt az ételt?
A kilencedik kép alapján. Ahol össze van fóliázva, és átlátszik a nagy fül.

Legyen:

Pegazus rolád.

:)

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.17. 18:15:56

@kocsmagomba:

Pedig van a mondás, hogy pislog, mint kisbéka a mikolci kocsonyában.:D

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.17. 18:19:10

@kocsmagomba:

Após mindig csinált zsírban abált szalonnát, amit bekentek zúzott fokhagymával és bepaprikázták, majd hideg füstön megcsapatták, nem füstölték. Sokáig elállt jó kamrában. A legfinomabb szalonna volt.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.17. 18:27:38

@látjátok feleim szümtükkel:

Persze abálás után be is sózták a szalonnát, ezt kifelejtettem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.17. 20:11:23

@kocsmagomba: @szivar: @valkür: Anno, sorkatona koromban volt számos katonatársam Győr-(akkor még nem Moson)-Sopron megyéből. Eltáv után hozták a hazait, akkor láttam furát. Prés-sajtnak hívták, egyfajta disznósajt volt. A legkülönösebb, a cukros zacskóba töltött disznósajt volt. Nem füstölték, csak betöltötték abba, ami megtartotta, oszt kész.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2022.01.17. 20:13:24

@kocsmagomba: Maradhat. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Az sem rossz megoldás, de itt a panelban szegény ember azzal él, ami épp akad.

szivar 2022.01.18. 13:01:44

@valkür: Nálunk most is nagy kedvenc. Általában 2,4% vala számolva a sóból, de ha nincs bélbe töltve és abálva, akkor elég a 2,2% is(mert amúgy ehetetlenül sós lesz). A többi fűszerből ellenben nem engedek. :D Legyen csípős egy kicsit, legyen szép színe, finom fokhagymás illatú és ízű, egy csipet köménnyel megbolondítva... Akár nyáron is elkészíthető, a hűtőben egy jénai tálban (vagy bármely más edényben) is csodálatosan megdermed, még a préseléssel sem kell vacakolni... Sokkal ehetőbb, mint a bolti, disznósajtnak csúfolt akármik. Amik többnyire csak só ízesítéssel rendelkeznek, meg beleraknak mindenféle filrefrancot. A füstölés csak felrakja az i-re a pontot.

@kocsmagomba: Bárcsak ez lenne a legnagyobb gond e világon. Viszont nem írtam igazat, mert a bensőségek közül a pacalt azt még megeszem. :D Meg egyszer állítólag ettem zúzapörköltet is. De akkor szilveszter volt és nem igazán emlékeztem sok mindenre az éjszakából... :D Másnap már nem ízlett - pedig megpróbáltam a lehetetlent és enni akartam belőle. Ráadásul ez nem a másnaposság miatt volt.

valkür 2022.01.18. 14:01:52

@szivar: Én is borzasztóan szerettem, de manapság sehol nem kapom vissza azt az ízt, amit keresek. 2-3 évente, amikor rámjön, én is ilyesféle rakott fejeket csinálok, mint ez a recept. Illetve, az enyém inkább rakott fül, mert azt szerettem benne a legjobban, a porcogósat :-)

szivar 2022.01.18. 15:57:24

@valkür: Nem vagy vele egyedül, ami a porcogósát illeti... :D Nálunk a következő reczipe vált be (igen, én szinte mindenbe mérem az anyagokat, még a levesekbe is):
1 kg hús (fejhús, bőr, fül, ect),
21-22 gramm só*,
22 gramm őrölt édespaprika,
10-16 gramm őrölt csípőspaprika,
8-10 dekagramm reszelt fokhagyma (inkább 10),
Őrült kemény ízlés szerint, nálunk max 2 gramm.

Ha össze van keverve a szmötyi, akkor bele valamiféle edénybe, oszt' ha megdermed, már lehet is karikázni. Meg csipegetni... Ha sok sikerülne, akkor a maradékot simán megeszi a fagyasztó, csak előtte való napon elő kell guberálni, hogy másnap reggelre felengedjen. Amúgy köbö egy hétig fogyasztható az emigyen elrakott kaja. Utána megsavanyodik. :/

Próbáld ki ezt a reczipét, szerintem nem fogsz csalódni. Esetleg a füst hiánya miatt.

*Az abalébe visszakerülő verziónál egy-kettő grammal többet illik rakni.

valkür 2022.01.18. 16:13:01

@szivar: köszi, majd februárban kipróbálom.
A januári zsíros-bőrös-cupákos-kollagénes disznóhús adagom most fődögél, két kiló kocsonyahús formájában :-)
Ez az újévi malacpecsenyével elég lesz disznóságnak erre a hónapra, de 2-3 hét múlva újra az következik. Tényleg csinálok egy rakott fület, a recepted fűszerezése pont jó lesz hozzá.
Mondjuk, én az abáló lébe MINDIG teszek pár nyáron leszárított bogyiszlói csumát.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.18. 20:55:27

Én a malac alsóbb részeivel szemeztem ma. A lidi néni szoknyájában, akarom mondani bóttyában lehetett venni nagyon szép kocsonyacsomagot. Egy 2kg-os, két első csülök szépen darbolva, és egy kb.15-20 cm széles, 30-0 cm hoszú bőr. Köröm egy deka sem. Egy csomag 999 forint akciósan. Három haza is kocogott velünk.
Kocsonyának szántam, de annyira szépen darabolt a csülök, hogy kisebb adagokban besétáltak a fagyasztóba a bőrrel együtt. Csak még azt nem tudom mi legyen ekkora bőrökből. Egy pár kisméretű cipő kijönne belőle, de nincs rá igény.:( Viszont gondolkodom valami bőrbe tekert akármiről, de még képlékeny az elképzelés. Valakinek van valami jó ötlete?

valkür 2022.01.18. 21:26:18

@látjátok feleim szümtükkel: Én is pont lidi néni kocsonyáját főzöm. Bár az enyémben volt nagy tekercs bőr mellett volt egy pár hosszában felhasított köröm is meg egy kis csülök félbevágva. De nagyon szépen tisztított, szőrtelen volt minden, és csontszilánkok sem voltak benne, pedig ez fűrészelt csontoknál elő szokott fordulni.

Én a bőrt úgy szoktam beletenni a kocsonyába, hogy a kocsonyában főtt fokhagymát és sárgarépát villával pürésítem, belekeverek egy evőkanál piros paprikát. Ezzel a pempővel megkenem a puhára főtt, kiterített bőrt, és feltekerem, mint a piskótát. Hagyom kihűlni, amikor megdermed, szép vékonyan lehet szeletelni. Ezeket a piros csigákat engedem bele óvatosan a kocsonyába. Óvatosan hogy a lét ne fesse meg a paprika. Olyankor már éppen csak langyos a kocsonyalé, szóval a hő nem oldja a paprikát, szét tiszta marad a környéke.
Nagyon jól néz ki a megdermedt kocsonyában a piros csiga, pláne, mert szoktam mellé tenni pár karika főtt tojást is - csak hogy némi fehérje is legyen a tányérban.
Gondolkodtam már azon is, hogy paprika helyett zöldfűszerekkel készítek fokhagymapempőt, de valahogy pont ilyenkor sosincs itthon ilyesmi.
Más felhasználását nem nagyon tudom elképzelni a bőrnek, mindenképpen puhára kell előtte főzni, az meg ugye már adja magát, hogy kocsonya.
Pont most tekertem fel egyébként, egy lapostányéron dermedezik. Gyönyörű, legalább 20 centi széles bőrdarab volt, egyben, ilyet még nem is láttam. A legtöbbször tenyérnyi, max 2 tenyérnyi darabokból rakják össze a hentesek a csomagot.

szivar 2022.01.19. 00:54:44

@látjátok feleim szümtükkel: Én a kocsonyát csak melegen, tésztával és a sallangok nélkül szeretem... :D Anyám novembertől ezidáig háromszor főzött magának, mert ő szereti. Mindkettő esetben ehetetlenül sós lett. De hiába ugatom neki mindig, hogy mérje le a húst és ahhoz kb. 2,5% só, jó eséllyel pont jó lesz - már csak azért sem. Kóstolgatja*. A tavalyi és idei felhozatalt számolva, az öt főzésből egy ehető, az egészen jó arány... :D

*Miközben az ízlelőbimbókra jelentős hatással bírnak a gyógyszerei...

szivar 2022.01.19. 00:57:54

@valkür: Az abaléről mindig a hurka jut eszembe és a disznóvágás... De mintha ezt a történetet már egyszer leírtam volna.

Ez a reczipe és a kolbászé is onnan keletkezett, hogy hozott a kolléga kóstolót ebből&abból. Ő is olyan elvetemült, mint én, s mér mindent, nem bízza a segédmunkaerő szája ízére a dolgokat, még a hurkába is kidekáz mindent...

Kumari aki Nilüfer 2022.01.19. 08:42:41

Én is Lidi nénitől hoztam két csomaggal, abban van köröm is. Mi szépen megesszük a kocsonyában a bőrt is. De volt itt recept a tálban készült disznósajtról, na egy olyan keveréket becsavarni a bőrbe, és úgy hűteni, az nekem tetszene.

@szivar: Vess a mókusok elé, én is kóstolgatok, a sóval az a baj, ha nem pont ugyanazt a sót használod, mellé lehet lőni, van sósabb só is..belefutottam már( Mert azért megvannak a méretek, melyik fazékhoz melyik kanállal és mennyit teszek:D)

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.19. 09:50:14

@Kumari aki Nilüfer:

Abban igazad van, hoyg van sósabb só is, de eddig azt gondoltam, hogy csak én érzem úgy.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.19. 09:59:19

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy nem sokan vagyunk, de határozottan eltérően sósak, ezért próbálok mindig ugyanolyat venni:)Wieiczkait, ha egy mód van rá. Vagy görög tengerit, vagy parajdit.

szivar 2022.01.19. 11:12:03

@Kumari aki Nilüfer: Nézd, én sem mindig grammos mérlegen mérem ki a sót - de van olyan eset is. A sós kiskanállal az asztali sóból 10 kanál, az 110 gramm. Ha átlagot számolok, akkor az 11 gramm kanalanként. De ismétlem: anyám ízérzékelését valamelyik gyógyszere befolyásolja, így a még sótlan állapotból igen hamar átkerülhet a kaja az ehetetlenül sós kategóriába.

Amúgy a volt főnököm is belefutott ilyen sós kalandba, rendelt ukrajnából sok-sok tonna sót, mert olcsóbb volt, mint a hazai. Egy csésze kenyérbe anno 1 kiló só járt. Az ukránból kellett bele 2,8 kilogramm. A belgyógyászok álma: sótlan só. Jót tesz a vérnyomásnak, csak ezt a főnökünk nem tudta és neki nem tett jót a vérnyomásának. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.19. 12:12:36

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem is hazajött két doboz a Lidiből. Káromkodtam, mert összesen egy pirinkó köröm volt benne. Bőrből dzsekit is lehetett volna szabni, annyi volt. A csülökszeleteket én is lefagyasztottam egy jövőbeli csülökpörköltnek, viszont sok húsos csánk volt még benne. Így aztán lett is 8 liter kocsonya (12 dobozzal), amiből négy már a bendőben, kettő meg az orvosi rendelőben van.
Tetszik @valkür: ötlete, mert én is felcsavargatom a bőröket - sokkal jobban mutat! A következőbe paprikás fokhagyma megy :)

Kumari aki Nilüfer 2022.01.19. 14:27:03

@szivar: A só és a vérnyomás összefüggést újabban cáfolják, Én nagyon sószegényen főztem régen, mert ugye vérnyomatom is volt, meg anno a terhességek alatt rettentően ödémás voltam, de vénségemre kívánom a sós ízeket, na nem a nagyon sósat, de azért legyen benne, na:)

Ma a Lidi néni testvérénél jártunk, ott is volt kocsonyahús, csak ott körömmel,és vagy 50 Ft-tal drágábban, bár lehet, hogy Lidi néni is rádobta, amit a farhártól levett..ki a megmondhatója?

szivar 2022.01.19. 20:10:07

@Kumari aki Nilüfer: A főnökünknél cáfolhatatlan volt az összefüggés. Nem kicsiny tételről volt szó (talán 50 tonnát rendeltek?). Megvette 50% áron és 280% kellett a tésztába belőle. :D Ment felfele a vérnyomása rendesen.

Amúgy személy szerint engem nem érdekel ez a vérnyomás és só összefüggés, csak úgy néha szoktam gondolni a háziorvosunkra, amikor is az uborkát vagy a paradicsomot megmártogatom a sóba és hamm... :D

Kumari aki Nilüfer 2022.01.19. 20:21:30

@szivar: Én meg nem gondolok rá, ha mártogatok, nem akarom rontani az élvezetet:D

Hmm, anno volt ilyen sós ügyem, abban az volt a csel, hogy az olcsó étkezési só, ami nyitott(!!) vagonokban, ömlesztve érkezett, útszóró só volt..na az is egy idegbaj volt annak, aki "jó ócsón" akart rajta nagyot kaszálni...

kocsmagomba 2022.01.19. 20:59:29

@Kumari aki Nilüfer: @szivar:

Van itt néhány kilométerre egy vadetető. Sózóval. Gyakran járok ott, mert kiváló gombázó hely. Nagy tömbökben, eredeti bányászott formában van kitéve a szarvasoknak a só. Rajtuk a nyalogatás, nyelvcsapások félreérthetetlen nyomai.
Gondoltam rá, hogy elhozok egy tömböt, itthonra nyalogatni, milyen lehet? Persze, nyilván nem.

Hiába. Ilyen ez a vega szarvas étrend, pótolni kell a sót! Vén vega szarvas is megnyalja. :)))

kocsmagomba 2022.01.19. 21:09:16

@Kumari aki Nilüfer:

"..volt ilyen sós ügyem.."

Még jó, hogy nem Soós ügyed volt. (1980) Van, hogy a halálbüntetés is kevésnek tűnik, és visszasírja az ember a középkor módszereit.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.20. 11:13:23

@kocsmagomba: régen lehetett kapni nyalósót, a teheneknek nagymamámék tartottak. Az egyik nagybátyám kisgyerekként rájárt, és eldicsekedett: nyalta szeretem a sót. Ez azóta nálunk a sóra szállóig.
Nem büntetős voltam:)És bármilyen furcsa, ellenzem a halálbüntetést.

valkür 2022.01.20. 15:31:05

Miért is jutott most az eszembe egy kecskepörkölt?
:-)

Fenchurch68 2022.01.20. 16:56:16

@valkür: Lidi néninél veszem én is a kocsonyának valót, édesem szokta is mondani, hogy akkora bőr van benne mindig, hogy a kiskutyának kijönne belőle egy pilótadzseki :) ez a feltekerős cucc szenzációs, legközelebb kipróbálom. Úgy is én is a szalonkocsonyát szeretem, keménytojással, pár karika koviubival.

valkür 2022.01.20. 19:29:24

@Fenchurch68: Mondhattad volna hamarabb, az enyémben nincs ubi :-(
pácolt lilahagymát csináltam hozzá, mondjuk az sem rossz :-)

A fokhagymapépbe a puhára főtt mellé keverhetsz kevés frissen reszelt fokhagymát is, ha nem randira mész.

Topy 2022.01.21. 14:24:44

@valkür: Újpesti Piac, a Templom utca és Károlyi utca sarkánnál lévő bejáraton bemenve (jobbra virágos, balra zöldésgesek), az első zöldségesnél szokott lenni műanyag tasakban must. Pár napja még biztos, hogy volt - köszönet az infóért egy régi ismerősnek :)

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.21. 19:42:30

Ezt közkincsé kell tenni.

Jelenlegi lakásunkban mindig volt kutya, volt nagytestű is, amit megsétáltattunk minden este. Minden kutyánk fiú. Ezek közül egy fajtiszta németjuhász kutyát mindig veszetten megugatott egy pitbull szerű, valamilyen terrier fajta lánykutya. Annak érdekében, hogy a gazdáit ne idegesítse minden este, néha-néha kapott egy-két szem százraz tápot, és feltehetőleg a jószándák kimutatásának hatására a kutya egészen szelíddé vált. Egy idő után már várta az érkezésüneket. Nagykutya elment, de maradt egy fajtisza faluszéli keverék, vele sétáltunk a továbbiakban. Ők is öszebarátkoztak. 2021-ben őszig nem volt séta, viszont a lánykutya gazdájától megtudtuk, hogy a szokásos időben mindig várta a fiút a kerítésnél ( Pavolv? ).
Ma este a lánykutyu egy darab töpörtőt hozott a kerítéshez és lerakta a kerítés párkányra, ahol a mi kutyunk elérhette volna, ha nem a párkány szélére teszi, de sajnos od tette, így leesett.

Az emberi kapcsolatokat nem lehetne egy dimenzióval feljebb srófolni? Miért félnek az emberek egymástól?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.21. 20:03:21

@látjátok feleim szümtükkel: Nagyon sokat tanulhatnánk az állatoktól, de sajnos inkább lelőjük őket ...

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.21. 20:09:36

@Andrass9:

Olvastam, hogy a tavalyi kijrási korlátozás okán sokn vettek szobkutyát. Vajon mi lsz azokkal, amikor már öregszenek, és nem akkor végzik a dolgukat, amikor a gazda szeretné? Elaltatják? Pedig az ember is hason problémákkal küzd öregedése során, mégsem altatnak el embereket, általában az eutanáziát is tiltják.

Isley 2022.01.22. 10:33:02

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: az, hogy hogyan bánunk a nekünk kiszolgáltatottal, és egymással, intelligancia (érzelmi intelligencia) kérdése is.

kocsmagomba 2022.01.22. 22:20:36

@Andrass9:

Hahó! Vigyázz a porszívódra! Szökevény lehet belőle.
hvg.hu/tudomany/20220122_Kiszabadult_egy_robotporszivo_egy_brit_szallodabol
Ezt itt állítólag megtalálták, de Ózdon biztos, hogy eltűnt volna a Mátrixban, rögtön a küszöb után. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.23. 09:16:27

@kocsmagomba: Nálam még nem próbálkozott :)
Nyár elején csodáltuk meg Balatonfüreden az automata fűnyírót. Szépen dolgozott, de az már túl drága lenne a kertbe. Inkább egy birka ...

valkür 2022.01.27. 19:12:05

marhafej-sajt. bírkózó kiskutyák. behavazott kaukázusi hegyek. saját telken feltörő hegyi forrás. olyan hentesbárd, aminek előre kell köszönni.
www.youtube.com/watch?v=7hcHdnA-BHw
Csak zaklatott idegrendszerúeknek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2022.01.28. 11:03:19

@valkür: Hogy nem fagy le a pasi keze a forrásban ...

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.29. 13:41:33

@Kumari aki Nilüfer:

Megnéztem a tandorkemencéset. Tetszik. De szerintem ez pont olyan, mint a paprikatv filmjei. Ezek is filmezés előtt elszaladtak a boltba friss paradicsomot, zöldpaprikát és padlizsánt venni.:)

Ma nem volt kedvenc botomba csirkemell, és farhát sem, de volt csirkecomb, meg pulyka nyak, pulyka zúza.

valkür 2022.01.29. 14:13:21

@Kumari aki Nilüfer: Őket is nézem, Tőled kaptam a tippet, azóta is hálás vagyok érte, köszönöm :-) Kedvenceim a gyönyörű, fekete csipkegalléros fehér tyúkok.
@látjátok feleim szümtükkel: pont a hetekben lett egy azerbajdzsáni kollégám, ő mondja, ezek finanszírozott propaganda videók. Mondjuk azon a tényen, hogy jól főznek, ez nem változtat.
@Andrass9: Ezt már én is megkérdeztem. Mostanában építették a kutat, eddig egy kőrakásból folyt ki a víz. Nem is értem, honnan van ekkora nyomás, hogy szökőkútként buzog.

valkür 2022.01.29. 14:17:54

@látjátok feleim szümtükkel: Nem veled beszélgettünk a multkor a datolyazilváról?
így aszalják www.youtube.com/watch?v=lXIMhqeWino

Kumari aki Nilüfer 2022.01.29. 19:03:31

@valkür: Én rengeteg vidéki élet videót megnéztem, és lehet, hogy
propaganda videó, de ennek a családnak földje , állatai vannak, és amit főznek, ott szedik ki a földből, a fáról, stb..alig hinném, hogy boltban veszik, de ha ott is vennék, akkor is, látom, hogy hogyan csinálja..az a szabad téren főzési kultúra, az lenyűgöz, nem kell nekik semmi faxni, egy kitapasztott vödör vagy hordó is megteszi. És nem műkörömmel, loknis lógó hajjal főz, hanem ahogy azt kell. és szokás falun.

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.29. 19:51:27

@Kumari aki Nilüfer:

A tandoros videóban hó van, tél vagy kora tavasz, háttérben látszik a fóliájuk, amiben nem látszik, hogy olyan szép paradicsomot termeltek volna, meg paprikát, mint amilyet megsütöttek. Azért azt a birkacombot megenném szívesen, és ha régebben láttam vona, akkor nekem is lenne ilyen tadrokemencém.
Ettől függetlenül én is kedvelem ezt a párost, szépen kezelik a zöldségeiket, állataikat.
Az igazi az Ausztrál river cottage gazdája. De neki jobb időjárása van, és jó a földje is.

valkür 2022.01.29. 23:03:41

@látjátok feleim szümtükkel: A fóliában jobbára virágokat nevelnek, azt nagyon szereti az asszony. Van nekik fóliával borított magaságyásuk, azokból gyönyörű spenótok, petrezselymek jönnek ki, télen is húsos, zöld, harsogó, a nyálam folyik érte annyira gusztusos.
@Kumari aki Nilüfer: A kitapasztott vödör, az az én bakancslistámon is rajta van :-)

Jah, és tőlük tanultam, hogy a teába lehet tenni pár szelet birsalmát. Nagyon finom, nem csak fekete teába, de zöldbe is. És én rengeteg rooibost iszom, abban is nagyon jó, ha ázik 4-5 szeletke birsalma. Eddig jobbára csak gyömbárt tettem bele, az is jó, de a birsalma szinesiti a repertoárt.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.30. 11:15:35

@látjátok feleim szümtükkel: én láttam olyat, amiben leszedik éppen a paradicsomot. és igen, van benne nem szépséges is, azt is feldolgozzák.Nem védem, vagy kötekszem, de nekem ez eléggé realista, nem tűnik annyira promócióban..de mindegy is, nézegetem, mert tetszik, és kész:)
Ami erős volt nekem is, hogy kiballagnak egy erdei fészerhet, és ott télen, mindentől távot(na, jó forrás van), halat sütnek:)
Viszont ott se uraskodnak, és a kutyák cukik:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2022.01.30. 13:03:44

@Kumari aki Nilüfer:

Láttam én is a káposzta betakarítástról és az egyéb terményeikről készült videót, de a paradicsom nem áll el az éréstől addig, amíg leesik a hó, tavaszig meg különösen nem. Ezt gyakorlatból tudom. Van ugyan egy rózsaszínes-feketés koktél fajta, amit fagyok előtt zölden leszedve 5-10 fokon, szellős ládában el lehet tárolni, és be is érik ha szárával szedjük le, de a kinézete soha nem olyan, mint ami napon ért. A paprika is fonnyad, és ebben a vidiben nagyon friss zöldséget főztek. Egyébként ettől még nagyon jó a sorozat, csak aki soha nem élt falun, annak egy kissé becsapós.
Tandorba nem a vén birkát sütik, tehát nagy valószínűséggel tavaszi a felvétel, mivel bárányt általában tavasszal vágnak, bár a gazda magának sem hármasával, mert abból van sok pénz.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.30. 20:15:10

@látjátok feleim szümtükkel: Na jó, tavasszal senki sem a saját friss paradicsomját főzi, hanem veszi a boltban:) Amit persze valahol éppen frissen szedik:D
Mindegy, nekem akkor is nagyon bejön ez a sorozat. Én azt látom( lehet, mert ezt akarom), hogy ezek az emberek valóban vidéken gazdálkodók, és nincs mögöttük egy szakács stáb, akik szépre főzik az ételt,
valamikor egy török videósorozatot is néztem, hasonló falusi élet, csak nem mentettem el a linket, sajnálom, mert ott is nagyon érdekes és jó ételek készültek, meg török különlegességek is.

valkür 2022.01.30. 23:24:59

@Kumari aki Nilüfer: Mondjuk pont a mai adásban padlizsános lecsót raktak el, üvegben. Nem kis mennyiséget. Az azért ilyenkor durva drága - hacsak nincs saját üvegházuk ahol megterem, de olyat még nem mutattak.

Kumari aki Nilüfer 2022.01.31. 09:39:45

@valkür: Te nyertél..

( nem láttam a mait, de mi
van, ha akkor vették fel, mikor éppen érett a padlizsán? Ok, fejezzük be, nem érdekel, ha bolti, én akkor is kedvelem a sorozatot)

valkür 2022.01.31. 14:10:03

@Kumari aki Nilüfer: feltétlenül nézd meg a legfrissebbet. Az egyik macska simán kipofozta a huskyt a kutyaházból :-)

Kumari aki Nilüfer 2022.02.01. 08:05:49

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, ezt már olvastam, van benne egy kis romantika, de valójában így volt...de pl. a szőlöt meg a hagymaszárat úgy ettük, hogy a tetthelyen a töviről, nem tányérkáztunk:) Nagyon meglepődtem, mikor egy városi rokonnál a züldhagymának a fehér részét is ették, azt mi nem..abból lett a hagyma télire.Régen volt, tán igaz se volt.

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.01. 15:20:43

@Kumari aki Nilüfer:

Szerencsénkre igaz volt. Még ngyobb szerencsénkre megváltozott. :D

valkür 2022.02.01. 16:35:05

@Kumari aki Nilüfer: Nekem egy majdnem sógorom azon döbbent meg, hogy a zöldhagyma zöldjét beledaraboltam a salátába. Hogyhátaztatadisznóknak....
Hiába mondtuk neki, hogy kedvenc Dzsémi Olivérje is használja a zöldhagyma zöldjét, az volt a válasza, hogy persze, hát az angol zöldhagyma, az biztos olyan is. De a magyar zöldhagyma zöldjét, az csak a disznóknak lehet odaadni, azt ember meg nem eheti.
Mondjuk, nem is volt sokáig sógorjelölt, bár nem hiszem, a zöldhagyma volt a legnagyobb gond vele.
De az biztos, hogy én az összes "pesti rokon" tekintélyemet elveszítettem előtte, az affér után rettenetes megvetéssel kezelt.

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.01. 20:18:01

@valkür:

Pedig nem is mondott valótlant. Gyerekkoromban a zöldhagyma szárát kacsának, libának kiscsirkének vágtuk össze, és azt belekevertük a darába. Állítólag jobban nőttek tőle. Nyilván amit a jószág kapott, az nem ette el előle a gazda. Egyébként ettük a zöldhagymát, de az nem annak a szára volt, amit ősszel akartunk fejesen felszedni. Ősz vége fel közepes méretű vöröshagymákat ültettünk, az kora tavasszal kihajtott, és egy hagyma legalább 3-4 sarjat nevelt. Amikor már jó nagy volt, kiszedtük, a régi hagymát letakarítottuk róla és ezt a zsenge, édeskés hagymát caklipakli megettük zsíroskenyérrel, szalonnával.

szivar 2022.02.02. 03:33:48

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam a felmagzott hagymákat hagytam benne a földben. Abból tavaszra, s idejekorán lett sok-sok zöldhagyma. A zöldjét nem szeretjük, de a fáncsőrimadarak igen. :) Továbbá a nyár elejére kicsírázott||kihajtott vöröshagymák is el lettek duggalva, azokból mag lett, a következő évben meg zöldhagyma. Idén jó, ha májusra lesz ilyenünk. :/

látjátok feleim szümtükkel 2022.02.02. 06:26:58

@szivar:

Nekem van olyan hagyma, ami nem nevel gumót, áttelel, és minden évben korán elkezdi a zöldet nyomni. Zsengén a zöld szár finom, később a fehér része ehető.

Kumari aki Nilüfer 2022.02.02. 08:47:02

@látjátok feleim szümtükkel: Az mifelénk a mindighagyma, Intenzívebb, mint a szokásos zöldhagyma, Sajnos sok éve nem eshetem, mert baromira megfájdul a fejem a zöld(és a nyers)hagymától:(
süti beállítások módosítása