Biztos van ennek valami neve is, de nem találtam rá. A lényeg, hogy többféle disznóhús készül együtt a krumplival egy tepsiben.
Semmi faxni, mondaná valaki, de azért nem úsztam meg némi mosogatást.
Nagyon megkívántam a sertéssülttet, ezért vadásztam a "csodahüttőben". Nomeg a spájzban is ...
- 5 szelet tarja (60 dkg)
- 35 dkg oldalas darab
- 30 dkg lapocka
- 1 nagy girizd fokhagyma
- 1 ek csili és fokhagyma marinád
- 1 tk A1 szárított formában
- 1 ek Worchestershire szósz
- 1 tk kömény
- 3 fej vereshagyma
- 4 dkg só
- 1 tk cukor
- 1 l víz
Egy kislábasban feltettem a vizet forrni. Beleszórtam a só és cukor keverékét, meg az A1 keverékből is adtam hozzá. Beleöntöttem a folyékony fűszereket is.
A fokhagymát kivételesen a fokhagymanyomón zúztam meg (nagyon ritkán használom, de most minden csepp ízt ki akartam varázsolni belőle). Jöhetett a római kömény, és rotyoghatott a lé vagy 5 percig. Ekkorra az ízek eloszlottak a vízben, betettem a lábast a mosogatóba hideg vízbe lehülni. Amíg hült, volt időm megtisztítani a hagymákat és felkarikázni.
Egy pontméretű dobozt kibéleltem a hagymával, leraktam benne a húst hagymával rétegezve, majd rétegenként felöntöttem a páclével. A tetejét is betakartam a hagymával, és a kislábasból kikapirgáltam a maradék köményt is.
A páclé szépen betakarta az egészet - mehetett a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap reggel kivettem a húst, előkészítettem a további hozzávalókat:
- A bepácolt hús páclével, hagymával
- 10 dkg sertészsír
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk őrölt feketebors
- 1 kg krumpli
Kiszedtem a hagymát a pácléből egy tálba. A húsokat papírtörlővel leitattam, majd deszkára fektettem, és megszórtam a borssal, köménnyel.
A húsokat ezután forró zsírban körbepirítottam.
A jénai tepsimet kizsíroztam és kiraktam az alját hagymával. A krumplit meghámoztam és nagyobb darabokra vágva a tepsibe körbe elhelyeztem. A tepsi közepére halmoztam a megpirított húst a maradék hagymával és krumplival.
Gondoltam, egy kis kakukkfü nem árthat meg, megszórtam hát a végén az ételt.
A serpenyőben, ahol a húsokat pirítottam volt a zsír alatt rendesen lepirult húsdarabka, meg minden (pörzsanyagnak hívják, de én nem szeretem ezt a szót). Hogy azt is megmentsem, öntöttem bele kis fehérbort meg a pácléből 4 kanálnyit (az összestól túl sós lenne az étel), és kiforraltam. Ezt a lét utána a tepsibe öntöttem és sütöttem másfél órán át letakarva 180C fokon. Ekkor még egy kis fehérbor is bekerült a hús alá, és már fedő nélkül pirítottam bő fél órát.
Olyan gyorsan fogyott, hogy csak akkor jutott eszembe fotózni, amikor már alig volt a tepsiben (nyitókép)!
Tányérképet nem is készítettem ... Viszont másnap már hidegen vettem elő, hogy azt reggelizem egy kis uborkasalátával és a kenyeremmel.
A zsírral megkentem a kenyeret, a húsból meg szeleteteltem hozzá.
Még most is összeszalad a számban a nyál egy ilyen falat láttán :)