Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • szivar: @Andrass9: Kérlek ne írj valótlanságot. A botulizmust csak úgy lehet megelőzni, ha minden tiszta a... (2021.11.27. 22:56) Hidegfüstölés kicsiben
  • Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: @valkür: Nyilván, bár az tényleg nem látszik. gondolom a kocsonyához hasonlóan a hőkezelés során... (2021.11.27. 22:25) Zsírjában sült kacsamáj
  • Andrass9: @szivar: Igyekszik az ember :) Kíváncsi vagyok sok dolog készítésére, amit tudok, ki is próbálom. ... (2021.11.26. 13:41) Shrimp scampi és csirke scampi tésztával
  • látjátok feleim szümtükkel: @valkür: www.google.com/search?q=birsalmasajt+%C3%A1ra+2021&oq=b%C3%ADesalmasajt+&aqs=ch... (2021.11.20. 18:25) Birskörtesajt
  • valkür: rossz a cím. ez a húsleves nem nagy, ez hatalmas. Azok a nyersanyagok az első képen, hát azok csod... (2021.11.19. 21:21) Egy NAGY húsleves az ünnepeltnek
  • valkür: @látjátok feleim szümtükkel: tulajdonképpen igazad van :-) De már csak a jövő héten, mert ma az il... (2021.11.19. 21:19) Pulutyka avagy kelkáposztafőzelék

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (9) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Bonito (2) Aji Crystal (8) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (12) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (15) babér (41) babérlevél (57) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (61) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (13) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (36) bőrősháj (2) bors (345) borsikafü (7) bouquet garni (2) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (38) citromlé (46) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (4) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (14) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (17) csombord (3) csont (4) csontalaplé (8) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (25) cukor (150) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (17) édes chili (2) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (29) fehérbors (57) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (468) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (14) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (18) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (6) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (100) gyömbér (123) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (353) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (5) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (24) jalapeño (25) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (56) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (97) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (28) kapor (35) kapormag (7) káposzta (18) kapri (4) kapribogyó (20) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (43) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (24) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (19) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (30) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (4) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (85) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (164) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (26) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (17) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles kel (2) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (44) lime héj (2) lime levél (6) liszt (131) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (100) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (57) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (82) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (14) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (7) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (38) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (141) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (64) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (7) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (36) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (133) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (150) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (15) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (95) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (30) pörkölt (10) portobello (5) prézli (40) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (54) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (84) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (52) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (53) salsa (3) San Marzano (6) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (180) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (14) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (353) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (48) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (40) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (69) szerecsendióvirág (55) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (23) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (93) tejfel (68) tejföl (87) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (224) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (245) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (18) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (8) víz (28) vörösbor (29) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (10) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (26) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (49) zellerlevél (41) zellerszár (32) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (13) zsálya (47) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (76) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Minek nevezzelek?

2021.09.16. 07:00 Waka

Megint úgy jártam. Hát, ahogy szoktam. Belefutottam valamibe, ami nem volt rossz, csak éppen úgy gondoltam, én jobban el tudnám készíteni. Aztán persze belevágtam és végeredmény egészen jó lett, csak éppen még a kedves mamája sem ismert volna rá. Na de kezdjük az elején.
Eljött augusztus huszadika.

"Elsak, elsnők!
Alkotmányunk fordulója. Új kenyér, új élet, ööö... Új csadalom! Ünnepeljük birkával! Új kenyér, új búza. Új búza, termékenység. Termékenység, sok lada. Sok lada, élüzem! Tervünk, mint hósipkás csúcs! De feljutottunk! Azonban ne ájuljunk el! A cél: bojtra feljutni!"

Előtte nap ünnepi állománygyűlés, majd ünnepi ebéd, ingyen természetesen. Jó ideje nem járok le ebédelni, de a potya kaja azért mégis elcsábított. Volt valami leves, nagy szám nem lehetett, mert már nem is emlékszem, mi volt. Ellenben a második. Csirkemell filé töltve, kirántva, vegyes köret, ubisali. A csirkemell egészen jó lehetett volna, de valamiért nem volt az. Olyan, nem is tudom, fáradt vagy elnagyolt, összecsapott érzete volt. Pedig benne volt egy izgalmas étel lehetősége, de nem hozták ki belőle. Az élelmezési szakemberekkel ültem egy asztalnál, kérdeztem is rögvest, mi ez. - Petőfi szelet csirkemellből - felelték. - Csirkemell füstölt kolbásszal, sajttal és lila hagymával töltve. Máskor jobb szokott lenni, most valahogy szegényesre sikeredett - főzték hozzá.
Megindult a vezérhangya, egész délután törtem a buksimat, hogyan lesz ebből valami fogamra való étek. Először az Interneten kerestem rá. Hát nem jött be. A legtöbb leírás szerint a Petőfi-szelet vagy -rostélyos egy lecsós mártással nyakon öntött, burgonyalángossal tálalt húsétel, kolbászt még véletlenül sem emlegetnek a receptek, legalább is az a néhány, amit megnéztem. Ezen a vonalon tehát nem tudtam elindulni. A burgonyás lángos viszont adott egy ötletet. A csirkemell mint alapanyag jónak tűnt, csak éppen egy egész filé megtöltve már jókora adag, ami egy evésre sok, arról nem is beszélve, milyen nehéz fritőz híján jól átsütni. Végül azt találtam ki, hogy a vékonyra klopfolt csirkemell szeleteket töltöm meg, majd felgöngyölöm, összetűzöm és úgy sütöm ki. Ahhoz viszont, hogy a csirkemell ne száradjon ki, egy jól záródó kérget kell rá sütni valamiből. A párizsi bunda vagy egy tócsitészta jó megoldás lenne. Itt ugrott be a krumplis lángos, az valahol a kettő közt van. Kerestem krumplis palacsinta recepteket. Volt számos, összeállítottam a nekem tetsző verziót.
Innentől már csak meg kellett valósítani a dolgot. Természetesen szokás szerint másként alakultak a dolgok.

img_20210829_205755.jpg

Hozzávalók a töltelékhez:
- 3 csirkemell filé
- 25 dkg puha füstölt kolbász
- 45 dkg darált sertéslapocka
- 15 dkg sajt
- 1 közepes fej fehér hagyma
- só

A tésztához:
- 40 dkg főtt krumpli
- 40 dkg búzafinomliszt
- 1 l tej
- 1 dkg só
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 2 egész tojás
- olaj a sütéshez

A csirkemellfilét vékonyra szeltem és fólia alatt kiklopfoltam. Megsóztam és egy éjszakára a hűtőbe tettem.

img_20210827_145957.jpgimg_20210827_150949.jpg

Másnap ledaráltam a héjától megszabadított kolbászt meg a csirkemellről leesett darabokat.

img_20210827_151614.jpg

A darált húshoz adtam a kolbászt, a felkockázott hagymát és a sajt. Az ötágú villával alaposan összekevertem. Mivel a kolbász elég fűszeres volt, a hagymán kívül csak némi sóval ízesítettem.

img_20210827_153123.jpgimg_20210827_154153.jpg

A szeleteket megtöltöttem a töltelékkel, majd összetűztem fogvájóval.

img_20210828_090933.jpgimg_20210828_091040.jpg

Itt kezdődtek a bajok. A szeletek - gyaníthatóan a sózás hatására - egy számmal összébb mentek. Csak egy kevés tölteléket sikerült beléjük szuszakolni, az is kilátszott imitt-amott. Sebaj - gondoltam - a tészta ápol és eltakar.

img_20210828_093239.jpg

Ekkor jött a következő lepetés és a következő fejvakarás, a töltelék háromnegyede megmaradt. Mindegy, valahogy majd csak lesz.

img_20210828_093247.jpg

A főtt krumplit krumplinyomón áttörtem, mikor kicsit meghűlt, 6-7 deci tejjel és a többi hozzávalóval sűrű palacsintatésztává kevertem.

img_20210828_093951.jpgimg_20210828_094309.jpg

Nekiláttam kisütni a húst. Először kicsit leragadtak, de ahogy kicsit megszilárdult a tészta, könnyedén feljöttek a serpenyő aljáról. Ahol kilátszott a hús, pár pötty tésztával "befoltoztam" a lyukat.

img_20210828_095057.jpgimg_20210828_095512.jpg

Mikor megsütöttem az összeset, kiderült, hogy tésztából is maradt jócskán. Gondoltam egyet, a maradék tejjel felhígítottam a tésztát, egy öntésnyi olajat is belekevertem.

img_20210828_105120.jpg

Elkezdtem palacsintákat sütni belőle. A kelt palacsintánál írtam, milyen átkozott nehéz bánni vele sütéskor. Hát ez még arra is ráver. Puha, de nehéz, ha elsőre nem sikerül egy mozdulattal megfordítani, akkor már megette a fene. Illetve én ettem meg. Üresen is isteni íze van! Az első tökéletes lett, de másik már miszlikbe ment. A vége felé még egy rokkant lett, de azt még fel tudtam használni. Összesen 11 palacsinta lett.

img_20210828_105133.jpg

A palacsintákat megtöltöttem az igazságosan szétosztott töltelékkel. (Igen, tudom, hogy mire hasonlít.) Egy kerámia sütőformába fektettem őket, megkentem tejföllel, majd ráreszeltem a maradék sajtot.

img_20210828_113250_1.jpgimg_20210828_114300.jpg

Hármas fokozaton egy órán át sütöttem.

img_20210828_124058.jpg

Mivel keveselltem a szénhidrákat, kevés mexikói zöldséges rizst főztem mellé.

img_20210829_205705.jpg

Nagyon ízes, bőséges étel lett. Mondjuk, alig volt köze az ihlető fogáshoz. Nem is tudom, hogyan kellene hívni. Veszprémi húsos palacsinta? Hm?

27 komment

Címkék: palacsinta csirkemell füstölt kolbász krumplis palacsinta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4716687762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.16. 09:00:01

Az elnevezés jó, legyen veszprémi húsos palacsinta.:D

A hús összemenése kapcsán annyit, szerintem nem kellett volna előző nap kiklopfolni és megsózni, elég lett volna a főzést azzal kezdeni. Szerintem te is tudod, hogy a sózás folyadékot von ki a húsból, csak pont nem jutott eszedbe.

Nekem a sütős változat tetszik jobban, mert nem annyira zsíros, mint a serpenyőben sült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.16. 09:35:11

Ez tetszik! Leginkább a tepsis változat, mert abban kevesebb a csirkemell :)
Ugyanez egy pár karajszelettel is jól hangzana. Az amúgy is száraz csirkemellet sima sózás helyett sós vízben áztatnám - nem ugrik össze.

trux77 2021.09.16. 16:32:25

Ez elég rokonszenves hami lett. A sima göngyölt húst is szeretem, ez a felturbózott változat is jöhet.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.16. 16:55:36

@Waka:

Azért nincs ebben az ételben semmi hiba, főleg az nem, hogy egy kissé összeugrott a husi. Attól még jól lehetett enni. Mellesleg a legjobb ötletek mindig menet közben jönnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.16. 19:48:47

@látjátok feleim szümtükkel: Hamár csirke: én biztos csirke felsőcombfilével készítettem volna. Az még egy ehetőbb része a baromfinak :)
Apropos baromfi: Díler barátunktól kaptam 2/3 kakast (kakas - alsó combok és mell, valamint az aprólékok), hogy van neki egy felesleges fél kakasa :)
Hogy abból milyen csodás leves lett asszonyfogadásra!!! Kicsilyány is bepakolt, a lovagja is, meg a fiam is (nem beszélve a feleségemről). Mondjuk főztem benne egy velőscsontot is a lovagnak (csak ő meg én esszük). Vagy 24 órát főtt 85C fok körül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.09.16. 21:26:39

Igazából a hús csak megszokásból sóztam meg előző nap. A töltelékben lévő só elég lett volna.
@trux77: :)
@Andrass9: Az volt az első ötlet, csak azt még körülményesebb göngyölni.
Legközelebbre marad a palacsintás változat. Bár az is macerás kicsit, de mégis egyszerűbb. Talán a langalló-tésztás bukta érne meg egy misét, az még kevesebb buktatóval jár.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.17. 14:37:34

Tegnap gyümölcsöt szedtem a kertben, és eszembe jutott mi a helyes válasz a poszt címére. Nevezz szilvásgombócnak.:D

Nem akar valaki egy kis szilvásgombócot főzni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.17. 15:04:20

@látjátok feleim szümtükkel: Feleségem most hozott a Spa..-ból szilvát. Hát abból semmiképp sem!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.09.17. 18:59:59

@Andrass9: Az éppen harmonizálna a sós töltelékkel.
@látjátok feleim szümtükkel: Szép név. Épp a héten szaladtam bele egy ilyen névadási problémába. Majd mesélek.

valkür 2021.09.17. 21:43:09

Én vagyok itt az egyetlen, aki nem csodálkozna, ha irodalomtörténészek találnának egy eddig ismeretlen Petőfi verset, Beugrottam a Wakához címmel?
Én egyébként szimplán csak Waka húsos palacsintája néven fogom megcsinálni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.18. 12:44:50

@Andrass9:

Most érik illetve van még bsztercei szilva, és abból a legjobb a szivásgombóc.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.18. 18:37:29

@látjátok feleim szümtükkel: Abból valóban nagyon finom lenne, csak valahol be kellene szerezni :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.18. 20:28:31

@Andrass9:
Sajnos nem tudok adni, mert a nagyobb rész lehullott zölden és féléretten, a kisebbik rész össze aszalodottt a fán, és egy része férges lett. Öreg fák, betegek is. Persze eső erre most sem volt. A datolyaszilvát öntöztem, még is a 80 százaléka zölden lehullott. A maradék tyúktojás nagyságú, és a fán löttyedtre érik. Mira leszedném már le is esett. Az érettet eszik a hangyák, csipkedi a poloska, kireped a héja, szóval nagyon gyenge a minőség. Egyedül a lugason szép a szőlő, de azt meg elkezdték enni a muslincák.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.18. 21:24:43

@látjátok feleim szümtükkel: A környéken beteg az összes szilvafa :(
Nekünk az Izabella szőlő most kezd édesedni, és ez az új muslinca még nem találta meg. Drukkolok, hogy szépen beérjen.
A füge második menete épp elkezdett beérni, de ez a hideg már leállítja.
A koktél paradicsomok vadul teremnek, a SanMarzano még beérik, de az ökörszív feladta. Lett egy nagy rakat cékla - fel is kéne szedni. A bab szépen hozott, lefagyasztottam 2,5 kg fejtett babot és sok zöldbabot. Most abba az ágyásba gyorsan vetettem spenótot - az még tél előtt ehető lesz.
A nyerő növény idén is az uborka: nem győzöm osztogatni, meg enni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.18. 22:20:48

@Andrass9:

A szőlővel megjártam. Vettem azobiban egy cserepest sok ezerért, tele volt fürtökkel. A rajta lévő cimkén rózsaszín szeműek a fürtök, erre beért egy otelló. Ó te ló. Ingyen sem kellett volna, de már hol reklamáljak?
A régi otelló és az izabella nálunk is most édesedik, és elég türhető a minősége. Elszórtam tavasszal egy tasak sóska magot, kikelt elég sok, majd elszáradtak, pedig locsolgattam. Egyszer tudtam szedni egy leveskére valót, azóta nem nőtt annyi új levél, hogy kurtítni lehetett volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.19. 08:15:16

@látjátok feleim szümtükkel: Nekünk az egyik szomszét adott hajtást, abból nőt az izabella. Nagyon szeretjük (ahogy az ótelót is).
Nem ősszel kell elkezdeni a sóskát is? Az ráadásul évelő - ha egyszer megfog, mindig lesz. Ha jól emlékszem ajánlgattad is Vörösbor(de)minőséginek, aki nagyon szereti. Nálunk csak én enném, de nekem nem szabad a vesekő miatt, ezért nem vetek.
A tavaszi spenót itt se akart az istennek se kibújni, ne azután jutott még fagyasztani is :)

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.19. 08:56:17

@Andrass9:

Igaz, hogy a sóskát én mondta, de sajnos a régi tőröl hullott mag valamiért tavaszig nem kelt ki. Gondolom már tavaly ősszel sem szerette a szárazságot, meg a sok tyúkhúrt, ami később kelt. Egyébként meg az édesköménynek sem nőtt az idén magja, hiába virágzott, úgy nézett ki, hogy a nagy hőségben leégett a magfürt.
A málna is most van tele virággal és zöld szemekkel. Szerencsére szereti a hűvösebb időt, így még a fagyokig várható termés. Mellesleg tegnap előtt megnéztem, a déli órákban itt volt a legalacsonyabb a levegő páratartalma.

Érdekes, hogy még mindig látni örvösgalambot, pedig azok régebben szeptember elejére eltüntek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.19. 10:15:39

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk nem tűnnek el :( Itt ricsajoznak egész évben. Most néztem, hogy igencsak meghíztak, mert az antenna, amire rászállnak alaposan meghajlik alattuk. Talán jó leves lenne belőle?

látjátok feleim szümtükkel 2021.09.21. 19:06:15

Ma sikerült egy leárazott, kovászos cipót venni a multiba, és amikor vacsorázni akartam belőle, kiderült, hogy penészes az egész. A cimke szerint ez egy ropogósra sült kenyér lett volna, de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből.
A másik fajta, nem penészes kenyér alatt meg mikrózás után vizes volt a tányér.

Vizezik a kenyeret?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.21. 20:41:41

@látjátok feleim szümtükkel: Őszintén: nem tudom, mert kenyeret nem vettem már két éve. Vettem kiflit: katasztrofális, vettem croissant: ugyanez, vettem sajtos stanglit: meg lehetett enni.
Egyre jobban örülök, hogy sikerül saját kovászos kenyeret sütni: most már kétfélét sütök. Rozskenyeret (60% rozsliszttel), 1,6 kg-osat vagy rozsos kenyeret (30% rozsliszt) 1,2 kg-osat. Mindkettőt szeretjük. A rozs kitart több, mint egy hétig, mert nem eszünk olyan sokat, a rozsos elfogy egy szűk hét alatt (ebbe is besegítenek a gyerekek). Az elmúlt két évben nem láttam penészt a kenyéren!!! Előtte vettem a rozsos fél kilósat, de az is penészes lett 4 nap multán.
Szóval, ha akarod megtanítalak erre a könnyű rozsos kenyérre. Munka csak 10 perc van vele, amíg hajtogatom és formázom. A többi csupán várakozás a tészta pihenésére és a kelésre.
Nem hiszem, hogy jól csinálom, Szivar biztos a körmömre koppintana, de beállt egy fajta kenyér, amit szeretünk, és mindig van hozzá kovászom. Azt hiszem posztoltam már, de ha van rá igény, pontos mérésekkel és fotókkal megsüthetem a blognak is.

szivar 2021.09.21. 23:20:01

@Andrass9: Miért koppintanék a körmödre? Véletlenül még jól is határoztad meg a kenyeredet, lsd.: rozs és rozsos kenyér... :D

Benne van minden, ami kell. Lisztek, víz, élesztő és baktériumtenyészet (a kovászból), esetleg aszkorbinsav. De azért több, mint tíz perc az a munka, ha nincsenek célszerszámok (dagaszógép, ect).

Meg azért a sütő sem mindegy, hogy milyen, a mienkében maximum 50-60 dekás kalácsot és kenyeret lehet süni, mert nem forrólégkeveréses és kicsi a hőtározó képessége is.

Ha ép nem kapni normálisra hasonló kenyeret a boltba, akkor annak fonott kalács, vagy molnárka szokott lenni a vége (meg sóskifli||sóskalács féleség). Érdekes módon az sem penészedik meg, pedig meg sem éri a harmadnapot... :D

szivar 2021.09.21. 23:25:36

@látjátok feleim szümtükkel: "...de olyan puha volt, mint ami frissen jött ki a kemencéből."

Nem szeretnéd, ha megdobnának egy olyan kenyérrel, ami frissen jött ki a kemencéből. :P Ha rendesen meg van sülve, akkor kemény a héja, mint a beton. Kb. egy órahossza, mire kicserepesedik rendesen, s akkor kezd el puhulni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.22. 17:03:15

@szivar: benne van minden (ascorbin sav is, 500 mg/500g liszt) Viszont a robotgép dagaszt helyettem, és tényleg nem töltök több időt vele, mint tíz percet! Jó, adjunk hozzá 3 percet a kovász feltöltéséhez, amit elhasználtam :) Annyira automatikus lett, mintha pék lennék, pedig nem vagyok az, viszont az eredmény olyan, mintha pék sütötte volna!
Nagyon sokat tanultam tőled! A blogodról is, meg a tanácsaidból is. Ez is segített a munka minimalizálásához.
Persze ha megnézed, akkor biztos találsz benne hibát :)))

szivar 2021.09.23. 01:45:55

@Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleségnek, ect), szerintem ízleni fog. Vagy tejes tésztából egy-kettő bagett, az se rossz. Igaz, nem kenyértészták, de finomak...
süti beállítások módosítása