Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Lazac a pácban

2021.09.13. 07:00 Andrass9

Ezt ugyan még karácsony előtt követtem el, de valahogy nem jutott el a poszt fázisig.

59.jpg

Minden évben készítek lazacot hideg füstön, úgy szeretjük leginkább. Ráadásul sokáig eláll a sónak és a füstnek köszönhetően.

Persze mindig megvárom, amíg akciósan lehet kapni nagy lazacfilét, mert nincs kedvem pici darabokkal babrálni. Most is így történt:

  • 2 nagy és nagyjából egyforma lazacfilé (2 kg)
  • sok kapor (október végén még nagy csokrokban terem a kertben)
  • 3 egymásba tehető jénai tepsi

A hozzávalókról később készült külön kép, most csupán a filékről.

10.jpg

A kaprokat megmostam és vákuumzacskóba tettem, mert még jó idő eltellik, míg felhasználom. A csodahüttőben helyet kellett csinálni a halnak is. A filéket is levákuumoztam, és a gyorsfagyasztó rekeszbe tettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A fagyasztót szuper hűtésre kapcsoltam, így -28C fokra lemegy a maximális teljesítményével. Ezzel a frissen betett termék sejtjeiben nem alakulnak ki hegyes kristályok, amik roncsolnák.

15.jpg

3 hetet töltött a hal a nagyon hideg fagyasztóban ezzel garantálva, hogyha netán volna is benne parazita, az elpusztul. Ekkor hideg vízben kiolvasztottam.

16.jpg

Akkor a hozzávalók:

  • a kiolvasztott lazac 1950g
  • a fagyasztott kapor helyett még volt a kertben friss (Nov. 18.-án)
  • 1 marék Lampong feketebors
  • 1 citrom héja
  • 1 pohár durva szemű só
  • 1 ek fekete só
  • 1 pohár cukor
  • 1 ek fehérbors
  • 1 ek füstölt só
  • 1 ek tengeri só
  • 3 ek pácsó (a nitrit kedvéért)
  • 3 egymásba tehető jénai tepsi

20.jpg

A kaprot alaposan megmostam, mert kicsit homokos volt. Összeválogattam 3 tepsit: a nagyba éppen belefért a legkisebb fejjel lefele, amire rápasszolt a közepes. Így majd befér a hal a két fejjel lefele álló tepsibe, ahol szépen kicsorog a leve a pácolás alatt. A Lampong borsot megzúztam mozsárban (csuda finom aromája van), a kaprot pedig a késes aprítóba tettem.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Kicsit aprítottam rajta, majd ráreszeltem a citrom héját. Beleszórtam a többi fűszert is. Jöhetett a piszkos munka: lepikkelyezni a halat. Nagyon jól bevált a krumplihámozó!

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

A két filén aprólékosan átmentem, hogy a szálkákat kihuzkodjam belőle. Kicsit roncsolt a húson, de az nem árt cserébe a szálkákért ... Előkészítettem a tepsiket, majd a hal bőrét megszurkáltam, hogy könnyebben felvegye a pácot.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

A különféle sókat és borsokat összekevertem egy tálban. Alaposan beledörzsöltem a hal bőrébe: jusson a likakba is. Megszórtam a kisebbik jénai fenekét az összedarált zöldfűszerrel, majd pedig a sókeverékkel. Ráfektettem a fűszerágyra bőrével lefele, megszórtam a sókeverékkel a hal belső felét.

33.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Vastagon megkaproztam az alsó halat, meg a második filé belsejét is. Kapott a sókeverékből is bőven. Rátornyoztam az alsó halra a húsával lefelé és megkaproztam a felső bőrét is.

37.jpg 38.jpg 39.jpg 40.jpg

Becsomagoltam folpackkal a tornyot. Beleillesztettem a kis tornyot a nagy tepsibe, amire szintén folpackot tettem, hogy ne érezzük a halszagot, amíg pácolódik. Erre tettem a nagyobbik jénait nyomatékul. Még egy adag folpack a biztonság kedvéért, majd ami nehezet találtam, azt a tetejébe pakoltam - volt vagy 5 kiló a préselésnek.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 60.jpg

Egy hét múlva rájöttem, hogy egy vödör víz is jó tehernek, mert már nem csuszkáltak a halak.

45.jpg

Két hét múlva jött a nagy nap: kibontottam a csomagolásból és a présből a filéket. Csodás fűszerillat, semmi erőteljes halszag. Ekkor lemostam a maradék fűszert és letörölgettem papírtörlővel.

46.jpg 47.jpg

Sütirácsra téve levittem a kamrába, hogy egy napot szikkadjanak, mielőt füstre teszem.

48.jpg 49.jpg

Előszedtem hát a füstölővé alakított gömbgrillemet. A fenekére betettem a nagyobbik labirintusomat, amit feltöltöttem égerfa fűrészporral, begyújtottam és beakasztottam a két halfilét. A rácsra meg elhelyeztem lakossági trappistát: egyben és szeletben is. Kíváncsi voltam, melyik lesz a jobb. A fűrészpor szép csendesen füstölgetett. Egy töltet 24 óráig füstöl.

50.jpg 51.jpg 52.jpg 53.jpg

A sajtok már alakultak, mikor újratöltöttem a labirintust, de gondoltam, még egy nap nem fog ártani nekik. A halnak egyértelműen kellett a második nap is. A füstölőben csak 4C fok volt - ideális! A sajtot megvágtuk a második nap után. Remek füstölt sajt lett!

54.jpg 55.jpg 56.jpg 57.jpg

Szép aranybarna halhoz jutottunk.

58.jpg

Csak egy dolgot felejtettem el: felszeletelve lefényképezni :( Marad hát a nyitókép ...

22 komment

Címkék: lazac bors cukor kapor fehérbors trappista égerfa citromhéj pácsó tengeri só füstölt só

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7816685988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valkür 2021.09.13. 10:36:46

Időhurokba kerültem volna?
Október vége van?
Hm.
Mindegy.
imádom a füstölt lazacot, mennék ebédre, vacsorára, uszonnára, csak hívj!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.13. 11:21:14

@valkür: Mintha tavaly október vége is karácsony előtt lett volna - bár tévedhetek is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.13. 15:30:46

@valkür: Nem akartalak bántani, de nem értem, miért kéne októbernek lennie? Szívesen hívnálak rá, de szerintem csak az akkor levákuumozottból találhatok itthon egy darabkát :)

valkür 2021.09.13. 16:43:39

@Andrass9:
sok kapor (október végén még nagy csokrokban terem a kertben)
a fagyasztott kapor helyett még volt a kertben friss (Nov. 18.-án)

valkür 2021.09.13. 16:48:03

@Andrass9: jah, az első sor kiesett, hogy tavaly iródott a poszt. csak a nyitókép után kezdtem olvasni, bocs.
Így már helyrezökkent az idő vasfoga :-)

süllőcske 2021.09.13. 19:32:57

@Andrass9: Sajnálom,elragadott egy híres-neves filmstúdió, majd Netflixen látható lesz. Nyolc hónap keménymeló volt. De ide is úgy tartozom,mint borsóhoz a héja.

süllőcske 2021.09.13. 19:38:31

@Andrass9 És príma a halad.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.09.13. 21:01:06

Ettem már az általad füstölt lazacból. Nem tudom, hogy így volt-e fűszerezve, de finom volt. :) A temérdek kapor láttán először azt hittem, gravlax lesz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.09.13. 21:05:04

@süllőcske: A "Talpuk alatt fütyül a szél" folytatása lesz? A betyáros külsőd megvan hozzá. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.13. 22:44:14

@süllőcske: Gratulálok! Megérdemeltél már egy rendesebb munkát :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.13. 22:45:15

@süllőcske: Köszönöm!
@Waka: Tudhatnád, hogy nálam fűszertemető van:)

nyisztor 2021.09.14. 03:25:47

Szellemes pácolót barkácsoltál össze. Milyen hőfokon feküdt benne a hal? Kb mennyi levet eresztett?
A szikkasztott féltermékedet nem kóstoltad füstölés előtt? Vajaskenyéren, citrommal finomnak gondolnám .
A pácsó biztositja a hús piros szinét a füstölés (esetleges hőkezelés) során. Viszont a lazac húsa saját stabil festéket tartalmaz (a tenyésztők persze besegitenek), a nitritről meg kigyót-békát kiabálnak egyes dietetikusok, igy alkalmazása fölöslegesnek tűnik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.14. 08:46:12

@nyisztor: Nagyjából 17C fokon volt, annyi volt akkortájt a spájzban. Bő fél liter lé kijött, amitől persze a hal sokkal testesebb lett - ám az nem baj. Ízre akár itt abba is lehetett volna hagyni, de nekem kellett a füst bele.
A dietetikusok mindenért kiabálnak... én viszont nem kockáztatom, hogy botulizmusban halálozzanak el a fogyasztók :)

süllőcske 2021.09.14. 09:52:39

@Waka: :)))) Nem statiszta voltam, halászom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.14. 17:58:20

@süllőcske: Nekem ez mondjuk nem is jutott volna eszembe :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.09.14. 20:10:03

@Andrass9: Tudom! :)
@süllőcske: Meg nem fordult volna a fejemben olyan eretnekség, hogy statisztának nézzelek, a főszerepet szántam neked. Jó neked, hogy halászhatsz, évek óta nem volt benne részem, nagyon hiányzik, már egy kis halszag is emlékeket ébreszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.14. 20:19:54

Jön haza a lánycsapat! Holnap megyünk értük a boltba!!! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.09.14. 20:21:37

@Waka: Nehéz lehet halszag nélkül előre jutni!
süti beállítások módosítása