Nem sajtóhiba: nem csak feles sárgaborsó létezik (menzáink betonfőzeléke), de biz feleznek zöldborsót is. Erre vörösbor(de)minőségi olvasónk hívta fel a figyelmemet, amikor ilyet keresett.
Találtam neki a madarasban, így vettem magamnak is, hogy kipróbáljam.
A receptje teljesen megegyezik a sárgaborsópüréével, de azért úgy gondolom, érdemes népszerűsíteni kicsit. A hozzávalók:
- 45 dkg hántolt feles zöldborsó
- 5 fej vereshagyma
- 1 ek szalonnazsír
- 1,5 dl sürített csülöklé
- 0.8 dl zöldségalaplé (szintén sürített)
- 1 ek liszt
- 1 kk pirospaprika
- 6 babérlevél
- 1 kis csokor petrezselyemlevél
- 4 pici girizd fokhagyma
- őrölt bors izlés szerint
- só (ha a csülöklé nem eléggé sós)
A hagymákat felaprítottam kicsire, és a felforrósított zsírra tettem párolni. A besürített csülöklevet meg kisürítettem 1 literre :)
Ehhez még hozzáadtam a zöldségalaplé kivonatot is, az szerintem nem árthat bele. A borsót egy kicsit áztattam, de nem nagyon szívott fel vizet, így is csak 45 deka lett (biztos a lemosott liszt segített az egyensúlyban).
Mehetett is a megpárolt hagymák közé szaunázni. Kis pirítgatás után felöntöttem az alaplevekkel, végül megkoronáztam a babérlevéllel.
Jöhetett az obligát hagymakarika feltét! A hagymákat karikára szeleteltem, majd szétbontottam gyűrűkre (urak nélkül). Rászitáltam a lisztet és alaposan összeráztam, hogy eloszoljon mindenütt.
155C fokos olajba merítettem a lisztes hagymakarikákat: így nem ég meg, de ropogósra szárad, ami a cél!
Egy kis petrezselyemlevél nem árthat meg a pürének. A vékony karikákra vágott zellerszár is jót tesz. Egy mokkáskanálnyi lisztet megpirítottam egy kis zsírban, és hozzákevertem a petrezselyemlevelet és a pici pirospaprikát - kvázi rántásként.
A lassan rotyogó borsóba daráltam vagy 10 tekerés borsot. Levadásztam a babérleveleket a komposztos edénybe, végül botmixerrel pürésítettem mindent.
Most mondd, hogy nem lett szép!!!!
A hagymák nem égtek meg - pont tökéletes állapotban értek az asztalra.
Tálaltam egy tányérnyit
Meg is szórtam a hagymával (nyitókép)
Eszméletlenül finom volt a roppanós hagyma a pürén!
Hiába no, ezt a klasszikust nem szabad elrontani!!! Bármikor megenném, ha volna itthon éppen felesborsó.
Érdekesség, hogy a feles zöldborsó majdnem pont olyan ízű, mint a sárgaborsó, de mégsem. Javaslom kipróbálásra, de ne vásároljátok fel előlünk az összeset ...