Végre érik a paprika és a paradicsom is a kertben! Legalább csinálhatok majdnem sajátból töltöttpaprikát.
Azért marhát/sertést/kacsát nem nevelek még, abban a vágóhidakra szorulok.
Én úgy szeretem, ha húslevesben főzöm meg a paprikát, majd azt a levet alakítom át paradicsomszósszá. Ezért először feltettem egy kis kacsalevest:
- 5 pecsenyekacsa nyaka
- 5 pecsenyekacsa szárnytő (ezek nem zsírosak, csak finomak)
- 1 vereshagyma
- 1 szárzeller
- 1 gyökér
- 1 kicsi sárgarépa
- 1 tk szerecsendióvirág
- 1 tk egész bors
- só
A zöldségeket meghámoztam, feldaraboltam, a fűszereket teatojásba tettem. Mindez ment a kis tottyosba, ami 2,5 literes. A nyakakat elfeleztem, hogy elférjenek. Azért maradt víznek is hely :) A levest feltettem pici lángra, és főztem éjjel vagy 2 órát az indukcióson.
Másnap reggel előkészítettem minden hozzávalót a paprikához:
- 10 TV paprika (most kicsiket választottam)
- 1 kilónyi vegyes paradicsom
- 2 vereshagyma
- 2 dl ökörszív passata
- 3 dl hámozott Lucullus paradicsom
- 2 kis paradicsompüré (nem kellett végül)
- 1 vastag szelet zellergumó
- 1 zellerszár
- 1 pici sárgarépa (nem használtam)
- 20 dkg rizs
- 2 ek kacsazsír
- 1 ek liszt
- 1 ek pirospaprika (Farkas András féle)
- 80 dkg vegyes darálthús
- 2 ek kukoricadara
- 1,5 liter kacsaleves
- 7 dl köröm abalé aka kocsonya
- 1 tk majoranna
- 10 tekerés feketebors
- só
A rizst és a kukoricát se én termelem ...
A köröm abáló leve a körömpörkölt főzésénél keletkezett, amit a szomszédokkal megettünk tiszta kocsonyalének. Gondoltam az alaplevekbe-töltelékbe nem fog ártani.
A zsírban megpirítottam a rizst (nem mostam, kell, hogy ragassza a tölteléket). Amikor kifehéredett, rászeltem két decinyit az abaléből. Szépen elolvadt, a rizs fel is szívta mind.
A hagymákat megdinszteltem az ismét piruló rizzsel. Erre is tettem 2 decinyit az abaléből, mert a rizs még felvenne többet is. Amikor egy kicsit kihült, hozzákevertem a darálthúsokat, meg a két tojást - legyen ami összetartja a tölteléket (nem tartotta össze...).
Kicsumáztam a paprikákat, a csumát pedig a leszűrt kacsalevesbe tettem. Hozzáadtam a meghámozott paradicsomokat is, hogy főjenek együtt a paprikákkal. Feldaraboltam a zellert, és a paradicsomos léhez adtam. Végezetül hozzáadtam a passatát és a hámozott paradicsombefőttemet. Egy kis rotyogás után gondolkodás nélkül beletoltam a botmixert, hogy pürésítsem.
Csak a paprikacsumákat felejtettem el kivenni, amitől a finom paradicsomlé teli lett szálkákkal - a paprika szárát még a botmixer se vagdosta össze :(
A tölteléket fűszereztem, és hozzáadtam a kukoricadarát is. Ezt már párszor használtam mindenféle töltelékben - pláne, ha teljesen GM-et akarok főzni. Egy pontméretű evőkanállal megtöltöttem a paprikákat. Mindet belesűlyesztettem a paradicsomszószba, még a maradék húsból formázott gombócokat is. Ezt így főztem kb fél óráig, hogy a hús megfőjön.
Már csak a rántás kell a paradicsomba (én mindig berántom - megszokásból). A rántást kis pirospaprikával tovább színeztem.
A rántást belefőztem a paradicsomos alapba, és ezzel el is készült az étel.
Az, hogy a lében szétestek a gombócok, valamint a paprika szára is ott figyel, csak akkor derült ki, amikor elkezdtük enni...
Azért két nap alatt így is elfogyott az egész.
A maradék kacsalevesre meg 3 napig jártam rá, rengeteg hús volt benne és nekem nagyon jól esett!