Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nálunk nem tűnnek el :( Itt ricsajoznak egész évben. Most néztem, ho... (2021.09.19. 10:15) Minek nevezzelek?
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (53) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (25) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsir (4) kacsazsír (55) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (63) oregánó (6) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Az első kovászos uborka az idén

2021.07.16. 07:00 Andrass9

Többet valószínűleg nem is posztolok, mert nagyon hasonlítanak. Ennek a posztnak is csak a túlérett uborka adott lehetőséget, hogy megjelenjen.

26.jpg

A saját uborkám még csak most kezdett el virágzani, így nem tudnék szedni belőle. Cserébe viszont a kapor elöntött két ágyást is (máskor meg hiába vetem, nem kel ki ...).

Feleségem hozott is még elviselhető áron három kiló apró szemű, ámde már duci uborkákat. Tapasztalataim szerint ebből csak valami szottyadt valami lesz, ezért olvasgattam a neten, mit lehet tenni.

Miadjisten a blogkocsmán futottam bele egy posztomba, hogy tannin kell az uborkának - attól tán ropogós lesz. No lássuk:

  • 3 kg érett beraknivaló uborka (ez nem volt szőrös, se tüskés)
  • 1 csomag kaporszár a "csodahüttőből" még tavalyról
  • 1 csomag kaporlevél két évvel ezelőttről ugyanonnan
  • 5 szép nagy szál kapor (tipikusan uborkának való) a veteményesből
  • 1 fej fokhagyma
  • 20 dkg kovászos rozskenyerem
  • 6 dkg só (2 liter felöntőléhez)
  • 3 szőlőlevél és a kacsok a kertből
  • 5 meggylevél
  • 4 babérlevél
  • 1 tk koriandermag
  • 10 szem feketebors

10.jpg

Most nagyon visszafogtam magam a fűszerezéssel, hátha így is jó lesz :) A száraz fűszereket és a sót felforraltam 2 liter vízben. Amíg az rotyogott a teraszon az indukcióson (már megint 37C van), egy ötliteres befőttes üveg aljára pakoltam kis kaprot, meg a leveleket pár szőlőkaccsal. A fokhagymát girizdekre szedtem, és abból is tettem az üvegbe. Az uborkákat zöldségkefével lesikáltam, a végüket lekalapoltam, majd mindkét vége felől keresztben bevágtam (a képen egy szem uborkába beletettem kis szőlőkacsot, hogy látszódjék, hogy vágom el.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az első sor uborkát beleállítottam az üvegbe a levelekre. Erre a rétegre is tettem plusz szőlőlevelet, de meggylevelem már nem volt. Pár fokhagyma, és alájuk egy réteg a fagyasztott kaporból. Erre is ment egy sor uborka, amit a maradék fagyasztott kaporral és fokhagymával zártam le. Volt még kovászos kenyerem a hűtőben, abból vágtam darabokat, mert már csak kicsi üres helyet találtam az üvegben.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Egy kis kaporszárral és egy bambuszpálcikával leszorítottam az egészet egy lezáró uborkával.

19.jpg

Felöntöttem a sós-fűszeres lével az üveget szinig (úgyis kifut belőle, amikor megforr).

20.jpg

Kiraktam a teraszra a mozdonyra az üveget letakarva egy mélytányérba. Itt kap rendesen napot!

21.jpg

Három nap elég volt, hogy rendesen kiforrjon, és még íze is legyen. Kipakoltam két kisebb üvegbe a gyerekeknek.

22.jpg

A maradék meg ment a szokásos müanyag dobozomban a hűtőbe.

23.jpg

A várakozásomnak megfelelt az uborka ropogós állaga! Érdemes ezekkel a levelekkel játszani.

Update!

Már a második adag is elkészült. Ez karcsúbb uborkával készült, ezért nem tettem bele se meggylevelet, se szőlőkacsot. Így is remek roppanósra sikerült!

 

 

85 komment

Címkék: uborka fokhagyma rozskenyér kapor babérlevél feketebors szőlőlevél koriandermag szőlőinda berakóuborka kaporszár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr9016607350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szivar 2021.07.16. 07:38:09

András, próbáld ki egy kisebb adagon: Alulra kapor, rá a bemetélt uborka, ~1,5 dkg só/kilogramm ubi, sima hideg csapvíz, letakar, valami rejtett és árnyékos zugban eldug. Nálunk így mindig roppanós marad az uborka. S hihetetlen módon savanyú is lesz. :D Persze lehet bele más fűszereket is rakni, ízlés szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.16. 09:12:49

@szivar: Mennyi idő alatt készül el a hűvösön? Mondják, hogy a legfinomabb a 20C körül erjesztett változat. Azt még csak az USA-ban próbálgattam télen :)

Kumari aki Nilüfer 2021.07.16. 09:22:48

@Andrass9: Én sose teszem ki, a konyhapulton marad, ami sötét(északra néz a konyha, plusz arra erdőség a kert, én villanynál főzök, mindig árnyékos. pedig csupa ablak).Itt három nap alatt érik annyit, hogy már ízes, de roppanós, Én a kézmeleg csapvizet (benne a só feloldva) öntöm rá, mióta elfelejtettem forralni, és úgy is pont jó lett.A magvakat csak úgy beleszórom, babérlevelet teszek bele, mást nem, igaz, meggyfá csak a szomszédban van..na de a következőt majd cifrázom( most készült el egy nagy adag, valami ismeretlen falusi uborkából,ami szúrt, mint a fene, de finom)

szivar 2021.07.16. 09:24:01

@Andrass9: Attól függ. Maximum öt nap, de legtöbbször elég a három is. Viszont ha túlmelegszik a kacat, akkor mire jó lesz az íze, addigra szottyos lesz az ubi. Ez utóbbi miatt nem rajuk ki a napra.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.16. 09:24:27

@Kumari aki Nilüfer: Ja, persze a kapor, meg egyebek benne vannak, csak a levélfélékre írtam, hogy nem( meggy, szőlő, effélék)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.16. 10:29:33

@szivar: Úgy látom, hogy kovászos uborka készítésére több recept van, mint lecsóra :)
Én két napig érlelem csak, ezalatt jó savanyú lesz. Ha nincs napsütés, akkor reggel melegvízfürdővel felmelegítem, hogy pezsegjen. Ja és értelemszerűen napra teszem. Csak akkor lesz szottyos, ha túlérett uborkából készül (vagy, ahogy írod: túl sokáig erjesztem).

szivar 2021.07.16. 11:01:31

@Andrass9: Öreganyám kenyeret rakott rá, meg kirakta a napra, hogy mielőbb megsavanyodjon. De ott volt rá a három nagybátyám, anyám, az új menyecske, a mama férje is... Egy ebéd és huss, elfogyott. Most meg vagyunk rá ketten, értelemszerű, hogy nem fogy el egy nap alatt a három-hat kiló ubi. Így megpróbáljuk elnyújtani az eltarthatóságát. Ha megéri az ubi a hűtőben, akkor még egy hét múlva is ropogós.

Updét: Már járókeret nélkül is képes vagyok közlekedni a létrán... Csatornát ganajozok, mi baj lehet belőle? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.16. 11:26:21

@szivar: Vigyázz magadra jobban!!!! Leszakad alattad a csatorna, oszt leshetsz ...
A koviubi nálunk októbertől februárig (akkorra elfogy) áll el a hűtőben. Sokat csinálok az utolsó napos őszi időszakban, és dobozokban megy a hűtőbe.

szivar 2021.07.16. 11:36:37

@Andrass9: Én voltam a kivitelező, így nem aggódom a csatorna miatt. :P De szerintem holnap nem kell erőltetni majd a röhögést
és a járást... Már most erősen érzem a térdemet, de mindjárt készen van a ganézás, nemsokára hozzákezdek. :D Még másfél méter a húszból, oszt' jó vagyok.

Megj.: A doki azt mondta, hogy mindent csinálhatok, amit csak tudok, akár cipekedhetek is... Ezt direkt megkérdeztem. Motoros fűkasza, permetező? MINDENT AMIT BÍR!

Apropó... Galambra nincs valami reczipéd? Mert beköltözött a padlásunkra pár repülő patkány. :)

Kumari aki Nilüfer 2021.07.16. 13:39:33

@Andrass9: A belvárost rendesen elverte a jég, itt csak borsónyi jött, de eső volt, végre nedves a kert. Most észlelte a férjem , hogy a füge gy nagy ágát törte le a szél, más kár nincs. Írtam valahova, hogy a föld úgy itta a rengeteg vizet, hogy szemmel látható volt..hihetetlen. A második hullám felhőszakadás után lett annyi, hogy egyáltalán ,megállt a laposabb fűben, de nem sokáig

valkür 2021.07.16. 15:33:38

@szivar: Ezt mi vizes uborkának hívtuk. Mostohanagyanyám csinálta, finom volt. A csemege uborkát egyáltalán nem szerettem, de ezt a sós uborkát imádtam.

A meggy- és szőlőlevélért nagy piros pont. Ha lenne kertem, és lenne benne szőlő, ki nem hagynám az uborkából.
Én még a bogyiszlói csumájából szoktam néhányat beletenni, had járja át a csípőssége.
És hát én hasábokra vágott sárgarépát és pár szál zöldbabot is szoktam dugdosni az uborka közé.

Amikor van időm szöszmötölni vele, akkor az uborka levét kiforralom, pihentetem, az aljára leülepedett szmötyit kidobom. Újra forralom, pihentetem, stb, 3x. Az utolsónál már teljesen tiszta a lé. Utoljára felforralom, forrón ráöntöm az uborkára, lezárom. 10 üvegből 8 már nem forr fel újra, 1 hét után mehetnek a kamrába, egész télen eláll. Ami felforr, az sem gond, meg lehet enni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.16. 15:48:35

@valkür: Nálunk ilyen gond nincs: a levét megisszuk azonnal, hogy elfogy alóla az uborka :)

valkür 2021.07.16. 15:51:11

@Andrass9: hát, nem is a lé megmentéséről szóltam volna, hanem hogy el lehet rakni télire a kovászos uborkát.
A csemege ubit egyáltalán nem szeretem, a "vecsésinek" nevezett savanyúságokat meg egyre kevésbé. Valahogy nagyon elkurvultak. Úgyhogy valahogy át kell menteni magamnak télire is a kovászost.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.16. 15:59:56

@valkür: Mintha pont ezt mondtam volna itt: @Andrass9: :)
Csemege uborkából nekünk a Szatmár Aranya Iciri-Piciri vált be, így mi onnan főzzük be télire a savanyú uborkát. Egy évben elfogy tán 12 kis üveg is ...

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2021.07.16. 17:27:30

Az én receptem, ami mindíg bejött és roppanós finom uborka az eredménye:
1 ötliteres üvegbe 2.8 kg uborka megy bele.
1 fej fokhagyma 2 csomó kapor és 100g só. 2 evőkanál egészbors és 8-10 babérlevél. A torma teszi különlegessé, ezért egy üvegbe fél tormát csíkokra vágok.
Elkészítés: ubi végei levág, keresztbe bevág. üveg aljára a fűszerek egy harmada. üveg eldönt, és belerak 1 réteg ubi. Az eldöntött üvegben az uborkákat fekve rakom be, így jól ki lehet tömni vele az üveget.
Felállítom, és belerakom a következő réteg fűszert, majd ujra eldöntöm 45 fokba, és belerakom a következő sor ubit.
fűszerek újra , és a maradék ubi már fektetve.
A sót beleszórom az üvegbe. forrrásban lévő csapvízzel felöntöm. a tetejére egy serclit teszek,és evőpálcika véggel letámasztom.
reggeli napfénybe teszem, ahol a meleg időben árnyék van.
A kenyeret 3 nap után leveszem. Az üveget rázogatom időnként, hogy a buborék kijöjjön, és a lé ne follyon ki.
az elpárolgó vizet pótolom.
3 nap után leveszem a kenyeret kinyomkodom, és a levét visszatöltöm, a hiányzó levet felöntöm vízzel.
még két nap savanyítás után szétszedem: egy fazékba rakom az ubikat, a levet pedig rászűröm, és legalább 12 órát hagyom utóérni a hűtőben. Ekkor lesz tökéletes.
Zsíroskenyér, krumplis tészta, és minden grill mellé kíváló!

szivar 2021.07.16. 18:01:39

@Andrass9: Konkrétan valami fazékra vagy hasonlóra gondoltam, mert szapora egy jószág. :] Képzeld, elbírt a csatorna. Felmentem a padlásra is, megnézni mi az a nagy ribillió. Van 2x2 kisgalamb...

@valkür: A tengeralattjáróról (das bót) származó savanyúk nekem sem jönnek be. Viszont nyolcvanpár éves nénitől kaptunk anno reczipét, azzal nagyon finom a savanyúság (uborka, paprika, zöld dinnye, ect) és nem kell forralgatni. Ha érdekel valakit, megkeresehetem... Hmm. Lassan itt az ősz, lehet ismét káposztát savanyítani. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.16. 20:24:09

@Walter_Dornberger: nagyon érdekes a recepted! A torma persze remek kiegészítője a kovászos uborkának :) Az üveg eldöntése nálam is része a műveletnek, viszont sokkal kevesebb ideig savanyítom.
Rázni én is szoktam, hogy a bubik kijöjjenek :)
Azért az én módszerem sokkal rövidebb időt igényel ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.16. 20:26:26

@szivar: Nem akarom az örömödet elrontani, de jobban örülnénk, ha nem ugrabugrálnál - még a padlásra se!!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.16. 21:25:43

Ez a poszt éppen aktuális. Az elmúlt két évben nem készítettem kovászos uborkát. Sohasem sikerült jól, mire elég ízes lett, már löttyedt volt az uborka. Fel is adtam a dolgot. Idén, hirtelen ötlettől vezérelve vetettem egy sor uborkát. Éppen tavasszal kaptam egy 3000 m-es guriga kötözőzsinórt, kötöttem legott egy 1,7m-szer 9 méteres hálót belőle. Ez mellé vetettem a négyféle uborkamagot. Bár még nem kezdett el érni, de nem bírtam magammal, az Ildiben vettem bő két kiló uborkát. Kicsit fonnyadt volt, de egy éjszaka vízben áztatás roppanóssá tette. Az első adagot ebből készítettem. Régebben nem sokat tököltem vele, csokor kapor, egy kanál só két liter langy vízzel, karéj kenyér, oszt go. Itt lehetett a kutya elásva. Nem volt jó. Most új dimenziókat nyitottam a kérdésben. A kapor, uborka maradt értelemszerűen, mással nem bántottam. A telerakott üveget mérőpohárral feltöltöttem, megtudni, mennyi víz megy belé. Aztán leöntöttem, és ugyanannyi vizet egy lábosba mértem. Literenként egy púpozott evőkanál parajdi sót adtam hozzá, és felmelegítettem. Nem forrásig, de jó forróra. Ráöntöttem az uborkára, majd egy szelet rozskenyeret tettem a tetejére. Alá egy tál, tetejére kistányér, 12 óra után már forrt. Leszedtem a kenyeret, cca 60 óra alatt remek lett. Éppen jó savanyú, roppanós. Azóta a kertből szedett első adag is megérett, és vasárnapi szedéssel tehetem el a következőt. Már csak a kapor kérdéses, mert idén megint igen siralmas lett.

szivar 2021.07.16. 21:49:13

@Andrass9: Az ereszcsatorna három helyen kiöntött a kisebb esőzések folyamán. Vállalkozói ajánlat: 30E pénz + kiszállás + áfa. A tetőcserepek állapotát sem árt néha megvizslatni, de erre már árajánlatot sem mertem kérni... Szóval kiganéztam a csatornát, megnéztem a cserepeket, megigazítottam amit kelletett, közben megcsodáltam az odakeveredett madarakat. Ennyi. Amit bírok, azt megcsinálom, mert meg kell csinálni. És nem vagyok milliárdos...

Fenchurch68 2021.07.16. 22:29:44

Én se teszem napra (mondjuk kenyeret se, jobban szeretem a tisztán tejsavas erjedésűt), kapor, uborka (ha picit szottyadtabbnak látom, beáztatom hideg vízbe pár órára), fokhagyma, fűszerek, 2%-os sós felöntőlé csurig, kupak rázár, alá tálca, és megy a polcra. Most ebben a melegben három nap.
Augusztus vége felé szoktam eltenni pár üveggel télire, ugyanígy, csak ha kész, leviszem a pincébe (azért biztos, ami tuti, ott is megy alá tálca), ott azért kicsit hidegebb van, mint a 27 fokos lakásban. Karácsonykor meg februárban bontottam egy-egy üveggel, olyan volt, mintha pár nappal azelőtt tettem volna el.
Ami netán elpuhul (eddig egyszer jártam így), abból hideg krémleves lesz :)

szivar 2021.07.17. 09:09:05

A tegnapi ebéd rizibizi volt gombával. Mellé kovászos uborka. Anyámnak sikerült bevásárolnia, s az a legszörnyűbb, hogy nem is hibáztathatom érte, mert én is megvettem volna azokat a csirke felsőcombokat. Azokon még a sütés és a fokhagyma sem segített. Egyszerűen nem ilyen íze van a csirkehúsnak. Mintha avas lenne, vagy valami hasonló. Először a zsírra gyanakodtam, de mivel a rizibizi finom lett, így a kacsazsír avassága ki van zárva. Ez a hús ilyen lett, jertek macskák egyetek... :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 10:08:33

@Waka: Ez a dög kapor csak akkor nő, ha nem számítasz rá. Nekem idén egy ágyásnyi gerillakapor kelt ki. Ezen felbuzdulva vetettem másik ágyásokba 4 sort: 3 szem maradt meg belőle ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 10:09:28

@szivar: Értem én, de a törés nem medve, hogy játszunk vele ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 10:24:18

@vörösbor(de)minőségi: Azt a kaspót pont erre találták ki :) Sajnos nálunk az a levesestányér ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 10:24:55

@Waka: Ha jól látom, éppen locsolnak nálad!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 10:28:30

Kaptunk az éjjel két menetben kis vizet: 36mm esett le összesen hajnali 1-kor és 4-kor. Most nem öntötte el a garázst, mert kitakarítottam a csatornát (mint @szivar: ).
A havi esőmennyiség 86mm.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.17. 11:29:47

@Andrass9:

Mi megint kimaradtunk, mint kutysz... a hóból.:(

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.17. 12:10:47

Ért valaki hozzá, hogy kell egy kommentet blokkoló oldalt lekapcsolni?

szivar 2021.07.17. 12:53:35

@Andrass9: Erre csendes és kiadós mennyiség volt éjjel. Most nem folyt ki a csatornából. :D 28mm

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.17. 14:55:54

@Andrass9:
Amikor el akarok egy hsz-t küldeni, akkor beugrik egy ablak, és nem engedi a hsz-t elküldeni, de nem tudom kilökni sem. Csak két oldalon csinálta eddig. Itt nem.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.17. 14:57:23

@szivar:

Miért hergelsz azzal, hogy nem folyik ki a csatornából? Itt a felhőből sem folyik ki.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 15:29:34

@látjátok feleim szümtükkel: Tipikus felhasználói hibajelzés :(
Mi van abban a "beugró" ablakban, ami feljön?

szivar 2021.07.17. 15:33:54

@látjátok feleim szümtükkel: Csak hogy tovább hergeljelek, nálunk nagyon szép már a fenyércirok. Már egy kissé térd fölött van. Hajtást vagy magot kérsz belőle? :] Van díszcsalán is a hátsó udvarba, már hozza a magját, de gyökérről is jól szaporítható...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.17. 16:31:59

@Andrass9: Tegnap estétől mostanáig 10-13 mm. Ezzel együtt bő egy hónap alatt cca. 15 mm. Ha így folytatódik, kb egy hétig húzza még a kert, aztán vége.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 16:48:24

@Waka: Az nem egy jó hír!
Én tegnap este adtam egy komoly káliumlöketet a veteményesnek, erre jött a 36mm és elmosta :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 17:40:32

Nőtt valami gerilla növény, de fogalmam sincs, mi ez. Tudna valaki segíteni?
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/koviubi2021/ezmiez.jpg
Nyilván a komposztból került bele a földbe, de hogy volt képes megtalálni az egyetlen likat a talajtakarón ...

Kumari aki Nilüfer 2021.07.17. 19:58:49

@Andrass9: Valami tökféle, a kacsokból nézve egy vadabb változat. dísztök? Esetleg takarmánytök? de bármiféle kabakos lehet

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 20:25:50

@Kumari aki Nilüfer: A komposztba dísztök idén nem került. A növény szára megdöbbentően vastag-erős! Még nem virágzik, de bimbók vannak rajta. Volt viszont főzőtök, dinnye, cukkíni.
Még tartom egy ideig, de belenőtt a csiliágyás közepébe, szóval osztályidegen :)))
Itt esett 4 mm épp most. A tegnapi annyira fellazította a talajt, hogy a fokhagyma, ami bulbiliről szaporodott, és teleszórtam mérgemben a feleségem virágágyását (ami elvileg már az én veteményesem lenne). Persze mindenütt kihajtott. Most meg megfogtam a száránál, és minden erőkifejtás nélkül kihúztam a hagymával együtt. Remélem nem potyogott el a bulbili, hogy jövőre is nőjön.
Bulbili:
pár fokhagymafajta virág helyett rengeteg pirinyó fokhagymát (általában lilát) nevel a hosszú száron, ahonnan azután lepotyog a földre. Ezekből a következő évben kis diónyi fokhagymák lesznek, ami ugyanilyen módon hoz termést, és szaporodik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.17. 21:11:59

@Andrass9: Igen szép felhő tartott erre, de aztán a Balaton keleti sarkán vett egy fordulatot, és elegánsan lefordult Veszprémről.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.17. 21:12:25

@Andrass9:

Van egy gyom is, annak elég büdös szaga van, ha megtöröd a levelét.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 21:38:44

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nem büdös. Lehet, hogy mégis dísztök (volt egy-két éve egy óriási dísztök, ami a komposztból nőtt ki. Szerintem posztoltam is a képeit, ahogy nőtt a kertben. Annak viszont sokkal véknyabb szára volt!
Majd folytatom a tájékoztatást!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 21:40:09

@Waka: Mintha mifelénk lenne! Ha meglátja Hidegkútot, azonnal eltekeredik másfelé!!!! Hogy a ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.17. 21:44:49

@Waka: Látom, most is alulról kerget benneteket :(

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.17. 22:17:28

@Andrass9:

Ha rákeresel a wikin, megnézheted, hogy nagyon hasonlít. Én is erre gondoltam, de nem hallottam még süntökként emlegetni.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.17. 22:45:23

@szivar:

Mindkettőt ismerem, valamikor díszcsalánt még piacra is neveltünk, de azért köszi a ajánlatod, nem kérek sem tövet sem magot egyikből sem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.17. 22:57:26

@Andrass9: A Nyírségben futottam bele először, akkor megjegyeztem.
@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem 100-ból 98 ember nem is ismeri.

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.18. 06:33:32

@Waka:

Egy időben nálunk is futott a kertvégi kerítésen.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.18. 09:06:27

@Andrass9: Ezt felénk fialós hagymának hívják:D

Kumari aki Nilüfer 2021.07.18. 09:09:29

@Andrass9: Józsa dettó.Ma hajnalban is hanyatt-homlok menekült egy adag, éles kanyarral:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.18. 09:24:04

@látjátok feleim szümtükkel: Nem lehet süntök, mert az a Wiki szerint vékonyszárú, ez meg 4-5cm vastag szárral nő

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.18. 09:36:31

@Andrass9: terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/fokhagyma.html a legjobb leírás róla.
Rocambol
Allium sativum convar. ophioscorodon (Link) Holub.
(más néven: kunkori vagy évelő fokhagyma)

Kumari aki Nilüfer 2021.07.18. 16:19:50

@Andrass9: Köszi. Nekünk is volt, meg ami még jó, az a sarjadékhagyma, szinte hó alól van újhagyma..de később már rágós, nem zsenge az íze..de gátlás nélkül árulják igazi újhagymaként a piacon.

Most nekem több éve fel nem szedett fokhagymám van, ugyanis itt nem fejesedik meg(de biztosan, ha jól megdolgozzák a földet, de mi nem tettük), na és én a salátákba a fokhagyma zöldjét használom, mikor még nem túl szívós. Fejeket meg veszek a piacon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.18. 16:28:20

@Kumari aki Nilüfer: Én Makóról veszem a fokhagymvetőmag.hu-ról. Most nézem az árakat, de igencsak megszaladt. A tavalyelőtti vetésből még van kevéske. Tavaly nem ültettem - lusta voltam egy nagy ágyást elhasználni (pedig jobban jártam volna, mint most a csilikkel). Amikor vetőmagnak veszem, akkor annyival többet rendelek, amennyi addig kitart, míg a sajátot felszedem. Két éve még így is olcsóbb volt, mint a bolti vacak kínai. Szépek vannak náluk, és jól termettek is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.18. 16:30:00

@Andrass9: Október tájt vetek majd spenótot, és ültetek dughagymát újhagymának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.18. 16:53:38

@Waka: Ma meg Füreden 30mm, míg nálad csak 0,1 mm esett :(

látjátok feleim szümtükkel 2021.07.18. 17:28:04

@Andrass9:

Attól még lehet, mert ha jó gazdag talajba kerül, ott van mitől megnőnie. Nálunk a kertvégi kerítés mellett nőtt, ott meg elég rossz a talaj.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.18. 18:13:17

@Andrass9: Idén még anyukámtól volt házi fokhagyma.Sajnos, többé nem lesz..és vörös sem, pedig onnan öklömnyi hagymákat kaptunk, anyunak volt kosárszámra. Az a föld bőven termette a hagymát.Itt az idei böröshagyma olyan dió méretű, igaz, jó kis kemény, masszív, ízes hagymák..semeddig se lesz elég, sajnos. Kínait én sem szeretek használni, de itt a piacon mindig akad néni, akinek olyan igazi fokhagymaszagú van, igaz, kis fejek, de nagyon finomak.

és fene van itt, nem eső,,riasztás ide vagy oda:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.18. 19:32:18

@Kumari aki Nilüfer: Békéscsabán épp csepereg ...
Ezek a kisfejű fokik sokkal illatosabbak, mint a nagyranőttek! Vöröshagyma ügyben nem tudok nyilatkozni, azt még nem termesztettem. Talán, ha végre hozzájutok a +30 m2 veteménynek szánt területhez :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.07.18. 21:56:08

@Andrass9: Estefelé végre megfordult, délkelet helyett északnyugatról jött, hogy kikerüljön. Egy elég szánalmas kis eső esett, a diófa alatt száraz bőrrel megúsztam. Ahhoz elég volt, hogy fel kelljen vennem a kerti papucsot, ne legyen sáros a cipőm.
Fokhagymából két fajta van termesztésben. Az egyik egy makói, 5+ éve kaptam, azóta termesztem, őszi ültetéssel, csak a külső gerezdeket ültetve. A másik egy kínai, bár már a harmadik generáció óta hazai földben él. Pár éve kicsit elaludtam ősszel a szaporítóanyag bevásárlásánál, és mire észbe kaptam, már sehol nem lehetett őszi dugfokhagymát kapni. Viszont a közeli boltban épp akciósan kínálták az enyhén csírázó kínai fokhagymát. Vettem belőle pár fejet, abból ültettem egy fél sort. Remekül bevált, bár felmagzik minden évben (a makóival ellentétben), de lenyisszantom a fejét, és prímán eláll tavaszig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.18. 23:03:02

@Waka: Szerencséd van! Ha nem vagdosnád le a fejét, sokat teremne ...
Sajnálom, hogy csak papucsviselésre volt elég a csapadék!

szivar 2021.07.19. 09:00:07

@Andrass9: Tavaly rendesen bevásároltam a fokhagymával. Most már tudom, hogy miért volt benne olyan sok rohadt. Abból ütettem gumókat, de izé. Szürkerothadás. Most vagy tíz évig nem kell oda semmiféle hagymát ültetni. Tanulópénz. :/

Kumari aki Nilüfer 2021.07.19. 10:26:52

Engem meg a guta ütöget, mert a rengeteg fúge, ami ígérkezik, fehér pettyes.. a szomszédom szerint valami atka. Évtizedig egyetlen kártevője sem volt..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.19. 11:03:22

@Kumari aki Nilüfer: Nekem csak a levelét rágja csipkévé valami. Néha permetezem, de inkább nem. Túléli!

Kumari aki Nilüfer 2021.07.19. 11:11:14

@Andrass9: Túlél mindent, de nem akarok atkás fügét enni..a fügét felettébb szeretem.Tavaly a rigókon túl már a darazsak is felfedezték, meg a harlekin katica, fene a fajtáját annak is.A fás -és kizárólag a fás -szárakat meg a házas csiga eszi, lenyalja a kérgét az érdes pofájával.

Kumari aki Nilüfer 2021.07.19. 11:19:16

Akinek van fügebokra: a zöld levelet forrázva, tíz percet áztatva nagyon finom teát kapunk, szabályozza a vércukrot, és más jó hatása is van. De főleg finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.07.19. 11:21:40

@Kumari aki Nilüfer: Azt hittem, csak a hasunk alá téve használatos :)

Kumari aki Nilüfer 2021.07.19. 11:22:15

@Andrass9: :D arra is jó, csak szél ne fújjon:DDD
süti beállítások módosítása