Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Vágd kisebbre! (2021.09.20. 19:43) Káposztás húsos csont
  • Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: Nálunk nem tűnnek el :( Itt ricsajoznak egész évben. Most néztem, ho... (2021.09.19. 10:15) Minek nevezzelek?
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki
  • Andrass9: @nyisztor: Köszönöm a tanácsot, még soha nem hallottam erről. Jövőre bizisten kipróbálom! (2021.09.10. 11:02) Elfogyott a ghí - újat kell készíteni

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (53) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (336) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (35) citromlé (44) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (15) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (32) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (459) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (96) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (347) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (95) kakukkfű (39) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (161) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (9) olivaolaj (134) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (8) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (32) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (131) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (10) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (92) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (17) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (174) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (342) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (72) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (39) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (221) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (240) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (45) zellerlevél (40) zellerszár (30) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (78) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Egy nagyszerű májgombócleves

2021.06.17. 07:00 Andrass9

Jönnek a gyerekek, főzhetek májgombócot! Feleségem nem rajong érte, ezért csak magamnak nem főzök, de így adódott az indok az elkészítéshez.

20.jpg

Nemrég kaptunk friss vágásból szürkemarha alkatrészeket, amiből egy adag oldalast és nyakat félretettem levesnek. Most pont jól jön.

Gyorsan összeszedtem a leves hozzávalóit:

  • 70 dkg marha csontos oldalas és pici nyak
  • 2 nagy öreg petrezselyemgyökér (még nem volt új)
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 kis vereshagyma
  • 1/2 zellergumó
  • 1/2 karaláb
  • pici gyömbér
  • 2 girizd fokhagyma
  • 1 mk szerecsendióvirág
  • 1 mk feketebors

Továbbá a májgaluska alapanyagait:

  • 25 dkg csirkemáj
  • 2 tojás
  • kis csokor friss majoranna
  • 3 szál petrezselyemlevél
  • 5 dkg házi prézli
  • 5 dkg gríz (búzadara)
  • őrölt bors

10.jpg

A májat és a tojásokat a késes aprítóba tettem. Hozzászecskáztam a majorannát és a petrezselymet. Összedaráltam, majd beletettem a prézlit és a grizt is. Rendesen megsóztam, borsoztam, és simára kevertem a géppel.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A keveréket egy tálkában a hűtőbe tettem, hogy a gríz felszívja a nedvességet.

15.jpg

A leves fűszereit teatojásba tettem és a húsokkal együtt 3 liter vízzel feltettem melegedni. A feldarabolt zöldségeket és a hagymát is a fazékba tettem. A levest kis lángon bő három órát főztem. Ezután két kanállal gombócokat formáztam, amit a levesben kifőztem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Egy kis zöldfűszerrel fejeztem be a levest.

21.jpg

Tányérkép már nem készült, nagyon gyorsan elfogyott a leves!!!

A gombóc keverék egy részét lefagyasztottam vákuumzacskóba, hogy a kicsilyány tudjon otthon egy gyors levest főzni magának. Ezt a napokban meg is tette a borjúláb alaplékockából csinált gyors levessel - azt mondja 35 perc alatt kész volt a levessel ...

22.jpgEnnyi segítséggel nekem is sikerülne :)

 

 

28 komment

Címkék: tojás hagyma fokhagyma csirkemáj bors gyömbér majoranna sárgarépa gyökér búzadara petrezselyem gríz zellergumó prézli karaláb szerecsendióvirág marhaoldalas

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3716584898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.17. 10:01:19

Ez a májgaluskaa elmentendő recept.

Én az utóbi hónapokban kockázott zöldségeket fagyasztottam, amiből mindig kiveszek egy adagot, és azt az éppen megévő húslevessel megfőzőm, megy bele tészta, vagy ha sok a zöldség akkor az sem, és gyorsan kész a leves. Majd ha lehetőség lesz rá, ebből a májgaluskából is készítek több adagot, hogy felturbózhassan a síma zöldségleveseket.

valkür 2021.06.17. 15:34:54

tényleg szépek a májgaluskák. És a mérete is tetszik, pont azt szeretem, ha ketté lehet harapni.

MACISAJT 2021.06.17. 16:47:18

"teatojasba tettem". Mibe?

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.17. 17:07:45

@MACISAJT:

Nem tudod mi az? Ezek szerint vagy nagyon fiatal, vagy nagyon öreg vagy. Rádásul riktán jársz kocsmába.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.17. 21:45:13

@MACISAJT: Valamikor régen egy tojás formájú szűrőbe tették a tealeveleket, ezért a név teatojás. Én meg mániákusan használom mindenhez, ahol apró szmű a fűszer, és nem akarom leszürni a levest utólag.
Nagyon sok méretben és szitafinomságban kapni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.17. 22:21:51

Megjöttünk Füredről! Azt a kis házat, hol annyi időt töltöttünk, az örököse szétbombázta: most már se tető, se nyílászzárók. A kertben bőven termő meggyfák is eltűntek (még van aszalva belőle a kamrában).
Nagyon szomorú látvány és élmény volt :((((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.17. 22:39:48

Vigaszként három nap alatt háromszor ettem halászlét. Bajait a Balatonon! A Borcsa étteremben már régebben is ettem, és becsületes hallé volt, csak kétszer kellett visszaküldeni, hogy én FORRÓN kérem :) Másodszorra sikerült ...
Ami viszont kellemes meglepetés volt az a sajkodi strand melletti "ZsuzsKajálda" büfé volt, ahol kiváncsiságból kértem egy tányér halászlét belsőséggel. A pontypatkóban nem volt vékony szálka(???) csak vastag, pedig irdalva sem volt. Milyen hal lehetett az? Aki ért is a halhoz, mert én nem???
A lé csak kicsit volt sűrű, így pont az izlésemnek megfelelő állagot kaptam!

Az út végén az Il Mercatoban ettünk Akarattyán. A csajok szerint a pizza majdnem jó volt, bár messzire esett a pár évvel ezelőtti íztől. Én a Peposo-t néztem volna ki magamnak (valahol posztoltam is a receptet blogkocsma.blog.hu/2016/09/23/peposo_nagyon_borsos_toszkan_marhalabszar_polentaval ), de hiányzott a menüről. A pincér szerint egy éve még mintha lett volna ...
Na jó, akkor feketekagylót paradicsommártással. Becsületére legyen mondva a pincérnek, figyelmeztetett, hogy ez nem csak úgy, a feketekagyló megfőzve a blogon már ismertetett módokon, hanem a kagylót már előre kiszedve a héjából, úgy főzik! Vagyis mirelit kagylóhúsból készül, damnit!!!
Így azután egy báránycsülök volt az utolsó lehetőségem, de az legalább finom volt.

Szóval rövid nyaralás sok új benyomással!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.17. 22:56:55

Ritkán mondom, hogy az aktuális vicc tetszik, de a mostani mindent visz! Bemásolom, mert holnapra eltűnik ...
"Szibériai büntető- és munkatábor.
Az egyik rab a másikhoz:
- Ide nem nagyon jönnek el a hírek. Azt sem tudom, hogy mi lett a Fisher - Szpaszkij sakkmérkőzés eredménye.
- Vesztettem."

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.18. 21:38:05

Kezdjük a levessel. Kedvenc, bár évek óta nem főztem. Az alap épp jó hozzá, bár bármilyen bőrös-csontos-inas hús megfelelne. Jöhet.
@Andrass9: Az ördög tudja, milyen hal lehet. Az ismereteim szerint, ilyen fajta Magyarországon nem honos. Talán, ha a pontypatkó vékonyra volt szelve, és erős tűzön főzték, el tudom képzelni, hogy megfőtt benne a szálka. Esetleg harcsa volt a lelkem, úgy még lehetséges. Minden egyéb esetben X-Files.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.19. 08:41:19

@Waka: A patkó kb 1 cm vastag volt, de az Y szálkát nem lehet puhára főzni (szerintem!), akárki állítja. A harcsa esetleg jó közelítés, mert elég kicsi volt a szelet. De nem is gond, csak szokatlan volt. Az íze viszont kellemes, szintúgy az állaga!

látjátok feleim szümtükkel 2021.06.19. 09:35:15

Nagyszerű leves elé nagyszerű reggelit!

Szelet burgonyás kenyér megpirítva, hozzá két zöld spárga megrillezve, mindkettő megsózva, és betolva.

Kumari aki Nilüfer 2021.06.19. 15:09:36

@látjátok feleim szümtükkel: KÉT spárga grillezve?? Annyiért nem izzítom a grillt:D Másrészt korlátlan mennyiséget meg tudnék én abból enni....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.19. 21:48:50

Én is olvastam, ezért ma, amikor a szomszéd kertjét locsoltam (elmentek nyaralni) , megnéztem a barackfájukat. Szerencsére semmit nem találtam!!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.19. 22:47:52

@Andrass9: Irdalás nélkül nem is, bár ha elég vékonyra van szelve, az is irdalás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.06.19. 22:49:23

@Andrass9: Ki a csuda vihette el a fákat mindenestül? És miért? :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.20. 09:50:37

@Waka: Ezek olyan vándorló fák! Ha támad a tetű, elmenekülnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.06.20. 10:35:54

@Waka: 1 cm vastag szelet volt. A háta körül szokott az Y szálka támadni, de itt nem volt Y, csak egyenes, lapos (1,5mm), erős csont, 1 cm hosszú.

Titkos Nő 2021.06.20. 13:05:43

Kb. egy hónapja Szarvas környékén időztem barátnőimmel, pár napra, csak magyar anyák, ki szakadva a hétköznapokból. Minden évben megyünk, mindig máshova 5 napra, 7 nő. Na, szóval akkor még hűvös idő volt, a közeli étteremből rendeltek a lányok levest, többfélét is hogy felmelegedjenek. Az egyik máj gombóc leves volt, legalábbis így volt az étlapon. A valóságban vegetás lé, amelyben szürke nokedlik úszkáltak. El lehet képzelni. Rettenetes volt. Ez egy kifejezetten magyarosch ételeket kínáló étterem volt.

valkür 2021.06.20. 16:28:35

@Titkos Nő: hát igen. Állítólag a Szinbád forgatásán is két féle húsleves volt. Az egyik, amit maga Dayka Margit főzött és amibe Latinovics először bicskával csereszenyepaprikát vagdosott, aztán jóízűen megette.
A másik -amit a közelképek, a levesen úszó zsírcseppek felvétele miatt készítettek- egy lavórnyi sárgára festett meleg víz, a tetejére öntött olajfoltokkal. Akkoriban még nem tudtak úgy makrózni a kamerők mint manapság, fel kellett nagyítani a tárgyakat, ha közelképet akartak.
Ez utóbbit nyilván gyorsabban elő lehet állítani mint a Dayka Margit féle, órákig fővő húslevest, nem kérdés, hogy a vendéglátósok egy része ezt a receptet választja.
Nagy tisztelet a kivételeknek, akik nem.

valkür 2021.06.24. 19:13:30

zöldborsó levest főztem. Két féle galuska megy bele. Az egyik pecsenyekacsa májából, grízzel és némi zabpehellyel készült galuska, sok borssa és majorannával ízesítve.
A másik egy hirtelen ötlettől vezérelve, jajas tökéből. Pont az orrom előtt vitték el az utolsókat, valami 15 dekényi maradt a tálban, nem kellett a hölgynek. Megsajnáltam a hentest, mondtam neki, elviszem én, jó lesz levesbetétnek.
Hasonlóan készült, mint a májgaluska, csak más fűszerezéssel. 1 tojással, egy tojáshéjnyi vízzel, kevés fokhagymával, sóval, fehér borssal lett elturmixolva. Ebbe is zabpehely és gríz ment, hogy közepesen sűrű legyen.
Most duzzad a gríz a hűtőben.
Külön fogom kifőzni őket, és csak evés előtt fogom beletenni és összemelegíteni a tányérnyi levessel.
Teljesen ad hoc ötlet volt, de ha van velős galuska, akkor miért ne lenne kakastöke galuska is, hát nem?

valkür 2021.06.24. 19:14:34

jajas töke = kakas töke
bocsánat :-)
kissé nehézkes a szerkesztő mező.

valkür 2021.06.25. 15:11:13

@Andrass9: de még milyen jó ötlet!
Áldom azt a hülye tyúkot, aki 60 deka kakastöke mellé nem merte még elinni a maradék 10 dekát.
3 adagra való puha, olós, ízletes grízgaluska jött ki belőle. wow, nagyon finom volt a borsólevesben - de szinte bármilyen levesbe el tudom képzelni betét.
Annyi csak, hogy aki borsozná, az fehér borsot használjon, mert ez nem szürkül be, mint a májgaluska. Szép fehér marad, jobb, ha nincsenek benne fekete pöttyök a feketeborstól.
Csináljatok kakastökéből galuskát vagy gombócot, jó lesz, ígérem!
süti beállítások módosítása