Többször is javasoltam, hogy tegyetek el télire spárgát, amikor olcsó. Nagyon jól fagyasztható tisztítás és rövid blansírozás után. Ilyenkor télen meg milyen jól esik egy kis tavaszi íz.
Én ráéheztem, meg jött a fiunk is ebédre és nincs leves, csak valami brokkoli... - de az a feleségemé. Volt viszont főételnek rakottkrumpli!
Kivettem hát gyorsan egy 40 dekás csomagot a csodahüttőből és összeszedtem a könnyű változat hozzávalóit:
- 40 dkg fehérspárga
- 1 kis fej vereshagyma
- 1 kis krumpli
- 1 tojás sárgája
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 kis csokor petrezselyem szárastul összevágva
- 1 dkg vaj
- 1 mk fehérbors
- 1 tk szerecsendió
- 1 mk frissen őrölt feketebors
- 2 dl joghurt
- só
A hagymát és a krumplit megpucoltam, majd kicsire összevagdostam. Az alaplésürítményt meleg vízbe tettem, hogy felolvadjon és feloldódjék. A hagyma és a krumpli a forró vajra került, amit egy csipet sóval és kis fehérborssal ízesítettem. Reszeltem még rá egy teáskanálnyi szerecsendiót.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A spárgát kiolvasztottam, a levet, amit engedett elmentettem egy kis tálkába. A sípokat felkarikáztam a csúcs alatt 2 centiig, mert a csúcsokat csak a végén teszem a levesbe. A tálkába kanalaztam még a joghurtot és beleütöttem a tojás sárgáját. Ezt sóztam és borsoztam, valamint simára kevertem egy kis alaplével.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A megpárolódott hagymához öntöttem a spárgakarikákat. Felöntöttem az alaplével, majd főztem 10 percet. Ekkor a yoghurtos keveréket is beleöntöttem és botmixerrel krémesítettem. A spárgacsúcsokat is beletettem, és addig kevertem, míg elkezdett besűrűsödni a tojás. Elzártam, és pár percre hideg vízbe tettem a lábast, nehogy a tojás kicsapódjon.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A picit meghült lébe azután belekevertem a petrezselymet. Gyorsan szedtem magamnak is, amit további borssal turbóztam (nyitókép).
Azért ennek a Lampong borsnak csodás egy íze volt a levessel!
Persze a fiam is belakott, és elpakolta a maradékot, hogy jó lesz neki másnapra. Biztos ami biztos sütöttem még egy kenyeret is, amit megoszthatott a húgával.