Már tavaszt érzünk: mindketten a zöldborsólevest kívántuk meg, mint könnyű tavaszi ételt (régebbről "zöldborsós-sárgarépás melegvíz" néven is ismert). Igaz, a borsót még el sem vetettem a kertben.
Szerencsére a csodahüttőben mindig van mirelit, ami majdnem olyan jó, mintha most fejtettem volna ki (csak a hüvely hiányzik hozzá a levesből).
No, akkor gyorsan szüreteltem is:
- 40 dkg zöldborsó (mirelit)
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál gyökér
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 pici vereshagyma
- 1 girizd fokhagyma
- 1 kocka húsoscsontleves (sürítmény)
- 1 kocka zöldségalaplé (nem találtam zellert)
- 15 szem bors
- 1 nagy marék szárított csipetke
- 1/2 tk pirospaprika
- 1 ek kacsazsír
- só
Gyorsan meghámoztam a répákat, és felkarikáztam. Az egyik sárgarépa olyan nagy volt, hogy csak a felét használtam el - nem főzelék készül! A hagymát meghámoztam, és behasítgattam. A forró zsírra tettem ezeket, és nekiláttam pirítani/párolni (mert néha a fedőt is rátettem a tottyosra). A hagyma is megpirult, meg is párolódott, ezért beleszórtam a pirospaprikát, meg a borsot.
Elkevertem, hogy a paprika feloldódjék a zsírban. Jöhetett hozzá a fagyos zöldborsó is. Ekkor 1,5 liter vízben feloldottam az alaplékockákat, mert nekem biz kell bele a kicsi kollagén is. Ezzel a lével felöntöttem a megpárolt borsóalapot. Felforraltam, majd a petrezselyem szárát összekötözve beletettem, a levelét pedig felaprítottam kicsire. Beleöntöttem a csipetkét is, aminek sajnos legalább 35 perc kell, míg megpuhul, de legalább minden megfőtt. Így se tartott az egész elkészítése 55 percnél tovább.
Kiszedtem a hagymát a levesből, mert azt rajtam kívül senki se enné meg, és befalatoztam. Finom édes volt!
Beleszórtam a levesbe a petrezselyemlevelet, azt már nem kell főzni, és tálaltam.
Legalább egy kanálképre azért szükség van:
Roppant kellemes lett az íze, talán kicsit elcsúszott az "édes" felé, mert a répa és a borsó is sok cukrot ad hozzá, pláne, hogy még egy zöldségalaplé is került bele.
Nem sokáig tartott, hogy elfogyjon!