Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (50) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (129) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Shrimp scampi avagy garnélarák vajfürdőben

2021.04.02. 07:00 Andrass9

Az elnevezés eredete az USA-ban leledzik, ahol a scampi egy elkészítési mód, nem pedig a garnélarák egy európai fajtája. Én ott tanultam, ezért ezt a nevet használom.

29.jpg

A garnélát nagyon rövid ideig szabad csak hőhatásnak kitenni, mert rágóssá válik. Ezért azután olyan recepteket találtak ki az elkészítéséhez, amivel éppen roppanós marad, vagyis nagyon hamar el is készül.

Ez itt most annak receptje, ahogy én ettem ezt Amerikában (nomeg néhányszor idehaza is, ha kaptam friss rákot). Összeszedtem a hozzávalókat, hogy ne kelljen keresgélni:

  • 50 dkg szélesmetélt (bolti és saját)
  • 50 dkg 20/30-as nyers garnélarák (1 poundban max 30 darab van, vagyis elég nagy)
  • 2 pohárnyi aprított petrezselyem és zeller levél
  • 5 FEJ fokhagyma (nem, ez nem sajtóhiba)
  • 25 dkg finom vaj (ez sem)
  • 1,5 citrom
  • bors

10.jpg

A zöldeket szárastul feldaraboltam - megpuhul az a serpenyőben, viszon nagyon jó íze van! A garnélákról lefejtettem a páncélját, mert az rágós :) A páncélokat külön tettem, így nem keverednek össze a hússal. A rákok szép rózsaszínűek voltak (állítólag).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A páncélokat a nagy serpenyőben egy fél pohár vízzel feltettem főni, hogy kinyerjem belőle az ízeket. Amikor a víz már kezdett elpárologni, hozzáadtam 5 dkg vajat, és jól felforrósítottam. Lesütöttem teljesen a zsírjára, ahogy nagyanyáink szakácskönyvében írják. Szűrőkanállal a mozsárba szedtem, ahol alaposan összezúztam az egészet. A megzúzott páncélt felöntöttem a vajjal, amiben sült, majd ismét leszűrtem - ezúttal kis műanyag tégelyekbe, amiket le is fagyasztottam "Rákvaj" megjelöléssel a szűkösebb napokra. Erról már nem született fénykép, de a csodahüttőben megtalálható ...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A citromot kisebb darabokra vágtam, a fokhagymát pedig megtisztítottam (igen, mind az 5 fejet!). Ezeket a késes aprítóval feldaráltam. Egy kis vajban megdinszteltem. Bódító citromos fokhagymaillat lengedezett a konyhában!

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Közben a tésztát is kifőztem sós vízben, és hideg vízzel leöblítettem (az olaszok ezért felnégyelnének, de ez egy amerikai recept). További vajakat tettem a serpenyőbe és rálapátoltam a garnélát a fokhagymás vajra. Azonnal rátettem a felaprított zöldeket is, nehogy a rák túlfőjön! Még egy nagyobb adag borsot is daráltam rá, és 3 perc alatt kész is volt.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Mindenki kiszolgálta magát: egyik kézben a tányér tésztával, majd nagy adag vajas fűszeres garnélát kanalaznak rá.

27.jpg

Volt, aki csak kisebb adagot vett:

28.jpg

Ez a falat az ízek csimborasszója!!!

30.jpg

Négyen ettük és teljesen elfogyott. Ezt a maradék szaftot a maradék tésztával összekeverve megettem másnap reggelire ...

31.jpg

Nem a legolcsóbb étel, de nagyon gyors az elkészítése. Az íze pedig minden pénzt megér (szerintem).

37 komment

Címkék: citrom fokhagyma bors vaj garnélarák szélesmetélt zellerlevél petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10016412556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.02. 08:51:27

Régen elég olcsó volt az apró és tisztított garnéla, akkor sokszor veettem, és némi fokhagymán megpirítva kenyérrel faltuk. Ma már nem veszek, mert drága és már nem is szeretjük annyira. Ez a tésztával körített változat viszont nagyon tetszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 09:04:13

@látjátok feleim szümtükkel: Én is akkor veszem csak, amikor jóárasítottan lehet kapni (vagy legutóbb volt 25%-os kuponom a Sp..-ban :), viszont nagy kedvencem!
Nagyon ritkán elcsábulok egy szép tálnyi karikában felszolgált főtt rákkal mártogatóssal egyetemben. Azt, úgy, azonnal be is tudom termelni :)

valkür 2021.04.02. 18:37:37

Hu, negyed kiló vaj 4 főre? Még megszólalni sem tudok......
.
.
.
.
.
annyira csorog a nyálam.

kocsmagomba 2021.04.02. 20:32:53

Én sajnos nem ismerem ezt az ízvilágot. Néha kacsintgatok erre a rákra a hűtőpultban, sőt egyszer az egyik visszakacsintott, esküszöm, :))) de nem vettem még rá magam. Kóstolnám, ha szakértő készíti, nyilván.
Egy apróság: talán friss tészta hozzá? Ez az Arnold olyan méltatlannak tűnik...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 21:14:31

@kocsmagomba: Persze, meghívlak, hogy gyorsan gyúrj egy tésztát hozzá :) Pikírtség félretéve: Ez a recept eredetileg is bolti száraztésztával készült, vagyis nem hibáztam (túl nagyot).
Kár, hogy nem laksz közelebb, mert ha egyszer megkóstolod, soha nem mondasz rá nemet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 21:18:10

@valkür: Mint közismert, én kilószám eszem a vajat - vajjal. Most volt akciós az ír vaj, meg az Ammerlander is. Mindkettő 2000Ft alatt volt kilója. Ennyiért Magyar Vajat se kapok!!! 2 liter ghí már elkészült, meg fél liter barna vaj is. Ezen kívül a kishűtőmben dekkol 3 kiló, hogy a feleségem tudjon mivel sütni (végre sikerült a margarinról leszoktatni pár éve)!

valkür 2021.04.02. 21:29:01

@Andrass9: ha van a kertben zsályás, próbáld ki, hogy jó nagy marék levelet apróra vágsz és vajban ropogósra sütöd. Tésztára, sültekre, zöldséget -különösen cukkinit- párolni benne, isteni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.02. 21:32:50

@valkür: Pont a napokban csináltam töltött portobello gombát rengeteg zsályával! Mivel a feleségem nem eszik gombát, szabadon garázdálkodhattam a zsályával, amit szintén nem eszik meg ...
Eszméletlen jó lett...

valkür 2021.04.02. 21:33:48

@kocsmagomba: nem kell hozzá szakértelem, ha tisztított rákot veszel, az ki van belezve. Vaj, fokhagyma, petrezselyem, citromlé vagy fehérbor, ennyi kell hozzá. Van még persze sok más módja az elkészítésnek, de az alap is annyira finom -és annyira ritkán jutok hozzá- hogy nem nagyon keresek mást. Az exemtől egy paradicsomos-fehérboros-oregánós receptet tanultam, az is finom.
Kevés olajon reszelt vörös- és fokhagymát futtatsz. Felöntöd fehérborral, kiforralod. Hámozott paradicsom, oregánó, ha kész a mártás, beledobod a rákokat és éppen csak átforralod.
nyami.

Boar. 2021.04.03. 15:00:36

A scampi az európában sem egy garnéla alfaj. A scampinak rendes ollói vannak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.03. 16:13:30

A vajfürdőt éppen borítékolhattam volna. :) Igazából az egészben aprított citrom tűnik különösnek. Nem lesz tőle keserű? Mondjuk a tészta feliratán is csodálkoztam: Hosszú szélesmetélt?

Örömhernyó 2021.04.03. 16:55:40

@kocsmagomba: A garnélának nem sok íze van. Én mondjuk inkább olajban sülve szeretem, jó fűszeresen, zöld chilivel. Az olajban sült garnélának a páncélját is meg lehet enni, nem kell lebontani, el lehet ropogtatni, mint egy jó fűszeres chipset. Ázsiai párom anyja szokott csinálni (szakácsnő volt, amíg dolgozott), amikor elugrunk a szülői házhoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.03. 20:10:20

@Örömhernyó: Tokioban ettem először, ahol 200 fokos olajba dobták egészben. Mint egy édes dió, olyan a páncél íze így kisütve!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.03. 20:12:46

@Boar.: Valóban, az a norvégiai homár vagy languszta, ám előszeretettel keverik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.03. 20:14:53

@Waka: Nem lett keserű a citromtól. Annyi a fűszer benne, hogy az mindent elnyom :)
Manapság már árulják összetörve is a szélesmetéltet :)

Boar. 2021.04.04. 10:28:13

@Andrass9: A homárt se keverjük a langusztával. A langusztának nincsenek ollói, a homárnak vannak.
Nagy a zavar a fejekben ezügyben. Ebben nem segítenek a főzőműsorok és a természetfilm csatornák sem mert szisztematikusan keverik az elnevezéseket, van, hogy egy adáson belül ugyanazt a rákot hol homárnak, hol langusztának nevezik. Ugyanilyen lelkesen keverik pl. a rénszarvast a jávorszarvassal sőt a jávorantiloppal(!!!). Sajnos a leghülyébb fordítókat alkalmazzák, nyilván árérzékeny a dolog.

kocsmagomba 2021.04.04. 12:21:21

@Andrass9: Sebaj. Majd kárpótolom magam az "erdő osztrigájával"! Egyébként biztos megérné saját tésztával, csak azzal pont a gyorsaság veszne oda. Természetesen nem a teljesen friss tésztára gondoltam én sem, hanem olyan félig szikkasztottra. Ha bolti, akkor nekem ez jön be:
secure.ce-tescoassets.com/assets/HU/320/8008343221320/ShotType1_540x540.jpg
Ebből csinálok szinte mindent, amit nem magam gyúrok.
Egyébként az Arnold sem rossz tészta, csak egy ilyen míves fogáshoz izé.

@valkür: ez a paradicsomos változat sokkal jobban tetszik! Köszi, lehet ez visz rá, hogy mégis megpróbáljam. Nem ronthatok, csak egy esélyem van. Feleségem olyan mértékben utasítja el ezeket az alapanyagokat, hogy nagyon jót kell csinálnom elsőre! Ő meg ugye nem is ehet vajat.

@Boar.: Erről a megnevezés káoszról olvastam már régebben máshol is. Miszerint még országon belül is nagyon változó, sőt maguk a halászok is használnak mindenféle nevet rá.

@Örömhernyó: Érdekes, köszi. Különféle gyomorbajaim miatt biztosan nem ehetem így, de egyébként nem lenne kifogásom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.04. 14:11:50

@Boar.: A rossz fordítás miatt raktam egy kalap alá a homárral, valamint, mert langusztát még nem láttam - ellentétben a homárral, amiből már sokat megettem. Most utánanéztem, hogy legközelebb már ne keverjem össze.
Köszi a felvilágosítást!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.04. 14:43:28

@kocsmagomba: Nem vártam tőled, hogy átmész "a Fickó"-ba, vagy Benikuty hagyományait követed ...

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.04. 15:27:23

@Andrass9:

Nem ment ő sehová, csak jobban szerti a friss tésztát. Bolgdog nyuszkó ünnepet.

Két tojásra vigyázni minden fiúnak!

kocsmagomba 2021.04.04. 15:34:34

@Andrass9: hát arra még várhatsz! addig éljünk! :)))
Most komolyan, már írni akartam, ezeknek már Széll Tamás se lenne elég jó. Tudod én nézem szombatonként ezt a Főmenü sorozatot Széll Tamás főzéseivel, és jókat röhögök, mit szólna ehhez a sznobéria, akik leginkább az ő nevével szerettek takarózni!!!
A tészta ajánlatot csak vedd komolyan. Ha teheted, csináld, ha teheted, próbáld ki azt a tésztát, amit linkeltem. Tényleg nagyon finom fajta.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.04. 16:31:22

@kocsmagomba: A fenti recept félig a saját tésztám, de nem volt elég, ezért a bolti. Tecsoba meg nem járok ...

kocsmagomba 2021.04.04. 16:59:28

@Andrass9: Aha, nem is figyeltem, hogy saját is van közte, akkor jó. Sebaj, megveheted a Sparban is. Sőt a Rozgonyi zöldségboltokban is láttam. (Én 3 éve nem voltam Tescoban.)
Csak az van, hogy elismerem, ha jobb a bolti tészta, mint amit én csinálok, de inkább csinálok, ha éppen nincs jó bolti. Ezért ajánlottam egy márkát. Amit én szeretek. Gondolom ez nem bonyolult. ;) De ha rossz kedved van, hagyjuk, ne beszéljünk róla.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.04. 17:18:01

@Boar.: Köszönöm! Ezeket most mind megenném - akár scampi módra készítve is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.04.04. 17:21:22

@kocsmagomba: Vacak vörösbort kaptam és a csillagos ég a gyomorsavam két napja :(((
Szerencsére van bőven Pantoprazol idehaza ...

Kösz a márkát, de száraztésztát igyekszem magam csinálni, amíg még bírja a kezem. Persze durumtésztát azt veszek, mert nincs tapasztalatom a kidolgozásában - csak mostanság jutottam hozzá a durumliszthez először :)

kocsmagomba 2021.04.04. 17:21:36

@Boar.: hiánypótló, nagyon jó, kösz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.04.04. 22:08:14

@Andrass9: Salvus. Pár éve a csiliszezon igencsak elbánt velem. Akkor végigcsináltam egy kéthetes kúrát, azóta szinte nincs ilyen problémám.

szivar 2021.04.04. 23:18:54

@Andrass9: Almaecetet próbáltál már? Mármint a gyomorsavra...

látjátok feleim szümtükkel 2021.04.05. 08:47:56

@szivar:

Érdekes, ezt már mástól is hallottam, de savat savra elég furcsa kutyulmány.
Viszont olvastam olyat is, hogy a gyomor és a torok égő érzése nem minden esetben a sok gyomorsav következménye.

Remélem majd jön dr. gomba, és megmogyorozza, akarom modani megmagyarázza a kérdést.:D

szivar 2021.04.05. 13:13:01

@látjátok feleim szümtükkel: Ha nem zár rendesen a gyomorszáj, akkor néha működik. Egy pohár vízhez köbö kettő teáskanál borecet, kaja előtt.

kocsmagomba 2021.04.06. 12:12:40

Szerintem savra savat inkább ne.
Savcsökkentés: attól függ igazából mi okozza problémát: 1. tényleg túl sok termelődik vagy 2. normális mennyiségű, csak a gyomor (nyelőcső, stb.) fala nem bírja azt se el. Illetve egyszeri (heti egyszeri) tivornya okozza, vagy ennél rendszeresebb, nagy fájdalmakkal járó. Szóval 1. esetben és egyszeri tivornya idején inkább a fel nem szívódó savlekötők (Talcid, Rennie... kivonták a forgalomból a Nilacid-ot pedig az jó volt). Második esetben, illetve fekély kezelésben inkább a rendszeresen szedhető, de felszívódó szerek, mint pl. az itt említett Pantoprazol. Csak ennek már van mellékhatása, sőt visszacsapása is, azaz hirtelen elhagyva még több lesz a sav...
De ti tudjátok, mi a jó nektek... ;)
/csak nagyon rövid voltam/

szivar 2021.04.06. 16:25:03

@kocsmagomba: Ha túl sok gyomorsav termelődik, akkor érthetőek az indokaid. Viszont ha csak attól ég az ember gyomra, hogy visszaáramlik a gyomorsav a nyelőcsőbe, akkor egyes esetekben segíthet. Annak idején kipróbáltam pár ecettel - 'hagyományos' és borecetek - de sajnos csak az almaecetnél érzékeltem javulást, minden más esetben rosszabb lett minden. Ki lehet próbálni, sokat nem veszíthet vele az ember.
süti beállítások módosítása