Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (48) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (33) bőrősháj (2) bors (311) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (7) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (4) Chipotle (2) churut (3) citrom (70) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (11) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (24) cukkini (10) cukor (140) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (61) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (40) fánk (3) farhát (4) Farkas András (27) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (27) fehérbors (51) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) fekete bors (2) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (437) fokhagymapor (5) fokhagyma granulátum (14) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (9) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (56) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (10) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (92) gyömbér (118) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (329) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (23) jalapeño (24) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazúza (3) kacsazuza (4) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (88) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (17) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (39) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (27) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (79) köménymag (24) konyak (3) könyv (2) koriander (30) koriandermag (30) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (154) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (6) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (56) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (42) lime héj (2) lime levél (6) liszt (119) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (24) majoranna (95) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (74) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (129) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (56) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (32) paprikacsuma (29) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (126) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (22) petrezselyemlevél (2) petrezselyem levél (40) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (85) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (9) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (35) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (44) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (49) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (77) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (16) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (167) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (316) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (68) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (36) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (50) szezámmag (12) szezámolaj (12) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (38) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (89) tejfel (62) tejföl (85) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (211) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (10) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (7) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (223) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (27) vöröshagyma (121) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (36) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (15) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (39) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (75) zöldség (3) zöldségalaplé (4) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (10) zserbó (2) zsír (68) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szalagos fánk hirtelen felindulásból

2021.02.28. 07:00 Andrass9

Nagyon szeretem a fánkot, bár sok benne a szénhidrát. Ilyentájt a szomszédasszony szokott nagy adag fánkot sütni, és akkor kapok én is.

28.jpg

Már nem tudtam tovább várni, ezért sitty-sutty összedobtam egyet.

Van itthon minden hozzá, csak ki kell készíteni a konyhapultra.

  • 50 dkg liszt
  • 3 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 8 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 5 cl rum
  • 2 ek cukor a tejbe
  • 4 dkg porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • nagy csipet só

10.jpg

Kimértem a vajat, a porcukrot a tésztába (a tál 300g-os volt). A lisztet a keverőtálba szitáltam, majd beleütöttem a tojások sárgáját és kicsit megsóztam. A tejet a kristálycukorral felmelegítettem a mikróban és belemorzsoltam az élesztőt. Seperc alatt felfutott, így önthettem is a keverőtálba.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A vajat a cukorral felolvasztottam és beleöntöttem valamennyi rumot. Úgy érzésre fél deci lehetett, de meg is kellett kóstolnom, nem romlott-e meg. Beleöntöttem ezt a keveréket a keverőtálban, ahol 10 perc alatt fényes és lágy tésztát dagasztottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Elővettem a szilikon nyújtólapomat, míg a tészta kelt. 17 perc alatt a duplájára feljött, ki is borítottam a lisztezett lapra, ahol kb ujjnyi vastagra kinyújtottam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Kiszaggattam egy viszkis pohárral, ahol még a leeső anyagot is belehúztam a korongba, így nem lett maradék. A fánkok közepét hüvelykujjal benyomtam. Feltettem az olajat a teraszon az indukciósra, ahol 170C fokos olajban kisütöttem őket.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

Egy nagy konyhai fecskendőt megtöltöttem sárgabarack lekvárral, és a fánkokba befecskendeztem kb egy-egy teáskanálnyit. Persze fröccsent máshová is ... Kicsit sötétebbre sült, mint illene, dehát már kinn is sötét volt :)

29.jpg

Felpakoltam néhány fánkot tányérokra, és átvittem a szomszédasszonyoknak. Maradt még reggelire is bőven.

30.jpg

50 perc alatt alatt lett a tészta sütésre kész, viszont a sütés és a barackkal való töltögetés további egy órába telt. A szösz érti ezt ...

Update! Gömbölyű fánkok:

 

Most, hogy szivar megtanított rá, mit jelent a felslájfol ige, csináltam szép gömbölyű fánkokat. Sajnos a tészta nem volt annyira könnyű, így ez sem lett szalagos, viszont nagy sikerrel etettem vele a népeket.

Kiszúrás helyett darabokat vagdostam a tésztából, amit vagy zsemlehajtogatásos módszerrel (lapított tészta oldalából felhúz a közepére, belenyom, megy körbe-körbe) készítettem, vagy pedig slájfoltam, azaz a picit tapadós tésztát a szilólapon a tenyerem alatt az ujjaimmal gömbölygettem.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Ezeket a gömböket összenyomtam a közepén, hogy lukas jellege legyen.

37.jpg

Azután kisütöttem mindet. Egy pici porcukorhintést kapott, mert a tésztából kifelejtettem a cukrot ... A belenyomott lukak nyomtalanul eltűntek!

38.jpg

Nagyobb részébe a konyhai fecskendővel eper-szeder lekvár mixet injekcióztam. A lekvárt felforraltam, picit higítottam vízzel és botmixerrel simára kevertem: így átmegy a fecskendő tűjén!

35.jpg 36.jpg

Tényleg finom lett. Van még három darab, azt megeszem majd reggelire (ha a feleségem hagy belőle).

71 komment

Címkék: tej élesztő vaj cukor liszt rum porcukor baracklekvár eperlekvár szederlekvár vaníliakivonat tojás sárgája

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr3316411648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.28. 08:30:25

Ahogy elnézem megérte a szöszölést.:)

valkür 2021.02.28. 11:20:03

Meg kell kóstolni a rumot? Honnan került a képbe a viszskis pohár?
Nem csoda, hogy elhúzódott az a töltögetés :-)

ha netán unnád a baracklekvárt, a jobb oldaliért cserében szívesen küldök egy üveg eperlekvárt. Nem is kell az egész fánk, elég lesz a ropogósra sült farkincája is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.28. 12:20:05

@valkür: Szívesen küldenék, ha nem a palánták padlófűtésén, ha nem a teleportálón dolgoznék :)
Eperlekvárból is van vagy 50 üveg a kamrában. Hogy az miért nem jutott eszembe? Az a kedvenc lekvárom!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.28. 12:49:43

@Andrass9: Egyszer próbáld ki, hogy a baracklekvárt botmixerrel simára kevered egy kis rummal. Valami fenséges. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.28. 13:02:38

@Waka: Keveredik az magától is a gyomorban :)

szivar 2021.02.28. 15:08:42

@Andrass9:
Ha először felslájfolod a tésztát és utána tenyérrel ellapítod, akkor szép kerek lesz a végeredmény és nem lesz füle&farka... :P

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.28. 16:02:01

@Andrass9:

Azért a rumos meggyet sem a gyomorban kevered-érleled.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.28. 18:31:53

@szivar: Én ritkán káromkodom a blogon ... Értsd: halvány fogalmam sincs a felslájfol-ról.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.28. 18:56:15

@Andrass9:

A slájfolt felslájfolt szót én szabászatban hallottam, és nem értem, hogy egy fánk tésztát hogyan kell felslájfolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.28. 19:02:28

@látjátok feleim szümtükkel: Én a szabászatban sem értem, pedig tanultam a gimiben!

valkür 2021.02.28. 19:03:00

@Waka: A baracklekvár mindennel fenséges.
Alig várom a szezonját. Tavaly piszok drága volt, tapasztalataim szerint az idén olcsó kell hogy legyen, úgyhogy remélhetőleg elrakok vagy .... sok-sok üveggel :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.28. 19:03:35

@szivar: @látjátok feleim szümtükkel: Amúgy feltételezem, hogy meg kell gömbölyíteni a kiszúrás után. Akkor már szép kerek lap lesz, amit süthetünk!

valkür 2021.02.28. 19:10:09

@látjátok feleim szümtükkel: www.butorasztalos-restaurator.hu/asztalos-szotar.php
slájfol ----- csiszol
Érdekes, szabászatból nem emlékszem ilyen szóra. Mondjuk a suliban nagyon a magyar kifejezéseket kellett használni, az üzemben meg szabászat nálunk nem volt, csak varroda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.28. 19:33:06

@szivar: Kösz! Ez teljesen megmagyarázta!!!!

vörösbor(de)minőségi 2021.02.28. 19:40:12

parádésan szépre sikerült.minden van itthon kivéve a sitty-sutty de ez amugy sem volt a receptben kifejtve részletesen úgy mint,beszerzési forrás,adagolás,felhasználási sebesség,egyebek...... :))))

szivar 2021.02.28. 20:01:09

@valkür: Nálunk volt egypár szó, amire úgy rácsodálkoztam annak idején, mint p..na az új bugyira... Mint annyi más szó is, ezek java részt német eredetűek.

Sok idő eltelt már a fekete kemencék óta, azok manapság már ritkaságszámba mennek... S ennyi idő elteltével lett a slájfolásból slejfolás, a virgolásból gömbölyítés, a trokserből csészekaparó, az abslagolásból hosszformázás... Van olyan szó, amit a technológia fejlődése szorított ki, s van amit egyszerűen könnyebb az új generációnak megemésztenie.

Ha egy frissen végzett péket most odaküldenének a kemencéhez, hogy vigyen tisztavizet a strejzekterben a kemencéhez, fogja a vislit és segítsen abzecolni... Elképzelhetőnek tartom, hogy furcsán nézne. :D

szivar 2021.02.28. 20:07:38

@Andrass9: Az őszintét megvallva, én a mai napig nem tudok bal kézzel slájfolni... Amikor tanultam, akkor mindig odaküldtek, ahol a tábla a legliszteseb, vagy ép legszálkásabb volt (azaz ott kvázi lehetetlen megtanulni ezt)... Így maradt az, hogy bal tenyeremen a tészta, a jobbal meg feltekerem. Így max. 5 másodperc volt egy csusza feltekerése...

kocsmagomba 2021.02.28. 20:30:32

@Andrass9: @szivar:

Na, pont ezt akartam mondani, de mire megtaláltam az olvasó szemüvegemet, szivar megírta.
Én hajtogatom a zsemlét, méghozzá bal tenyérbe fogom a tésztát, és hajtogatom középre, a jobb kéz pár ujjának használatával, és közben a tenyérben 35,4 fokonként :) forgatva készre gömbölyítem. (3 naponta biztos sütök egy tepsivel)
Fánk tésztával nem tudom hogy működne ez, de mindenképpen valami gömbölyítő technika kell, hogy szép legyen. Bár engem nem érdekel a formája, tolnám befelé, ahogy van.

Sok hagyományos szakmában a németes, svábos kifejezések, szerszámnevek honosodtak meg, csak legfeljebb 100 éve magyarítunk. Jól, rosszul. Ennek történelmi oka van, mi keletről jőve ismertük a lovat, meg a kumiszt, főleg a kumiszt, ők meg már ezer éve dolgoztak azokkal a szerszámokkal, amikre a magyar rácsodálkozott. A céhes időkben oda jártak az iparosok tanulni, egy részük hazahozta a tudást, és a nyelvet.
Kőműves, iparos kifejezések megvannak? Némelyik még túlél. Fángli, Colostok, Subler, Pajszer, Spakli, ... stb.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.28. 20:41:16

@szivar:

Anyám erre azt mondta, hogy meg kell gömbölygetni a tésztát.

Talán a varrásnál valamilyen hajtogatott varrási formára használták ezt a szót.

Egyénbként ez a videó szuperjóóóóó. Bár én inkább megveszem azt a néhány zsömlét.

kocsmagomba 2021.02.28. 20:48:09

@valkür: ez tényleg jó ez a szótár

Csiszol, köszörül, ezt a jelentést találni
Teljesen rendben van!
Figyeld az asztallapon a zsemle gömbölyítő kézmozgást!
Maga a finom körkörös mozdulatsor emlékeztet a könnyű csiszolásra.
Szerintem.

kocsmagomba 2021.02.28. 21:02:52

@vörösbor(de)minőségi:

Szerintem a "sitty-sutty" ejtsd: szitti-szatti, egy amerikás kifejezés arra, hogy 'jaj de kívánom a fánkot, leugrom a sarki fánkozóba és hozok haza egy kilót'.

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.28. 21:49:03

@kocsmagomba: :)
Most meg itt állok, és a gép befejezte a dagasztást, viszont nem találom a gépet ...
ADD VISSZA!!!!

valkür 2021.02.28. 21:57:11

@Andrass9: nocsak, mégiscsak működésbe lépett a teleportáló, csak valami kis gebasz van és zavar lépett fel az erőben? :-)

kocsmagomba 2021.02.28. 22:12:35

@Andrass9: jó, de nem mosogatom el! :)

szivar 2021.02.28. 22:17:52

@látjátok feleim szümtükkel: Nem, nem elég jó. Ő csak gurgatja a tésztát és nem slájfolja. Sajnos ezt sem lehet egy videóban megtanítani. Ránézésre az őáltala felhasznált tésztát olyan alakúra és tartásúra fel lehetne tekercselni, mint egy pingponglabda...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.28. 23:09:04

@szivar: Erről a pontyszaporítás jut eszembe. A megtermékenyített ikrát egy tálban, óvatos mozdulatokkal, műanyag kanállal, nyolcas alakban kellett keverni. Órákon át. Megvolt egy adag, adták eléd a következőt. Délben nem tudtam a cigit a számhoz emelni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.28. 23:11:55

@Waka: Hogy pontosítsak, két tál volt előttünk, egyszerre kellett a kettőt keverni.

szivar 2021.03.01. 01:05:57

@Waka: Olyan büdös lett tőle a kezed? :O :P Amúgy sejtem miről beszélsz, mert annak idején a húsvét előtti szopóka után elmentem az új (hát nem is annyira új, de akkor került ide minálunk felé) doktornőhöz - ínhüvelygyulladással... De ez már egy másik történet. :P

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.01. 06:54:06

@szivar:

A gömbölygetéssel is lehet így tekergetni a tésztát, nem a kifejezés, hanem a munka a lényeg. Láttam olyan gömbölygetést, ami egészen ilyen eredményt mutatott. Nem mindenkinek áll rá a keze, van akinek meg igen, de nem is tudja, hogy éppen slájfol.

vörösbor(de)minőségi 2021.03.01. 12:27:28

@kocsmagomba: majd megtanulom,hogy ne tele szájjal evés közben olvasgassak,mert igy most az a- g-d-c-v-h-j betűk környékét kell takarítanom a laptopon.
:DDDD

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.01. 12:42:17

@szivar:

Látom te nem tudod, hogy Waka akkor tényleg dolgozott.
De nyugodt lehetsz ma már neked sem az ínhüvelygyulladásodat kéne a házidokihoz vinni, hanem egy jó urológust kéne felkeresni.;D

szivar 2021.03.01. 14:04:43

@látjátok feleim szümtükkel: Nem az elnevezés a lényeg, hanem a kivitelezés. A cél egy gömb alakú tészta létrehozása lenne, ami nem csak az alakját befolyásolja a tésztának, hanem nagy mértékben elősegíti azt is, hogy magasabb||nagyobb legyen a kisült késztermék - jelen esetben a zsemle. De fánk esetében ez utóbbi tényező elhanyagolható. Meg ez volt az első videó a találatok között, a célnak pont megfelelt.

Nem írtam az ellentétjét. Tudom milyen érzés az, amikor az ember úgy érzi, hogy menten lerohad az egész keze, mert annyira fáj||elfáradt. Akkor műszak után konkrétan sem a cigit, sem a söröskorsót nem tudtam felemelni az orcámig... Sőt, megfogni sem. :/ A doktor bácsi szép szemére meg nem vagyok kíváncsi. :P

látjátok feleim szümtükkel 2021.03.01. 14:44:02

@szivar:

Kicsit cseles vagy ma, nagy szél fú felétek?;D

kocsmagomba 2021.03.01. 14:47:44

Kenyérsütő tudoroktól kérdezem: Graham liszt, 3 éve lejárt, fel lehet még használni? Kenyérliszthez adagolnám max. 30%-ban. Bontott de eredeti papír csomagolás, viszont nájlon zacsiban tartom én felbontás után ezeket, spájz hőmérséklet. Íze, szaga elsőre nem rossz. Okozhat problémát? Dobjam ki inkább?

szivar 2021.03.01. 15:56:55

@látjátok feleim szümtükkel: Nem érteni fehér embert...

@kocsmagomba: Ha nincs avas szaga vagy fura íze, nem bogaras, akkor szerintem nyugodtan.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.01. 17:06:09

@szivar: A videó alapján sikerült szép gömbölyű fánkokat csinálni. Ezekbe eper-szeder lekvár keverékét injekcióztam. Kicsit túlkelt a tészta, ezért az olajban már nem igyekezett szalagossá válni, de már csak 4 darab van belőle ...

Ha nem leszek lusta, pár képet felteszek a kétféle gömbölyítésről.

valkür 2021.03.01. 17:40:03

@Andrass9: Azért sütöttél nekem egy olyan kis tökéletlent, valami ropogós csücsökkel?

szivar 2021.03.01. 18:18:44

@Andrass9: Az ex-kolléganő férje sérelmezte, hogy nincs elég széles szalag a fánkon, amit az asszony a munkahely és a napszám után csinált. A Katának elvörösödött a feje és kib...ta az egészet a kukába, megjegyezte az Mbernek, hogy jó étvágyat kíván hozzá, csinálj magadnak olyat, amin van elég széles szalag is... Szép dolog az a szerelem. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.01. 19:02:59

@valkür: Hát ez most nem jött össze. Vagy gömbölű, vagy csücskös. A kettőt már nem akarom keverni. Így viszont nem volt Whiskys pohár se, mert nem szaggattam, hanem csak daraboltam a tésztát kb. egyformára.

valkür 2021.03.01. 19:10:05

@Andrass9: hm.
muszáj neked tökéletes fánkokat sütni?
:)
De nyugtass meg, legalább a rumot megkóstoltad közben - bár azt annyira nem szeretem, de ha már ropogós csücsök nincs, legalább egy nyalás rum legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.01. 19:28:13

@valkür: Valószínűleg rendesen, mert tegnap este @Andrass9: komment szerint elvesztettem a tésztát. Hajnalban 4-kor megtaláltam a hideg sütőben, ahonnan ment is a 2C fokos spájzablakba.

valkür 2021.03.01. 19:46:21

@Andrass9: :-)
ez jó. Egészségedre :-)

szivar 2021.03.01. 19:53:59

@Andrass9: Szerintem maradt még abból a rumból, mert tegnap még a
gépet kerested. :D

Amúgy meg B+ a hülye receptjeidet, holnap kell hozatnom (még mindig nem vagyok önjáró és ez egy kicsit már dühít) rumot a fánkhoz... :D Őszi, szilva, vagy inkább sárgabarack töltelékkel legyen?

kocsmagomba 2021.03.01. 20:30:43

@szivar: mármint a rum milyen töltelékkel legyen??? szilva, barack mindegy csak édessel ne keverd...? :)

@valkür: rájöttem, mi kell neked! Nem fánk, hanem churros. Az egyik végétől a másik végéig egy ropogós fánkvég! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.01. 21:27:47

@kocsmagomba: És olyan csücskös, hogy csak csuda!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.01. 21:29:15

@szivar: Basszus - még ezt is a szememre hányod?????
Jó, jó, elírtam, hogy a gépet keresem (szerintem akkor tényleg azt kerestem), de azért megtaláltam, nem????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.01. 21:30:03

@szivar: Nem laknál ilyen messze, vinnék a fánkból. Van még 5 darab!

valkür 2021.03.01. 21:47:23

@kocsmagomba: @Andrass9: Az hát, meg csöröge.
Most azért egy pillanatra elbizonytalanodtam, hogy tán mégis kéne néha bő olajban sütni itthon is.
A múltkor a káposztás lángos, most meg ez a farkincás fánk, mindenféle házi lekvárokkal töltve.

na nem baj, reggelire csinálok császármorzsát, meggylekvárral.
Vagy ribizlilekvárral.
Vagy málnalekvárral.
Vagy négybogyós vegyeslekvárral.
Egy biztos, hogy valami piros lesz a tetején.
.
.
.
.
.
rá kéne már szokni, hogy cimkézzem a lekvárjaim.

szivar 2021.03.01. 22:50:54

@Andrass9: Fénypost? Addig is vigasztalódok egy falatka disznósajttal...

Akkor is te leszel a hibás... Szánt szándékkal belerángatsz engem is a hülyeségekbe. :D
[békát tónak ugrasztani tipikus esete]

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.02. 09:36:15

@valkür: Csörögét eszemet nem tudom, mikor sütöttem utoljára. Feleségem nagyon nem rajong az olajban sült tésztákért (bár most ezt a legutóbbit kérdezés nélkül tömte befele és megjegyezte, hogy ez nagyon jó és nem is lett olajos).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.02. 09:36:57

@szivar: Mindig én vagyok a hibás - ezt már megszoktam :) A disznósajt meg a legjobb vigaszdíj!!!

kocsmagomba 2021.03.02. 11:24:50

@Andrass9:

Valamit megtalálni valóban akkor a legnehezebb, ha nem tudjuk mit keresünk! :D

Szoktam én is így. Kimegyek a spájzba valamiért, de addigra nem tudom, miért mentem. Visszamegyek a konyhába. Ott eszembe jut, de mire megint kimegyek a spájzba, megint elfelejtem. Végül a konyhában felírom egy cetlire, hogy mi kell, aztán a spájzban előveszem a cetlit. És akkor jövök rá, hogy amiért mentem az máshol van a hűtőben... :)))

itt még nem tartok, de majdnem.... :)

Kumari aki Nilüfer 2021.03.02. 13:20:55

@kocsmagomba: Nos, én úgy eldugtam két karácsonyi ajándéknak szánt könyvet, hogy mai napig nem találom.Azért ez már beteg:( /nagyon szuper hely lehet, mert a férjem sem találja..átment a másik dimenzióba/

kocsmagomba 2021.03.02. 14:06:06

@Kumari aki Nilüfer: ugyan, nem vagy egyedül...

Mondok pár vicceset.
1. 2018-as karácsonyi ajándék könyv 2 hete került elő a garázsból. Nem baj, odaadtam. :)
2. Átrendeztünk egy szobát, bútor ki, be. Közben összecsomagoltuk feleségem összes ékszerét, nem nagy érték, csak szép emlékek, néhány fontos dokumentumot, 2 autó törzskönyvét. Majd amikor kellett volna, nem találtuk. Másfél év múlva már kezdett kicsit bosszantó lenni. Aztán egyszer csak odanyúltam, szintén a garázsban egy triviális dobozhoz, ami állandóan a szemem előtt volt, de mást gondoltam benne, az elveszett kincsek voltak.
3. Egy régi autó forgalmija a steril kötszerek közül került elő, 5-6 év múlva, mikor már a rendőrség is lezárta az elveszett forgalmi körözését. Mi meg csináltattunk új forgalmit és közben el is adtuk az autót.

Tanulság: amit el akarsz dugni, hagyd szem előtt. :)

szivar 2021.03.02. 15:29:04

@Andrass9: Sajnos a fánkkészítés elmarad, így nem most nem te leszel a hibás. :(

Bevásárlólistára felírva: Portorico vagy valami jó minőségű rum. /ha nincs, akkor inkább ne hozzál semmit se!/

Erre anyám hazaállított egy "rum ízesítésű szeszesital'-al, illetve egy üveg pancsolt lőrével (összetétel: víz, alkohol, karamell). Hát nem kicsit lettem feszült, mert mindkettő igencsak drága mulatság volt. :/ Ezt ajánlották neki a boltokban. Hát köszi. Nekem is ajánlották a vaníliás cukrot a vaníliarúd helyett, mert az mennyivel olcsóbb... De ha már kaja, akkor akkor lehetőleg ne műizékből készüljön. Ölni tudnék.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.02. 17:03:35

@szivar: A Portorico nem minden boltban kapható, és eléggé húzós az ára. Én a "Tengerész ízesítésű szeszesital"-tól hidalltam le. Vaníliát pedig Indiából vagy Magadaszkárról rendeltem, amíg nem volt ilyen horribilis ára. Még van belőle kevéske.

szivar 2021.03.02. 18:15:31

@Andrass9: Tény ami tény: ami jó, annak van ára is. Legutóbb amit vettem vaníliarudat, az olyan bő ezer forint körül volt darabja... A boltban mondták, hogy nem igazán veszik, mert drága és itt porosodik már hónapok óta... El is hoztam az egész raktárkészletet, a pénztárosnak meg forogtak a szemei, mint a reklámmacskának. Pedig csak öt rudat dobtam be a kosárba... :D

Egyrészt az bosszant, hogy anyámat ilyen könnyen bepalizták. Másrészt meg az, hogy még nem jött el annak az ideje, hogy betekerjek a városba és vegyek a nagykerben egy üveg minőségi cuccot. Mert ha valami rumért kiált, akkor abba nem rumaromát, vagy 'matróz szeszesitalt' kell rakni... Milyen lenne már egy marhapörkölt vörösboraromával? :/

Amúgy csak én szoktam úgy pudingot készíteni, hogy egészben (helyesebben: nem kaparom ki a belsejét) belefőzöm a vaníliát és utána kipöckölöm a felesleget?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.02. 18:17:09

@szivar: Majdnem! Én ugyanis megrágcsálom, kiszopogatom, mielőtt kipöckölöm :)

szivar 2021.03.02. 18:27:45

@Andrass9: Akkor megnyugodtam. Csináltam kiflipudingot, anyám meg itt hőbörgött, hogy a tévében ezt nem így mutatták ám... :)

valkür 2021.03.02. 20:08:33

@szivar: A kiflipuding az nálad milyen? Én a máglyarakás és az angol kenyérpuding szerelemgyerekének gondolnám, de azon túl is bármit el tudok képzelni.

szivar 2021.03.02. 22:03:31

@valkür: Semmi extra, csak a másnapos kiflit összekarikázom és nyakon öntöm pudinggal. Három tojás sárgáját egy kevés tejjel és egy csapott evőkanál liszttel simára keverek, ezt felöntöm a liter tej másik felével, rakok bele valamennyi cukrot (ízlés szerint), beledobok egy darabka vaníliarudat, alágyújtok, felforr, oszt' már kész is.

valkür 2021.03.02. 22:20:40

kedvenc kínai menyecskénk egyetlen csapással kettévág egy jó 6-8 kilós sütőtököt, utána bemutat egy érdekes slejfolási technikát - már persze ha lehet így nevezni, ahogy a zsömléket formázza www.youtube.com/watch?v=4bbQsAa7AC4

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.02. 22:30:35

@szivar: Köszi a receptet! Halvány segéd fogalmam se volt, mi az a kiflipuding :))))
Most már csak az a kérdés, hogy honnan szerezzek másnapos kiflit, amikor még friss sincs, mert nem tudok kiflit sütni - ez Waka területe!
Ha jól értem:
3 sárgájából, 1 ek liszttel (vagy keményítővel) és kevéske tejjel egy sűrű puding alapot csinálok, amit az 1 liter tej maradékával cukorral, vaníliával összefőzök sűrű pudingnak. Ezt pedig a felkarikázott másnapos kiflivel összekeverem.

Meg kéne próbálni a feleségemet rábeszélni, hogy ezt ő bizony szereti, mert nekem tetszik :))) Legrosszabb esetben megtanulom Wakától a kiflisütést!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.02. 22:51:22

@valkür: Hááát. Nekem nem érte meg az időt, amit a megnézésével töltöttem. Elnézést kérek!

szivar 2021.03.02. 23:20:54

@Andrass9: Kiflit a tányérba csak szárazon és erre kell merni majd a pudingból, közvetlenül tálalás előtt. Ellenkező esetben nagyon átázik és úgy fog kinézni, mint ha búváreledel(ami ugye lemegy, körbenéz és utána feljön) lenne, tehát ritka gusztustalan egy látvány*.

A puding állaga az akkor jó, amikor még egy kicsit folyik - mert úgy lehet majd tunkolni a kiflikarikákkal. Ezért csak ennyi(1 csapott(!) evőkanál) lisztet(és nem keményítőt - kérem jegyzőkönyvbe venni!) írtam. Szóval olyan hígabb főzelék állagúnak kell hogy legyen. Sok nem szokott pocsékba menni, többnyire a főzésre használt edény is ki van nyalva a nap végére...

Ráadásul nagyon hozzászoktam ahhoz, hogy törpetojással dolgozom, így helyesbítek: A nagy tyúkok tojásából kettő sárgája is elég (mondjuk ha több, az sem rontja el). Nálunk a fehérjét elhasználjuk tésztagyúráshoz, vagy betermelik a makkák, ennek sorsát rád bízom. :)

Elkészítési idő kb. 20-25 perc. Bár azt nem tudom, hogy milyen evőeszközt illene hozzá használni, mert a villával necces enni (átázik, lecsúszik, csak trancsírozza az ember), a kanállal meg macerás tunkolni...

*Szerintem ezt inkább majd a blogomban fogom részletesen kifejteni...

Kumari aki Nilüfer 2021.03.03. 06:52:15

Pudinghoz: Nálunk volt szalmonella, így és száműztem minden nyers tojást mindenből, így gyors édességnem a babapiskótás puding az egyik( a másik a lusta asszony rétese).Ez a piskótás úgy néz ki, hogy cukrozott tejbe mártott babapiskóta egy rétegben, rá csorgatok egy kis presszókávét, erre jön egy réteg puding, jó sok fahéj, újra piskóta mártogatva, kávé, ha pörögni akarunk, de ide már nem mindig, és újra puding. tetejére pedig jó minőségű kakaópor, durvább esetben cukros neszkakaó.
Édesszájú vejeimnek ez a gyors desszert, ha nagyon sürgős, bolti pudingporral...ebben nem ázik rommá a piskóta.Szerintem kaláccsal, esetleg kiflivel is működne..és a barátnőm szerint ez csóró tiramisu:D

Kumari aki Nilüfer 2021.03.03. 06:55:27

@Kumari aki Nilüfer: Úgy értem, csak olyat sütők-főzök, ahol a tojás kap hőkezelést , mielőtt megesszük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.03.03. 09:02:55

@szivar: Szóval ez nem is puding, inkább egy krém. Köszi - meg is éheztem rá! Csak az a fránya kifli ...

valkür 2021.03.03. 12:11:35

@Andrass9: :-) semmi gond. Amikor kiszedte a zsömléket a gőzből, én is elkapcsoltam. Be sem linkeltem volna, ha nem tanultam volna meg egy új szót. Azért a gömbölgetési tecnikáját szerintem érdemes megnézni.

@szivar: Köszi! Én a félresikerült, kiszárított süteményeket szoktam menteni ezzel a módszerrel, teljesen jogos, hogy száraz kiflihez is tökéletes.
süti beállítások módosítása