Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • Kumari aki Nilüfer: @valkür: Köszönöm, ha nem lenne járvány, kiutaznám a MÁV-ot a gatyájából!!Sok évig:) (2021.02.25. 08:53) Egy csodásra sült pecsenyekacsa
  • Kumari aki Nilüfer: @kocsmagomba: Én oltásellenes cikket nem olvastam, kínai és orosz oltást kérdőjelezőt igen, az meg... (2021.02.25. 08:50) Mézes-fokhagymás csirkeszárny
  • látjátok feleim szümtükkel: Szuper. (2021.02.25. 08:06) Szűzérmék kapris mártásban
  • valkür: @kocsmagomba: Ezek meg is fognak halni, ha máshogy nem, egyenként fogdosom össze őket. hörr, görr... (2021.02.24. 22:20) Amarillisz ismét
  • valkür: No, akkor a likőröket meg pancsokat kedvelőknek egy tipp: feketeribizli. A nagyon érett, amikor má... (2021.02.24. 20:18) A NAGY csilipaprikakrém készítés 2020-ban
  • kocsmagomba: @old forester: Bányakánya, ki lehet próbálni. Ám nyár helyett inkább az őszi őzlábat javaslom. Arr... (2021.02.24. 17:11) Őzlábgomba palacsintában

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (32) almaecet (18) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (12) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (8) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (47) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (25) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (2) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (31) bőrősháj (2) bors (302) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (3) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) Chipotle (2) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (15) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (62) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (5) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (23) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (5) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (60) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (39) fánk (3) farhát (4) Farkas András (26) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (26) fehérbors (50) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (431) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (2) galangal (9) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (91) gyömbér (115) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (8) habarás (2) habcsók (2) hagyma (322) hagymakarika (2) hagymalevespor (7) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (20) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (6) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (50) kacsazsir (4) kacsazuza (4) kacsazúza (3) kaffir lime levél (8) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (38) kakukkfü (88) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (16) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (77) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (29) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (17) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (153) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (9) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (22) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (15) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (118) Lucullus (7) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (91) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (73) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (22) olívabogyó (3) olivaolaj (128) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (11) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (34) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (82) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (43) rizsbor (4) rizsecet (5) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (3) RL190 (2) RL90 (3) rókagomba (6) római kömény (47) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (76) rozskovász (3) rozsliszt (9) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (164) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (11) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (307) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (47) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (6) szegfübors (35) szegfűgomba (4) szegfüszeg (10) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (5) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (49) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (36) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (8) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (87) tejfel (61) tejföl (84) tejszín (88) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (219) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (26) vörösbor (25) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) Zhoug (2) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (74) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (42) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Mézes-fokhagymás csirkeszárny

2021.02.19. 07:00 Waka

Múltkoriban akciós volt a csirkeszárny az Ildiben. Vettem három egykilós csomaggal. Itthon alaposan megmostam őket, a pihét-tollat kicsipegettem, ahol kellett, perzseltem, aztán az ízeknél elvágtam. A vége ment levesnek, a többit két adagban lefagyasztottam. Egy-egy zacskóba 28 szárnyközép és -tő jutott.
Hétvégére - jobb ötlet híján - ebből főztem. Már napokkal előbb túrtam az Internetet valami hozzáillő recept után. A Buffalo csirkeszárny volt a leggyakoribb találat, de ahhoz valahogy nem fűlött a fogam. Végül két receptet kombináltam össze. Az egyiknél a sütőben való sütés tetszett meg, a másiknál a sokféle szósz, amiből végül a mézes-fokhagymást választottam. (Ez utóbbi egyébként szintén sütőben süti, csak éppen liszt helyett sütőporba hempergeti a madarat.
Az eredmény jó lett, bár legközelebb lesz pár módosítás, de erről majd később.

img_20210213_131146.jpg

Hozzávalók a húshoz:
- 28 db csirkeszárny
- liszt
- só
- frissen őrölt fekete bors
- étolaj

A szószhoz:
- 5 evőkanál méz
- 6 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál világos szójaszósz
- 2 evőkanál almaecet
- bő fél deci víz
- 1 evőkanál étolaj

img_20210212_165050.jpgimg_20210213_110859.jpg

A szárnyakat előző nap kiolvasztottam és még egyszer megmostam. A mozsárban 2 teáskanál borsot és ugyanannyi sót megőröltem. Egy nagy tálban megfűszereztem velük a szárnyakat. Némi hezitálás után még egy kanál sót adtam hozzá. Fel-feldobálva jól összekevertem, aztán éjszakára a hűtőbe tettem pihegni.

img_20210212_165216.jpgimg_20210212_165515.jpgimg_20210212_170339.jpg

Reggel a szárnyakat lecsepegtettem, papírtörlővel megszárogattam, majd lisztbe forgattam. A felesleges lisztet lerázogattam.

img_20210213_095702.jpg

Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A papírra kevés olajat öntöttem, majd sorban ráraktam a csirkeszárnyakat, végül csurgattam rájuk is némi olajat.

img_20210213_100404.jpg

Előmelegített sütőben, négyes fokozaton 25 percig sütöttem, majd megfordítottam.

img_20210213_103623.jpg

Újabb 20 perc után kivettem és egy jókora tálba öntöttem. Mivel egy tepsiben nem fért el az összes, a maradékkel megismételtem az egészet.

img_20210213_104930.jpgimg_20210213_104949.jpgimg_20210213_114354.jpg

Amíg a második adag sült, összeállítottam a szószt. Kevés olajon megpirítottam az apróra vágott fokhagymát.

img_20210213_120921.jpg

Hozzáadtam a folyékony összetevőket és beforraltam.

img_20210213_121230.jpgimg_20210213_122507.jpg

A szószt a szárnyakra öntöttem és összeforgattam.

img_20210213_122755.jpg

Köretként mexikói zöldségkeverékes rizst főztem.

img_20210213_131126.jpg

Tulajdonképpen egészen jó lett. De. A szárny megsült, de nem lett tökéletesen puha, a porcogót kissé nehéz volt elrágni. Erre ki kell valamit találni, vagy egy hosszabb alacsony hőmérsékletű sütés a végén egy rápirítással, vagy egy fóliás takarás a sütés első fázisában. A szószba pedig több fokhagyma kell, és lehet, hogy valami kis csípőst is elbírna. Ettől függetlenül nem rossz étel, érdemes kipróbálni a többi szósszal is.

57 komment

Címkék: méz fokhagyma szójaszósz csirkeszárny almaecet mézes-fokhagymás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2816430724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2021.02.19. 08:59:49

Egyik kedvenc ételünk, jól néz ki az a rizs is!
Mivel sokszor csináljuk, sokfélén kipróbáltuk már.
A liszt felesleges, szerintem. Ha sok olajban sütnéd, akkor kéne, itt csak felesleges szénhidrát és a bőr sem tudja az igazi ropogósságát adni.
A szósz jó összeállítás, még jobb ha gyömbér is van benne és ha marinírozásra használod, pár órán keresztül. Sriracha is mehet bele. Kb. egy óra sütés kell a mi tapasztalatunk szerint.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.19. 09:09:07

Ez egy finom étel. Ahhoz, hogy a porc is ehető legyen, én 50 percig letakarva sütöm a sütőben, majd leveszem róla a burkolást (alufólia vagy tető), és úgy pirítom meg mindkét oldalán. A mézes öntet tetszik, az ecetet meghagyom neked belőle :) Soha nem értettem, miért ecetezik az amerikaiak ...
Igazi fingerfood - kell egy egész tekercs papírtörölköző a megevéséhez :)

Kumari aki Nilüfer 2021.02.19. 15:22:55

Én a mézes.mustáros vagy mézes ketchupös változatot sütöm, a szószt kikavarom, a szárnydarabokat beleforgatom, zacskóban sötöm,ha puha, zacskó kivág, szárny pirít..és kész. Serpenyőben is csináltam már, fedő alatt , míg a porc is puha, utána felpirítani..és jó.

valkür 2021.02.20. 09:18:46

ez egy kellemes téli kaja.
Egyszer ki kéne már próbálnom, hogy nem sütés előtt pácolom, hanem sütés után mázazom. Valahogy eddig kimaradt ez a technika.

Kumari aki Nilüfer 2021.02.20. 12:23:22

@valkür: Na,,itt van a tálamban:) Elkészítettem a szószt, édes csípős( ketchup, méz, csili, bors, egy kis citromlé, ezt felforraltam, beleforgattam a szárnyközepeket- a szárnytő ment sima sült szárnynak, azt eszi a férjem, ő nincs oda ezekért az édes ételekért- , lefedtem, egy jó átkavarás után omlósra pároltam, utána pirítottam.Könnyen leég, ellenben szerintem nagyon finom, nincs vele sok macera.Züldséges tészta van mellé.,

Kumari aki Nilüfer 2021.02.20. 12:25:32

Ja, és a sima sült részeket ennek a mázasnak a mázába lehet mártogatni, mert bőven szószoztam.

szivar 2021.02.20. 12:45:24

@Kumari aki Nilüfer: Azért valahol irigyellek titeket, mert nálunk anyám leragadt annál, amit ő tanult. Továbbá a paradicsomos ételeket sem szereti, feltéve ha tud róla, hogy van valamiben paradicsom.:/ A kovászos uborkát szereti, de ha a haverjait készítem el (retek, zöldbab, ilyesmik), akkor azokat meg sem kóstolja és az alapján mondja azt, hogy rossz íze van... A csilis bab is csak addig volt finom, míg rá nem jött arra, hogy bizony abban nem is kevés paradicsom található...

A pörkölthöz csak tészta vagy krumpli jár, főzelékről szó sem lehet. Főzelék az csak fasírozottal, rántott hússal, esetleg tükörtojással ehető meg. A sültekhez nem szósz kell, hanem krumpli vagy rizs. Lehetne sorolni napestig.

Viszont szeret kísérletezni az ételekkel! Többnyire megkísérli kitapasztalni azt, hogy mi az a sómennyiség, ami után már nem lehet megenni semmit sem. :S

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.20. 14:55:05

@kobold63: @Andrass9: @valkür: A marinált, gyömbéres változat volt már, akartam egy kicsit újítani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.20. 18:45:21

@valkür: Én is sokszor gondolkodom, hogy amerikai módra készítsem, de valahogy a sok olajban sütés már nem olyan népszerű nálunk ...

Kumari aki Nilüfer 2021.02.20. 18:46:10

@szivar: Sokan vannak így, kortól függetlenül, nem tudom, mitől függ ez, Én szoktam azért újítani, próbálkozni, némely török, indiai meg bármilyen ízekkel kísérletezni, de inspirál, hogy vegán, vega családtagjaim is vannak, így ha akarnék se ragadhattam volna a pörkölt húsleves rántott hús krumpli vonalon.

1kutya 2021.02.20. 19:41:56

jópofa! mi oldalast szoktunk sütni hasonló kencével (nálunk kevés mustár és sok-sok csili is kerül bele), amit én itt hiányolok - és ki is egészíteném a recepiét vele -, hogy a szószba forgatás után visszatenném pár percre a sütőbe. nem rontaná el...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.21. 11:43:54

@1kutya: A másik alternatíva a buffalo csirkeszárny lett volna, de éppen a csili használatát akartam elkerülni. Kicsit sok volt mostanában.

kocsmagomba 2021.02.21. 12:28:04

Na kérem. Így kell ezt csinálni. Magam részéről külön köszönöm, hogy nem csípősözted halálra.
Mi szól a liszt szórása mellett: Az, hogy takarva sütéssel, meg egyébként is, nagyon sok szaftot veszít a hús, egyszerűen maga alá pisili. Ha ropogósra akarnád sütni, akkor meg odaég a tepsi aljára a szaft, közben a szárnyak húsa száraz fűrészpor lesz. Ez itt egy módszer ennek elkerülésére. fedi a húst, védi a kiszáradástól, közben magában tudja tartani a kisülő nedvek nagy részét is. Van hozzá egy javaslatom, ki lehet próbálni kukorica liszttel is. Plusz íz, plusz ropogósság a keményítője miatt.
A szósz hozzáillő. Picit vissza lehet tolni utána a sütőbe, de ezt már a szakács látja a helyszínen, hogy érdemes-e kockáztatni a kiszáradást.

kocsmagomba 2021.02.21. 13:35:34

@Andrass9: Múltkor emlegetted a zsemlegombócodat. Na, én tegnap meg is csináltam! (mondtam, hogy szoktam a te recepted szerint) Egy szép kis házinyuszika adta hozzá a húsát, meg a szokásos vadas (zöldség) szósz készült. Csak az a baj, hogy mire fényképezéshez jutottam volna, a nyulat be is falták. Mára csak két árva kis gombócka maradt, de szószból csináltam eleget. Így ma szűzpecsenyét kérgeztem, azt ettük a szósszal. (plusz serpenyőben pirítottam kacsazsíron apró sárga krumplit a gombócok kiváltására, így is finomság lett a vége)
Itt a kép: gombóc, vadas szósz, de szűzike hozzá.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26849531-9c31d10f/user

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.21. 14:22:11

@kocsmagomba: A szűzzel is biztos finom!
Csak érdekességként: tegnap ez volt a vasárnapi ebéd (többféle marhából, mert azt találtam a hűtőben). Jutott a szomszédasszonynak, meg a barátunknak, akinek dílere van. Meg reggelire is maradt egy kevéske :)
Egy érdekes módosítás a gombóchoz: a megfőtt gombócokat mindkét oldalukon 5 percig grilleztem. Éppen csak egy kis kéreg, amitől nagyon finom lett!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2021.02.21. 16:52:11

@Andrass9: Néha valóban indokolatlanul használják, de ez esetben a méz, szójaszósz, almaecet kombináció szerintem kell az édes, sós, savanyú egyensúlyához.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.21. 17:31:21

@Waka: Kaptam egy szakácskönyvet, hogy tanuljak már meg rendesen főzni.
A címe: SóZsírSavHő Igen, így egyben.
Valahogy az édes és az umami kimaradt belőle :)
Jelenleg a sónál tartok, de még nem fedeztem fel újat ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.21. 17:33:06

@Waka: Semmi bajom a recepteddel, de megutáltam az ecetes csirkeszárnyat odakinn ...

kocsmagomba 2021.02.21. 18:44:35

@Andrass9: arra persze még várom a magyarázatot, hogy miként is volt tegnap, azaz szombaton a vasárnapi ebéd, de majd elmondod... ne találgassak. :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.21. 19:50:41

@kocsmagomba: Most akkor hogy a fenébe tudjam, hogy tegnap vasárnap volt-e vagy szombat????? Jöttek a gyerekek, ezért ünnepnap!!! Nekem az mindig ünnep! Akár szombat, akár vasárnap :)

valkür 2021.02.21. 20:21:08

@Andrass9: ha elfogadsz egy jó tanácsot: heti kiosztású gyógyszer-adagolóból :-)
Vasárnaponként kiadagolom magamnak az egész heti vitamint (C, D, kalcium, omega3, lutein, ízületvédők, stb) egy hét rekeszes gyógyszer-adagolóba, és onnan tudom, hogy aznap milyen nap következik.
Holnap pl hétfő lesz, korán kell kezdenem, hogy mire kezdődnek a hetet indító megbeszélések, fel tudjak készülni abból mi hol áll, mi akadt el, mi lett kész.
Máskülönben tényleg összefolynak a napok :-(

kocsmagomba 2021.02.21. 20:28:30

@Andrass9: Pont így voltam én is. Majdnem 6 hónapja nem láttam a fiamat, neki főztem a vadas nyuszit ebédre, mert átutazóban útba tudott ejteni minket, majdnem egész 3 óra hosszára...
(Egy orvos szakmai fórum, az eredeti szakmája szerinti tudományos munka, és az átvezényelt Covid osztályos munka közé befértünk mi is itthon, szőrmentén)

kocsmagomba 2021.02.21. 20:43:58

@valkür: Miről beszélsz te? :) Nekem van ilyen gyógyszer adagolóm. Csak valahogy nem a vitaminok dúsulnak benne. :)))
Vérnyomáscsökkentő, szívritmus szabályzó, magnézium és kálium, meg a Milurit. Pár vészhelyzetre való szer. Jó, vitamin is. Meg az, amitől nem felejtem el, hogy van ilyen gyógyszer adagolóm... :)))

kocsmagomba 2021.02.21. 20:45:53

@kocsmagomba: ja, de párszor így is összekeverem a napokat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.21. 20:56:32

@valkür: Köszi a tanácsot! Általában 4-6 hétre adagolom ki magamnak a gyógyszert, mert 6 heti dobozom van :) Innen valóban tudom, hogy milyen nap van. Viszont, amikor főzök, nagyjából le...., hogy milyen nap van, így azután fogalmam sincs, hogy a gyerekek szombaton, vagy vasárnap jönnek-e :)
A lényeg, hogy jönnek, és nagyon örülök nekik!!!!

valkür 2021.02.21. 20:57:32

@kocsmagomba: néha én is, de nagyon ritkán, elvétve. Ez a tényleg bevált.
Amúgy, ha még sokáig be leszek zárva és nem lesz se bicikli, se konditerem, én is kezdetem újra a vérnyomáscsökkentőt. francba.

kocsmagomba 2021.02.21. 21:11:45

@valkür: Izraelben kinyitnak a konditermek. Netanjahu ott izmozott a TV-ben egy súlyzós csajjal. :)
Azért mondanám, hogy mi (én) megoldottuk ezt a konditerem témát konditerem nélkül is, a 70-es években.
Anyámnak például megvolt az orosz-magyar (magyar-orosz) nagyszótára párban. Kiváló gyakorlatokat lehetett velük végezni otthoni körülmények között is. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.21. 21:16:31

@kocsmagomba: Az Országh szótár mindent űberelt! Még a 25 kilós súlyzót is :)

valkür 2021.02.21. 21:17:48

@kocsmagomba: jah. csak az én lakásomban nincs annyi hely, hogy átrendezés nélkül széles terpeszállásban, oldalsó kartartással előre tudjak hajolni és semmimet se üssem be valami bútorba.

kocsmagomba 2021.02.21. 21:42:56

@valkür: sok a bútorod... :)))
Most viccet mellőzve: futni, bicózni bármikor lehet. Amikor nincs távmunkád éppen.
De most kitárulkozom, tudom, hogy sokan várnak erre, de nem fogok sokat mondani. Én fiatal koromban egyéni számban országos bajnokságot nyert sportoló voltam. Rendes sportágban. Rohadtul nem voltak még kondigépek ehhez. Kitaláltuk, megoldottuk az erősítő edzéseket. (nem mondom meg melyik évszázadban) Jó, a végére voltak már súlyzóink, egy bordásfal, meg egy fekvenyomó pad. Ennyi.
Megértem a hiányt, azért írtam meg magamról ezt. De próbáld kibírni, te is, és csak ezt kérem mindenkitől, nem nyitás, könyörgöm, nem nyitás.

valkür 2021.02.21. 21:48:51

@kocsmagomba: napközben dolgozom, mire végzek, már nem lehet kimenni az utcára. Futni sose tudtam, világ életemben fájt a térdem. Semmilyen high impact sportot nem csinálhatok. Mára már teljesen tönkre is ment a jobb térdem, húzom a lábam. Tavaly áprilisban lett volna időpontom a specialistához, azóta sem sikerült újat szerezni.

kocsmagomba 2021.02.21. 21:51:17

@Andrass9: az orosz-magyar nagyszótár szerintem a legnagyobb volt! ;)

Kumari aki Nilüfer 2021.02.22. 08:20:15

@kocsmagomba: Itthon most nyitni öngyilkosság.Borsodban, írjanak bármit, tragikus a helyzet,az unokám iskoláját most zárták be , úgyhogy semmi jó nem származna belőle. Izraelben nagy az átoltottság, de ottani ismerősöm is háborog, mert az iskolákat nem nyitották, de bezzeg a plázákat igen, mivel ó mentős,jól fel tudja mérni, ezt is elsietettnek tartja.

valkür 2021.02.22. 09:05:47

@kocsmagomba: @Kumari aki Nilüfer: Én fegyelmezetten tartom a lezárásokat, tartottam is, kezdetektől. A nyáron, is, amikor mindenki a Balcsin eg az Adrián volt, egyetlen színházban voltam, szabad ég alatt, a Gellért-hegyen (*). A húgomat sem láttam egy éve, csak a legszükségesebb élelmiszereket vásárolom, azt is hétköznap délelőtt, amikor a legkevesebben vannak.
Az ősszel pláne tartottam. Amikor mindenki tokára ejtett maszkban kocsmázott, színházazott meg járt focimeccsre, én itthon néztem lemezről operát.

Csak hát teljesen feleslegesnek tűnik a vendéglősök, a hozzám hasonlóan pincebogárrá egyszerűsödött közemberek áldozatvállalása, ha közben a bizonyítottan kovidos kolléga felesége bejár, mert be kell járnia tanítani. Ha a kovidos oviba járó gyerek apukájának azt mondják, hogy nem kell táppénzre mennie, ha nem tartózkodik a gyerekkel 15 percnél tovább egy légtérben, nyugodtan bejárhat dolgozni.
Milyen szülő már az, aki napi 15 percnél kevesebbet tölt el az óvodás korú gyerekével "egy légtérben"?

Ez a fajta védekezés társasjáték kéne hogy legyen, mert hiába zárták be az iskolák egyik felét, a másik fele terjeszti. Hiába nem mentem a nyáron sehova, mások hazahozták az Adriáról. Hiába mennek tönkre a kis szállodák meg a zenekarok, terjed a plázákban. Hiába vigyáz a szülő, ha az óvónéni először és utoljára akkor volt tesztelve, amikor tavaly karácsony előtt az Önkormányzat ingyenes tesztet hirdetett.
Szóval el van ez baszva rendesen.

.
.
.
.
.
.
(*) Falunap a Gellért-hegyen az előadás címe. Ha belefuttok, érdemes rá elmenni, jó volt.

valkür 2021.02.22. 09:10:42

@valkür: jah, tényleg falunap, közben fő a gulyás, a végén kapunk is egy tányérral :-) Jó volt az is.

kocsmagomba 2021.02.22. 12:49:51

@valkür: ezek sajnos létező dolgok, én is napestig mesélhetném ezeket, meg még durvább anomáliákat is. Mégis, amit tehetünk, az világos.

látjátok feleim szümtükkel 2021.02.22. 20:43:14

@valkür:

Kb. már rávarrták.
Az ecceri ember is elment az orvoshoz, hogy nagy baja van, két ágút pisil. Nézi az orvos, és elkezd röhögni, mert a fütyi végén ott volt egy sliccgomb. No ezek is ezért tudnak kétágút pisilni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.22. 22:03:24

@valkür: Szerintem ezek megőrültek!!! Nyitni? Most?
Persze a halottak számával megint manipulálnak ...

valkür 2021.02.23. 17:33:39

Meg is van a regisztrálás első hozadéka; meghívtak konzultálni.
Arról persze még mindig nincs szó, hogy esetleg milyen sorszámmal regisztráltak, mire hivatkozzak, ha információt kérnék mondjuk arról, hogy előreláthatólag mikor kerül sorra az évfolyamom.

kocsmagomba 2021.02.23. 19:44:54

@valkür: Örülj neki! A te véleményed legalább számít. :)

Nem kell semmire hivatkoznod. Sorszám nincs, illetve pontosítok, valami technikai sorszám biztos van a regisztrációs adatbázisban, de ennek nincs nagy jelentősége.
A háziorvosod, ha van ilyen, mindenképpen megkapja listán a nevedet, elérhetőségedet. Keresni fog. Egyelőre még ez a terv. Bármi mást küldenek neked (nektek) az csak tájékoztató jellegű, mint a reklámújság.
Ha persze rászakadna végre az országra 100 kamion oltóanyag, mindjárt nem lenne elég a háziorvosi szervező munka, de egyelőre sajnos még ez van. Felőlünk nézve sem öröm. Most 2 nap alatt csak itt 50 embert kellene találni a rendelkezésre álló listákból kínai oltásra. Csak az 50-100 telefon lesz, a számlát majd átpasszolom az Operatív fatörzsnek.
Nincs oltási sorrend, hiszen párhuzamosan zajlik az oltás különböző oltóanyagokkal és különböző korosztályokban, különböző krónikus betegségekkel. Mondom, egyelőre.
Ha a kínait befogadja a nép, "bevállalja" bal vagy jobb vállába, akkor rövidesen tömegesen is mehetne.
Erre meg nem lehet rábeszélni vagy lebeszélni senkit.

kocsmagomba 2021.02.23. 20:13:42

@valkür: Van erről egy vicc.

Columbo hadnagy Müller Cecíliának:
- Kedves asszonyom, lenne szíves megmutatni az oltási tervet?
- Drága hadnagy úr, már átadtam az Ön feleségének!

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.02.23. 20:54:53

@kocsmagomba: Én ezzel úgy vagyok, hogyha a háziorvosom azt mondja, hogy azzal olt, akkor oltson! 100%-ig megbízom benne, sok-sok éve gyógyít.
Az én feleségem is megkapta - pont annyira ismert, mint Colombo-é :)

valkür 2021.02.24. 20:21:56

Tesóm ma gyomortükrözésen volt, megyei kórházban.
Az orvos tokamelegítőként viselte a maszkot, az egyik asszisztens szintén, a másik asszisztensen egyáltalán nem is volt maszk.

kocsmagomba 2021.02.24. 20:38:50

@valkür: Mibe fogadjunk, hogy a tesódon sem volt?! ;)

valkür 2021.02.24. 20:55:14

@kocsmagomba: A győztes megtekergetheti a doki tökét, és seggbe rugdoshatja a személyzetet?

nyertél :)

kocsmagomba 2021.02.24. 21:10:14

@valkür: a tekergetést kihagynám! Nyilván a Pfizer mellékhatása, hogy ilyen bátrak. Egyébként elvileg, mondom, csak elvileg, külön betegutak vannak a covidos és nem covidos betegeknek. Mindenesetre covid nélkül is merészség maszk nélkül dolgozni.
Én viszont a betegeknek javasolnám, hogy nem feltétlenül sürgős és fontos vizsgálatokat és kezeléseket hanyagoljanak el.

kocsmagomba 2021.02.24. 21:35:47

@valkür: Hogy tényleg teljesen érthető legyen, amit írok.
Valószínűsítem, hogy azok ott januárban be lettek oltva. Pfizerrel. Különösen veszélyes munkakörök közé tartozik a tükrözés. (nyilván tévedhetek)
De okulásul! Például a fiam. Klinikai orvos. Műtőben és egyéb veszélyes munkakörben dolgozik. Jelenleg konkrétan covid osztályon! Januárban 2-szer beoltva. Őt le is követték, azaz időnként néztek neki ellenanyagszintet vérből. Azt tudom erről mondani, hogy ha a fiam rálehel egy covidosra maszk nélkül, az inkább meggyógyul, mint megbetegszik, akkora most az ellenanyagszintje!!! Nyilván a mutánsok felülírják ezt, tehát maszk, maszk, maszk. :(

valkür 2021.02.24. 21:52:28

@kocsmagomba: értem én, de akkor is, a tudat. Azért valljuk be őszintén, a tokára húzott maszknál kevés feleslegesebb dolog van a világon. És ha még ő be is van oltva, milyen példát mutat ezzel? Hogy várhatja el a betegeitől, hogy hordják?

valkür 2021.02.24. 21:54:48

@kocsmagomba: jah, külön betegút. Megkérdezték, van-e kovidos a napi kapcsolatai között.
Ha csak kétnaponta találkozik egy kovidossal, már nem is hazudik, ha azt mondja, hogy nincs.
Tesztről nyilván nem is hallottak arrafelé.

kocsmagomba 2021.02.24. 22:00:21

@valkür: én is ezt mondom, csak közelebbről megvilágítva. Háborogni nem ezen kellene, inkább az index és a hvg oltás ellen befolyásoló cikkein. Meg, hogy 2 nappal kullognak a valódi hírek mögött, még a Telex is gyorsabb itt-ott. Kigondoltam, kimondtam. Meg Hadházyn és Fekete-Győrön. Ha már itt tartunk. Mindegy, hagyjuk... a szemetet, majd elfújja a tavaszi szél.

kocsmagomba 2021.02.24. 22:03:29

@valkür: nem tudom ez melyik intézmény, de teszt nélkül nem normálisak

kocsmagomba 2021.02.24. 22:12:40

@kocsmagomba: nem védek én senkit, se mundért, se intézményt, de mondjuk a betegek se normálisak... át kell mindenkinek gondolnia, kell-e a vizsgálat most... a tükrözés különösen érdekes ebből szempontból (nem ismerem a problémát, de tudom, hogy ezek 80 %-a tök felesleges, másképp is lehet diagnózis, nem ennyire veszélyesen)

mind1, hagyjuk...

valkür 2021.02.24. 22:27:38

@valkür: óbakker, bocsánat.
Kedves Kocsmáros!
kimoderálnád a fenti hozzászólást?

valkür 2021.02.24. 22:28:54

@valkür: mármint az enyémet, ezt: valkür 2021.02.24. 22:23:05
legyen elég annyi, hogy beteg oda megy, ahova beutalót adnak neki.

Kumari aki Nilüfer 2021.02.25. 08:50:58

@kocsmagomba: Én oltásellenes cikket nem olvastam, kínai és orosz oltást kérdőjelezőt igen, az meg jogos. A kínai végképp sötét ló, az oroszról legalább vannak papirok, De mindegy, engem még egyikkel se akartak oltani, fogalmam sincs, mit óhajtanak..én per pill.a keletieket nem óhajtom. De ez változhat persze.
süti beállítások módosítása