Minden évben vetek 2-3 sor spenótot. Fele Matador típusú, a másik fele amerikai magból. Ez utóbbi különlegesen sötét és nagy levelekkel rendelkezik. Természetesen annyi terem belőlük, hogy tavasszal nem tudnánk mind megenni, ezért kicsit blansírozva, vagy ghí-n párolva lefagyasztom.
Használtam sokat év közben palacsintába, rétesbe, stb. Most viszont rámjött, hogy nekem spenót kell! Sok! Sőt - olyan, ami nincs felnyomva zsemlével vagy kenyérrel. Még találtam a csodahüttőben kétfélét is, ezért azonnal megfőztem.
Előszedtem mindent, amit általában használok hozzá:
- 54 dkg főtt spenót az amerikai fajtából
- 32 dkg ghín párolt Matador spenót - egész leveles
- 1 l teljes tej
- 2 dl spenótlé a ghís párolásból még 2019-ből
- 2 ek liszt
- 3 ek kacsazsír
- 4 kis girizd fokhagyma
- só, bors (sok)
Kiolvasztottam a fagyos spenótokat. Egy fazékba kanalaztam a zsírt, amit felforrósítottam, majd beleöntöttem a kimért lisztet (én rántással szeretem a spenótot). A fokhagymából 3 girizdet lereszeltem.
A rántásba tettem még egy kis lisztet, mert nagyon lágy volt és kicsit lekozmáltam, mint az egyszeri ember felesége. A lereszelt fokhagymát is belekevertem, hadd piruljon picit. Hozzáadtam a spenótokat, amivel alaposan összekevertem. Így nem csomósodik a rántás és nem ég meg a fokhagyma, és már önthettem is bele a spenótlevet.
A spenótlével felforraltam, vártam vagy 10 percet is vele, hogy a rántás kifőjjön. Ekkor hozzáöntöttem egy liter tartós teljes tejet. Ezzel összerottyantottam, majd belereszeltem a negyedik fokhagymagirizdet és daráltam vagy 16 tekerésnyi borsot hozzá. A tüzet elzárva elmentem aludni.
Reggelire szántam az első nagyobb adagot! Ehhez két tojást megsütöttem a pici teflon serpenyőmben (amit azért főleg fűszerek pirítására használok). Felforraltam az egész pürét (nem pürésítettem, szeretem, ha vannak benne harapható levelek is).
Vacilláltam, milyen további feltétet tehetnék bele, amikor eszembe jutott, hogy tegnap ettem véres hurkát, és annak még a fele megvan. Kihülve könnyen szeletelhető. Ezzel díszítve tálaltam hát magamnak az első adagot (nyitókép). A tükörtojásokat kicsit összevagdalva estem neki.
Mintegy 5 perc alatt betermeltem mind.
Ettől kezdve két napon át rájártam, és ezidő alatt CSAK spenótot ettem!!! Eredetileg kikészítettem hozzá a házi prézlit is, de most nem kívántam beletenni. Sokkal finomabb volt nélküle. (A feleségem reklamált, hogy picit kozmás a rántás, így nem is kért belőle.) Szerintem bolti mirelitből is elkészíthető (nekem abből a "parajporciók" jöttek be leginkább, mert az nincs krémesítve).
Nagyon boldog voltam, mert a kedvenc ételem ...
Az utolsó 100 komment: