Ha már létezik püspökkenyér, miért ne csináljak csülökkenyeret? Bár a családom csülöktortának keresztelte el.
Kedvenc fizikoterapeuta hölgyem említette az ötletet, hogy a csülköt felaprítva karajágyon őzgerinc formában megsütve finom ételt lehet készíteni. A részletekre nem emlékezett, de megigérte, hogy a következő kezelésre elhozza a receptet.
Tetszett a gondolat és türelmetlen voltam: el is készítettem másnap, amikorra éppen kihült a nagy füstölt csülök, amit bableveshez főztem. Annyit amúgy se tennék bele a bablevesbe, amit csak ketten eszünk ...
Emlékeztem, hogy van egy szép tisztított karajom a csodahüttőben, elővarázsoltam hát. Összeszedtem a többi hozzávalót is:
- 6 szelet tisztított karaj (87 dkg-ból a többit félretettem a feleségemnek)
- 50 dkg kockázott főtt füstölt csülök - bőrős rész különválasztva
- 1 csomag szeletelt bacon (kb 20 dkg)
- 2 szelet Maasdam sajt
- 1 szál sárgarépa
- 1 kis vereshagyma
- 1 tojás
- 1 girizd fokhagyma
- bors
- só nem kell bele :)
A csülköt felkockáztam, fele hús egy tál egyik oldalához ment. A zsíros-bőrös rész felét nagyobb darabokban a leveshezvaló kupachoz tettem, a többit kisebb darabokra vagdosva a tál másik oldalára halmoztam. A hagymát felkockáztam és a csülök főzővizéből lehalászott zsírral megpirítottam. Meg is borsoztam. A karajt úgy 6-8mm vastag szeletekre szeltem, egyik oldalát kicsit megcsapkodtam, és szintén megszórtam borssal. Az őzgerinc formát kibéleltem a baconnel.
A formába fektettem annyi karajszeletet, amennyi elfért (nekem ez 6 szelet volt - kicsi az őzgerincem). A sárgarépát és a fokhagymát a késes aprítóban kb. borsszem nagyságúra aprítottam. A tálból félretettem a bőröket, mert csak az egyik felébe akarom beletenni. Beleütöttem a tojást és alaposan összekevertem a hússal és a sárgarépa felével (a másik fele ment a bablevesbe). Ebből az őzgerinc feléig pakoltam, majd hozzáadtam a tálhoz a bőrkéket is.
A forma fele már megtöltve a keverékkel, a bőrkék belekeverve a maradék húsba. Feltöltöttem hát a forma másik felét is. Így legyen ötösöm a lottón, hogy pont elfért és pont felezve a formában! Végül ráhajtogatta a kilógó bacont a töltelékekre.
Egy akkora mély tepsibe tettem, ahol kényelmesen elfért. Öntöttem a tepsibe 1,5 centi vizet és betettem a sütőbe 180C fokra. 45 percig szaunázott a forma, némi kis leve ki is buggyant a vízbe, de megfőtt.
Ekkor leöntöttem a vizet a tepsiből, és további 35 percet sütöttem, hogy most már fel tudjon rendesen forrósodni. Szép pirosra sült a tetején a bacon! Betakartam a két szelet sajttal. Vissza a sütőbe, ahol maximumra vettem a lángot és 8 perc alatt szépen rásütöttem a sajtot. Alufóliába csomagolva lehűtöttem és a teraszra tettem kifagyni.
Reggel szeleteltem mindkét végéből, és megkínáltam a fiamat is belőle. Nem tiltakozott ...
Coleslaw-t készített hozzá a feleségem, meg megkentük kis mustárral (gorcsica a Sp..-ból!) is, mert azt kívánta a hús.
Én a bőrös feléből ettem :)
Amilyen szamár vagyok, másnap nem vittem kóstolót az ötlet forrásának, aki nem felejtette el a receptet elhozni ...
Az eredeti recept szerint (karajba zárt csülök) alul és fölül is lisztes-tojásos karajt tegyünk. A csülökhöz keverjünk mustárt és több réteg sajttal pakoljuk be az alkatrészeket a formába. A végén a formából kivéve az alját is pirítsuk meg a sütőben.
Nos nem sokat tévedtem. A liszt szerintem egyáltalán nem kellett bele, és én a recept 40 deka reszelt sajtját is sokallanám. Így viszont három nap alatt ketten megettük ...