Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Szarvasragu puliszkával és vargányával

2020.11.24. 09:29 Blogkocsma Vendég

Vendégposzt Kocsmagomba konyhájából

 

31.jpg

Ahogy sikerül módon. Történt pedig, hogy bevásárló központban járva, vadhúsokat látva, elcsábultam, és vásároltam egy adag kockázott szarvashúst. Lelki szemeim előtt egy tökéletes, burgundi mintára készült ragu lebegett. Boeuf bourguignon, ami ugyan burgundi marharagura magyarosítható, de ha marha, miért nem szarvas?

Egészen addig tökéletesnek tűnt az elképzelés, amíg ki nem bontottam a húst a csomagolásból, és agyon nem vágott az erős vadszag, ami belőle áradt. Készítettem én már szarvasbélszínt is, az nem volt ilyen, de nem is multinál vettem a húst. A blogkocsma népe persze segített, Boar szerint jobb ezt a húst kiáztatni és persze pácolni.

Így is történt. Talán mégis lesz ebből valami?

Páclevet készítettem. 1,5 liter vizet forraltam. A forrásban lévő vízbe zellert, sárgarépát, zöldséget dobtam. Tettem bele néhány babérlevelet, kis marék szemes borsot és ugyanannyi borókabogyót. Egy fűszertojásban szárított kakukkfüvet lógattam a vízbe. Másfél fej vöröshagymát negyedeltem, pár gerezd fokhagymával együtt azt is beletettem. Hagytam újra felforrni, majd lezártam. Amikor kihűlt, a húsra öntöttem, majd 3-4 deciliter egri cabernet sauvignonnal fedtem az anyagot.

Egy napra hűtőbe tettem.

21.jpg

Másnap előkészítettem egy (két) öntöttvas edényt. Egy serpenyőt.

A pácolt dolgokat elemeire szétválogattam, a húst lecsepegtettem. Jó lett volna teljesen száraz húsból indulni, az eredeti recept szerint, de ugye erre a vizes pác miatt esélyem sem volt már.

Sebaj. Ahogy sikerül, ennyi a cél. Zsírt melegítettem a serpenyőben, közben pici liszttel átforgattam a húst, majd bedobtam a serpenyőbe. Ha nehezen is, de nagyjából zsírjára sütöttem. Ez mehetett az öntöttvasba.

22.jpg 23.jpg 24.jpg

Utána frissen kockázott hagymát és kicsit később fokhagymát pirongattam a serpenyőben. Ahogy üvegesre pirult, adtam hozzá sűrített paradicsomot. Nem sajnáltam tőle. Ehhez hozzáadtam a pácléből kimentett répát és zellert. (a zöldséget kidobtam) Alaposan átforgattam, majd ez is mehetett az öntöttvasba. Frissítettem a fűszerezést, újra babérlevéllel, kakukkfűvel, őrölt borssal, és most már sóztam is. Felöntöttem vízzel és újabb adag vörösborral.

25.jpg 26.jpg

Ezután kis lángon, lassan pötyögött az étel, talán két óra hosszáig.

Az elképzelés és az eredeti recept szerint ehhez gomba is kell és még hagyma.

Kerestem egy adag, hogy is mondjam, másodlagos minőségű fagyasztott vargányát, amit pont az ilyen ételekbe tartogatok, ahol az íze kell és nem baj, ha szétfő. A főzés vége előtt 15 perccel tettem hozzá. A hagyma. Apró gyöngyhagyma kellett volna, az nem volt, de előrelátóan kimentettem a pácléből a negyedelt hagymákat. Ezek addigra már puhára marinálódtak, a főzés utolsó perceiben adtam hozzá ezt is.

71.jpg 28.jpg 29.jpg

Közben a másik öntöttvasban egyszerű puliszkát kevertem, csak kukoricagríz és sós víz segítségével. Ezt egy tepsire, pár csepp olajjal átkent sütőpapírra simogattam és hagytam kihűlni. Felkockázva adja majd a ragu köretét, elnyelve az erős ízű szaftot. Nemrég süllőcske hívta fel a figyelmemet a puliszkára, amit már régen csináltam. Ehhez az ételhez is tökéletes lett, csak most felesleges lett volna megpirítani.

30.jpg

A tálaláshoz további vargányát gondoltam. Ezért a fagyasztóból néhány szebb darabot válogattam, és csekély zsiradékon egyszerűen megpirítottam egy kis serpenyőben.

72.jpg 73.jpg

Végeredményben, hosszas küzdelem árán, nagyon finom ragu lett. A szarvas íze csodálatos módon nem veszett el, ennyi macera után sem. A vörösbor és a vargánya, ha nehezen is, de összeállt, ebben talán a puliszka segíthetett. A zöldségek, ennyi főzés után is, a savas-boros közegben szinte roppanósak maradtak, nem főttek szét.

Csak megfogadtam, hogy multiból vadat soha többet nem.

37 komment

Címkék: hagyma fokhagyma zeller vargánya vörösbor bors sárgarépa liszt babérlevél gyökér borókabogyó szarvascomb kakukkfü sürített paradicsom

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr5116297388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valkür 2020.11.24. 09:51:36

Hmm, nyamm, az a szelet vargánya ott a tányér közepén, arra nincsenek szavak. Gyerek lennék, biztos lelopnán, aztán csak rezegtetném a szempillám nagy ártatlanul, hogy nem én voltam.

Én sem főztem puliszkát évek óta, hát a héten fogok.

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.24. 11:33:39

Most vettem kukorica darát, de sajnos csak házi nyúlhús van a fagyasztóban.Én azért ezt a ragut inkább finom kenyérrel enném minden köret nélkül. A puliszkát meg frisen melegen, magában.

Kumari aki Nilüfer 2020.11.24. 11:51:11

Miért nem lakom a szomszédban???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.24. 16:43:57

Finom étel! Feleségem most próbált valami hasonlót csinálni, de marhából. Ő nem eszik vadat (sem). A puliszkát se szereti, pedig kukoricadara mindig van itthon a kenyérsütéshez! A gombát már nem is említem :(

kocsmagomba 2020.11.24. 17:41:04

@Andrass9: Hahó, gyors voltál. Tegnap ilyenkor még nem is gondoltam, hogy megírom. :) Marhából nagyon jó ez, a technológiát kell lekövetni, gombát kihagyni, jóféle házi kenyérrel tunkolni a szaftját.

@látjátok feleim szümtükkel: persze, ez jó kenyérrel is tökéletes, de most ráéreztünk a puliszkára. Arra jó volt, hogy szépen megigya a szaftot, jó lett vele.

@valkür: látom nálad nagyon bejött a hatásvadász vargánya tálalás. :)

@Kumari aki Nilüfer: Nem az a kérdés, hogy te miért nem laksz a szomszédban, hanem, hogy én miért nem lakok a szomszédban! Ugye, hogy nem mindegy. :D

kocsmagomba 2020.11.24. 17:44:09

@Andrass9: ja, igen, a marhát is lehet így pácolni, de azt érdemes egy darabban, vagy legalább nagyobb darabokban hagyni, akkor jól le lehet páclétől itatni, szárazra, és szépen kérgezni. Ha egyben van a hús, ráér később porciózni. Pofát csináltam egyszer, majdnem ugyanígy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.24. 18:40:18

@kocsmagomba: Most, hogy mondod: van egy szép borjúpofám, meg egy ismeretlen marhapofám a csodahüttőben. Valamint egy noname marhacombszelet a feleségem hűtőjében.
Valamit kéne belőle alkotni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.24. 18:40:48

@kocsmagomba: Gyors - de cserébe elcsúszott egy nagy palacsinta :)))

kocsmagomba 2020.11.24. 18:50:47

@Andrass9: a desszert csak ezután jön... :)

Marhapofával tökéletes szerintem ez a módszer. Ha a gomba nem kívánatos benne, akkor lásd utólag is oda lehet pirítani, csiperkét is, aztán nem kap belőle, aki nem szereti.

Például az egyik nagy mester így készíti!

videa.hu/videok/origo/kreativ/raymond-blanc-boeuf-bourguignon-aQfQvIetdpYobq3L

Más: ha azt a kis lisztet kihagytam volna belőle, akkor ez egy tökéletesen glutén és laktózmentes, de mégis komplex fogás.

süllőcske 2020.11.24. 18:54:13

@kocsmagomba: Nagyon szép főzés. :)
Persze, és te is jól érted, tízdekás körüli, precízen nyesett szarvasdarabokkal, azokat szépen leitatva, felhős lisztszórással, reccsenősre kérgezve lehet elérni a szép állagot.
Olyan szépet főztél, hogy békét találtam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.24. 18:55:14

Igazán remek étel. Minden jó az erdőből. Személy szerint kicsit tovább pácoltam volna.
@Andrass9: Bacher Iván írása jut eszembe, "... nem minta nem szívesen lennék tekintettel másokra..." "...néha..." ".. csak-csak jólesik a kiruccanás az önzés végtelen és mérhetetlenül gazdag birodalmába..." Erős (Vándorbab 1999 Göncöl Kiadó 158 o.) Egyébként a piszkosul erős lecsóról ír, amit csak ő szeret.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.24. 19:00:50

@Waka: Meg én :))) Azt ettük Dömösön mindketten ...

valkür 2020.11.24. 19:08:31

@Waka: Nahát. Könnyes lett a szemem. Elő is veszem a Vándorbabot. Meg keresek a tubuson valamit Gyabronkával. Ő olvasott fel belőle -meg más könyveiből is- novellákat a Spinózában, Bacher meg zongorázott hozzá. Bármit olvasok tőle, mindig a Gyabronka hangján szól a fejemben. Néha álmodom azokkal a felolvasó estekkel.

@kocsmagomba: Hát, a gombát tényleg jobban szeretem, mint az antik szobrok ágyékáról lelopott konyharuhákat. :-) Van a hűtőmben egy marék szárított vargánya, lehet, csütörtökön veszek hozzá egy darab marhapofát vagy -lábszárat meg egy üveg vörösbort. Hagyma meg sárgarépa van itthon :-) Jah, meg kukoricadarát is vennem kell, mert a puliszka is kellemes emlékeket ébresztett bennem. Olaszország, tengerillat, vajon pirított, parmezánnal bőven megszórt, pénzérményire szaggatott puliszka illatával keverdve. Régen csináltam, jó, hogy az eszembe jutott.

kocsmagomba 2020.11.24. 20:24:21

@süllőcske: :)

@Waka: túl aprócska húsdarabok voltak, nagyobb húsokat valóban érdemes tovább pácolni

@valkür: El ne felejts kukoricadarát venni! :)
Esetleg tengeri illat konzervet. Balatoni levegő konzerv már van, talán olasz tengerpart is.

kobold63 2020.11.25. 10:13:30

@kocsmagomba: Még sosem csináltam puliszkát, pedig errefelé is dívik sok változata, na meg az őshazája is ezen a földrészen van. Lapul még egy csomag jávorszarvas apróhus a hűtőben, abból megpróbálnám. Egyszer ettem nagyon finom puliszkát valami zöldfűszerrel, kapor? borsikafű?, erdélyi recept. Tudsz segíteni, hogyan készítsem?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.25. 17:27:54

@valkür: Itt fellelhető az általam feltalált gondozásmentes puliszka receptje, ha netán érdekel: blogkocsma.blog.hu/2018/02/11/anatra_in_salmi?full_commentlist=1#comments
@kobold63: Ha erdélyi, akkor sanszos, hogy csombor avagy borsikafű volt a fűszer.

süllőcske 2020.11.25. 17:46:56

Csombort tesznek belé, néha.
A puliszkába az utolsó pillanatban jó belekeverni a zöldfűszert, és nagyon határozott ízt várhatunk tőle, úgyhogy nem szabad sokat használni.
Az én ajánlatom szárított tárkony, mi nagyon szeretjük, csodás.
Jó lenne visszahallani, hogy nektek bejön-e?

süllőcske 2020.11.25. 18:05:22

Erdélyi puliszkában nekem a legfinomabb a "medve". Ez úgy készül a hegyen, pásztortűzön, hogy a puliszkafőző kis öntöttvas üstben megkeverik, majd félreteszik. Ha úgy adódik, lehet a tűz körüli köveken sütni húst, pisztrángot, szajblingot, gombát, ami van éppen.
A langyos puliszkát ezután marokba veszik, belétesznek egy jó adag telemeát, vagyis juhtúrót, kétökölnyi gömbbé formálják, s a lankadó parázsra teszik, egy egybe. Jól megpirul, a túró beléolvad, hát, betyár finom, laktat, füstös, sós-édes.

kocsmagomba 2020.11.25. 18:50:17

@kobold63: Igazából zöldfűszert soha nem használtam még hozzá. Lehet, hogy így nem tudok segíteni. Mindenesetre kaprot nem adnék bele, csombor esélyes, de a fantáziám nekem is süllőcske tárkonyos ízesítésére áll. Neteztem egy kicsit, hát ami ott van, azt ne vegyük komolyan: van aki a teljes zöldfűszer készletét beleszórja, rozmaringtól bazsalikomig, azután még olajban is kisüti, bő olajban.

Bátran hagyatkozzunk süllőcskére az ügyben, én is így teszek.

@süllőcske: bizony ám, a juhtúrós. Van ennek hazai, otthoni változata is. A lényeg nagyjából ugyanaz, csak a hangulata nem olyan! ;) Tehát a megkavart sós puliszka rendelkezésre áll, akkor tepsibe (jénaiba esetleg) lehet simítani, lyukakat ütni bele és beletolni a juhtúrót, majd mehet a forró sütőbe egy kicsit. Ez hasonlít a "medvére", csak szabadtűz nélkül.

Én kavargatva szeretem a tűzhelyen, feleségem szerint csak fel kell főzni az öntöttvasban és úgy hagyni, jó lesz úgy is, feleségem nagymamája csinálta úgy, mint a fekete öves Waka, tepsiben. Megannyi íz, állag és változat.

kobold63 2020.11.25. 20:51:24

@kocsmagomba:
Hát igen, az emlékezet megcsal, játszik velünk. A Juhfarok és a Csopaki kóstolgatása a hegyen, a csodálatos Balaton és Tihany látványa összemosta az ízeket is, mindenki hozott valami nagyon finomat hozzájárulva házigazdánk grillezett remek vacsorájához. Lehet, hogy a sztrapacska volt kapros? Nekem az is ismeretlen étel volt. Drága, szeretett barátnőmet sem tudom már megkérdezni.))

,

látjátok feleim szümtükkel 2020.11.26. 09:54:26

@Andrass9:

Arra vigyázz, nehogy magadra ránts a forró ételt.;D

valkür 2020.11.26. 14:48:58

@süllőcske: jövő héten beszámolok, mert ma olyan sokan voltak boltban, hogy be sem mentem kukoricagrízért. Csak hentesnél voltam, ott én voltam az egyetlen vevő.
Viszont jött haza a szatyorban fél kiló marhalábszár és egy üveg portugeser. Meg némi csiperke, kiegészítendő a hűtőben szomorkodó szárított vargányát. Ma még két megbeszélés, aztán kikapcsolom a q gépet és bepácolom a lábszárat. Szóval azt mondjátok, egyben tegyem a páclébe, és csak utólag kockázzam?
a vörösbor mellett egy kanál borecetet, babérlevelet, borókabogyót, egyetlen szem szegfűborsot, szerecsendió virágot, vöröshagymát tervezek bele.

A nyelven kívül nem nagyon szoktam marhát főzni, néha ököruszály levesnek, esetleg marhaszív savanyúan.

kocsmagomba 2020.11.26. 15:36:46

@valkür: ne legyen nagyon savanyú a pác, csak óvatosan az ecettel, a bor savassága nekem elegendőnek tűnik. Szokás esetleg citromlevet és karikát tenni hozzá, pikánsabb, mint az ecet. Igen: Nagyobb darabokban, hogy sütés előtt le lehessen szárítgatni. Mivel nem használsz papírt, konyharuhával. Nézd csak meg azt a videót, amit fentebb linkeltem, Raymond Blanc séffel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.26. 19:17:27

@látjátok feleim szümtükkel: Egy egész nyalábbal. Simán tudnék egy zsinórpadlást csinálni belőle. :)
@süllőcske: A medve nem játék! :) Hamuban sült puliszka, isteni lehet.
@valkür: Fél kilót nyugodtan beletehetsz egyben, azt átjárja a pác.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.11.26. 19:20:58

Hazafelé bementem a boltba, príma bőrös kacsaháj volt 440-ét, legott vettem egy kilót. Sok vizet találtam aláönteni, mostanra sült ki. A zsír gyönyörű tiszta, a tepertő kicsit még ruganyos, ahogy szeretem. Holnapra megvan a reggeli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.26. 22:06:46

@Waka: Soha nem lehet elég ruganyos :) Irígyellek, mert errefelé sokkal drágábban adják ...
Cserébe holnap elkezdek egy marharagut - Tán lesz olyan jó, mint kocsmagombáé ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.27. 10:09:59

@süllőcske: Vettem is gyorsan egy kis brindzát a puliszkába :)

Kumari aki Nilüfer 2020.11.27. 11:36:17

Itt babgulyás főtt, nem volt annyi marhahús, hogy nekiálljak ragunak vagy pörköltnek, kis adag pont olyan lassan készül, mint a nagy, és nem marad fagyasztani.Ellenben a babgulyás tisztességes fazékkal lett, még két alkalomra való megy a fagyra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.27. 14:18:41

@Kumari aki Nilüfer: Hmmm de rég ettem már szárazbabot ... zöldbab termett elég - 5 emberre is - egész nyáron.

valkür 2020.11.27. 21:20:40

Fő a szarvasragu ihlette marhalábszár ragu.
Meglehetősen önfejű, kipcsák gyökerű valkür lévén ezt is a saját ízlésemhez és a spájzom meg a fűszerpolcom tartalmához igazítottam. Tettem bele pl 6 szem szárított csipkebogyót, amit még tavaly egy kirándulás alatt gyűjtöttem be, és most a borókabogyó keresése közben a kezembe akadt. Egészben van, tehát max valami édeskés erdőszéli aromát fog adni a szarvassá válni óhajtó marhának, az undok kis szőröket megtartja magának, a héjon belül. És hát mivel sima lesztet nem tartok itthon, a szórást zabpehelyből készült liszttel oldottam meg. Jó lesz az úgy is, legalábbis remélem.
Került még a pácba egy hosszú szál póréhagyma-levél is, mert az is van itthon, és nem akartam kidobni. Mármint hasznosítás nélkül kidobni, mert a félfővésben lévő raguból azért mégiscsak kikerül. Ronda szottyosra főtt. Az ízét kiadta, megfáradt, kidobtam.
Mivel marhát -a vadas nyelven kívül- eddig csak gulyásnak, vagy anyukám kedvéért pörköltnek főztem, a saját kezemre ütöttem rá, amikor a paprikáért nyúltam.
Legyen ez a ragu egy kipcsák-kelta-kocsmatöltelék ihletettségű, magát szarvasnak hazudó burgundi-szekszárdi marharagu.
Éjfél felé lesz kész, kíváncsi vagyok a végeredményre.

Hanem, bort azért tarthatnék itthon :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.27. 22:16:23

@valkür: Hát ez eléggé lehangoló! Hogy még egy kis veresbor sincs ...
A csipkebogyó jó gondolat, ha lenne itthon (feleségem rengeteget gyűjt, de fogalmam sincs, hol tartja). Viszont mindenféle ízeket összeszedtem hossá - remélem, lesz olyan jó, mint a tied!
Ja - én nem várom meg az éjfélt, megyek aludni. Viszont aprólángon hagyom dolgozni :)

kocsmagomba 2020.11.28. 07:47:40

@valkür: Így van. Paprika ebbe nem való. Póré oké. Azon gondolkodtam, a csipkebogyót megfőve egy kis szitácskán nem lehetne átnyomni?
Ha sima lisztet nem is, de például szép sárga kukorica lisztet tarthatnál otthon. (nem darát, hanem finomra őrölt kukorica lisztet) Gluténmentes, és a keményítőtartalma pontosan hozza azt, ami ebbe az ételbe is kell.

@Andrass9: azért szét ne főzzétek...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.11.28. 10:31:15

@kocsmagomba: Már késő ... :) De nem, azért nem lett húsfőzelék belőle!

valkür 2020.11.28. 22:18:56

@Andrass9: @kocsmagomba: Meglepően finom lett. A csipkebogyó egyben maradt. A bor savassága és a répa édeskéssége mellett nem igazán tudom eldönteni ő még mennyit adott az ételhez, de el nem vett belőle semmit, az biztos. Az első tányérba kettő került, azokat óvatosan megkóstoltam, hogy a magok még egyben maradjanak, ne szabaduljon ki a szőr belőlük. Finom volt a csipkehús, átjárta a marhahús és a gomba aromája. Teljes kiőrlésű rozskenyérrel tunkoltam ki a szaftot, az azért nem a legjobb választás. Holnap kevesen lesznek a piacon, kiszaladok kukoricadaráért. Ha meg mégsem, akkor a második adaghoz készítek pászkagombócot. A is elég semleges ízű és jól felveszi a szószokat.
süti beállítások módosítása