Hát ez egy minimál projekt volt. Készültem a vizsgákra ezerrel, de enni azért kellett valamit. Ergo, főzni is kellett. Valami alacsony munkaigényű fogást, olyat, hogy főzés közben is tudjak tanulgatni. A közeli boltban éppen akciós volt a debreceni, a suliból hazafelé meg beugrottam a vásárcsarnokba, vettem egy szép darab kolozsvári szalonnát. Az erkélyen ott hevert betárolva az idei krumpli és hagyma, szóval minden adott volt az általam kigondolt egyszerű ételhez.
Hozzávalók:
- 2 kg burgonya
- 0,5 kg debreceni
- 15-20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma
A krumplit megpucoltam és jó öreg darabokra vágtam.
Jó sós vízben megfőztem.
A hagymát felkockáztam és a tepsibe egyengettem.
A szalonnából levágtam pár szeletet és beirdaltam.
Serpenyőben megsütöttem a szalonnaszeleteket, a kisült zsírt a hagymára öntöttem.
A debrecenit bevagdostam.
A megfőtt krumplit leszűrtem és a tepsibe raktam. Tetejére jött a kisült szalonna és a debreceni.
Hármas fokozaton egy órán át sütöttem.
Egyszerű paradicsomsalátával (paradicsom és egy csipet só) tálaltam.
A krumpli szépen megpirult és átvette a hagyma és a szalonna ízét. A debreceniből nem sok zsír sült ki, de az is hozzájárult a zamatokhoz. Jól befalatoztam, aztán folytattam a biflázást.