Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Debreceni

2020.10.28. 07:00 Waka

Hát ez egy minimál projekt volt. Készültem a vizsgákra ezerrel, de enni azért kellett valamit. Ergo, főzni is kellett. Valami alacsony munkaigényű fogást, olyat, hogy főzés közben is tudjak tanulgatni. A közeli boltban éppen akciós volt a debreceni, a suliból hazafelé meg beugrottam a vásárcsarnokba, vettem egy szép darab kolozsvári szalonnát. Az erkélyen ott hevert betárolva az idei krumpli és hagyma, szóval minden adott volt az általam kigondolt egyszerű ételhez.

img_20200906_120258.jpg

Hozzávalók:
- 2 kg burgonya
- 0,5 kg debreceni
- 15-20 dkg kolozsvári szalonna
- 1 közepes fej vöröshagyma

A krumplit megpucoltam és jó öreg darabokra vágtam.

img_20200905_105957.jpg

Jó sós vízben megfőztem.

img_20200905_110128.jpg

A hagymát felkockáztam és a tepsibe egyengettem.

img_20200905_110548.jpg

A szalonnából levágtam pár szeletet és beirdaltam.

img_20200905_110655.jpgimg_20200905_111049.jpg

Serpenyőben megsütöttem a szalonnaszeleteket, a kisült zsírt a hagymára öntöttem.

img_20200905_111829.jpgimg_20200905_112421.jpg

A debrecenit bevagdostam.

img_20200905_112552.jpg

A megfőtt krumplit leszűrtem és a tepsibe raktam. Tetejére jött a kisült szalonna és a debreceni.

img_20200905_114046.jpgimg_20200905_114214.jpg

Hármas fokozaton egy órán át sütöttem.

img_20200905_130128.jpg

Egyszerű paradicsomsalátával (paradicsom és egy csipet só) tálaltam.

img_20200906_120249.jpg

A krumpli szépen megpirult és átvette a hagyma és a szalonna ízét. A debreceniből nem sok zsír sült ki, de az is hozzájárult a zamatokhoz. Jól befalatoztam, aztán folytattam a biflázást.

71 komment

Címkék: burgonya vöröshagyma debreceni kolozsvári

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr4216240700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.28. 08:13:49

Nem rossz.
De legközelebb próbáld ki, karikára szeld a krumplit, nyersen rakd egy zsírozott tepsibe rá a hagymát karikázva, arra a debrecenit meg a szalonnát, ha van gombát, rá fóliát, oszt be a sütőbe. Amikor kijön az illata, lehet rápirítani. Régen sokszor készítettem, mert nem volt időm többet foglalkozni vele.
Kicsit tovább kell sütni ( közben több idő marad másra ), de a nyers krumplinak teljesen más lesz az íze, szerintem jobb.

kocsmagomba 2020.10.28. 08:56:57

@látjátok feleim szümtükkel: 1-et értek.

Hát még ha lett volna otthon egy maréknyi savanyú káposzta! Nem sok, csak egy kevéske, a krumpli közé szórva.

Magamról tudom, hogy milyen nehéz kreatívkodni, amikor teljes agykapacitásom máshol jár. Nem is az a probléma, ha nincs idő főzni, hanem ha lélekben teljesen máshol járunk. Legyen az akármilyen probléma. Olyankor kérem a fagyasztó segítségét, ahová maradékokat dugdosok.
Lássuk csak, ami ma elérhető készen, vagy majdnem teljesen készen: palócleves, bográcsos babgulyás, normál bableves, marhapörkölt, sertéspörkölt, texmex módon készült csirkemell falatok, őszibarack krémleves, szilvásgombóc, panírozott őzláb.
De ma mégis valami hurkás dolog lesz, tegnap kaptam frisset a hentesnél, véreset is, bár nem úgy fűszerezik, ahogy én szeretem.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.28. 09:38:45

@kocsmagomba:

Hurkát karikára szeletelve, tepsibe rakva lehet még űszerezni, úgy is finom lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.28. 10:07:21

@kocsmagomba:

Természetesen fűszerezést akartam írni.

kocsmagomba 2020.10.28. 10:07:50

Tegnap jóféle debrecenit is kaptam a hentesnél. Ma ez volt a reggelim.
Megmutatom, én hogyan szoktam megsütni, lásd a képeket.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26796931-30996408/user
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26796933-5a736ef4/user
indafoto.hu/kocsmagomba/image/26796935-29fe00f1/user

Én bohóckolbásznak nevezem. Talán látszik miért, mint egy középkori udvari bolond sapka! :)
Serpenyő, kanál zsír, forgatni, felülről kanállal locsolgatni. 5 perc alatt kész is. Tetszőleges ropogósságra süthető pillanatok alatt.(ehető bél fontos, az rántja össze a formát)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.28. 10:16:30

@kocsmagomba: Jópofa :)))
Nagyon szeretem a JÓ debrecenit! Sajna ritkán találok ...

kocsmagomba 2020.10.28. 10:44:23

@Andrass9: Egyszer dekorációnak találtam ki ezt a formát, egy Szilveszter esti malacos, káposztás tálra. Nem győztem pótolni a dekorációt! Jól átsül így, szerintem azért jó.

Ez most konkrétan egri. Pásztor hús. (helyileg illetékes nagyobb-közepes méretű üzem) Egészen pontosan Recsken vettem, Éva néninél. Nem röhög, 60+ éve ez a húsbolt neve! :) Ha Egerben (plusz vonzáskörzetében) jársz, henteshez vagy kisboltba, nem multiba benézel, és kicsattanó frissességűt látsz, kérdezz rá, Pásztor-e, akkor nyugodtan vigyél haza pár kilót a csodahüttőbe.

De van még tippem jófélére, majd még foglalkozunk vele.

old forester 2020.10.28. 11:07:03

@Andrass9: A "Nádudvari" termékcsalád debrecenijét próbáld ki, nekem bejött, de nem minden nap fogyasztom, nem tudom egyenletes-e a minőség. Az s-el kezdődő 4 betűsben szokott lenni.
Meg Debrecenben van egy hentesüzlet ha ott jársz, de most nem jut eszembe a neve, ha megtalálom beírom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.28. 14:43:27

@old forester: Gondolom, a Kurucz hentest ajánlod :) Tán a legjobb !
A Nádudvarit az említett boltban vettem, és kellemesnek találtam, de azért nem egy durranás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.28. 14:44:47

@kocsmagomba: Egy kiló beférne és elég is - csak én eszem ...
Sajnos nem járunk most arrafelé.

valkür 2020.10.28. 15:28:58

@látjátok feleim szümtükkel: maximálisan egyetértek! Az egytepsiseknek az a lényege, hogy mindent egybe összedobálunk, és zutty, be a sütőbe. Minimális előkészítés, csak a legszükségesebb tisztítás és darabolás. Minimális mosogatás, egyetlen tepsi, az alufóliát nedves szivaccsal letöröl és mehet a szelektívbe.

A savanyú káposztával is egyetértek. Az nagyon finom tud lenni, amikor az alja lesül a kolbász zsírjában. Napokig tudom enni, a savanyú káposztát soha nem unom meg.

Szóval aszongyátok, az S-es négybetűsben jó a debreceni?
Időnként egy-egy boltban bepróbálkozom, de csak ehetetlenül sós, kenőcsős, lottyadt debrecenikkel találkozom. Kár, mert tényleg kiváló elsősegély kaja lehetne. Én mostanában nem vizsgázom már, de két időzónában dolgozom, néha csak pár percem van, hogy bedobjak valamit, mielőtt Mexikóba kapcsolok.

valkür 2020.10.28. 15:36:31

@kocsmagomba: hihi, ez zseniális. Bár, nekem inkább egy polip(ka) jutott róla a eszembe :-)

@látjátok feleim szümtükkel: Én néha pogácsaformájú májas hurkáról álmodom. Mifelénk a májas hurkát férfiökölnyi nagy pogácsába formáztuk és csepleszbe (hashártya) csomagolva sütöttük meg lerben. Nem tudom, más vidékeken is csinálnak-e ilyet, de se boltban, se hentesnél nem láttam soha. Egyetlen egyszer a piacon volt egy Kecskemét környéki néni saját füstölésű termékekkel, nála volt ilyen pogácsa hurka, de nem tették bele a májat. Nem volt rossz, de nem azt az ízt kerestem.
Ti ismeritek ezt a fajta hurkát?

old forester 2020.10.28. 15:41:01

@Andrass9: Talált, süllyed. Igen, egy volt debreceni osztálytársam említette egyszer email-ben, azt kerestem a levelezésben, és stimmel. Én még nem kóstoltam, de állítólag Pesten a Klauzál téri csarnokban is van egy üzletük. Lesz oda egy utam.
A Nádudvarit amikor kóstoltam, előtte sokkal rosszabbakkal találkoztam, így feltehetőleg az befolyásolt. Sőt, van olyan teszt, ahol nem a legjobb értékelést kapta. De gustibus non est disputandum.

old forester 2020.10.28. 15:46:35

@valkür: Csak a Nádudvari cimkés, a saját márka nem annyira. De ez is relativ, lásd fentebb.

süllőcske 2020.10.28. 15:46:49

@kocsmagomba: Pásztorhús, igennn! Képesek rá, hogy elsőrendű legyen a kolbászféléjük. Nem mindig az, de általában olyan, amit remeknek lehet mondani.

süllőcske 2020.10.28. 15:50:52

@valkür: Zalában csináltuk, disznóvágások alkalmával.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.28. 15:55:08

@valkür:

Felénk májból és kolbászhúsból csomagolnak a bíborhájba, és azt sütik meg. Van aki tojást, rizzt is tesz bele, én a símát szeretem. Cigánykának híjják. Kevés vízzel fedő alatt párolva, majd amikor már jól átfőtt, zsirjára lesütve melegen, hidegen finom.

süllőcske 2020.10.28. 16:07:28

@kocsmagomba: A májgomba, akkor hogy is készült a múltkor?

süllőcske 2020.10.28. 16:29:25

A Tisza most zavaros, nem tudtam keszegfélét se fogni, pedig olajos halra készültem volna. Egy négybetűsben megláttam újként tisztított szardíniát, elég baráti áron. Csináltam egy kisebb adagot, lehet szeretni.
Felkutattam egy régi kubikgödröt, hátha egy kis bodorkázás bejön. Nem túl sok esemény volt, de aztán eltaláltam a módszert, csalit, jöttek bodorkák, kárász, szép jászkeszegek, csapósügerek, meg egy szumós potyka.
Úgyhogy, most hallé rotyog, és elő van sózva az olajosnak való.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.28. 16:53:22

@látjátok feleim szümtükkel: Kipróbálom.
@kocsmagomba: Jól mutat.
@valkür: A nagynéném mindig savanyú káposztával ágyazott meg a hurka-kolbásznak, ha disznótorost sütött. Az a hurkapogácsa a cigánkára emlékeztet.
@süllőcske: Milyen az a szumos? Ágyékkötője van és dagadt? :D

süllőcske 2020.10.28. 17:37:44

@Waka: Hja! Persze, ha egy potyka magas hátú, nem biztos, hogy pacni.
Ezek a kubikosok sokat dolgoznak, feketék, rózsás húsmetszettel, zsír nélkül.

kocsmagomba 2020.10.28. 20:38:29

@süllőcske:

Tegnap írtam választ, de elszállt a gépem, már nem írtam újra. Majd most.
A májgomba nem nagy kedvencem. Ha van más, akkor nem vacakolok vele, legtöbbször le se szedem. Szép és ritka gomba, én pedig nagyon tisztelem a természetet, csak azt és akkor szedem, amire vágyom és el is készítem. Az idei találatokat mind otthagytam. Ennek csak az az oka, hogy az erős csersavat nem bírja a gyomrom, még a kávét is semlegesítenem kell valamivel. Persze én is utána érdeklődtem másoknál, ahogy most te is, ők hogyan készítik, mert annyira gusztusos volt az egyik találatom, hogy ismét elgondolkodtam a fogyasztásán.
Ez a gomba ugyanis szinte mindig csertölgyön, vagy annak maradékán nő. A színét pont az a csersav adja, amit a fából kiszív. A belül jellegzetesen vörösesbarna csertölgy képes teljesen kifehéredni a gomba tevékenysége miatt.
De.
Az a lényeg, hogy ezt jól ki kell áztatni vízben, vagy akár tejben. Olyan vize lesz, mint a kékfrankos bor.
Innentől, minimális maradék savanyúsága mellett, bármire alkalmas, amire a sárga gévagomba is. Rokonok.
Tehát: szép, nem túl vastag szeletekre vágni. Kiáztatni.
Ezután a hirtelen sütés jön be.
Ez lehet panírozás, rántás.
Lehet hagymán (fokhagymán) resztelni, mint a disznómájat. Só, bors. Esetleg kevés friss zöldfűszerrel megszórni, én majorannát, oreganót vagy kakukkfüvet ajánlanék, de csak keveset, és nem mindet, hanem valamelyiket.
Kis savanyúság mindenképpen marad az ízében, de valami olyasmi lesz, mint egy marhaszelet vagy még inkább a marhanyelv! Nem véletlenül nevezik "beefsteak mushroom" néven is, vagy szegényember bifsztekjének. Hát szerintem azért inkább távolról hasonlít, mint közelről, de van benne valami.
Utána néztem, az általam nagyon tisztelt Carluccio mester vagy zsíros halhoz adná, vagy sült cékla édességével ellensúlyozná a májgomba savasságát meleg salátába. Nem tudom, nekem a hirtelen sütés jobban tetszik. Mondom nincs vele gond, de nem kedvencem, nem igazán csinálom.

Arra kell nagyon figyelni, hogy ez egy tapló. Frissen, fiatalon puha, ehető, de nagyon gyorsan fásodik. Olyankor szürkül, fakul. Az már okozhat emésztési problémákat. A májszínű, vízzel szivacs módjára telített, szinte meglepően súlyos lebenyek a jók. Száraz kánikulában is vizes szivacsok, mert a fa gyökeréből szívnak vizet! Van, hogy több lebeny van együtt és különböző korúak. Csak a fiatalt. Augusztus végétől novemberig, vagy a havazásokig.

Azért kérdezted, mert arrafelé is vannak cseresek, ahol találni ilyet?

kocsmagomba 2020.10.28. 20:55:21

@süllőcske:

Hogy a többiek is lássák. Az első kép a fiatal nagyon is ehető májgomba:

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26755299-cfa55782/user

A második kép, amikor már öreg és nem jó enni.

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26797059-0a47ebcb/user

Utóbbi érdekessége, hogy sehol egy tuskó, amin nőn, sehol egy fatörzs. Tudni kell, hogy ez a gomba a földfelszín közelében futó gyökérből is kinő az erdei talajon. Ritkán.

valkür 2020.10.28. 22:26:58

@Andrass9: Kinézetre igen, beltartalmára persze nem tudom. Én kunsági vagyok, tehát biztos, hogy nem csak békési. Olvastuk is Zalában és Kecskemét környékén is csinálták.
A mi három féle hurkánk úgy készült, hogy a rizses-tüdős alapot három részre osztottuk. Az első harmada úgy ahogy volt ment a bélbe, ez volt a sima hurka. A második harmadába került a főtt-darált vér és némi köménymag, ez is bélbe ment. Az utolsó harmadhoz kevertük a főtt-darált májat és sok őrölt borsot. Kolbászhús 1-2 marék ment csak bele, ez nem paprikával volt ízesítve, hanem borssal. Más fűszert a családban nem is ismertünk - fel sem és el sem. Ez lett a csepleszbe csomagolva.

Az alap hurkamasszában mindaz benne volt, amit a cigánkához leírtál; a fejhús egy része (a füle, az abált bőrök és a tokaszalonna kivételével, mert azok mentek a disznósajtba), a tüdő teljesen, nyesedékek. Minden hurkát rizzsel csináltunk. Nagyapám néha sóhajtozott, hogy jó lenne köles, mert ő nem szerette a rizsát. Nagyanyám viszont a kölest nem szerette, így aztán nagyfaternak esélye sem volt a vén boszorkánnyal szemben. Maradt neki a rizsa, ivott rá pájinkát.

Ha belegondolok, a mai tudásommal és ízlésemmel ez már elég szegényes, pláne a fűszerezettsége. Máig emlékszem, milyen csoda volt, amikor életemben előszőr majorannás hurkát kóstoltam.

De ezt a csepleszes májas hurkát néha szívesen megenném - ha lehetne kapni.

valkür 2020.10.28. 22:35:37

@kocsmagomba: Tudod én hogy főztem a gévagombát? Pont az enyhe savanyúsága miatt, tojáslevesnek. Nagyon vékony laskára metéltem a zsenge gévagombát, kiáztattam belőle azt a fehér izét. Gyenge hagymás-fokhagymás-köménymagos rántásra dobtam, ment bele egy babérlevél, reszelt sárgarépa. Kiforraltam, 1-2 kanál ecet és belecsorgattam a tojást. Petrezselyem, kész volt a tavaszi de-luxe tojásleves :-)
Ősszel is szokott lenni egy hulláma a gévagombának, de annak más az íze, azt már nem szedtem le.
Májgombához sosem volt szerencsém, pedig szívesen megkóstolnám.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.29. 08:19:07

A helyi gombaszakértőtől azt hallottam, hogy tejben kell áztatn a évagomábt, és utána rántani, vagy másként főzni. Én csak a nagyon frisset szeretem felhasználni, vékony szelekre-csíkokra vágom, és tojásos habarékban kisütöm. Eddig mindenkinek nagyon ízlett.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.29. 08:37:43

Franc ebbe a klaviatúrába, nem ütöm elég erősen, és néha kimaradnak betűk.

süllőcske 2020.10.29. 09:10:36

@kocsmagomba:Nagyon köszönöm szakiratod! Azért kérdeztem, mert néha én is találok, és találkoztam e gombának különleges tulajdonságaival. Próbálkoztam is, de még telitalálatig nem jutottam.
A maradék csersavasság, önmagában nem lesz jó, valóban, valamely ideális környezet kell, hogy értelmet kapjon.
A Cziffray verseny utolsó fordulójában halgaluskát kellett készíteni sebes pisztrángból. Ehhez jött egy meglepetéskosár, amiben frissen szedett májgomba, géva, szeder, vadkörte, csipke, galagonya lapult.
A versenyzők egyike hőkezelés után pácolta a májgombát, a zsüri érdemi savasságot nem érzékelt, ez ott hibapont volt. ????
Szóval, izgalmas téma.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.29. 12:28:53

Kíáncsi vagyok milyen lesz a tél. Más években augusztusban, szeptemberben virágzott a fenyő alatt a ciklámen, idén októberben kedzdett kinőni, és ost virágzik. A szilvafán meg vannak virágok, pedig nem hulott le korán a levele.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.29. 13:05:21

@látjátok feleim szümtükkel: A Dávid naptár szerint nov végétól márc végéig kemény, fagyos idő lesz, hó csak januárban. Hááááát..nem tudom.Mintha nem az mutatkozna...de egy pillanat alatt is fordulhat, Semmi sem úgy működik már, mint 100 meg akár 50 éve, nem lehet már következtetni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.29. 13:47:34

@Kumari aki Nilüfer: @látjátok feleim szümtükkel: Különös tekintettel arra, hogy nem fagyott be a Jeges tenger, ami megváltoztatja a JetStream mozgását és okozhat extrém hideg és melegbetöréseket a tél folyamán

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.29. 15:07:23

@süllőcske: Szóval csak húsos. Az a jó falat.
Na szépen beleszaladtam én is a koronába, hogy a nyavalya essen bele. Kontakt lettem, mától itthon kuksolok.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.29. 15:19:51

@Waka:

Részvétem. De egy előnye van, lehet vigyázni az evéssel.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.29. 16:51:47

@látjátok feleim szümtükkel: Vigyázok vele. Éppen csülökből fő a jó lecsós, bőven fokhagymázott bácskai rizses hús.

kocsmagomba 2020.10.29. 17:42:29

@Waka: Remélem nem következik be, ami Louis de Funes komédiájában, amikor elvesztette az ízérzékelését. A "Szárnyát vagy a combját" címmel ment. Akkor még röhögtünk rajta. Most több ilyet láttam már. :(
Ha nincs tüneted, ne bánd a karantént! Bár mi vonulhatnánk el!
Fiam augusztus óta már 4-szer volt szoros kontakt, legutóbb most hétvégén, én meg négyszer voltam emiatt infarktus közeli állapotban. Eddig még megúszta a gyerek, hogy igazolt fertőzöttet műtött, vagy vizsgált orvosként a klinikán! Ő nem mehet karanténba, csak meghalhat... Feleségem orvos kollégája ma halt meg lélegeztető gépen. Örüljön, aki el tud bújni!

Kumari aki Nilüfer 2020.10.29. 18:10:53

@Andrass9: Olvastam, hogy mintegy 100 km hosszan, és sok km szélesen ömlik a metán az Északi-tengeren valahol, és ez csak egy a sok közül, Radikális, gyors klímaromlásra számíthatunk, ha ez tényleg így van...

Kumari aki Nilüfer 2020.10.29. 18:15:02

@kocsmagomba: Ó..Sajnálom, és részvétem..az én egyik lányom is elkapta, ő otthon kilábalt, de nagyon rosszul volt. Úgyhogy értem mindenki aggodalmát.

Nekem vannak most szívpanaszaim, elég riasztó, de ez szokott lenni tavasszal és ősszel. remélem, most is elmúlik, ha az évszakváltás végre megtörténik.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.29. 18:40:33

@Waka:

Hústól nem fogsz hízni. Meg a zöldségektől sem, de a rizs már rizikós. Én a karantéra ketogén étrendet javasolnék, abban sok a fehérje, és a zöldség. Neked egyébként is sok zöldéged termett, a húst meg szereted.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.29. 19:23:16

@Kumari aki Nilüfer: Olvad a permafrost, ami eddig lekötötte a metánt. Ettől persze az üvegházhatás még rosszabbul alakul :(

kocsmagomba 2020.10.29. 19:38:23

@süllőcske: Kedves süllőcske! Én ma becsülettel teljesítettem a házi feladatot. Két helyre is elmentem, két fához, ahol a tönkön májgomba szokott lenni! Odatalálok. :)))
Ám bocsánatot kérek egyetlen májgombát se láttam.
Csak ezeket:

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26797325-b719555d/user

Érthető talán, hogy ha ez van, ízletes őszi vargánya, akkor mit kezdenék én a májgombával. :)
Ez itt az igazi Mygomba! Ahogy a népnyelv nevezi: "igazi"
holnap valami méltó fogást kellene belőle készíteni.
Akár a tanácsodat is megköszönném!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.29. 19:43:36

@kocsmagomba: Ugyan nem engem kérdeztél, de ha jót akarsz, akkor teleportálod azokat a gombákat a kamrámba :)
Nagyon szépek!

kocsmagomba 2020.10.29. 21:40:07

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel:

Látom az eredményre jelentkező van bőven. Persze ha azt mondanám, hogy ott a szemközti hegyoldal, legyenek már szívesek hosszában és keresztben is 5-ször végigjárni, de nem garantálom, hogy bármilyen gombát is találnak, akkor mennyi jelentkező lenne? :D
(jó, tudom: én is a mozgásért és a szépségekért, valamint lelki gyakorlatként csinálom, a gomba találat csak a ráadás)

süllőcske 2020.10.29. 23:41:19

@kocsmagomba: Vegetus! Igazán érthető májgomba nélkül létezni.
Tanácsot bizti nem tudok, de nekem tetszik pl az, hogy Erdélyben a vargányatokányt puliszkával adják.
Ezt én úgy valósítanám, hogy a szép gombaszelteket vajolajon pirítanám, habzó vajon még lakkoznám, amihez petrezselymet ,borsot, gokhagymát adnék. Ezt a műveletet a körítés elkészülése után tenném meg. Befejezni kis tejszín, vagy tejfel, vagy kis felvert tojás.
Puliszkát csinálnék, vízben, ez esetben vajjal fejezném be, vagy húslevesben, ekkor nem kell vaj. Tárkonnyal fűszerezném, az utolsó pillanatban, s a lágy masszát sütőpapiron, hablapáttal, ujjnyi vastagon elteríteném. Ha meghűlt, korongokra szurkálnám, vajra vetném kis pirult kéreg keletkezéséig. A tokányt e korongokra szedném, így lehetne elkölteni.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.10.30. 01:03:12

A nádudvari debreceniből én is szeretem, a csemegével és a csípőssel vegyesen. a sütés elején fólia, aztán félidőben fólia levesz, kidob. (mondjuk nem vesződök a ráfröccsent zsír letörölgetésével.) nem szoktam elősütni, előfőzni, hanem in situ a sütés első felében lédúsabb anyagot is teszek bele vagy öntök alá vizet. Az elején kis lángon (gázsütő) a végén forszázs és akkor pirítom. a savanyú káposztát nagyon szeretem még benne, kevesebb krumplival, esetleg tarjaszelettel.
Tetszik a poszt!

süllőcske 2020.10.30. 08:49:21

@süllőcske: A korongok igény szerint szolidan megkenhetők kéksajttal, vagy juhtúróval. Csak finoman, a vargánya a pajzsraemelt.

kocsmagomba 2020.10.30. 09:38:29

@süllőcske: jó ötletet adtál ezzel a puliszkával, meg is próbálom. Pontosan valami sztrapacska vagy kis átmérőjű krumpligombóc járt a fejemben, de ez a puliszka megér egy próbát, régen csináltam. Sajnos közben vigyáznom kell a laktóz mennyiségével. A laktózmentes vajat minimalizálom és laktózmentes tejfölt használok majd. Illetve hús alaplevet. Pont van egy kis bryndzám a hűtőben, a saját adagomhoz hozzáadom. Gondoltam én is a sokféle puliszka variációra, de semmiképpen nem viheti el a vargánya ízét. Ahogy írod, értem én. Van például sonka minőségű füstölt tarjám, ami sima puliszkához jó is lenne, de vargányához már erős.
Viszont: befigyelhet egy kis olasz vonal is, amennyiben a polenta, a vargánya és a parmezán barátságát nézzük. Van itthon garantáltan laktózmentes parmezán darab, talán egy kis forgács ráfér a végén, majd kipróbálom. Megyek is főzni...

Ja, félre ne értsd, a májgomba téma továbbra is! Engem is érdekel és gondolkodom azon, amit írtál!

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.30. 10:00:27

@kocsmagomba:

Nekem ajánlgathatod a hegyoldalt, még vakondtúrásunk sincs. Néhány gombáért meg nem megyek annyit.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.30. 12:14:35

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Egyelőre elkülönítés a szabadságom terhére, nem karantén, éppen csak dolgozni nem mehetek. Ha majd a kontakt igazoltan fertőzött, akkor kezdődik a hajcihő. Hétfőre kiderül. Holnap szerintem felásom a maradékot a kertben.

kocsmagomba 2020.10.30. 15:47:14

@süllőcske:

Erre gondoltál?

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26797509-46adc340/user

Van rajta még mit javítani, de megtartjuk a receptet.
(ha a kocsmárosnak kell, minimális képanyaggal leírhatom neki is)

kocsmagomba 2020.10.30. 16:22:42

@süllőcske: Jó volt. Látok még benne lehetőséget is. Fűszerek, de főleg gombafajták irányába!

kocsmagomba 2020.10.30. 16:42:13

@látjátok feleim szümtükkel: lennénk közelebb, ezt biztos, hogy ehetnéd!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.30. 17:11:59

@kocsmagomba: Szép étel!!!
Szívesen kirakom, ha megírod.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.30. 17:12:48

@kocsmagomba:

Nem akarom elkiabálni, de per pillanat több mindent eszek ( pörköltek kivételével ), de azt nem tudni meddig megy így. Ételed már így képen is nyálat indítóan jó.

Egyébként majd holnap veszek a piacon vargányát. Lehet, hogy a pogácsákkal nem fogok bíbelődni, mert ha én éhes vagyok, vagy enni akarok, már nem pepecselek még a plusz íz kedvéért sem. De a holnap még még messze van, lehet akár pogácsa is.
Most éppen a darált csirkemellel rakott tököt fogom megkóstolni.

Azért köszi, hogy szívesen adnál.:D

süllőcske 2020.10.30. 20:58:43

@kocsmagomba: Csucsu.
A déli végeken is annyi gomba nőtt, hogy csak bámulok. A mértékletesség megvan, akárcsak az életerő mögcsudálása. Különlegesen jó formában vannak most a kalaposok. Rég nem láttam például ily pompás sziki csiperke köröket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.30. 21:33:24

Hogy pukkadna meg minden gombász a dicsekvésével!!! Én mit csináljak? Nem látom jól a színeket, így nem is vállalom be a gombaszedést, pedig van itt egy jó kis vitorlás reptér szemben átellenben. Feledégem amúgy is imád Nordickozni :)
Irigyellek benneteket, mert nagyon szeretem a gombát.

kocsmagomba 2020.10.31. 13:58:52

@Andrass9: Hogy pukkadna meg minden pöfeteg gomba, amit nem szedünk le! :)

Ha nem jó a látásod, akkor alkalmazni kell egy gombaszaGértőt! Nekem olyan is van: lásd a képen, szagértés közben. :)

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26797683-275aac2a/user

@süllőcske: de rég szedtem már szikit, amikor még közönséges halandó is beléphetett a Hortobágy területére! Kicsit kemény, kicsit aromás, de a miénk! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.31. 14:04:39

@kocsmagomba: Ilyen nekem is van! Még a minta is hasonló :)
Már csak be kéne idomítani ...

kocsmagomba 2020.10.31. 17:58:45

@Andrass9: A macska bármire megtanítható. Amiről ő maga eldöntötte, hogy meg akarja tanulni. :)))

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.31. 19:02:14

@kocsmagomba:

A mienk pl. maszirozza a mopszi fájós oldalát, hátát, vagy takarítja a fülét. Vissza ez nem működik.

kocsmagomba 2020.10.31. 19:18:00

@valkür: ez a levesed is érdekes, kóstolnám

@süllőcske: most az egyek fő gombász fórumon is felbukkant a májgomba téma. Valaki tejszínes(tejfölös?) paprikást főzött belőle, és tett bele még őzlábat is. Megint és sokadjára megállapítottam, hogy a jó gombászok ritkán jó szakácsok. Szűknek tűnik a két halmaz metszete. Másik gombász fórumon olvastam már rántott sötét trombita gombáról is. Ez olyan, mint piros ulti végén a piros hetes: mindent visz, vagy nem. :(
Még ha valamiféle tempuráról olvastam volna, de nem, rántott. Mert a magyar mindent kiránt, amit nem, abból lesz a paprikás. :(

süllőcske 2020.11.01. 14:00:33

@kocsmagomba: www.masterandmargarita.eu/images/00start/beh.jpg
Ímé, a jobb sorsra érdemes marinírozott vargánya á lá Bulgakov:))

kocsmagomba 2020.11.01. 16:31:18

@süllőcske: Nemrég pár héten át ismételték a TV-ben a tíz részes orosz Mester és Margarita sorozatot. Néha konkrétan csorgott a nyálam, a különféle fogások láttán. Gombák, kaviár, halak, vagy nyárson sültek a kandalló lángján. :)

süllőcske 2020.11.01. 19:23:03

@kocsmagomba: Az az igazság, hogy én elég kellemetlen vásárló vagyok, mert a piacokon a termelőket, mindegy, hogy batátát termeszt, gombát szed, lekvárt főz, hentes, avagy halas, mindig meginterjuvolom, ők jogyan főznek. Abból, amit jól ismernek. Általában suszter cipője. Kívánom mindőjüknek a lelkesülést.
süti beállítások módosítása