Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

  • látjátok feleim szümtükkel: @szivar: @Boar.: :) (2021.09.24. 17:32) Egy ötcsillagos bográcsgulyás
  • szivar: @Andrass9: Egyszer próbáld ki a molnárkát (kalácstésztából kenyér alakú apró izé, hamburgerféleség... (2021.09.23. 01:45) Minek nevezzelek?
  • Andrass9: @Waka: Viszont úgy nem lenne remek csontalaplevem... Nem tudom, mit szólna a káposzta, ha fél napi... (2021.09.22. 21:14) Káposztás húsos csont
  • szivar: @Andrass9: Akkor te jobban jártál, mint én a füstölt húsvéti sonkával. Nem szaladt szét, csak mozg... (2021.09.15. 02:21) Feles zöldborsópüré
  • Andrass9: @Andrass9: Mármint a reptérre :) (2021.09.14. 20:22) Lazac a pácban
  • Andrass9: @Isley: Valóban, a Metróban szokott lenni. Általában ott veszem, de mostanában egyre drágább ... (2021.09.10. 15:17) Gyors de ciki

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) Aji Mango (2) alaplé (74) alga (2) alma (33) almaecet (19) almalé (7) almaszósz (4) amarillisz (2) Anaheim (3) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (3) arborio rizs (11) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (8) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (41) babérlevél (54) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (14) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (8) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (26) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (4) bazsalika (5) bazsalikom (60) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (12) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (2) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (35) bőrősháj (2) bors (337) borsikafü (5) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (8) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (5) cayenne bors (7) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (13) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (7) churut (3) citrom (71) citromfű (13) citromhéj (36) citromlé (45) citromnád (16) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (51) csilipaszta (28) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (6) csiperke (21) csipetke (16) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (28) csirkecomb filé (10) csirkeláb (2) csirkemáj (13) csirkemell (24) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (6) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (10) csombor (15) csombord (3) csont (4) csontalaplé (7) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkíni (25) cukkini (10) cukor (146) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (3) curry (19) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (38) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (3) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) égerfa (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (63) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (3) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (44) fánk (3) farhát (4) Farkas András (33) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (28) fehérbors (55) fehérhagyma (9) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (100) fekete bors (2) feles borsó (4) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (460) fokhagymapor (6) fokhagyma granulátum (16) főtt tojás (2) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (12) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (17) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (9) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (10) gépsonka (5) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (57) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (66) gombapor (4) gombóc (4) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (11) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (97) gyömbér (122) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (9) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (348) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (22) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (4) homár (3) húsgombóc (3) húslé (4) húsleves (15) húsos csont (5) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (24) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (10) kacsanyak (7) kacsaszárnytő (3) kacsazsír (55) kacsazsir (4) kacsazúza (6) kaffir lime levél (10) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (39) kakukkfü (95) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kápia (27) kapor (35) kapormag (7) káposzta (17) kapri (4) kapribogyó (19) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (41) karalábé (13) karamell (3) kárász (6) kardamom (27) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (29) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (6) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (4) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (28) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (83) köménymag (26) konyak (3) könyv (2) koriander (31) koriandermag (32) köröm (21) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (162) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (17) kukoricadara (11) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (24) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (16) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (14) leveles tészta (8) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (61) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (43) lime héj (2) lime levél (6) liszt (128) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (5) majonéz (25) majoranna (99) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (5) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (6) marhanyak (16) marhaoldalas (5) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (20) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (25) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (55) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (79) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (13) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) napraforgóolaj (2) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (18) olajbogyó (8) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (37) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (134) olívaolaj (9) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (63) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (35) paprikacsuma (33) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (132) paradicsomlé (27) paradicsompüré (36) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (34) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (149) petrezselyemgyökér (23) petrezselyemlevél (11) petrezselyem levél (41) pirítós (3) pirított burgonya (2) pirospaprika (93) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (10) porcukor (10) póréhagyma (29) pörkölt (10) portobello (5) prézli (38) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (6) réteslap (3) rétesliszt (14) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (45) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (6) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (51) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (82) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (2) rum (18) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (51) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (5) sárgarépa (175) sárga laska (3) savanyúkáposzta (6) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (8) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (3) sertéslapocka (2) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (12) shimeii (2) shimeji (6) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (16) snidling (22) (344) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (38) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (47) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (2) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (73) szalonnazsír (3) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (25) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (39) szegfűgomba (4) szegfüszeg (11) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (6) szemesbors (5) szerecsendió (67) szerecsendióvirág (54) szezámmag (13) szezámolaj (13) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (8) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (40) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (10) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (12) tarja (22) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (92) tejfel (67) tejföl (85) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (222) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (8) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (10) tüdő (2) túró (33) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (46) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (241) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (24) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (28) vörösbor (28) vöröshagyma (121) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (25) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (56) zellergumó (46) zellerlevél (40) zellerszár (31) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (42) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (79) zöldség (3) zöldségalaplé (10) zsálya (46) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (73) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Báránygerinc libanoni módra

2020.10.25. 07:00 Andrass9

Vejem készített már párszor nekem ilyen ételt, és nagyon szerettem. Most belefutottam az egyik négybetűsben megfizethető áron nagyon szép báránygerincbe, vettem is azonnal 8 szeletnyit, ami a csodahüttőt gazdagította.

41.jpg

A fiamék bejelentkeztek vacsorára, gondoltam előveszem ezt a szép húst, mert neki is főzött már ilyen fogást a vejem. Nagy előnye az éteknek, hogy a kukta minimalizálja vele a munkát...

Az étel lényege a libanoni 7 fűszer, ami valójában nyolcból áll össze:

  • 1 kardamom
  • 2 őrölt fahéj
  • 2 szerecsendió
  • 4 őrölt szegfüszeg
  • 4 koriander
  • 8 római kömény
  • 8 bors
  • 8 pirospaprika (édes)
10.jpg
11.jpg

A darabos fűszereket a kis teflonserpenyőben felhevítettem, míg kicsit füstölni nem kezdtek. Ekkor a mozsárba borítottam, ahol alaposan elmorzsoltam. Hozzáadtam a porított összetevőket is. Ezt is megzúztam, hogy elkeveredjen. Végül tettem bele 4 babérlevelet.

12.jpg 13.jpg 14.jpg
15.jpg 16.jpg 17.jpg

Az étel másik fontos összetevője kis olajon megpirított mindenféle magok:

  • 2 ek földimogyoró
  • 1 ek pisztácia (lusta voltam többet lehéjazni)
  • 2 ek kesudió
  • 3 ek törökmogyoró
  • 1 ek olivaolaj

A magokat késsel durvára megvágtam. Egy kisebb serpenyőbe öntöttem a löttyintésnyi olivát, és alaposan megpirítottam.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Kellett még hozzá:

  • 8 szelet báránygerinc
  • 1 vereshagyma
  • 3 ek a fenti fűszerkeverékből
  • 2 ek só
  • 50 dkg basmati rizs (ennek elég jellegzetes illata van)
  • 2 ek olivaolaj
  • víz

A kuktát kibéleltem a felkarikázott hagymával, hogy ne süljön le a hús. Ráterítettem a hússzeleteket, majd megszórtam a fűszerkeverékkel. Végül jól megsóztam. Ez a sós lé kell majd a rizs megfőzéséhez is. Felöntöttem egy bő liter vízzel, és lezártam a kuktát. Mintegy órányit főtt nagyon pici lángon, amikor jónak itéltem. A hús már vajpuha, az illatok fantasztikusak!

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg
28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A rizst egy nagyobb lábasban az olajon lepirítottam szinesre. Belekanalaztam a hús levének nagyját! Lassan főztem, míg a rizs felszívta a levet. Ekkor ráöntöttem a maradék lét is, de azzal már nem főztem. A kuktában is maradt pici lé a pereme miatt.

32.jpg 34.jpg 35.jpg 36.jpg

Egy NAAAGY tálba (35 cm?) kiszedtem a rizst és ráterítettem szépen elrendezve a gerincszeleteket. Végül rászórtam a pirított magok felét.

37.jpg 38.jpg 39.jpg

Az asztalra tettem a nagy tálat. A maradék levet a kuktából egy tányérban és a maradék magokat egy kisebb tálkában szolgáltam fel.

40.jpg

Ahogy mi magyarok mindenhez tejfelt eszünk, úgy ők mindenhez görög joghurtot ... (lásd nyitókép).

A joghult pikáns íze jól harmonizált a fűszeres/szaftos étellel. Cserébe két villaképet is láthattok, hogy illusztráljam a csodás ételt.

42.jpg 43.jpg

Barátunk számára, akinek dílere van, egy lábaskában összekészítettem két adagnyit. Így meg tudta osztani a mamájával és a fiával is.

44.jpg

El is fogyott mind egy szálig!

57 komment

Címkék: pisztácia hagyma bors koriander római kömény báránygerinc fahéj olivaolaj babérlevél szegfűszeg kardamom kesudió szerecsendió pirospaprika basmati rizs földimogyoró törökmogyoró libanoni 7 fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1716254726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.25. 08:36:12

Ez nálunk is elfogyna mind egy szálig.:D

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.25. 08:39:33

Andrass9 ha jól látom a képen, a kardamomnak csak a magját használtad?

kocsmagomba 2020.10.25. 11:07:12

--csak azt az első tányérképet tudnám feledni!--

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.25. 12:18:12

@kocsmagomba: Valóban pocsék :((( Sajnos ez az egyetlen tányérkép az ételről, olyan gyorsan elfogyott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.25. 12:19:17

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, csak a magját, mert abban van az illatanyag. A toknak nincs semmilyen illata-íze. Szerintem. Meg a vejem szerint is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.25. 12:52:22

Jöhet! Igen zamatos lehet a sok aromás fűszerrel, és a szafttal egy morzsányi sem ment belőle veszendőbe.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.25. 13:01:04

@Waka:

Nem tudom használtál-e már kardamomot, én nagyon szeretem a kávéban, meg almakompótban.

valkür 2020.10.25. 20:00:33

És mi lett az ágyazáshoz használt hagymával?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.25. 20:11:13

@látjátok feleim szümtükkel: Használok, az itthon lévő adagot még Indiából kaptam. Kávét ugyan csak ritkán iszom, de egy tejes teában izgalmas.

süllőcske 2020.10.25. 20:18:35

@Andrass9: Libanon ízek gyűjteménye. Olyan csodák vannak ott, mint itt is, ez étekben, az egyszerűség, és a differencia együttléte. Finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.25. 20:21:04

@valkür: Szerinted mi történik egy vékony hagymakarikaággyal a kuktában egy óra alatt?
A sűrű szaft részévé válik :)

valkür 2020.10.25. 20:26:37

@Andrass9: Igen, ebben reménykedtem :-)

Nagyon szeretem a közel-keleti konyhában azt, hogy mindenféle magvakat használnak a húsokhoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.25. 20:36:30

@valkür: Én nem, de itt kifejezetten passzolt :)

valkür 2020.10.25. 22:19:45

@Andrass9: majd egyszer próbálj ki töltött libanyakban egy marék pisztáciát. Szép mozaikos lesz tőle, és az ízének is nagyon jót tesz.
Közel-keleti fűszerezésű húsgolyókban is finom.

kocsmagomba 2020.10.26. 11:18:38

@valkür: ez érdekesen hangzik. Gondolom a natúr pisztáciára gondolsz. Elő kell készíteni valahogy a töltelékbe?

valkür 2020.10.26. 15:31:15

@kocsmagomba: sós pisztácia is lehet, csak akkor a sót csökkenteni kell a töltelékben. Be lehet áztatni mondjuk abba a Pisti féle birspálinkába vagy konyakba. Mivel én nem tartok itthon töményet, ez a lépés nálam kimarad. Van a pisztácián egy keményebb rost-szál, azt a tisztításnál ledörzsölöm, de nem törekszem arra, hogy teljesen megtisztítsam, marad rajta héj. Mármint nem csonthéj természetesen, hanem a barna bőr. A pisztácia általában pirított, nem szoktam rápirítani.
Mivel én az ilyen töltött cuccoknál mozaik-mániás vagyok, mindent kétféle állagban keverek bele: májat elkaparva ÉS centis-másfél centis kockákra vágva, húst darálva ÉS kockázva, gombát falatnyi darabokban, pisztáciát egészben, ha kerül bele sárgarépa vagy piros húsú paprika, azt is centis kockákban, zöldborsó természetesen ahogy van. Nagyon szép vágási felületet lehet így előállítani. Nagy kedvenc, remélem, a hétvégén már lesz a baromfisnál liba nyakbőr.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.26. 16:06:32

@valkür: Most ettünk csirkepaprikást combból. Meg lehetne tölteni a dobverőről egyben lefejtett bőrt, akár a libanyakat? Persze rövidebb, de az is egy csőszerűség :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.26. 16:28:46

@Hasdrubal Barcas22: Nem vagy vicces, ezért nem volt érdemes regisztrálnod.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.26. 16:31:15

@Andrass9: szerintem meg, nyilván a szűkebb végét célszerű bevarrni...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.26. 16:54:25

@Kumari aki Nilüfer: Ez a dilis a Bejruti ammoniumnitrát robbanással vicceskedik :(

valkür 2020.10.26. 17:54:18

@Andrass9: Biztos meg lehet, csak hát az nagyon pici. Végülis bármit meg lehet tölteni, ami egyben tartja a tölteléket. Egy próbát nyilván megér. De ha csirke, lehet, hogy inkább ezzel a technikával próbálkoznék: www.youtube.com/watch?v=dworCHCm3ts
A libanyakbőrből egy gyönyörű, pulykacomb méretű hatalmas baromfi hurka lesz.

@Kumari aki Nilüfer: Én hústűvel szoktam összetűzni; egy a szűkebbik végébe, kettő a felsőbe. Az általában íves, kissé vissza kell hajtani.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.26. 18:31:32

@Andrass9:

Tegnap a tvpaprikában Jakubiak kacsacombot töltött. Lehúzta a húst a börrel együtt a csontról, és a csontot elvágta, így nem kellett a végét varrni. Ezt követően megöltötte a zsákocskát és keresztbe fogpiszkálóval megtüzte, majd azokat kötöző spárgával befűzte. A húst megpirtotta, utána megpárolta valami szaftban. Szerintem nagy csirkecomb is tölthető.

süllőcske 2020.10.26. 18:37:59

@valkür: Én is mozaikfüggő vagyok. Nagyon jókat mondasz. Takarásban, tölteményben, épp így gondolázom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.26. 19:05:35

@látjátok feleim szümtükkel: Hááát .. a garnélarákot is töltik, pedig azon nincs lyuk (így köré teszik a tölteléket).
Amúgy jó gondolat, már több helyen is láttam!

valkür 2020.10.26. 19:34:03

@Andrass9: itt a másik véglet, a töltött strucc www.youtube.com/watch?v=WCRBKyYSg-U
bakker, két markos férfi alig bírja felemelni. Nagyobb, mint egy disznó.

kocsmagomba 2020.10.26. 21:44:44

@süllőcske: a mozaikolásnál nekem most a véres hurka a tervem. Szép zsíros darabokkal a vörös közegben. Talán összejön, ha békét lelnék addig, sok gondomban. De kolbásznál is van tervem, csak legyen idő és egészség. :(

kocsmagomba 2020.10.26. 22:00:52

Azért gondoljatok már bele: egy öreg, mert öreg, ráncos libanyakbőr mennyire különbözik egy gyorsneveldében nőtt csirkecomb bőrétől. Egyik öreg vénasszony bőre, nyúlik, tágul, erősen kötőszövetes, és nem szakad meg, ha hőre összehúzódik. Ám egy fiatal csirke tapasztalatlan bőre mit ér, ha tölteni kellene? Semmit, megmondom előre. Ízetlen, nem éri meg a munkát, sőt szakad, mint a nájlon harisnya.
Esetleg egy kakas, vagy tyúk nyakbőre, de megint a kor ugyebár.

@valkür: én csináltam már ilyen kicsontozott göngyölt egész csirkét töltve, de azért nem ájultam el tőle. Nyilván bele kell szeretni, hogy többet csináljak, de engem zavar ebben az, hogy a mell, a comb, a szárny, és főleg a csontos részek így se egyformán készülnek, ezek más és más hőkezelést igényelnek igazából, nem így egyben. Porchetta. Az más, Arra még gyúrok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.26. 22:49:23

@kocsmagomba: Ízetlennnek nem mondanám, legfeljebb íztelennek... De pont ez a szép a fiatal baromfi bőrében, hogy igencsak ízes, óvatosan kell vele bánni, és meghálálja!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.26. 22:51:45

@kocsmagomba: A porchettában már van gyakorlatom :) Meg kapok is a barátunktól, akinek dílere van - nem egy utolsó szempont! Hogy a szöszbe jutnék hozzá egy fél kabátnyi császárhoz másképp ...

valkür 2020.10.27. 00:50:38

@kocsmagomba: A liba nyakbőrének nem ezek a legfontosabb tulajdonságai, hanem az az ujjnyi vastag libaháj, ami a bőr alatt van. Nna, az jól megkeni és omlóssá varázsolja még a szárazabb tölteléket is, miközben ő maga szárazra. feszesre és ropogósra sül. Zsemlét vagy morzsát ebbe sosem teszek, pont azért, hogy ne szívja tele magát zsírral. Csak húsfélét, belsőséget, zöldségfélét, gombát.

És csak azoknak mondom, akik még nem csinálták, hogy a töltött libanyakból kisülő fűszeres libazsír, hm, hát az tán még magánál a libanyaknál is finomabb :-)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.27. 06:16:42

@kocsmagomba: Ilyen erővel akkor csirkét se süssünk. A töltött csirke is vékony bórű, és mégis finom. Ki kell próbálni.

@valkür: Nyilván a libanyak meg a pulykanyak bőre más, de sok függ a tölteléktől, én nem vetném el.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.27. 07:06:08

@Andrass9:

Van aki a rágós húst jobban szereti.;D

zsocek 2020.10.27. 08:32:35

@Hasdrubal Barcas22: Amikor a tahóság jópofának véli magát, és rátör az ellenállhatatlan kommentelési vágy....

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.27. 08:53:53

@zsocek:

Jóvanna. A tahónak is vannak jogai. Többek közt tahónak lenni.;D

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.27. 14:11:50

@Andrass9:

Nem találod törlő gombot? Minden rendes kocsából kirúgják a kötözködőt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.27. 14:20:12

@látjátok feleim szümtükkel: A gond az, hogy gyorsan csinál másik nicket, és folytatja :(

valkür 2020.10.27. 14:28:11

@kocsmagomba: én még soha nem csináltam ilyet, de kösz, hogy felhívtad rá a figyelmem. Ha netán elszánom rá magam, meg fogom nyesni a mellét és átcsoportosítom a hús nélküli felületekre, hogy egyforma vastag husi legyen mindenhol. Nagyon mutatós fogás, és a töltelék tényleg sokat számít.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.27. 14:45:38

@Andrass9:

Majd küldünk neki egy kis kocsmagombát, süsse meg, hátha hat rá.

kocsmagomba 2020.10.27. 17:54:15

Ez úgy látom, a Hunyadi Keserű vizet issza. Azért ilyen szapora neki!!! :)

kocsmagomba 2020.10.27. 18:41:37

@Andrass9: Biztos be lehet állítani ezt a blogizét, hogy átmenetileg zárt legyen. Mint az a bizonyos osztály. Csak a meglévő nickek írhatnak, újat kézzel engedélyezel, ha kéri és visz neked virágot, fényképes önéletrajzzal. Vagy nem?
Csak addig, amíg feltisztul az illető tudata. A skizofrénia sajnos ilyen. :(

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.27. 19:41:53

@Andrass9:

1. Ne adj neki tippet.
Kettő, ez a sokszorosítás akár zaklatásodnak is tekinthető.
Három, akár becsületed megsértése is lehet.

A kommentelő személye kideríthető, és mehet a bíróságra. Vagy ha nm bűncselekméyn, akkor szabálysértésért a rendőrség is büntetheti.

Ezen kívül nem kizárt, hogy más bűncselekményt is megvalósít ez a viselkedés. Ezen még rágodni, akarom mondan olvasni kell ( jogszabályt ).

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.27. 19:43:12

@kocsmagomba:

Nekem mindegy, de a másodikra gondoltam.:D

kocsmagomba 2020.10.27. 20:54:03

Ma volt egy óra szabadidőm a rengetegben:

indafoto.hu/kocsmagomba/image/26796741-9fafeae5/user

Ízletes vargánya, ízletes rizike, és az őzláb is ízletes, csak a nevében ez nem szerepel. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.27. 20:58:07

@kocsmagomba:

Én meg temetőben jártam, hol gombát találtam. Persze ott nem szedünk gombát még akkor sem, ha csiperke és őzláb.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.27. 21:22:11

A Nagyvásárcsarnokban szereztem be párszor alapanyagot. Volt egészen szép szárny, amiből leves lett: blogkocsma.blog.hu/2015/04/16/libaleves_maceszgomboccal
Ugyanott árultak libanyakat is, de valami ipari módon. A nyakat egészen tőben vágták le, láthatóan géppel, és a begyét kettémetszve. Az utolsó vacsora ott virított a vágási felületen. Hát, nem volt gusztusom hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.27. 21:45:35

@látjátok feleim szümtükkel: @kocsmagomba: Természetesen jelentettem a blog.hu-nak, hogy ez zaklatás, és gyorsan csináljanak valamit. A megfelelő adatokat megadtam ...
Bezárni nem akarom a blogot. A kommentelés gyakoriságát kellett 15 mp-re levennem, a moderálás nem megoldás.
Sajnos nincs olyan opció, hogy a gyakori olvasóknak engedélyt adjak. Ha én fejleszteném, akkor ritkábban kellene a blogmotornak MONNYONLE-t kiabálni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.27. 21:55:34

@Waka: Leszedtem a csilik nagyrészét! Lett összesen vagy 7 kiló, amiből csak a Carolina Reaper 1,2 kg, 1 tövön! Többféle Habanero is lett úgy 1,5kg összsúlyban.
Most rotyog a Cayenne paprikakrém. Csodás magyaros íze van - a szösz tudja mitől. Lesz vagy 40K-s és 20 üvegcse.
Holnapra tervezem a nagyágyúkat, mert azt csak szabadban merem csinálni. Még levegőt se szabad a közelében venni :)
Lesz viszont egy ízes zöld thai csili paszta (nagyon sok a zöld csili, amik nem értek be) is, rendesen fűszerezve.
A jalapenon még gondolkodom - 1,5 k az is. Talán csinálok Sriracha szószt, izgatja a fantáziámat a fermentálás:
www.allrecipes.com/recipe/235276/how-to-make-homemade-sriracha-sauce/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.29. 20:58:32

@Andrass9: Cayenne krém kész, Thai zöld csili krém kész, Carolina Reaper kész. Nem haltam bele az utóbbiba sem - ment az elszívó, és a teraszon főztem meg :)
Holnapra van 3 féle Habanero...
süti beállítások módosítása