Vejem készített már párszor nekem ilyen ételt, és nagyon szerettem. Most belefutottam az egyik négybetűsben megfizethető áron nagyon szép báránygerincbe, vettem is azonnal 8 szeletnyit, ami a csodahüttőt gazdagította.
A fiamék bejelentkeztek vacsorára, gondoltam előveszem ezt a szép húst, mert neki is főzött már ilyen fogást a vejem. Nagy előnye az éteknek, hogy a kukta minimalizálja vele a munkát...
Az étel lényege a libanoni 7 fűszer, ami valójában nyolcból áll össze:
- 1 kardamom
- 2 őrölt fahéj
- 2 szerecsendió
- 4 őrölt szegfüszeg
- 4 koriander
- 8 római kömény
- 8 bors
- 8 pirospaprika (édes)
A darabos fűszereket a kis teflonserpenyőben felhevítettem, míg kicsit füstölni nem kezdtek. Ekkor a mozsárba borítottam, ahol alaposan elmorzsoltam. Hozzáadtam a porított összetevőket is. Ezt is megzúztam, hogy elkeveredjen. Végül tettem bele 4 babérlevelet.
Az étel másik fontos összetevője kis olajon megpirított mindenféle magok:
- 2 ek földimogyoró
- 1 ek pisztácia (lusta voltam többet lehéjazni)
- 2 ek kesudió
- 3 ek törökmogyoró
- 1 ek olivaolaj
A magokat késsel durvára megvágtam. Egy kisebb serpenyőbe öntöttem a löttyintésnyi olivát, és alaposan megpirítottam.
Kellett még hozzá:
- 8 szelet báránygerinc
- 1 vereshagyma
- 3 ek a fenti fűszerkeverékből
- 2 ek só
- 50 dkg basmati rizs (ennek elég jellegzetes illata van)
- 2 ek olivaolaj
- víz
A kuktát kibéleltem a felkarikázott hagymával, hogy ne süljön le a hús. Ráterítettem a hússzeleteket, majd megszórtam a fűszerkeverékkel. Végül jól megsóztam. Ez a sós lé kell majd a rizs megfőzéséhez is. Felöntöttem egy bő liter vízzel, és lezártam a kuktát. Mintegy órányit főtt nagyon pici lángon, amikor jónak itéltem. A hús már vajpuha, az illatok fantasztikusak!
A rizst egy nagyobb lábasban az olajon lepirítottam szinesre. Belekanalaztam a hús levének nagyját! Lassan főztem, míg a rizs felszívta a levet. Ekkor ráöntöttem a maradék lét is, de azzal már nem főztem. A kuktában is maradt pici lé a pereme miatt.
Egy NAAAGY tálba (35 cm?) kiszedtem a rizst és ráterítettem szépen elrendezve a gerincszeleteket. Végül rászórtam a pirított magok felét.
Az asztalra tettem a nagy tálat. A maradék levet a kuktából egy tányérban és a maradék magokat egy kisebb tálkában szolgáltam fel.
Ahogy mi magyarok mindenhez tejfelt eszünk, úgy ők mindenhez görög joghurtot ... (lásd nyitókép).
A joghult pikáns íze jól harmonizált a fűszeres/szaftos étellel. Cserébe két villaképet is láthattok, hogy illusztráljam a csodás ételt.
Barátunk számára, akinek dílere van, egy lábaskában összekészítettem két adagnyit. Így meg tudta osztani a mamájával és a fiával is.
El is fogyott mind egy szálig!