Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Bélszín falatkák zöldbors szósszal és krumplipürével

2020.10.22. 07:00 Andrass9

Mondjuk sztéket már sokat posztoltam, de a zöldbors szószt nagyon szeretem, azt leírom ismét , bár most tényleg bélszínnel ettem.

38.jpg

A madarasban az utóbbi időben van 4500-ért bélszín. Vettem is egy egészet, amit felhasználásra bontva vákuumfóliázva lefagyasztottam. Ennek nyesedékét sütöttem meg a zöldborshoz.

Mindent összeszedtem hozzá:

  • 25 dkg bélszíndarabok
  • 1 naaaagy sárgakrumpli
  • 4 dkg vaj (2 is elég)
  • 1 ek zöldbors
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 dl régebbi dobozos habtejszín (pizzaszeletvágó használhat tejfelt is)
  • 5 ml házi birspálinka (már megint nem volt itthon konyak)
  • 1 mk liszt (ebből még hiányzik, de kell bele, hogy lekösse a vajat)
  • bors
  • szerecsendió
  • őrölt kömény

10.jpg

A krumplit meghámoztam, és kisebb kockákra vágva egy kis piros fazékba tettem. Kapott egy késhegynyi őrölt köményt, sót és annyi vizet, amennyi ellepi. A hússzeleteket frissen darált borssal megszórtam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A feleségem szeleteit kicsit megcsapkodtam, hogy gyorsan átsüljön. A krumpli felforrt, a lángot kicsire vettem alatta, így 15 perc alatt kész lesz. Egy evőkanál vajat (csak felet használj!) felforrósítottam és kétszer fél evőkanál zöldborsot adtam hozzá pirulni. A borsszemeket az evőkanállal próbáltam szétzúzni, hamár nem a mozsárba szórtam - persze nem nagyon sikerült.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Mikorra már finom borsillat lengedezett, belelöttyintettem a pálinkát. Ez persze annak rendje és módja szerint fel is lobbant kicsit flambírozni a zöldborsot. Amikor elaludt, adtam hozzá a kis mustárt. A sűrű tejszínből csak 1 dl-t kevertem még bele. A még éppen nem lejárt szavatosságú folyadék már szétvált híg lé és közel vaj sűrűségű krémre. Ekkor kellene megszórni a kis liszttel, amit én kihagytam ...

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Alaposan összeforraltam, besürítettem. A szósz át is vett valamennyi színt a zöldborsból. Amikor elpihent a szósz, tetemes mennyiségű vaj ült ki a tetején. Elég lett volna egy fél kanál is, vagy tejfellel készíteni.

24.jpg 26.jpg 32.jpg

A krumpli is megfőtt, leszűrtem hát. Adtam hozzá vagy 3 dekányi vajat, mert a püré azt szereti (én is). A tejszínsűrű maradékát is belenyomtam a dobozból - végül is az is vaj. Reszeltem bele egy negyed pici szerecsendiót, és kész is.

27.jpg 28.jpg 29.jpg 31.jpg

Találtam a hűtőben két adag húslevest, azt ettük, amíg a húsok sültek. A véknyabb darabokat kicsit tovább sütöttem, hogy ne legyen nyers a feleségemnek.

33.jpg 35.jpg 36.jpg

A szószról lekanalaztam a felesleges vajat és már csak a tálalás volt hátra, amit a nyitókép prezentál.

Nem álltam meg a villaképek készítését sem:

39.jpg 40.jpg

De ezekre is koronát tett, amikor a dekorációs petrezselymet is megettem :)

42.jpg

 

A zöldbors szósz remek lett - pláne a bélszíndarabkákkal. A krumplipüré meg klasszikus ízzel vett részt a fogásban.

47 komment

Címkék: tejszín mustár bélszín bors vaj zöldbors szerecsendió sárgakrumpli birspálinka

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2816240444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.22. 13:30:17

Bélszínt nem veszek, úgy vagyok vele, mint a barátnőm a hízott liba májával: túl drága ahhoz, hogy elrontsam.

valkür 2020.10.22. 16:24:50

Tiszta szerencse, hogy azelőtt elolvastam a posztot, hogy bevásárolni mentem volna. És el sem felejtettem, így most van itthon egy zacskó zöldbors - amit nem a borskeverékbe szánok.
Pálinka nincs itthon, azt most kihagyom. Dijoni mustár sincs, csak zöldfűszeres.
És hát csirkével lesz a zöldbors szósz.
Nem is értem, miért kell hogy ez csak a kocsmában jusson az eszembe. Hisz szeretem a zöldbors mártást, mégsem csináltam évek óta. Régi szerelem, jó újra látni :-)
kösz a tippet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.22. 17:03:54

@valkür: Én is nagyon szeretem, mégis elfelejtem ...
Most is csak azért jutott eszembe, mert egy elég gyengét ettem az étteremben a menün meglátva.

valkür 2020.10.22. 17:06:01

Azért bakker, abból a Pisti féle birspálinkából legurítanék egy kupicával.

kocsmagomba 2020.10.22. 19:58:16

Meg lettem szólítva. Mégsem akartam elsőnek írni. :)
Ezt úgy olvastam reggel, hogy közben a tegnapi maradék rántott őzlábat majszoltam. Régi mániám, hogy ahhoz nem kell semmi, de semmi, csak "kézből" be kell falni. Mégis azt gondoltam, hogy ez a zöldbors mártás nem is lenne rossz hozzá. Nem csak karakteres natúr sült húsokhoz jó ez, hanem akár rántott őzlábhoz is el tudom képzelni.
Másik. Ugyanakkor elgondolkoztam ezen a mártáson. Vajon miért, értitek "vajon" miért válik ki a vaj, és a tejszín zsírja? Nem azért mert sok! Hanem azért, mert nem képez elég jó emulziót önmagában a vajas-zsíros tejszín. De nem képezne jó emulziót a zsíros tejföl se. Az sem megoldás. Sőt hiába finomítanánk kefírrel, az se hozná az állagot. Valami itt hiányzik. Most fogtok meglepődni rajtam: igenis egy csipet, egy kiskanálnyi liszt szórása a vajra. Ez lekötné a zsíros anyagot, egyneműsítené a mártást. A'la besamel!
Ne zárkózzunk el attól, ami kell egy ételbe: akár tejszín, mert ez úgy finom, akár liszt szórása.
(istenem, mit írtam, gyorsan elküldöm, mielőtt meggondolom magam...) :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.22. 20:02:27

Ez a zöldbors dolog valahogy kimaradt eddig. Mármint főzésileg. Mert amúgy ettem már, ízlett is, de valahogy nem jut eszembe, mikor elgondolom, mit kéne főzni. Épen jöhet, szeretem.
Igen elfáradtam ma. Kiszedtem a maradék paradicsomokat, lecsipegettem a még használható zöldeket. Felszedtem a sárgarépát, petrezselymet, paszternákot, céklát, meg mindent, amit kellett. Kihordtam, lepucoltam, leszedtem a sarat. Felástam a napi penzumot, megvan a kert fele. Holnap innen folytatom.

kocsmagomba 2020.10.22. 20:22:37

@Waka: Én szoktam időnként használni a sós-ecetes lében kapható zöldborsot is. Ha valami tokányfélét készítek, lapockából vagy éppen sertés szűz hasonló nyesedékéből, mint az itt látható bélszín. Kicsit kiáztatom és ízesítem vele az aprópecsenyét, óvatosan, ne vigye el az ízét. Akár hentes tokányba is elfér pár szem ilyen a végén. Előnye, hogy nem kell sütni-főzni. Íze viszont jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.22. 21:15:26

@kocsmagomba: Jesszus anyám!!! Tejszínt ajánlasz????
A liszt szórásával teljesen egyetértek. Nem is tudom, miért nem tettem meg ...

valkür 2020.10.23. 00:36:08

Alt hangok kedvelőinek találtam egy tüneményes török csajt. Informatív, vicces, jó hallgatni. Ha elfogyott a tahinnim, ezután már biztos, hogy háziag csinálom. www.youtube.com/watch?v=iDvuBGhcIZ8

kocsmagomba 2020.10.23. 10:05:19

@Andrass9: Gyorsan rákerestem a zöldbors mártásra a neten. 10-ből 1 recept meri felvállalni, hogy bizony megszórja pici liszttel. Annyira nem trendi! Annyira elmegy az emberek józan esze már!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.23. 10:13:51

@kocsmagomba: Be is illesztettem a posztba, hogy kell egy kis liszt :)

kocsmagomba 2020.10.23. 10:26:09

@valkür: Alt hang és dús idomok. Egye fene maradhatna a konyhámban. Még azt a tahinnit is megkóstolnám. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.23. 10:47:44

@kocsmagomba: Hmmm - nem látok a spájzban tahinit. Talán, mert még nem vettem? Miután a hummus nem a kedvenc ételem, eddig nem volt szükségem tahinire :)

kocsmagomba 2020.10.23. 11:23:47

Van úgy, hogy az ember lapozgatja a blogkocsmát, és megkívánja a saját receptjét???? :)
Fonott szűzpecsenye lesz mindjárt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.23. 11:47:40

@kocsmagomba: Ránéztem a feleségem laptopjára, és mit látok: a könyvemből főzi a SAJÁT receptjét :)))

valkür 2020.10.23. 13:33:09

@Andrass9: csinál kebabot is :-) Ráadásul úgy, hogy elő is kerestem a fiók hátuljából a hurkapálcikákat, és kipróbálom - sajnos csak darált pulykát tudok itthon előállítani, de nincs türelmem megvárni, amig kinyit a hentes. www.youtube.com/watch?v=b3-Hp4Al5vk

kocsmagomba 2020.10.23. 19:07:32

@valkür: A döner kebab receptet néztem. Jó ötlet! Fagyasztva a darálthús, és úgy vékonyan szeletekre lehámozva, forró serpenyőben sütve. Ilyet még nem is láttam. (vicces, hogy bemutatja a német-török verziót és a hagyományos török verziót, naná, hogy a káposzta a különbség)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.23. 20:32:43

@kocsmagomba: Ahogy említettem, nincs igazán tapasztalatom a vele való főzés terén. Pontosabban a zöldbors szósz ügyében. Ettem már vele ételt, jó is volt, de még nem főztem olyat.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.24. 08:23:53

@valkür: @kocsmagomba: @Andrass9: Ha Isztambulban jártok, akkor a Kék mecsethez közeli köftézőben ehetitek a világ legfinomabb köftéjét. Én nem szeretem a birkahúst, ellenben azt a köftét-birkából- hát, eszméletlen jó volt.

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.24. 09:17:38

@Andrass9:

Azért a bélszín darabkák helyett írhatad volna, hogy bélszín falatok. Megérdemli a hús és a mártás is a megtisztelő nevet.

kobold63 2020.10.24. 11:58:33

@Andrass9: ??? miért ???, ez pártállástól független nemzeti ügy.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.24. 17:06:14

75 % kész az ásásból, de egyszerre elég volt ennyi, fáj minden porcicám. Elvermeltem a gyökereket, behordtam vagy nyolc talicska komposzt, a helyére beraktam az idei zöldet. Holnap pihenő, főzés. Kreol-fűszeres csirkecomb lesz, krumpli-kerekrépa-pasztenák-zeller pürével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.24. 17:31:15

@Waka: Nekem még minden a földben van :( Az Idaredet leszedték a gyerekek - lett vagy 150 kiló. A legnagyobb alma 385 gramm!!!
A maradék apró mucsuból meg kifacsarom a levet - reggel/este almalé :)

kocsmagomba 2020.10.24. 18:52:57

@Kumari aki Nilüfer: Figyelj, ha majd Isztambulban járok, felhívlak, el ne tévesszem a helyet. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.25. 09:16:06

@kocsmagomba: inkább menjünk bandázva, odatalálok bekötött szemmel is:DDD

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.25. 13:02:30

@Kumari aki Nilüfer:

Azért vigyázz magadra, mert a korona vírus el tudja csaklizni a szaglást.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.25. 14:04:27

@látjátok feleim szümtükkel: ÖÖÖÖ:.pillanatnyilag még nincs meg a jegyem Isztambulba, tartok tőle, mire lesz, addigra vagy én nem leszek, vagy a koronavírus:DD ( annyira szeretnék még elmenni oda, de szinte nulla rá az esély)

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.25. 17:39:23

@Kumari aki Nilüfer:

Miért lenne nulla? Nyögdíjasként összespórolod az út árát, és befizetsz, fussa az idődből, csak a nyögést kell itthon hagyni.:D

valkür 2020.10.25. 19:51:56

@Kumari aki Nilüfer: egy ilyen társas útra én is befizetek!

süllőcske 2020.10.25. 20:30:01

@Waka: Jót főzöl. Nálam nincs ásás, csak sorlazítás, nagy
lazítóvillával, plusz trágya közé ősszel, tavasszal komposzt még, sortakarással.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.25. 20:40:49

@süllőcske: Idén tűnődőm a villás lazításon ásás helyett. A föld már nem olyan rögös (elég morzsálódós), hogy télen szét kellene fagyasztani (valamint nincs olyan hideg tél sem), ezért tök felesleges 30cm mélyen megásnom a földet! A komposzt majd tavasszal nálam is.
Ez a mai eső elkámpicsorította a capsicum chinenses (aka Habanero, Carolina Reaper, etc.) családot, és eldobták a leveleiket. Holnap szüretelek (két réteg gumikesztyűben és négy maszkban).

kocsmagomba 2020.10.26. 11:20:25

@Andrass9: Valóban, milyen jó "villás képet" lehetne készíteni erről!!! :)))

Kumari aki Nilüfer 2020.10.26. 13:24:16

@látjátok feleim szümtükkel: az út ára csak.csak,(vonattal mennék, egyszer már megtettük, óriási élmény volt, csak kaját vinni kell, NINCS étkezőkocsi...ami elképesztő, legalábbis mikor mi mentünk, nem volt, de magyar ember nem indul tartalékok nélkül, ugye:DDD), de ott is dúl a covid, meg eléggé bizonytalan a biztonság, a török barátaim sem sürgetnek...majd. Hátha nem marad így a világ..annyira jó lenne.

süllőcske 2020.10.26. 18:49:21

@kocsmagomba: :))) A múltkor, a májgombát, le is szedted? Ha igen, elmondanád, miként készíted?

süllőcske 2020.10.26. 18:58:26

@Kumari aki Nilüfer: három éve, lányomat látogattuk, egyfolytában csak ettünk, nézelődtünk. Többek közt, ettünk a Ziya helyen is. Eskisehirben is, sok helyen. Csináltak nekünk cserkesz vacsit, ami azt jelelentette, hogy egy óriási asztalt teliraktak különleges, történelmi hamival, csucsu volt . Rengeteget ettünk. De hazaérve, kilókkal kisebbek lettünk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.26. 22:45:59

@süllőcske: Hogy a szöszben lettél könnyebb??? Pár hete, amikor találkoztunk, meg a feleségemmel "nyaraltunk" Gyulán, vagy 3 kilóval nehezebben tértünk vissza ...

valkür 2020.10.27. 01:04:39

@Andrass9: tapasztalataim szerint a klasszikus fürdőhelyi kaják kalóriatartalma legalább másfél- kétszerese lehet a törökök zöldségalapú ételeinek. Egy török tányér legalább fele zöldség, negyede hús, negyede rizs vagy krumpli vagy valami kenyérféleség. Egy magyar tányér kétharmada krumpli vagy rizs, negyede hús, az is jó vastag panírban és legfeljebb csak a sarkában van pár szelet uborka.

Az édességük más tészta, az tömény szirup - cserébe viszont csak falatnyi darabkákat adnak. Méretben negyede vagy ötöde egy büfés somlói galuskának.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.27. 07:52:59

@valkür: háááát...viszont nagyon sok olajat használnak, sok.sok nagyon finom péksüteményük van, és az édességek..nem falatnyiak azok, legalábbis ahol mi ettünk( legnagyobb meglepetés volt a reggelire adott friss piskóta, amihez legalább tízféle szirup, kencefice, lekvár volt, egy édes atombomba, de kóstolgattuk...de tény nagyon-nagyon sok friss salátát, zöldséget esznek,
a meze valami fantasztikus, és számukra értelmezhetetlen, hogy a savanyúság hogy működik. Mondjuk, az nekem sok, hogy minden levesük gyakorlatilag főzelék:)

süllőcske 2020.10.27. 08:15:12

@Andrass9: Egy normál török helyen saláta az üdvözlőfalat. Az asztalon terem, mielőtt rendelnél. Sali, ayran, nagyon frissítő. Ès igen, kitűnő a zöldségköret, vagyis inkább nem is köret, szervült része a fogásnak, amitől nagyocskának tűnik az étek, de inkább üde, ízletes, gazdag. Azért ettünk olyan sokat, mert minél több tapasztalatot szerettünk volna begyűjteni. Az azzal is járt, hogy egész álló nap gyalogoltunk, és nem csak nappal. Isztanbulban este kezdődik a nagy élet. Elképesztő mozgásban van a város, mindenfele zenélnek, körtáncok improvizálódnak. Falatkákat kínálnak utcasarkokon, nyárson , sörtésztában kirántott scampit, kagylóhéjban kagylós, fűszeres rizst. Szóval, leléptük a kalóriákat.

süllőcske 2020.10.27. 08:23:36

@Kumari aki Nilüfer: olaszok is sok olajat használnak, szerencsére. Amúgy a török pasik döntő többsége vékony. Összességében, igen jó konyhájuk van. Ott is van viszont egy sematizáló tendencia, afféle elmenzásítás, az ott se jó irány.

süllőcske 2020.10.27. 08:26:58

@Kumari aki Nilüfer: leveseket Magyarországon érdemes enni. Ebben nagyon nagy hatalom vagyunk.

valkür 2020.10.27. 14:23:52

@süllőcske: "Ès igen, kitűnő a zöldségköret, vagyis inkább nem is köret, szervült része a fogásnak..."
Azt hiszem, rátapintottál a lényegre, Vagy legalábbis arra, hogy én miért szeretem a mediterrán- és a távol-keleti konyhát.
Azért, mert nem köretként kezelik a zöldséget, hanem vagy teljesen arra építenek, vagy nagyon szervesen beillesztik a fogásaikba.
A mi hagyományos ételeink közül ezt tán egyedül a mindenféle toros- székely- és lucskos káposztáink tudják. Szeretem is mindet, most is az fő, pulykacombból :-)

És hát igen, a jó sűrű, rántás nélküli zöldségleveseink.

Kumari aki Nilüfer 2020.10.27. 15:32:05

@süllőcske: Én egy dolgot nem szeretek, hogy többnyire lecsósra veszik a figurát. Szeretem a lecsót, de azt nem, hogy mindent meglecsóznak.Azt itthon sem szeretem.(Na, jó, nem mindent, mert azért jópár török ételt főzök, ami nem lecsós:DD)
süti beállítások módosítása