Megkergült a veteményes! Nálam a kaporból csak néhány szál szokott kikelni, akkor és ott, ahol nem is számítok rá, de semmiképpen nem ott, ahova vetem. Idén begorombultam, és a spenót helyére elszórtam egy teljes zacskó kapormagot. Picit meggerebléztem, aztán el is felejtettem. Hát nem kikelt mind????
Na ez ellátott egész nyáron kaporral, és még mindig dúsan nő! Készült már kapros vaj, tökfőzelék sok kaporral, és végül most főztem egy kiadós kaporszószt.
Nagyon szeretem minden formájában (feleségem nem annyira...), ezért lett most kaporszósz. Leszedtem egy nagyobb csokrot, amiről lecsipkedtem a szárakat. Lett is 37 g kaporlevél.
Node ez önmagában nem elég a kaporszószhoz, begyűjtöttem az alapanyagokat:
- 1 nagy csokor üde kapor
- 4 dl sürített zöldségalaplé a csodahüttőből
- 3 dkg vaj
- 1 ek liszt
- 1 vereshagyma
- 1 ek cukor
- 1/2 citrom leve
- 2 dl tejfel
- só
A két pici sürített alaplékockát 3 dl vízben felolvasztottam. A tejfelt elkevertem a liszttel, hogy legyen, ami süríti a szósz. A kapor vastagabb szárai azért sokkal nagyobb súlyt képviseltek, mint a levele. Egyben felaprítottam a hagymát is. Ezeket beletettem a késes aprítóba, ami nem csak pépesíteni tud, de apró darabokra is tudja vágni amit beletettem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A kaporlevelekről leszedtem még a véknyabb szárakat is, jó lesz az valami kapros ízesítésre később - ment is a fagyasztóba vákuumozva. A vajat felolvasztottam egy jénai szószos edénybe, a kaporszár-hagyma társaságot pedig felaprítottam a géppel. A kaporlevelet azért már késsel vágtam kicsire...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A hagymás keveréket a forró vajba dobtam, hogy alaposan megpároljam. Mivel nem szerettem volna a darabos kaporszárakra harapni a szószban, ezért botmixerrel elsimítottam. Kifacsartam a citrom levét és a cukorral a tejfelbe kevertem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Addig dinszteltem a hagymás kaporszárat, míg lesült "zsírjára". Mehetett bele a felvágott kaporlevélkupac, aminek kell pár perc dinsztelés. Végül feleresztettem az alaplével.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Só, kóstolópróba, majd a belekevert tejfel hőfokának ellenőrzése, nehogy nokkedli legyen belőle.
![]() |
![]() |
![]() |
Késznek itéltem:
Gyorsan megterítettem magamnak, és két töltött krumplihaséval meóztam.
A szósz gyönyörűen bevonta a falatot, és tökéletes lett. Szerintem.
Záróképnek az elrontott kenyér után sütött finom kenyér álljon - erre büszke lehetek!
Úgy tűnik, a kapor jó néven vette a rendszeres locsolást, meg a kálium-túlsúlyos műtrágyát. Megnézem jövőre is, hogy ez működik-e...