Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Füstölt mexikói TV paprikakrém

2020.10.13. 07:00 Andrass9

Ott ezeket poblano-nak hívják, amíg még friss és ancho-nak, amikor szárított. Tényleg ebből van a töltött paprikájuk, hisz ez nem egy csípős csili.

50.jpg

Amúgyis a paradicsomot is náluk kezdték el előbb termeszteni ...

Megszállotja vagyok a különféle csiliknek, bár termesztem a világ legerősebb csilijét is (Carolina Reaper), én inkább az aromás és ízes csiliket pártolom. Most is van vagy 90 tő a kertben, abból szedtem le a vastaghúsú, nagy példányokat, amit poblano csilinek hívnak. Ezek főleg Ancho Gigantea fajták, de szerencsére idén lett sok Holy Mole és Guajillo is. Most ezekből lesz normális fogyasztó által is élvezhető csilikrém.

Grillen szándékozom megsütni kicsit - nomeg füstölni is egyben - a feldolgozáshoz. Mivel a paprikák inkább megégnének a gömbgrillen, ezért inkább aktiváltam a mozdonyt (BBQ Offset Smoker). Az meg olyan nagy, hogy kell még bele egyéb is. Mit ad az ég: feleségem megjelent 5 kiló padlizsánnal, hogy megsütném-e a padlizsánkrémhez.

Akkor ezek mennek a mozdonyba:

  • 5 kg szép padlizsán
  • 1 kg Ancho Gigantea
  • 1/2 kg Guajillo
  • 4 db Holy Mole csili (a mole szósz alapja)
  • 2/3 kémény faszén
  • 1 méretes cseresznyefa kugli (a füstnek)
10.jpg 11.jpg

Begyújtottam hát a kéményben a faszenet, megágyaztam a cseresznyeággal a mozdonyban és ráöntöttem a parázsló faszenet a kéményből. Bepakoltam a padlizsánokat úgy, hogy ne érje közvetlenül a hőség a parázsból.

12.jpg 13.jpg

Rácsuktam a tetejét, és hagytam melegedni - sok az a padlizsán, idő kell neki. Bementem hát a paprikákat megmosni. Felhasítottam őket, mert nem terveztem hámozni, ahhoz lusta vagyok. Persze kiderült a végére, hogy leszedtem olyan csiliket is, amik csípnek, de szerencsére nem nagyon sokat, így azok is bekerültek a feldolgozásba (2 Jalapeno, 4 Anaheim, 1 Fresno csili - mind "enyhe" csilipaprika).

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

A mozdonyt kinyitva már szépen fellángolt a cseresznyeág. Bepakoltam hát az összes csilit is, hogy füstölődjön és süljön.

18.jpg

Becsuktam, ellenőriztem a hőmérőt, majd magára hagytam egy kis időre.

19.jpg

Mintegy 70 perc múlva átrendeztem a 150C fokon dolgozó füstölőt, kivettem a már megsült padlizsánokat, amit egy fémtálba tettem fedővel jól lezárva, hogy a saját gőzében puhuljanak.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A maradék padlizsánoknak kellett további 20 perc, de azok is elkészültek.

24.jpg 25.jpg 26.jpg

A padlizsánokat félretettem lefedve, hogy majd a feleségem feldolgozza, míg én nekiálltam a paprikakrém készítésének. Annyira illatosak voltak a csilik, hogy csak minimális fűszert adtam hozzá:

  • 1,8 kg sült-füstölt vegyes poblano típusú csili (max SHU 500)
  • 2 lilahagyma
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 ek római kömény
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 7 dl frissen facsart almalé (lemaradt a képről)
  • 2 ek só
  • 1 g NaBe (hogy ne forrjon meg, ha kinyitjuk)

27.jpg

A borsot és a köményt a sóval beleszórtam a tottyos lábasba, hogy megpirítsam kicsit. Ment utána a gyömbér és a fahéj is. Közben felkockáztam a lilahagymát. A fűszerekre öntöttem az olivát, oldja ki amit ki tud.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A lilahagymát a melegedő olajra szórtam, és adtam egy evőkanálnyi petrezselymet is hozzá - az csak nem árt meg. Kavargattam, míg kicsit megdinsztelődött. A sült paprikákat kicsumáztam, de a magok maradtak benne. Késsel kb. centis darabokra vagdostam az egészet.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Ment a lábasba az egész. Mivel elég sok lé kipárolgott belőlük a sütögetés alatt, gondoltam, megsegítem a maradik frissen facsart almalével. Na még egy kicsi mehet bele. Végül hozzákevertem a kis tartósítószert.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Felforraltam, rotyogtattam. Eszembe jutott, hogy még nem adtam hozzá a sót. Én nem csinálom olyan sósra a paprikakrémeimet, mint az Erős Pista: ebbe a 2,7 l krémbe került két evőkanálnyi. Ezzel azután puhára főztem. Végül botmixerrel krémesítettem. Így is jó sűrű lett!

40.jpg 41.jpg 42.jpg 43.jpg

A feleségem nagyon meg volt elégedve a padlizsánnal: nem égett meg a héja, de mégis puha, szaftos lett a belseje. Nagyon gyorsan meghámozta a rengeteg tojásgyümölcsöt! A lehúzott héjat pedig szilikonspatulával szabadította meg a még ragaszkodó padlizsánhústól. Össze is szedte az alap hozzávalókat a krémhez, de innentől már nem követtem az akciót - csupán néha vállaltam a kóstoló szerepét.

44.jpg 45.jpg 46.jpg

A pürésített paprikakrémet felforrósítottam forrásig. Pöfögött rendesen, de a fedő megvédett.

47.jpg

Előkészítettem 15 kisüveget - vegyes méretűeket, amit 1/4-ig vízzel töltöttem és a mikróban kiforraltam. Az így sterilizált üvegekbe mertem azután a krémet, majd lezártam a kupakokat. Szépen pattogtak, ahogy a vákuum kialakult!

48.jpg

Persze felcimkézve ment az élelmiszertárolóba (ami nálunk a pincében levő kamra neve még az építész elnevezése szerint).

46 komment

Címkék: padlizsán bors római kömény lilahagyma fahéj olivaolaj almalé faszén gyömbérpor Ancho Gigantea NaBe guajillo holly mole cseresznye ág

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2316236928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süllőcske 2020.10.13. 15:30:22

Ez nagyon finom készítmény lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 17:04:41

@süllőcske: Én személy szerinte nagyon kedvelem ezeknek a paprikáknak az ízét, dehát ez egyéni hozzáállás. Azt hiszem, adtam egy üvegcsével, megpróbálhatod :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 17:12:38

Most rontottam el egy kenyeret :( Pedig ezt ritkán teszem...
Nem kelt meg, lapos és kemény, vastag héjú lett. Még forró, ezért nem szeltem meg.

süllőcske 2020.10.13. 17:38:20

@Andrass9: Most meg is kóstoltam. Jól meglökött a füstösség, alóla azonnal kibújt a csilikombi remek harmóniája, aztán a fűszer jött, a római kömény toppant ki egy picit túlzóan, azért picit, mert két másodperc után már helyre is állt a nagyon is emberbarát csípősséggel nyugodta tempóra váltott nehéztűzérség.

süllőcske 2020.10.13. 18:09:47

@Andrass9: Ha mégsem volna kenyérkéd asztalképes, szeltekben sütőrácson átszikkasztva, Levin morzsa is lehet.

süllőcske 2020.10.13. 19:01:26

Csirkeszárnyat sütöttem, semmi különös, puhít-pirít, zsír leönt, csilimaszat, fordít, ugyanaz, végén szójaszószlazúr. Egyet csináltam, a könyökbőrök alá fokhagyma ékeket dugdostam.

kocsmagomba 2020.10.13. 20:05:19

@süllőcske: Hétköznapi ételek. Szeretem. Van, hogy a családnak tálalok valamit, amihez talán nekem nem annyira van kedvem. Olyankor előkerül 4-6 csirkeszárny, mire hazaér a célszemély, én már jól is laktam. Kenegetve, sütögetve, ahogy írod. Zúzott fokhagyma, őrölt paprika, bors, egyféle kedvelt fűszeres, rozmaringos-kakukkfüves ketchup. Ebbe mártogatom az ecsetet. Kenegetek. Csipegetek. Még a csontját is. Szegény macskám csak nézi, neki ebből nem jut. Kap mást.
Ezzel a posztbeli csilivel biztos jól passzolna.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.13. 20:25:45

Párszor át kellett olvasnom, mire kiderült, hogy kétfelé ágazott a történet. Jól hangzik a krém, valami hosszan sült hús mellé jól passzolna. De mi történt a padlizsánnal?
@Andrass9: Hogyan sikerült elrontani? Tán tanulhatnánk a malőrből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 20:57:11

@Waka: Sajna egy ideje nem dokumentálom, hogyan készül, mert a blog olvasói megköveznének érte :)
A tészta még megfelelőnek tűnt, viszont a kovászt tegnap este vettem ki a hűtőből, reggel megetettem, és délfelé már bedagasztottam. Innen hiányzott még egy etetési fázis (ez holnap kiderül). A tészta rendesen megdagadt a tálban, ekkor hajtogattam, de a kelesztési fázisban már nem akart megnőni. Ráadásul ráragadt a szilikon lapra. A kő rendesen 235C fok volt, az ok. Be is vagdostam, de a kövön sem akart már kelni a tészta. Így azután lett egy 6cm vastag A4-es méretű félcentis kéreggel rendelkező kődarab ...
Feleségemnek izlik, de neki még jó fogai vannak. Az íze nem rossz, de én nehezen tudom csak megrágni.
Sebaj, a kovász már buborékol, holnap kap második etetést, és lesz egy újabb kenyér. Ezt a csököttet meg megeszik a gyerekek meg a feleségem :)))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 21:00:14

@Waka: A padlizsánból az obligát padlizsánkrém készült (majonézes, fokhagymás, citromos, borsos). Ez mindig egy sikertermék, pláne, ha a grillben tudom sütni, mert akkor kap egy kis füstöt is. Egy része fagyasztóba megy még kikeverés előtt az ínségesebb időkre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 21:01:57

@süllőcske: A legutóbbi csirkeszárny még a poszt keltetőben van. Profira fejlesztettem a csípős csirkeszárnyat paprikakrémmel szuvidált szárnyakból!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 21:05:37

@süllőcske: A csili nagyon szereti a római köményt, ezért lett evőkanálnyi a 2,5 liter krémben :) Viszont most nem mertem csokit tenni hozzá, ahhoz kevés volt a Holy Mole paprika.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 21:07:51

@süllőcske: Kaptam a piacon, Gyulán, mogyoróhagymát eleget a további csilik befőzéséhez!

süllőcske 2020.10.13. 22:09:11

@Andrass9: Szuper! Egyébként a hűtőből kivett kovászt kétszer kell megetetni.

valkür 2020.10.13. 22:09:37

@Andrass9: Csinálj belőle kenyérpudingot. Vagy bundáskenyeret. Ha nagyon száraz, előtte húzd át egy tányérka tejen - vagy áztasd be a tojásba, ha valaki laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny.

Vagy simán csak nevezd át :-) copyright by Polcz Alaine

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 22:11:36

@süllőcske: Pont erre gyanakszom, ezért a ma megetetett kovászt a kenyérkészítés után etettem, és holnap reggel is megtömöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.13. 22:12:40

@valkür: Itt azt hiszem az utolsó opció az egyetlen lehetőség :) A bele majd olyan sűrű, mint a ropogós héja ...

süllőcske 2020.10.14. 07:27:55

@Waka: Mi lett a marhaszeggyel?

kocsmagomba 2020.10.14. 07:39:01

@Andrass9: vagy áztasd be azt a kenyeret és vidd hátra a malacoknak az ólba! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.14. 07:39:08

@süllőcske: Szerintem annyira nincs ideje, hogy a fagyasztóban rejtőzködik a marha.

kocsmagomba 2020.10.14. 07:41:00

@valkür: ez is jó, átnevezhetné mondjuk Samott kenyérré. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.14. 08:18:43

@kocsmagomba: nagyon találó!!! Rettenetesen hasonlít a sütőkőre (még a súlya is), csak sötétebb ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.14. 08:19:46

@süllőcske: Most megkapta a harmadik etetést, ezzel már lesz annyi, amennyit egy kenyérre elhasználok!

kocsmagomba 2020.10.14. 10:08:05

@Andrass9:

Itt pedig esik a hó! :)))
700 méter fölött rendesen hó van. Mégse megyek hétvégén gombászni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.14. 10:11:14

@süllőcske: @Waka: @Andrass9: Éppen összeállítottam az újabb kenyér összetevőit, amikor megoldódott a rejtély!!!!
Sikér helyett csicseriborsólisztet tettem a tésztába :( Tök egyforma zacskók és márka, én meg nem olvastam el rendesen... Még azt is tudtam, hogy az előző éppen elfogyott, és meg kell bontanom egy új zacskót.
Most, hogy kihoztam, azt vettem észre, hogy ez biz csicseriborsóliszt, amit eddig nem nyitottam ki, most meg hiányzott belőle. Persze megtaláltam most a pincében a teli zacskót is.
Így már értem, miért volt olyan ragacsos, hisz a rozs is ragacsos, a csicseriborsó is az. Kevés volt a félfehér liszt sikértartalma.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.14. 10:12:44

@kocsmagomba: Pedig volt sok eső, lehetne gomba is (nálunk eddig 70mm jött le). Azért hóban nem olyan nyerő gombászni, gondolom.

kocsmagomba 2020.10.14. 10:13:31

@kocsmagomba:
www.idokep.hu/webkamera/kekestetosipalya
www.idokep.hu/webkamera/sipark_siiskola
Parád felől nézve a nagy hegyet:
www.idokep.hu/webkamera/vassgabor

Főzök is mindjárt egy jó meleg gulyáslevest. Vagy inkább kondáslevest, mert disznó tarjából és lapockából lesz. Meg sütök laktózmentes zsemlét. Begyújtok a cserépkályhába is.

kocsmagomba 2020.10.14. 10:15:43

@Andrass9: a hideg nagy ellensége a gombának. Itt vagyok most maximum 300 méteren tengerszint felett, és nincs 5 Celsius fok. A nagy hegy, ha havas, igazi hűtőgép.

kocsmagomba 2020.10.14. 10:26:54

@Andrass9: végül is ismerünk hó alól előbukkanó vargányákat, előfordul. Van sok hidegben növő faj is, másképp mi lenne a tajgán. Csakhogy ez most nem az az idő. Bár egy bölcs és eredményes gombász kolléga szerint: gomba ott nő és akkor, amikor akar. Nem lepődünk meg semmin. Végül is nem állhatunk egész évben teljes meteorológiai állomással készenlétben minden fa mellett... mert csak az lenne az igazán tudományos gombászás. Na, akkor már nem is érdekelne. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.14. 10:32:10

@süllőcske: nos, én ma kivettem a kovászt a hűtőből, egy órát állt szobahőmérsékleten.Aktív volt, buborékolt, így minden etetés nélkül ment a listhez..most kel, másodszor dagasztottam át, jön még egy hajtogatás, kelesztés, utána a tepsin várja, míg felmelegszik a sütő,remélem, most is feljön szép nagyra..nagyon szépen kel, kidagad a tálból.

@Andrass9: Nagyon érdekes, egy ideje kiráz a hideg a római köménytől..pedig korábban igen sokat használtam..az ember változik, ki tudja, miért.

kocsmagomba 2020.10.14. 10:34:28

@Andrass9: Meg szeretnélek nyugtatni, hogy semmi vagy apámhoz képest! Az öreg Piros Aranyat akart a desznyópörköltbe nyomni. Technocol Rapidot sikerült!!! Piros tubus, egyik is, másik is, akkor még úgy volt csomagolva.
Azért egy jó biztonsági olvasó szemüveg, nyakba akasztva zsinóron. Már nekem is kell... :D

Apám után rendesen ki kellett takarítani, de nálad az sem lehetetlen, hogy feltaláltál valamit! :)

süllőcske 2020.10.14. 13:27:51

@Kumari aki Nilüfer: Remek! De ha nem aktív, kétszer kell megetetni, ami előtésztaként is felfogható. És akkor egy kis csicserilisztet is fel kell, hogy emeljen, simán.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.14. 18:12:57

@kocsmagomba: Nekem meg már NEM KELL szemüveg (távolra) ... Olvasáshoz kelleni fog.
Azért az a technokolos pörkölt érdekes lehetett :)

süllőcske 2020.10.14. 20:22:17

A Bocuse'dor versenyen tenyésztett afrikai harcsából kell emelt szintű ételt készíteni. Meglepi..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.15. 13:45:06

A feleségem kiment leszedni a pár szem fügét, amit már a gyulai út előtt kinézett, hogy be fog érni. Ennek az özönvíznek az eredményeképpen TIZENHAT KILÓ füge érett be!!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.10.15. 20:13:55

@Andrass9: Ha jól sikerült volna, most dicsekedhetnél az újítással, de így sajna csak egy újabb tapasztalat.
Új helyen dolgozom - a név új, a hely nem, de más vezetési struktúra - napi szinten kell újragondolni szinte mindent. Mást sem csinálok, mint vonom le a tanulságokat a következő alkalomra.
@süllőcske: Természetes élőhelyéről nehéz lenne beszerezni.
Pár szem füge... :D

látjátok feleim szümtükkel 2020.10.15. 20:27:47

@Waka:
Lélegeztető gépet kezelni tudsz már?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.16. 09:21:30

@látjátok feleim szümtükkel: Kéne már, mert 100mm eső lejött októberben, és belefulladunk ...

kocsmagomba 2020.10.16. 15:13:36

@Waka: Csak nem úgy jártál, mint az a 100 éves néni, aki Magyarországon született, Csehszlovákiában nőtt fel és Szlovákiában halt meg, de közben el se költözött?

@Andrass9: Essen csak. Ma 11 óra körül indultam egy körre a Mátrába, 14 órakor már itthon voltam. Ennek az időnek a felét autóvezetéssel töltöttem. Mégis közben gyűjtöttem 50-60 darab nagy őzlábgombát. (pár darab lila pereszkét és érdestinórut, láttam egy csokor májgombát, mérgező kénvirággombákat) Csak azért hagytam abba, mert akkora lett a köd az erdőben, hogy 15 méterre nem lehetett látni. Mégsem kellett keresni a gombát, csak szedni, szedni... Megálltam a kocsival, kiszálltam és felszedtem a kocsi orra elől hármat. Autóból többet is láttam az erdő szélében, de már nem álltam meg minden gombánál.
Múlt szombaton még olyan száraz volt minden, hogy amelyik őzláb meggondolatlanul kidugta a fejét, inkább gyorsan visszabújt. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.10.16. 15:34:35

@kocsmagomba: Nekem is visszabújt az a tarlógomba - hátha lesz annyi, hogy elvigyem szagértőhöz :)

kocsmagomba 2020.10.16. 19:10:45

Nem értek egyet Gyalogrépával!
Az őzláb rántva, igenis finom. Egy gyaloglós nap után is. Délelőtt pattantak fel a kalapok, délben leszedtem, estére kirántva. (asszonykéz szükséges a panírhoz, világbajnok panír készül itthon)
suburbankitchen.blog.hu/2020/10/13/ozlabazas
Tölthetjük, meg mókolhatunk vele, de egy ilyen nap után a rántott a gombász azonnali jutalma. ;)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.17. 08:11:45

@kocsmagomba: Laknál csak közelebb. ott sírnék a kapuban egy kis rántott őzlábért. Vagy inkább sok rántott őzlábért világbajnok szerintem, de ezer éve ettem utoljára.(na, jó frissen is elhoznám..tudok én rántani)

kocsmagomba 2020.10.17. 10:07:43

@Kumari aki Nilüfer: Tudom, hogy szereted a velőrózsát rántva. Hát ez a nagyőzláb most olyan volt. Vastag, húsos kalapok. Nem minden év ilyen. Az biztos, hogy az egész blogkocsma népet jóllakathattuk volna belőle. Ha nem csak a prémium minőséget hozom el az erdőből, hanem az I. osztályút is! Azok maradtak a lábukon. Azért a Debrecen környéki erdőspuszták sem elhanyagolható őzlábazós és vargányázós helyek! (bárcsak laknék közelebb, de egyelőre nem akar összejönni, csak talán a másik, amiről írtam... illetve még minden képlékeny)

Kumari aki Nilüfer 2020.10.17. 12:17:00

@kocsmagomba: Hátha a Debrecen környéki..soha nem lehet tudni:) Én nem merek gombászni, a piac messze van, így marad a bolti gomba.
süti beállítások módosítása