Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Sugo alla marinara - spagettiszósz tengerész módra

2020.09.22. 07:00 Andrass9

Ennek a szósznak az eredete homályba vész, de egy lehetséges magyarázata, hogy a tengerészek, amikor visszatértek Amerikából Nápolyba - valamikor az 1700-as években - az újonan felfedezett paradicsommal, akkor készíthették. Igazán népszerűvé viszont Amerikában vált.

12.jpg

MadMary olvasónk viszont nagyon aranyos magyarázatot fűzött hozzá:

Apró érdekesség a szószhoz: az "alla marinara" tengerészlány módra készült szószt jelent, a gazdag verzióban a paradicsomszószba mindenféle tenger gyümölcsei is kerültek. Amit most főztél, András, az a nápolyi "szegényember" változat, amikoris megfőzzük a paradicsomszószt, majd hozzáképzeljük a kagylócskákat-rákocskákat - hogy a nápolyi komédia nagymesterét, Edoardo de Filippót idézzem, "spaghetti alle vongole fujiu'te", spagetti az időközben "kereket oldott" kagylócskákkal.

A veteményes meg sokmindent ajánlgatott:

10.jpg 11.jpg

Akkor most megfőztem a frissen szedett paradicsomból is (16x3 dl):

  • 5 kiló ökörszív paradicsom
  • 2 nagy fej vereshagyma
  • 1 kazal oregano virággal együtt
  • 1 kis csokor kakukkfü
  • 3 szál rozmaring
  • 2 nagy szál zellerlevél
  • 1 nagy csokor virágbaborult bazsalikom
  • 3 fej fokhagyma
  • 3 dl olivaolaj
  • 4 dl vörösbor
  • 3 üvegcse paradicsompüré (kell az üveg a lassan beérő csilikhez)
  • 1 szál újhagyma
  • 2 ek szinesbors
  • 2 ek só

13.jpg

Megmostam az összes zöldfűszert, feltettem egy nagy fazékban vizet forrni. Lehúzkodtam a rozmaring levelét, valamint kiszedtem a bazsalikomok virágát. Az oreganot és a kakukkfüvet lusta voltam lecsipkedni, ezért összekötöztem csokorba - úgy is kiadja majd az aromákat. A lecsipkedett leveleket az újhagymával az aprító gépben egy deci olivával összevagdostam.

14.jpg 15.jpg 16.jpg 17.jpg

A fokhagymákat megpucoltam, a hagymát felkockáztam. Az olivát felforrósítottam és beleszórtam a hagymát, amit megsóztam. A paradicsomok csúcsára kis keresztet vágtam, és a zubogó vízben leforráztam - igy gyorsabb a hámozás.

18.jpg 19.jpg 20.jpg 21.jpg

A megdinsztelt hagymába belekevertem a feldarabolt fokhagymát is. A "szines bors" néven árult keveréket mozsárban összezúztam és befejeztem a paradicsomhámozást is.

22.jpg 23.jpg 24.jpg 25.jpg

A paradicsomokat összekaszaboltam kicsire. A pirult hagymához adtam az aprítóval összevágott fűszernövényeket. Ezt alaposan elkevertem, és egy kicsit pirítottam is: ami olajban oldódó aroma van bennük, az most másszon át az olivába! Végül hozzákevertem a megtört borsokat.

26.jpg 27.jpg 28.jpg 29.jpg

Szégyen és gyalázat, de a paradicsomok magját nem nyomtam ki belőlük. Minket nem zavar a szószban ...

30.jpg

A hagymakeverékhez adtam még egy kanálnyi pirospaprikát, mert az szép színű. Ment hozzá a sok paradicsom is, amihez hozzákevertem a kis paradicsompürét. Egy fél üveg vörösbor is dukál bele, a többi az enyém. Végül elsűlyesztettem benne az oreganocsokrot.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Kiköltöztettem a fazekat a teraszra az indukciósra, most éppen 33C fok meleg van, fűtsön odakinn. Levettem kis teljesítményre (200W), és hagytam három órán át gyöngyözni lefedetlenül (úgy egy kicsit be is sűrűsödik).

35.jpg

Amikor elkészült, kihalásztam a csokrot belőle. A megmaradt bazsalikomleveleket apróra vágva belekevertem, és rottyantottam egyet rajta.

36.jpg

Azon zubogó forrón belemertem a kupakos üvegekbe. Az üvegekre csináltam cimkét is, mert az kell ...

37.jpg

Amíg főztem, megkóstoltam, de a kész üvegeket már levittem a kamrába az Arrabbiata szószok alatti polcra - a teszt még várat magára :)

 

 

46 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma bazsalikom vörösbor rozmaring oregano olivaolaj újhagyma paradicsompüré zellerlevél kakukkfü ökörszív szinesbors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7516192404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valkür 2020.09.22. 12:12:23

Azon tűnödök, hogy milyen aberrációra utalhat az, hogy szeretek napsütötte, szárán lógó, BEREPEDT paradicsomokat nézegetni.
Hmm?
Hm.
Hmm, HM!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.22. 12:57:32

@valkür: Lehet, hogy az elmaradó esők emlékét eleveníti fel?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.22. 19:20:00

Ilyen se történt meg velem: A kerti világítást szereltem, amihez egy 4V-os LiIon elemet is beraktam a zsebembe. Nagyon jó szolgálatot tett az egyes drótok azonosításához. Végeztem a munkával, a zsebembe szórtam a csavarhúzókat is. Egyszer csak elkezdett világítani a mellényzsebem!!! Hát nem kigyulladt az ingem? A csavarhúzó rövidre zárta a elemet, ami erre felizzott és meggyújtotta a zsebemet ... Szerencsére könnyen eloltottam, mert a tó melletti lámpákat szereltem.

Most sem értem viszont, hogy melyik drót kontakthibás, mert a lámpák vibrálnak - no majd holnap a világosban megnézem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.22. 19:21:47

Látom, ismét címlapos a blog. Azon tűnődöm, hogy letiltom a hirdetéseket, így nem rakják címlapra a blogot ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.22. 19:24:20

@Andrass9: Nem csak ez, de teljesen leszarja az új "index" csapat, hogy mit írok bele az ajánlásba. Szerintem nem érdemlik meg ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.22. 19:25:27

@Andrass9:

Vétek lenne letiltani, mert így azokról is lehet néha beszélni.
A mostani pl. mosoly nagyon szimpatikus .

valkür 2020.09.22. 19:41:09

visszatérve a paradicsomra - én a kedvenc ausztrál mézesmackóm fermentált paradicsom konzervjét fogom kipróbálni. www.youtube.com/watch?v=7Og4oGWHPfE
a vasárnapi pesztó készítésből visszamaradt egy nagy csokor bazsalikomszár, amit sajnáltam kidobni. Ma két "mítting" között kilógtam a piacra és vettem egy kiló viszonylag kis szemű, feszes bőrű fürtös paradicsomot. Gondoltam, 680 Ft-ot meg pár kanál sót megér egy próba.

Hátha egyszer majd saját termesztésű paradicsommal is próbálkozhatom, addigra legyen tutira bejáratva a technológia :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.22. 20:04:46

@valkür: Nem javaslom - szerintem tipikus lehúzás!
Bármikor lefedheted az üveget folpackkal, ami a nyomás hatására kiengedi a gázokat. Árban meg ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.22. 20:52:50

@látjátok feleim szümtükkel: Melyik blogot olvasod? Mert itt mosoly nem volt ...

valkür 2020.09.22. 21:11:51

@Andrass9: Igen, én is határozott túlárazás szagot érzek. Ennyiért gyönyörű, 5-6 literes kerámia savanyítók vannak. Nem is értem, ki az, aki egy befőttes üvegért meg egy kissé megdizájnolt kupakért kiad ennyit.
Csak valami hasonlót kerestem, mint amit a mézesmackó használt. Ő azt mondja a videón, hogy olcsó az üveg :-) A kis hazudós. Bár ettől még a rajongója maradok.

Fenchurch68 2020.09.22. 21:39:57

@valkür: Eddig még mindig bevált a kutyaközönséges befőttes üveg a saját csavaros tetejével, kijön alóla, aminek nagyon ki kell jönnie. Egyetlenegyszer nem kezdett sziszegni egy üveg káposzta napok múlva se, azt áttettem másik üvegbe, hogy ne legyen kirobbanó élményben részem.

valkür 2020.09.22. 21:46:13

@Fenchurch68: kovászos uborkához meg kimcsihez nekem is tökéletes a 3 literes befőttes üveg. De hát most paradicsomot savanyítok, amit még sose csináltam. Mindegy a mosogatóban van, nagy kárt nem csinálhat.
Viszont imádom a bazsalikom szárak illatát. rajta hagytam a virágokat is, kicsit összehajtogattam, megcsavargattam és begyömöszöltem a paradicsomok közé. A kezemnek még mindig bazsalikom illata van :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.22. 22:03:18

@valkür: A bazsalikom szára és virága is illatbomba!!!

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.23. 06:37:43

@látjátok feleim szümtükkel:

Valami gyerek gyógyszer reklámban mosolygott egy szőke göndör hajú kislány, nagyon bájos volt. Mot nem jött be.

kocsmagomba 2020.09.23. 09:24:04

@valkür: bocs, csak viccelek, ne vedd komolyan, de paradicsomot minek savanyítani? Árulnak egész évben elég sok helyen savanyú paradicsomot.... :) Még keserűt is. Vagy olyat, amit teniszlabdának is lehet használni. Jó, értem. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.23. 09:27:06

@valkür: Valami rémlik, hogy Waka próbálkozott vele, és enyhén szólva nem volt boldog az eredménnyel. De majd ő kiigazít, ha tévedek.

kocsmagomba 2020.09.23. 09:28:33

@Andrass9: Nem tudom, láttad-e az egyik bloggert. Kitették a címlap elejére az egyik 2016-os vagy még régebbi blog bejegyzését. Erre ő válogatott szavakkal ugyan, de közölte velük, hogy "nyalják ki" és törölte a bejegyzést. Max. két hete lehetett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.23. 09:51:12

@kocsmagomba: Félek, hogy nekünk is el kell költözni valahova máshova...

kocsmagomba 2020.09.23. 09:56:28

@Andrass9: á, nem tudom. Nem látom ennyire véresen, de ezt te tudod. Én csak lottónyeremény után költözöm! :)

kocsmagomba 2020.09.23. 10:13:09

@valkür: @Andrass9: @Fenchurch68:

Lehet, hogy nem szerettek engem az állandó okoskodásomért, és jól teszitek. Nem csak ti vagytok ezzel így!
Mégis azon csavarom az agyam, hogy a bemutatott fermentáló csavaros kupakok miért jobbak, mint a laza tető vagy a folpack fólia. Egészen egyszerű. Kifelé ugyanúgy kiengedik a túlnyomásos gázt, de befelé semmit. Ez nem teljesen mondható el a laza kupakról vagy a fóliáról. Az bezony kétirányú is lehet, hőmérséklet/nyomás függvényében, akár oxigént juttathat be, ami végzetes. (jó, egy gyors koviubinál nem nagy dolog, de finomabb folyamatoknál gond lehet)
Tehát: ez a fermentáló kupak nem jobb semmivel, mint a cserépedény, de lehet bizonyos körülmények között jobb, mint a sima fólia, vagy laza kupak.
Az, hogy túl van árazva durván, az nem kérdés.

valkür 2020.09.23. 11:29:10

@kocsmagomba: Ha beérett a fermentált paradicsomom, megmondom, érdemes-e savanyítani.
Paradicsomot tartósítani mindenképpen érdemes, András szószai is fantasztikusak. Egyrészt megőrzik a nyarat, másrészt télen iszonyat kényelmes előkapni egy üveg szószt.
Ez a fermentált paradicsom megtetszett, kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle. Ha a belegyömöszölt bazsalikom szárakon múlik, isteni lesz. Reggel kinyitottam, olyan illata van, de olyan..... ohh, fantasztikus!

kocsmagomba 2020.09.23. 12:00:25

@valkür: Kíváncsi vagyok, az eredményről mindenképpen számolj be!

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.23. 12:55:57

@kocsmagomba:

Egyet értek a költözés kérdésével.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.23. 13:09:12

Fermentált paradicsomot még nem ettem, de.
Anyám így nyár végén összeszedte a kertben található és savanyítható zöldségeket. Ezek: utolsó uborkák ( nem a sárgulni kezdő magvast ), kosszarvú paprikát ( csak ezt a fajtát ), apró görögdinnyét ( akkoriban még ilyenkor is volt ), zöld paradicsomot ,és a kedvencemet a véralmát. Utóbbit sok helyen cigány almának nevezik, de lényege, hogy elég apró, nagyon sötét piros héjú, zöld bélű, és ilyenkor még kemény a húsa, pont jó savanyításhoz. Hagyományos ecetes lébe rakta, cukor nélkül, só, bors, babérlevél, talán kapor szára (ha volt még a kertben ), torma a tetejére, és a levet felforralta, de lehűtve öntötte a zöldégekre, celofány ment az üveg tetjére ( mert akkoriban az volt ), és berakta a kamrába. Általában egy, néha két 5 literes üvegnyi zöldség jött össze, ezért csak sátoros ünnepkor, nevezetesen húsvétkor bontottuk ki. Nagyon ment a sonkához. Én az almát szerettem benne a legjobban, meg a paprikát.

Még érdekessége a befőzésnek, hogy a celfányt madzaggal kötötte le, mert befőttes gumi sem volt. Most meg fermentáló fődőről értekezünk.:D

Kumari aki Nilüfer 2020.09.23. 14:17:41

@látjátok feleim szümtükkel: Igeeen!! És a celofánt meg kellett nedvesíteni, meg a madzagot is, mert ahogy száradt, zsugorodott, és tuti légmentes lett!!
Mellesleg a szomszédtól én is megkapom a zöld paradicsomokat a fagy elől, és megy a hordóba. Idén sem kisdinnyét, sem ufót( pici patiszpont) nem kaptam, más években azt is raktam bele És elárulom, a félérett fügét is raktam már el savanyúságként, csemegére hangszerelve, természetesen nem kaprosan, nagyon különleges volt, de azt mondta a család, nem lesz a kedvencük, így az volt az egyetlen, pedig nem rossz.

valkür 2020.09.23. 14:51:20

Én a zöldparadicsomot csalamádéba szeretem nagyon. Csípős csalamádéba. Az édeskés vecsési nem az én műfajom, pláne mióta édesítővel csinálják. De vékonyra szeletelt kisdinnyével, karfiollal, káposztával, zöldparadicsommal, bogyiszlóival, sárgarépával, almaecettel, hmm, nyammi.

Fenchurch68 2020.09.23. 19:07:02

@valkür: Apró koktélparadicsommal van tapasztalatom, egészben, sok bazsalikommal, a paradicsom is nagyon finom lett, de a leve még annál is sokkal finomabb :) Ugyanúgy dunsztosüvegben, másnap már be is indult - mondjuk meleg is volt - négy naposan nem álltam meg, és megkóstoltam, az ötödik reggelt már nem érte meg :D
Eddigi legegzotikusabb cuccok a szilva-fokhagyma és a rém íztelen sárgadinnye kaporral voltak, mindkettő újracsinálós.

Fenchurch68 2020.09.23. 19:11:50

@valkür: (Nem saját, egy barátném tollaival ékeskedem) - paradicsom szeletekben, egy-két karika hegyeserőssel, fokhagyma, bazsalikom, kakukkfű. Mikor kész, az egészet levével együtt összecucmányolja botmixerrel, és jól lehűtve gazpacho gyanánt ették egész nyáron. Nem kóstoltam, de ha csak fele olyan jó, mint az elszúrt, megpuhult koviubiból szintén saját lével meg egy kis tejszínnel készült hideg krémlevesem, akkor megéri kipróbálni.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.23. 20:50:04

@Fenchurch68: Hmmm! Ez jópofa! Ki kéne próbálnom... még van pár paradicsom a bokrokon.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.23. 21:38:22

Paradicsom jöhet minden mennyiségben. Ez is egy remek változat.
@valkür: Egy darabka műanyag csővel és egy pohár vízzel príma kotyogó eszkábálhatő. A kovászolt paradicsom nem volt igazán jó, de lehet, hogy a technológia nem volt elég kiforrott. blogkocsma.blog.hu/2015/08/26/kovaszolt_paradicsom
@látjátok feleim szümtükkel: Kistesó kisebbik lányának éppen aktuális udvarlója hozott egyszer kovászolt zöldbabot. Valami isteni volt. Amúgy szinte minden zöldséget lehet fermentálni. Egy időben kóvályogtam angol nyelvű oldalakon cultured vegetables ügyben, de a legtöbb a saját élesztőkultúráját próbálta rám sózni. Elméletileg egy kevés kefirrel beindítható a folyamat.
@Andrass9: Láttam már hasonlót, akkor egy bőrdzseki belső zsebébe bedobott öngyújtó okozott tüzet. Látványnak nem volt rossz. Főleg, ahogy ugrált a szerencsétlen ruhadarabon.
A mai nappal letudtam a vizsgákat, jövő héten jön a bizonyítvány.

kobold63 2020.09.23. 22:19:56

@Waka: Gratula!

Van egy nagyon jól sikerült kevert zöldség kovászolásom: fehér és piros káposzta, karfiol, sárgarépa, szárzeller, sok kapor. Szép rózsaszínű lesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.24. 09:47:48

@Waka: Gratulálok! Gondolom, fellélegeztél :)

valkür 2020.09.24. 11:05:01

@Waka: Gratulálok!

A kovászolt paradicsomot elolvastam, köszi!
Az enyém kenyér nélkül készül, csak sós vízben.
Majd beszámolok.

kocsmagomba 2020.09.24. 13:36:44

@Waka: Akkor most már nem fő a fejed miatta? ;)

Én meg pont főtt fejet kívántam. Az is lett. Édesapám ikonikus szilveszteri étele, de én most ebben a nyárutóban kívántam rá. A leve kész erőleves, lefagyasztottam rosszabb napokra. Sajnos semmi kovászolt nincs most hozzá, pedig nagyon illene, ezek a paradicsomok is.

kocsmagomba 2020.09.24. 17:36:11

@Andrass9: Megnéztem a linket. Nekem a kék gumikesztyűs megoldás tetszik. Legutóbb akkor csináltam hasonlót, amikor az orvosi rendelőből a kávéautomatát leszerelte a gazdája, és egyszerűen elvitték anélkül, hogy a csatorna felé a kifolyó csövet lezárták volna a falban. Másnapra olyan csatornabűz volt az egész épületben, hogy megmaradni nem lehetett. Ekkor kértem egy ilyen gumikesztyűt az orvostól és ráhúztam a falból kiálló csatornacsőre. Működött. Majdnem 5 hónapig volt ott, egy falból kiálló kék kéz, mire a hivatalok aktatologatása után valaki jogosultságot szerzett rá, hogy hivatalból megcsinálja és szabályosan lezárja a bűzt. Magyarország, 2016. Önkormányzat, egészségügy. Erre vagyunk most is rábízva.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.24. 19:57:09

Halihó!
Kihült a kocsma? Inni kell egy kis melegítőt!:)

Kibújt az első ciklámenvirág a fenyő alatt. Ez azért nagy hír, mert más években már július végétől kezdett nyílni, most meg már azt gondoltam, hogy a júniusi sok esőtől kirothadt. Ráadásul elkezdett kibújni az őszi kikerics is, ami máskor szintén hamarabb nyílt. Lehet, hogy nem lesz hideg a tél?

Akinek van rá lehetősége annak ajánlom, hogy minél előbb szerezzen be lila húsú őszibarackot. Most szedegetem, és nagyon finom, sajnos a poloskáknak is tetszett. Miután megpermeteztem káliszappannal, azóta nagyon ritkán találok rajta, de elég az, hogy már zsenge korában megszívta.

Érdekes a káliszappannal permetezett afuz ali szőlőre nem jön poloska, és darázs sem rágja. Méhecske egy-kettő előfordul, de a darázs körbe röpköd, aztán elhúz. A muslincákat meg becsaptam, tettel a lugas alű egy edénybe érett körtét, selejtes szőlőt és azon dőzsölnek, a lugast békén hagyják.

valkür 2020.09.24. 20:33:36

@látjátok feleim szümtükkel: Kísérleti jelleggel feketeszőlő-zselét készítek éppen.
Leszemeztem, felforraltam, most hűl és remélhetőleg a héjból oldódnak be a szín- és ízanyagok a lébe. Holnap passzírozás és zselésítés. Meg ha sikerül és tényleg összeáll, akkor fotózás. Némi camembert és dió társaságában, mert a szőlő lesz október munkahelyi hangulatjavítója és közösségépítő centrumközpontja.

Meg a piacon az egyik árusnál volt 2,5 kiló besztercei szilva, ideadta 400-ba, ha mindet elhozom. Amig a szőlő felforrt, megmostam, kimagoztam, most rotyog.

Közben némi túlórával meg pár dokumentum visszadobásával egy jókora blamától kíméltem meg a munkáltatóm.
Úgyhogy most baromi fáradt vagyok, még kocsmázni sincs kedvem :-)
Egy fröccs különben baromi jólesne, de a hozzávalók közül csak szóda van itthon.
Most pedig keresek egy szép Otellót és meghallgatom amig szuszog a szilvalekvár - biztos a szőlőről jutott az eszembe. www.youtube.com/watch?v=np4ASaZ7yRo (Jágót figyeljétek. Meg a karmestert, Mutit)

valkür 2020.09.24. 20:53:37

ohhhhó, idenézzetek, mit találtam! www.youtube.com/watch?v=nh3-XgiqNSE
Azt hiszem, ez az a híres előadás, amiben a kritikusok és a közönség egy része nem tudta elfogadni, hogy milyen felfogásban rendezték/játszotta Huszti Jágót. mmakademia.hu/mobil-munkassag/-/record/MMA15920#_ftnref8
megvan a szombat esti programom :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.24. 21:40:28

@valkür: Szerintem Huszti remek volt ebben az előadásban!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.24. 21:41:41

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy tűnik. :D
@valkür: Köszönöm! :)
@Andrass9: Összeszedem magam, aztán belecsapok.
@kobold63: THX! :)
@kocsmagomba: Most már egyel kevesebb felé kell koncentrálnom.

valkür 2020.09.24. 22:03:43

@Andrass9: Gyerek voltam még, jobbára csak tévében láttam. Emlékszem, szép hangja volt és jóképű psi is. Nemrégiben sikerült vele Az ember tragédiája DVD-t megvennem, nagyon jó Ádám. Azt hiszem, kiváló színész lehetett, sajnálom, hogy nem láttam élőben.
Meg persze emlékszem, hogy megcincálták szegényt, amikor az új Nemzeti igazgatója lett.
Erről az Othellóról csak egyszer valahol beszélgettünk, hogy botrány volt belőle. Azóta keresem a kedvenc CD-turkálómban. A youtube az eszembe sem jutott, pedig igazi kincsesláda. Holnap este megnézem, Egyben, pisszenés nélkül, mintha színházban lennék.
Most ugrálnom kell lekvárt kavargatni
süti beállítások módosítása