Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (74) alga (2) alma (31) almaecet (16) almalé (5) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (10) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (10) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (7) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (14) babér (40) babérlevél (45) bableves (3) babos káposzta (2) bacon (38) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (3) banán (3) baracklekvár (7) bárány (6) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barnasör (2) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (3) bazsalika (4) bazsalikom (56) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) Bechamel (2) befőzés (2) bélszín (11) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (30) bőrősháj (2) bors (298) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (4) cayenne bors (6) cékla (16) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (11) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (3) citrom (69) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (41) citromnád (14) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (8) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (60) csiliolaj (2) csilipaprika (47) csilipaszta (27) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (6) csili krém (11) csillagánizs (4) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (9) csirkeláb (2) csirkemáj (10) csirkemell (22) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (9) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (5) csontvelő (2) csuka (3) csülök (29) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (24) cukor (137) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (4) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (2) degesz (2) dió (28) disznózsír (2) durbincs (2) durva só (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (59) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (37) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (2) fehérbor (25) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (99) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (424) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (13) füge (4) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (11) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (15) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (4) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (7) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (4) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (55) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (9) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (5) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (90) gyömbér (111) gyömbérpor (2) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (318) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (19) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (15) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (23) jalapeno (23) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (5) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (23) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (13) kacsacomb (10) kacsaháj (7) kacsamáj (6) kacsamell (9) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (4) kacsazsír (46) kacsazúza (3) kacsazuza (3) kaffir lime levél (7) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (86) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (12) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (11) karajcsont (2) karaláb (29) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (24) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) keksz (2) kelbimbó (9) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (10) kemény sajt (3) kenyér (27) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (11) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (5) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (18) kömény (75) köménymag (22) konyak (3) könyv (2) koriander (29) koriandermag (28) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (152) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (8) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (21) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) Lampong bors (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (11) lecsó (29) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (5) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (54) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (41) lime héj (2) lime levél (6) liszt (116) lucullus (4) Lucullus (7) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (90) mák (13) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (4) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (53) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (72) mustármag (22) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (11) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (6) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (36) oliva (21) olívabogyó (3) olivaolaj (126) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (6) oregano (56) öregtészta (2) őrölt kömény (6) őszibarack (2) osztrigaszósz (10) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (19) padlizsánkrém (2) palacsinta (7) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (27) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (124) paradicsomlé (27) paradicsompüré (32) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (33) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (3) pástétom (3) paszternák (16) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (144) petrezselyemgyökér (21) petrezselyem levél (38) pirítós (3) pirospaprika (80) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (9) porcukor (7) póréhagyma (28) pörkölt (10) portobello (4) prézli (33) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (42) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (5) rizstészta lap (2) RL90 (2) rókagomba (6) római kömény (45) római saláta (8) római tál (3) rostélyos (14) rozmaring (74) rozskovász (2) rozsliszt (8) rub (2) rum (15) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (51) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (48) salsa (3) San Marzano (5) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgakrumpli (3) sárgarépa (162) sárga laska (3) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (13) serrano paprika (7) sertés (2) sertésborda (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (10) shimeii (2) shimeji (5) shitake (2) shrimp (4) SHU (2) sikér (15) snidling (20) (300) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (46) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (65) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (23) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (35) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (63) szerecsendióvirág (48) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (2) tej (85) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (87) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (3) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (208) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (9) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (6) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (43) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (217) vákumzacskó (2) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (17) vaníliás cukor (16) vargánya (17) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (25) vörösbor (24) vöröshagyma (120) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (23) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (54) zellergumó (42) zellerlevél (35) zellerszár (28) zöldbab (14) zöldbableves (2) zöldbors (4) zöldborsó (38) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (73) zöldség (3) zöldségalaplé (3) zsálya (41) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (63) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Shiitake gombás tojás

2020.09.19. 07:00 Andrass9

Kaptam sok-sok gombát a feleségemtől (aki amúgy soha nem eszik gombát). Többek között 70 deka termesztett shiitake gombát (tök olyan, mint a vadon szedett :).

18.jpg

Megfeleztem a fiammal, mert ő is szereti a gombát. Ma reggelire gyorsan kivettem belőle néhány darabot, hogy azt reggelizem.

Igazán minimalista eledel:

  • 7 fej shiitake gomba
  • 3 tojás
  • 1/4 kis vereshagyma
  • 1 dkg vaj
  • só, bors

10.jpg

A gombákat négyre szeleteltem. Valaki írta, hogy a szárát kidobja, mert az rágós(?), én minden esetre az egészséges szárakat is belevágtam. A hagymadarabot felkarikáztam, a vajat a serpenyőbe tettem. A hagymát és a gombát is utána küldtem. Legnagyobb lángon elkezdtem olvasztani/pirítani az egészet. Gyorsan daráltam rá vagy 8 tekerés sót és ugyanennyit a finom borsból. Időnként feldobva forgattam.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Meóztam a gombát, és jónak ítéltem, ezért beleütöttem a tojásokat. A serpenyőben kevertem csak össze, mert szeretem, ha a fehérjéből maradnak egyértelmű darabok. Pár perc, és már lapátoltam is a tányérba. Kellemesen lágy maradt a tojás.

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Gyorsan kitálaltam magamnak (lásd nyitókép) a tegnap sütötte kenyeremmel és némi zöldpaprikával. Mivel én szeretem a pirospaprikával megszórni a tojást, hát az is került rá.

19.jpg

Valami csípős is dukál, hoztam hát a Hungarian Wax Pepper nevű és roppant csípős paprikámból is, amit rákarikáztam a falatokra.

21.jpg

Huszonöt perc alatt megfőztem, fotóztam és megettem ...

Ez egy nagyon ízes gomba, de messze nem annyira aromás, mint a vargánya vagy a rókagomba. Cserébe állítólag minden betegséget távol tart - legalábbis a japánok nagyon sokáig élnek! Mostanában, hogy már van termesztett változata, egészen becsületes áron árusítják.

 

59 komment

Címkék: tojás hagyma bors vaj shiitake csilipaprika

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr2416194298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kocsmagomba 2020.09.19. 08:45:11

A gomba egészséges, mindenhogy. Nem kell kémiai elemekre bontani és felsorolni az egyes elemek jótékony hatását, ahogy buta portálokon lehet állandóan olvasni. Nem erről van szó, az emberi szervezet nem bontja le kémiai elemekre, kicsike százalékát se.
Azért egészséges, mert telít, nem zabálunk belőle túl sokat, kisebb a káros zsírtartalma (nulla) szénhidrát tartalma (nulla). Ha belegondolunk, hogy kitinnel borított sejtek halmaza az egész, hát akár rovarevésként is felfogható, annál sokkal jobb tápanyag/kitin aránnyal. :))) /nem a kukacos gomba fogyasztására gondoltam.../
Ezért lehet bátran alázsírozni, tojást ütni rá, mert a gomba ehhez már nem tesz hozzá, ellentétben a lacipecsenyével vagy a káposztás kockával. :)

A csodagombákban nem hiszek, de a rendszeres gomba fogyasztásban igen.

Japánok, hosszú élet, ugyan már. Én a magyar népmesék közismert bölcsességében hiszek: "...és boldogan éltek, amíg meg nem haltak." Pont addig. :)

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.19. 08:57:48

Én hagymákon párolt bolti csiperkét ettem tegnap vacsorára. No nem este 8-kor, hanem már öt órakor. Éhes is voltam nyolckor. De a gomba gyenge és finom volt, pedig csak a két féle hagyma, és csirke zsír volt alatta. Ja, meg só. A tojás sok lett volna még akkor is, ha csak a legkisebb S méretű, annak ellenére, hogy szeretem a gombát tojással.

kocsmagomba 2020.09.19. 09:02:24

Egyszóval jó ez mindenhogy. Legközelebb próbáld ki, hogy a zöldpaprikát is belesütöd az anyagba. Nem sokat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.19. 10:15:36

@kocsmagomba: A paprikával egyetértek! Nagyon szeretem lepirítva, de most muszáj volt azonnal elkészíteni!

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.19. 13:00:11

@Andrass9:

Na végre! Ha éhes vagy, akkor gyorsan kell elkészülnie az ennivalónak.:D

Én a tegnap esti gomba maradékából ma ebédet készítettem, előfőzött pohánkával(hajdina) kevertem össze. Nagyon jó lett.

Mondjon már valaki valamit, hogy nit lehetne csinálni? Nem akar édesedni a szőlő, és vannak szemek amik opálosan érettnek látszanak, de kb. 10 százalékos ecetet lehetne belőlük készíteni, annyira savanyúak.:(

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.19. 14:14:52

Nem a poszthoz való, de jó tudni:

www.hellovidek.hu/otthon/2020/09/16/sosem-volt-meg-ilyen-egyszeru-a-poloskak-elleni-vedekezes-ezek-a-trukkok-mukodnek

A zsenge zöld valóban igaz, ezt évek alatt én is tapasztaltam. Idén nem is kaccsoztam a szólő tetejét teljes méretben, hagytam rajta friss hajtásokat, mert azt szipókázták az idősebb, de még zöld vesszők és a fürtök helyett.

kocsmagomba 2020.09.19. 14:54:31

@látjátok feleim szümtükkel: Én teljesen feladtam a kertművelést. Tavaly telt be a pohár. A keserű, koriander ízű poloskás pohár. Idén már nem vetettem, nem palántáztam a ház körüli kertben. 16 tő csemege szőlőt csákánnyal kivertem még januárban. Csákánnyal metszettem, nem ollóval. A meglévő cseresznye, meggy, őszibarack fákat meghagytam, a fügét is, kormos körtét is, meg a sárgabarackot, az pont lefagyott, de ennyi. Így is probléma volt az egyik, kivert szőlő közeli barackfával, megszívogatták, belepetéztek. Én nem fogok se időt, se vagyonokat ölni ebbe. Győztek.
A szomszédom naponta százával szedegette a kertből a poloskát, uborkáról, paradicsomról. Akart nekem adni a termésből, de mondtam neki, inkább dobja el. Ahogy az kinézett.
Most is, ha kimegyek, mindenfelől árad a poloskaszag. Már nem tőlem, belengi az egész falut.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.19. 18:23:13

@kocsmagomba:

Én most adom fel, csak fák maradnak, azok is lenyesve kiskoronára, nem létrázok többet, és némi málna, meg azok a szőlők, amik bírnak mindnet ( pl. saszla ). Szeder kidobva, mert még most sem érik, hiába öntözöm. Virág csökkentve, mert most van tele kabóca fiókákkal. Bár ezeket le fogom decisni, az jót tesz nekik. De a poloska olyan disznó, főleg a szürke, hogy az szinte hihetetlen. Most érik egy lila húsú őszibarack, nem sok, de akad rajta mindig egy-kettő a szürkéből. Egyet agyonnyomtam ( kézzel, mert már nem zavar a szaguk ), és nyúltam azonnal a másik irányába, hát nem elrepült. Vagy a látása, vagy a szaglása nagyon jó.

Szappannal jól le lehet mosni kézről a poloska szagát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.19. 20:15:31

@kocsmagomba: @látjátok feleim szümtükkel: Nálam most kezd kicsit szaporodni, eddig alig láttam a dögöket! (NEM A SZEMEM MIATT!!! :) Van rá szerem, de csak akkor, ha a paradicsom már leérett. A tavalyi permetezés sikeres volt, hogy eddig tünetmentes volt a kert.

kocsmagomba 2020.09.20. 10:09:55

Ma gombapaprikás lesz, nokedlivel. Pontosabban már kész is van. Vargányából. Fagyasztottból, a felirat szerint július 13-án szedtük. Kicsit meleg volt, a gombák teteje már kezdett repedezni, a spóracsövek színesedni, de még éppen kemény húsúak. Szedés után 2-3 órával már le volt fagyasztva, ez sokat számít.
Az ilyen fagyasztott gomba felhasználásakor egyre kell nagyon ügyelni: nem szabad felolvasztani. A mélyhűtőből kell egyenesen a lábasba vagy serpenyőbe tenni! Akkor lesz olyan állagú, mint frissen. (majdnem)
Másik trükk a paprikás készítésénél:
Szaft kell. Ez hagymából és őrölt paprikából áll majd össze, a kemény húsú gombák nem sok anyagot adnak ehhez, a húsokkal ellentétben. Tehát eleve egy picit több száraz paprika port használok, mint a húsoknál. A hagymával meg az a probléma, hogy 25-30 perc alatt, amíg a vargánya bőven készre fő, addig az alá pirított hagyma nem esik szét. Ezért a hagymát eleve nagyon-nagyon apróra vágom, nagyon éles késsel. Zsíron üvegesre pirítom, majd kevés vizet adok hozzá, ha kell többször is. Így fő legalább fél óráig, fedő alatt. Ezután jön csak a paprika, picit a zsíron hagyva egy percig, majd a gomba egyenesen a fagyasztóból. Végül a hagyma legalább egy órát fő, így már jó szaftot ad, amit a vargánya messzemenőkig beízesít.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.20. 11:10:10

@kocsmagomba: Ez jó cucc lehet..a halálom, ha a szaft paprikás zsíros víz, amit elég gyakran produkálnak közétkeztetésben, de találkoztam ilyennel vendéglőben is, olykor liszttel sűrítve..brrrrr

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.20. 11:30:35

@kocsmagomba: @Kumari aki Nilüfer: Klassz gombarecipe! Én is gyakran alkalmazom a hagyma főzés/lepirítás ismételt akcióját a sűrű szaftok készítéséhez.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.20. 12:09:30

@Andrass9: Én is..és sok hagymát használok, és ami elbírja, abba teszek paradicsomot..miért, miért nem, az is sűrít( nem lecsósra! az is divat lett, hogy mindent lecsósra hangszerelnek, nem tecc)

kocsmagomba 2020.09.20. 12:38:54

@Kumari aki Nilüfer: szívemből szóltál a lecsós alappal és a paprikás vízzel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.20. 12:50:37

@Kumari aki Nilüfer: Vicces, mert én meg zöldpaprikát teszek az ilyen szószokba a hagymával együtt apróra vágva, de paradicsomot nem, mert az már lecsós lenne :)

kocsmagomba 2020.09.20. 13:22:42

@Andrass9: Ez csak azt jelenti, mennyire kifinomult a magyar íny, ha paprikás szószról vagy pörkölt alapról van szó. Például én is paprikát teszek a hagyma mellé, ha csirkepörkölt (paprikás) készül, de sertéshez már inkább paradicsomot, és paprikát nem. Marhához meg egyiket sem, inkább bedobok egy babérlevelet.
Nyilván, ha lecsós alap kell, akkor az kell: Debreceni karaj (natúr sült karaj lecsós ágyon) Csáky rostélyos (lecsóval göngyölt marhaszelet paprikás szószban) ....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2020.09.20. 14:42:50

Ez a minimál fűszerezés a döfi a gombához.
A poloskák mostanra kezdenek el durván szaporodni, de már alig van valami a kertben, amit szívogathatnának. A paradicsom a végét járja, egy hét, és nem lesz mit szedni róla. Itthon van bő tíz kiló, az kitart egy darabig, meg főzök be lecsót vele, ha végzek a vizsgákkal.
A központi írásbeli megvolt, 77 %, most ezerrel gyúrok a szerdai szóbelire. Egy gyors sajtos rudat már sütöttem tegnap a vizsgabizottságnak. :)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.20. 14:53:25

@Andrass9: az se rossz, de vagy egyiket, vagy másikat, ha sűrítés..lecsóról nem eshet szó:) / télen az megy bele, ami éppen van itthon a sok hagyma mellett, nyáron könnyebb)

Kumari aki Nilüfer 2020.09.20. 14:58:24

@kocsmagomba: Na jó, persze, amihez kell, kell..de legutóbb egy mesterszakács készített májat egy főzősműsorban, de lehet valami videó a neten, fene emlékszik(és nem emlékszem, melyik szállodában) és a resztelt máj alapja volt lecsó..hát, a lecsós máj is egy étel, de egy másik! Csak a háborgásom maradt meg. Ugyanott a következő étel valami pörkölt volt..és igen, ugyanazt a lecsós alapot nyomta alá..hihetetlen..mesterszakács...aha.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.20. 14:59:21

@Waka: Hoppá, nagyon szép eredmény, gratula az eddigiekhez!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.20. 16:17:28

@Waka: Az a sajtos segít azért :))) Gratulálok az eredményedhez!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.20. 16:19:30

@Kumari aki Nilüfer: Ebből is látszik, hogy nem vagyok mesterszakács :) Bár a fűszerezést gyakorta túltolom az olvasóim szerint ... azért kívánok nekik olyan finom ízeket. Nem hiszem, hogy meg tudnák mondani, mi van benne ízesítésnek.

Kumari aki Nilüfer 2020.09.20. 16:47:40

@Andrass9: Soha nem értettem, mi a kifogás a fűszerezéssel..ez annyira egyéni ízlés dolga, hogy kár kifogásolni.Közétkeztetésben esetleg lenne helye, de már bocsánat, magamnak azt teszek bele, amit éppen szeretnék:)

süllőcske 2020.09.20. 17:34:57

@Andrass9:Csak néha tolod meg a fűszert ,amit szenvedélyes, csodás főzésnek látok. Gombás rátottádat királykirálynő eheti. Slussz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.20. 19:51:41

@Kumari aki Nilüfer: Hát ezaz! De mivel én nyilvánosságra hozom az összetevőket, úgy érzik az emberek, hogy ebbe beleszólhatnak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.20. 19:53:50

@süllőcske: Nekem viszont csalódás volt, mert jellegzetesebb ízt vártam a shiitake gombától, mint amit kaptam. Hogy ez a termesztett vs. vadon termett állapot miatt van, vagy csupán túl sokat vártam el tőle, azt nem tudom.

valkür 2020.09.21. 09:22:42

offtopic: leszüreteltem a cserepes bazsalikomokat. A lila levelűből is csináltam pesztót.
Lehet találgatni, milyen szine lett.

valkür 2020.09.21. 10:13:01

Langyos, langyos :-)

kocsmagomba 2020.09.21. 10:47:51

@valkür: a langyos nem egy szín, hanem egy hőérzet! :)
Csak azért tippeltem zöldre, mert a múltkor vásároltam némi lila színű "zöldbabot", de akármit követtem el vele, főzve pontosan ugyanolyan zöld lett, mint a zöld "zöldbab". Ecet, szódabikarbóna, mindent kipróbáltam, de ami zöld, az zöld.
Gondoltam ez is zöld lett, hiába lila.

valkür 2020.09.21. 10:53:59

@kocsmagomba: nem, ez nem zöld lett, ez valahol a barna és a zöld között van. Leginkább libafos színűnek mondanám. :-)
Egyébként finom, teljesen normális pesztó íze van, csak borzasztó ronda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.21. 12:47:14

@kocsmagomba: A lila bab azonnal megzöldül, ha hőhatás éri!
@valkür: De jó, hogy vörösvak vagyok - így nem zavarnak a színek :)

valkür 2020.09.21. 13:52:10

@Andrass9: Én a zsenge zöldbabot nagyon szeretem nyersen. Ezt a lilát is biztos salátába tenném - vagy csak úgy elropogtatnám. A padlizsánon és a krumplin kívül bármilyen zöldséget megeszek nyersen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.21. 15:45:43

@valkür: Van, amelyik katasztrofálisan cellulózos, azt nyersen se lehet megenni, viszont jó belőle a fejtett bab és a száraz is. Elég sok lila babot vetettem már, hogy sejtsem, mi lesz vele a gond :(

kocsmagomba 2020.09.21. 16:31:42

@valkür: csak óvatosan. Nem ellenőriztem le, de sokfelé mérgező zöldségek közé sorolják a nyers babokat, akár zöld, akár szemes. Sőt az alacsony hőmérsékleten hőkezelteket is.

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.21. 19:15:47

@kocsmagomba:

A lóbabról hallottam régen, hogy nyersen mérgedző, aztán a tv sztárszakácsa Jamie nyersen zabálja.

Viszont még ennyire édes fügénk soha nem volt, még a lepkék is rájárnak nektárt szipuzni. Sajnos a zöme még ezután nőne, ha kapna egy kis esőt.

kocsmagomba 2020.09.21. 19:40:38

@látjátok feleim szümtükkel: én is bekapdosom, a szemeset is, mikor már beázott és még nyers, vagy a zöldet is a piacon, mielőtt megveszem. Na ez utóbbiról leszoktatott a vírus. Persze nem kosárszámra fogyaszt ilyet a halandó ember. Jamie esetében igaz a magyar mondás: jó disznónak nem árt semmi.

Fügém nekem is van, nem túl szép itt északon. Szemezgetek róla, de van még apró rajta bőven. Igazából takaró növény nálam. Na! Nem azt takarja a fügefalevél, amire most gondoltál! :D Hanem a szomszéd pottyantós kerti budiját, amit nagyon gondosan a kerítésemtől 25 centiméterre ásott ki és épített fel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.21. 19:58:36

@kocsmagomba: Illatos egy fügéd lehed, hallod-e? Nem cukkolásból, de mi már a harmadik eresztést eszegetjük. Édes, mint a méz - pont, ahogy @látjátok feleim szümtükkel: is meséli! Még van 4 napja, aztán jön a rossz idő ...

látjátok feleim szümtükkel 2020.09.21. 20:18:14

@Andrass9:

Az semmi, hogy jön a rosz idő. Nagyobb baj, hogy az Alföld déli részén fakókeselyű csoportot láttak.;D

kocsmagomba 2020.09.21. 20:26:08

@Andrass9: Ja, kérem, nem mindenki csinálhat villás képeket a villanegyedben! :) A kerti büdi a legkevesebb, ilyenkor viszont elkezdik trágyázni a földet, jószagú istálló trágyával, és ez leng mindenfelé novemberig, decemberig, mire beszántják. Ebből azután felnevelik jövő évben azt a rengeteg poloskát, amiről már beszéltem. Van értelme...
Ahogy nyerek a lottón, már költözöm is. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.21. 20:57:56

@kocsmagomba: Én még maradok :) Bár a lószar illatát elfogadom, a tehénét valahogy nehezebben. Amilyen peches vagyok, nekem nem jut egyikből sem, pedig a kert meghálálná!!!
Poloskáim nagyon kevesen vannak - szerencsém van?
Idén még a meztelen csigák is visszafogottan támadták le a kertet, bár jóízűen falatoztak a világ legcsípősebb csilijéből (Carolina Reaper SHU 2m).
Ha már csili: leszárítottam sok poblano típusú paprikát (sötétzöld, TV paprika jellegűek, de aromásabbak). Ha már így benne voltam, 3 (igen, három darab) Carolina Reapert kettévágtam, hogy megszárítom. Gyorsabban futottam ki a lakásból, mint a kapszaicin felhő, ami övezte a 3 csilit!!!
Most a teraszon száradnak ...
Amúgy a nap folyamán gulyást ettem 1 mm széles CR csíkkal :) Eszméletlen jó az illata és az aromája!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.21. 21:00:16

@látjátok feleim szümtükkel: Azmiaz? Én egy pösti gyerek vagyok, aki nem ismeri az összes madarat ... Illetve alig ismer néhányat :)

kocsmagomba 2020.09.22. 11:27:30

@látjátok feleim szümtükkel: addig jó, amíg nem fölöttem köröznek azok a keselyűk! :)

valkür 2020.09.22. 12:28:42

@kocsmagomba: ahogy lejön nekem, ezek nem egyes emberek, hanem az egész emberiség felett köröznek. Egyáltalán nem kéne nekik ezen az éghajlaton csapatostul tartózkodni. Rossz jel. Pont olyan, mint a tigrisszúnyog megjelenése meg a poloskainvázió.

kocsmagomba 2020.09.22. 12:46:31

@valkür: vagy a narancssárga színű spanyol meztelen csiga a Mátra északi(!) oldalán, természetes erdőben, nem is mezőgazdasági területen. Ott, ahol gyerekként a hegyi patak tiszta vizét ittuk. Mondom tiszta vizét, pedig a patak alján tegzeslárvák és ebihalak mozogtak, amiket a kövi csík (ez egy hal) fogyasztott a kövek között ikrázva, és ezeket a halakat a kis édesvízi rákok pucolták a parton csontvázra, eldugottabb részeken még fészkelt és a patak vizében vadászott táplálékra a vízirigó. Mindenfelé foltos szalamandrák nyüzsögtek. Mondom: ezt a vizet meg mertem inni. A mostani teljesen halott vizet nem. Pedig efölött a patak fölött csak az erdő van, természetvédelmi terület, a Kékes északi gerince alatt. Se egy ház, se település, se üzem. Mi történt itt? Eh, jöjjenek a keselyűk...!

valkür 2020.09.22. 19:43:37

@kocsmagomba: Még az élettől is elment a kedvem. Egyre nagyobb, egyre "jobban felszerelt" házakat építünk egyre magasabb szemétdombokra.

kocsmagomba 2020.09.23. 09:35:36

@valkür: az élet túl rövid ahhoz, hogy elmenjen tőle a kedvünk. :)))
Pedig szemétdombra szó szerint véve, nem is lenne rossz építkezni. Egyrészt nem a termőföldből vennénk el a területet, másrészt a bomlással járó hőt lehetne hasznosítani.
Így mindenki úr lehetne a saját szemétdombján... :)))

valkür 2020.09.23. 11:32:48

@kocsmagomba: jah, mint pl az óbudai Gázgyár a csodálatos téglaművészetel rakott, hatalmas tereivel. Az isten is múzeumnak teremtette azokat a tornyokat. Alóluk meg folyamatosan szivárog a méreg. Mi meg ahelyett, hogy rendbetennénk, hagyjuk, hogy mérgezze a Dunát és inkább építünk múzeumot a Városligetbe.
Annyi eszünk van, mint egy marék lepkének.

kocsmagomba 2020.09.23. 11:59:05

@valkür: ebben igazad van. De szerintem legalább annyi eszünk van, mint két marék lepkének! :)
Szerintem ez System error: Rendszerhiba bele van kódolva a rendszerbe, nem is mennék bele mélyebben, de beszélgethetünk a helyzet silányságáról, természetesen.

kocsmagomba 2020.09.23. 13:20:10

Most hívták fel a figyelmemet erre a cikkre. Egy PR cikk, ahol a gombát egyrészt "termény"-nek másrészt "növény"-nek nevezik.

www.hellovidek.hu/kert/2020/09/18/ezt-a-gombat-falja-a-legtobb-magyar-mutatjuk-hogy-juthatsz-hozza-fillerekert-kedvencedhez

valkür 2020.09.23. 14:59:06

A gombát még én is a növények között tanultam. Úgy is kezelem. A zöldségesnél lehet kapni és nem tojás, akkor tehát zöldség :-)
Mondjuk elég erősen megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy a sejtfalai kitinesek. De mivel se mászni, se repülni nem tud, így konyhatechnológiailag a zöldségek között maradt nálam.

kocsmagomba 2020.09.23. 18:57:46

@valkür: Tessék mán Bödőcsöt olvasni kérem! Az a szakirodalom! :) Ne beszéljen mán zöldséget a kommenttárs! :)

"A gomba az élővilág külön országa, mert se ez, se az, se hús, se hal, se fa, állatnak lusta, növénynek fürge."
/Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak, 135. oldal/

kocsmagomba 2020.09.23. 19:22:18

@Kumari aki Nilüfer: "..állatnak lusta, növénynek fürge" ezen másfél napig hangosan röhögtem, a körülöttem lévők nem tudták, mi bajom lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.23. 19:58:46

@kocsmagomba: Bödőcs egyszerűen zseniális! Csak ne hadarna annyira ... Úgy érzem, a humora Hofi szintjén van!

kocsmagomba 2020.09.23. 20:48:24

@Andrass9: Ezt túlzásnak érzem. Vagy inkább összehasonlíthatatlannak. Valamiben összemérhetőek: a társadalmi érzékenységben, ahogy egy érzékeny ember reagál az össztársadalmi hülyeségre. Ugyanakkor Hofi végtelen muzikalitása, színészi képzettsége nincs meg Bödőcsben, viszont Bödőcs irodalmi tájékozottsága, és művészetekben való jártassága, írói képességei nem voltak meg Hofiban.
A humor halála meg az okoskodás, amit én csinálok. :)))
(van, hogy egymás után hallgatom kettőjüket)
süti beállítások módosítása