Kaptam sok-sok gombát a feleségemtől (aki amúgy soha nem eszik gombát). Többek között 70 deka termesztett shiitake gombát (tök olyan, mint a vadon szedett :).
Megfeleztem a fiammal, mert ő is szereti a gombát. Ma reggelire gyorsan kivettem belőle néhány darabot, hogy azt reggelizem.
Igazán minimalista eledel:
- 7 fej shiitake gomba
- 3 tojás
- 1/4 kis vereshagyma
- 1 dkg vaj
- só, bors
A gombákat négyre szeleteltem. Valaki írta, hogy a szárát kidobja, mert az rágós(?), én minden esetre az egészséges szárakat is belevágtam. A hagymadarabot felkarikáztam, a vajat a serpenyőbe tettem. A hagymát és a gombát is utána küldtem. Legnagyobb lángon elkezdtem olvasztani/pirítani az egészet. Gyorsan daráltam rá vagy 8 tekerés sót és ugyanennyit a finom borsból. Időnként feldobva forgattam.
Meóztam a gombát, és jónak ítéltem, ezért beleütöttem a tojásokat. A serpenyőben kevertem csak össze, mert szeretem, ha a fehérjéből maradnak egyértelmű darabok. Pár perc, és már lapátoltam is a tányérba. Kellemesen lágy maradt a tojás.
Gyorsan kitálaltam magamnak (lásd nyitókép) a tegnap sütötte kenyeremmel és némi zöldpaprikával. Mivel én szeretem a pirospaprikával megszórni a tojást, hát az is került rá.
Valami csípős is dukál, hoztam hát a Hungarian Wax Pepper nevű és roppant csípős paprikámból is, amit rákarikáztam a falatokra.
Huszonöt perc alatt megfőztem, fotóztam és megettem ...
Ez egy nagyon ízes gomba, de messze nem annyira aromás, mint a vargánya vagy a rókagomba. Cserébe állítólag minden betegséget távol tart - legalábbis a japánok nagyon sokáig élnek! Mostanában, hogy már van termesztett változata, egészen becsületes áron árusítják.